Club Brugge op weg naar grote transferblunder?

Foto: Club Brugge op weg naar grote transferblunder?

Door de nieuwe rol van Ruud Vormer bij Club Brugge is Eder Balanta helemaal naar het achterplan verdwenen. De Colombiaan was dit seizoen nochtans één van de betere spelers bij de huidige landskampioen, maar Alfred Schreuder prefereert nu eenmaal een totaal ander type-voetballer op de positie van nummer zes. ‘t Zou zelfs zomaar eens kunnen dat Balanta in januari nog Club Brugge verlaat, want AEK Athene toont alvast interesse om hem over te nemen.


VORMER IS GEEN ZUIVERE ZES

Ruud Vormer onderging vorig weekend zijn eerste grote test als de nieuwe nummer zes van Club Brugge, maar dat was duidelijk geen onverdeeld succes. In bepaalde acties konden we onomstotelijk constateren dat Vormer helemaal geen zuivere nummer zes is. En da’s zeker geen verwijt naar de Nederlander toe. Vormer is eerder een offensief georiënteerde middenvelder die normaliter het verschil maakt in het derde gedeelte van het veld.

Maar onder Alfred Schreuder wordt Ruud Vormer dus als een voetballende nummer zes gebruikt. Op basis van Ruud Vormers voetballende kwaliteiten is dat een sterke move van de coach, maar door deze gedurfde zet verwaarloost Alfred Schreuder anderzijds het evenwicht in zijn ploeg. Datzelfde verwijt kreeg de coach voorheen trouwens ook te horen toen hij hoofdcoach was bij Hoffenheim. Club Brugge was vorig weekend tegen Standard heel kwetsbaar in de omschakelingsmomenten, waarbij vooral het tweede Luikse doelpunt veel vragen opriep.“De defensieve reflex bij balverlies is belangrijk”, zei analist Gert Verheyen zondag na de match op Eleven Sports. “Je moet daar harder terugsprinten en meer moeite doen om jouw verdediging bij te springen. In die fase staan ze op dat moment met vier tegen vier. Dan kan je wel een extra mannetje gebruiken”, doelde Verheyen op Ruud Vormer. “Dat is een eerste moment waarbij je kan zien dat dit niet een typische reflex is van een zuivere defensieve middenvelder.”

NOOD AAN BALANTA

We begrijpen de reden waarom Alfred Schreuder kiest voor Ruud Vormer als verdedigende middenvelder, maar op die manier is Club Brugge defensief erg kwetsbaar en misschien iets té offensief ingesteld. “Het is zeer offensief”, stelde ook Gert Verheyen vast bij Eleven Sports. “Maar ik vraag me af of dit ook houdbaar is. Of je elke week zo dominant kan blijven spelen. Want het doet me denken aan ‘wij zijn Barcelona’, maar het is de vraag of dat kan in onze Belgische competitie.”

Wat meer evenwicht in de ploeg zou daarom erg welkom zijn en daarbij moeten we spontaan denken aan Eder Balanta, de Colombiaanse breker die onder Philippe Clement incontournable was maar onder Alfred Schreuder al twee keer op rij een bankzitter is. Tegen Standard speelde Balanta zelfs geen enkele minuut, en de week daarvoor tegen Sint-Truiden amper 12 minuten. Nieuwe bazen betekenen nieuwe wetten maar de waarde van Balanta dit seizoen bij Club Brugge valt zeker niet te onderschatten.De Colombiaan is dit seizoen de defensief regelmatigste speler van Club Brugge, waarbij hij bijvoorbeeld als niet-verdediger het meeste geslaagde intercepties telt. Daarnaast lukte Balanta in 1.413 speelminuten maar liefst 212 gewonnen duels, wat een straffe prestatie is waarbij enkel Jack Hendry, Charles De Ketelaere en Clinton Mata meer gewonnen duels tellen dan Balanta. Met daarbij de belangrijke opmerking dat de Colombiaan minstens 30% minder speeltijd telt dan zijn drie ploegmaats.

DRUK VANUIT DE PERS

Door de defensief wankele prestatie van Ruud Vormer tegen Standard als nummer zes, mag Eder Balanta dus zeker nog niet afgeschreven worden. “Clement is niet gek”, zei analist Alex Teklak in La Dernière Heure. “Als hij Balanta liet spelen, dan was dat met een goede reden.” Dat blijkt dus alvast in de defensieve stats van de 28-jarige dit seizoen, zoals hierboven vermeld. Teklak in kreeg in zijn betoog bijval van zijn collega-analisten Philippe Albert en Nordin Jbari.

Philippe Albert stelt in Le Soir dat Alfred Schreuder nog wat aanpassingen moet aanbrengen en dat hij vooral niet begrijpt waarom Ruud Vormer op de nummer zes speelt. “Waarom zet je Eder Balanta niet in het veld?” vraagt Albert zich af. “Als Club Brugge het moet opnemen tegen ploegen die zo’n lacunes uitbuiten, Union bijvoorbeeld, dan kan hen dat duur komen te staan”, waarschuwde de analist.Ook Nordin Jbari vindt dat de huidige tactiek van Alfred Schreuder ietwat te naïef is en hij suggereert in Het Nieuwsblad dat de Nederlander Eder Balanta terug in de ploeg moet zetten. Jbari geeft Schreuder complimenten door zijn visie en gedurfde tactiek maar hij mag de Belgische competitie niet onderschatten. Eenzelfde bedenking die Gert Verheyen trouwens ook maakte op Eleven Sports na de wedstrijd tegen Standard.

