Schreuder helpt Lang aan toptransfer

Schreuder helpt Lang aan toptransfer

De prestatie van Noa Lang tegen Standard was niet indrukwekkend, maar toch is zijn toekomst onder Alfred Schreuder enorm rooskleurig. De coach van Club Brugge geeft zijn landgenoot een grote offensieve vrijheid op het veld en Schreuders aanpak verlicht tevens de defensieve taken van Lang. En dat betekent alleen maar goed nieuws voor alle betrokken partijen met het oog op een verwachte toptransfer in de eerstvolgende zomermercato.


AFSCHEIDSTOURNEE

"Ik ga heel eerlijk zijn: de kans is groot dat ik vertrek.” Tijdens het gala van de Gouden Schoen liet Noa Lang niets aan de verbeelding over. Voor wie er dus nog mocht aan twijfelen: vorig weekend is de Nederlandse flankaanvaller van Club Brugge aan zijn Belgische afscheidstournee begonnen. In de voorbije weken werden er al verschillende buitenlandse clubs genoemd als mogelijke bestemming voor de drievoudige Oranje-international: Leeds United, Arsenal, Leicester City, AC Milan en zelfs Liverpool.

Maar deze geïnteresseerde clubs zullen wellicht nog wat voorbehoud inbouwen om concrete toenaderingen te zoeken met Club Brugge en Noa Lang. Vorig weekend werkte de Nederlander namelijk geen al te beste wedstrijd af tegen Standard. De 22-jarige kampte in de warming-up reeds met een ongemakje en dat zette blijkbaar de toon voor zijn wedstrijd in Luik. Lang begon tegen de Rouches nochtans op een uitstekende wijze met een erg fraai en afgekeurd doelpunt, maar anderzijds bracht hij zijn ploeg vaak in de problemen door zijn beperkte defensieve bijdrage.



Door de combinatie van zijn ontbrekende offensieve kwaliteit en zijn matig defensief werk, kreeg Noa Lang na de wedstrijd vooral negatieve commentaren te slikken. De kranten deelden hem bijvoorbeeld erg bescheiden quoteringen uit. Een zesje van La Dernière Heure en van Het Laatste Nieuws. Een vijf op tien van Het Nieuwsblad. Dit was duidelijk niet de Noa Lang die we kennen. Viel zijn ondermaatse prestatie te wijten aan het kwaaltje tijdens de opwarming? Of lag het aan het nieuwe opgedragen keurslijf onder de nieuwe coach Alfred Schreuder?

THEORIE VERSUS PRAKTIJK

De waarheid neigt vooral naar dat eerste. Alfred Schreuder kiest in zijn eerste wedstrijden bij Club Brugge voluit voor een 3-5-2 formatie, een opstelling die op papier impliceert dat de twee flankspelers van de ploeg zowel offensief als defensief hun bijdrage moeten leveren. Maar op die manier beperk je de immense offensieve kwaliteiten van Noa Lang, die zo zijn focus moet verdelen tussen verdedigen en aanvallen. Zodoende ontneem je hem een groot deel van zijn creativiteit, energie en aanvallende impulsen.



Maar gelukkig gaapt er een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. Een opstelling of veldbezetting is slechts een theoretisch uitgangspunt, want de realiteit kunnen er belangrijke nuances worden gelegd in de vooropgestelde tactiek. Probeer bijvoorbeeld maar eens het systeem van Bayern München te definiëren in één formatie. “Dan moet je elke week of elke twee weken een nieuw systeem opdissen”, stelde Gert Verheyen onlangs in Het Nieuwsblad.

OPDRACHT VAN SCHREUDER

Noa Lang startte zondag in de veelbesproken 3-5-2 opstelling van Alfred Schreuder, op papier dus als linker wingback. Maar in de wedstrijd zelf was de rol van Lang toch wat afwijkend. Schreuder gunde hem veel aanvallende vrijheid op zijn linkerflank, terwijl Clinton Mata - Langs tegenhanger op rechts - zich vooral moest focussen op zijn defensieve verantwoordelijkheden. Een asymmetrisch systeem dus