BALANTA NAAR AEK ATHENE?

Maar desondanks lijkt het erg onwaarschijnlijk dat Alfred Schreuder in de eerstkomende wedstrijden opeens Eder Balanta zou gebruiken in de plaats van Ruud Vormer. De coach van Club Brugge hecht namelijk veel meer belang aan het voetballende gedeelte van de nummer zes positie, en dan wint Vormer uiteraard het pleit. Anderzijds zal Balanta niet willen settelen voor een rol als bankzitter, zeker niet omdat hij dit seizoen nog excelleerde als de onbetwiste verdedigende middenvelder van Club.In die optiek deed vorige week al het transfergerucht de ronde dat AEK Athene het wel ziet zitten om Eder Balanta over te nemen van Club Brugge. De Griekse topclub had eerst Danilo Barbosa geïdentificeerd als hun toptarget, maar nu schakelt AEK dus over naar Balanta. Naar verluidt zou er zelfs al een uitleenbeurt met een aankoopoptie op tafel liggen, maar dat zal wellicht geen interessante optie zijn voor Club. Vincent Mannaert doet er misschien toch beter aan om nog enkele maanden te wachten om een beslissing te nemen over Balanta’s toekomst. Ze zullen hem ongetwijfeld nog kunnen gebruiken op Jan Breydel.

Wint Real Madrid de Champions League? Pak 3,5 keer je inzet!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Moet Balanta in de ploeg bij Club Brugge?

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

PSG maakt vertrek van vedette bekend

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Vandaag 21 Mei 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge gaat all-in voor ‘nieuwe Kossounou’

Het einde van het huidige voetbalseizoen is in zicht en dat betekent dat de zomermercato ...

556
{insert image alt}

Anderlecht zet zich schrap voor superdeal

Verkopen op het juiste moment is een kunst. En in het geval van Hendrik Van Crombrugge lijkt dat ...

649

Gisteren 20 Mei 2022

{insert image alt}

'AS Monaco stuurt man van 7 miljoen naar JPL'

AS Monaco heeft een zeer ruime kern en de Franse club gaat mogelijk één van zijn dure aankopen in ...

58
{insert image alt}

'Elsner gaat voor zeer opvallende uitdaging'

Luka Elsner werd zoals verwacht ontslagen bij Standard. De coach moet dus op zoek gaan naar een ...

22
{insert image alt}

De Witte ziet dé oorzaak voor mislopen van Champions’ play-offs

AA Gent presteerde vanaf eind januari zeer goed en wist daardoor de Beker van België te winnen en ...

68
{insert image alt}

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Real Madrid en AS Roma spelen volgende week een Europese finale en beide ploegen kwamen vanavond al ...

40
{insert image alt}

PSG maakt vertrek van vedette bekend

Bij PSG gaan ze komende zomer de nodige spelers laten gaan. De Parijzenaars hebben vanavond het ...

96
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

Wouter Vrancken neemt morgen afscheid van KV Mechelen. De coach kondigde vorige week zijn vertrek ...

177
{insert image alt}

Smaakmaker AA Gent droomt van Spaanse transfer

AA Gent gaat in de zomer wellicht een aantal smaakmakers zien vertrekken. Er moet geld in het laatje ...

81
{insert image alt}

Storck haalt stevig uit naar de media

Bernd Storck verlaat KRC Genk. De trainer kende geen goede periode in Limburg en hij zal plaats ...

139
{insert image alt}

Vanhaezebrouck over nakende 'leegloop': "Gebeurt vaker"

Hein Vanhaezebrouck is ook de komende jaren trainer van AA Gent. De club kiest zo dus slim voor ...

107
{insert image alt}

'Club Brugge ving bot bij Standard'

Club Brugge is een club die versterking zoekt voor op maar ook naast het veld. Le Soir weet dat de ...

140
{insert image alt}

Union SG moet plots vrezen voor vertrek van Vanzeir

Bij Union SG gaan er heel wat sterkhouders de club verlaten. Dante Vanzeir is één van de namen die ...

157
{insert image alt}

Rode Duivel verlaat Club Brugge: "Tijd voor stap hogerop"

Club Brugge gaat komende zomer een pak transfers afronden. Blauw-Zwart zal ook een aantal ...

506
{insert image alt}

Seraing heeft Belgische hoofdtrainer beet

Eerste Klasse A heeft er een Belgische trainer bij. Seraing heeft na het vertrek van Jean-Louis ...

39
{insert image alt}

"Zal nog lang duren eer Anderlecht Club Brugge kan bijbenen"

RSC Anderlecht kende een goed seizoen, maar een echte concurrent voor Club Brugge is het nog steeds. ...

306
{insert image alt}

De Witte heeft groot nieuws: "Zoals Club Brugge"

Ivan De Witte was vandaag een tevreden voorzitter. Hein Vanhaezebrouck tekende bij en hij gaf ook ...

220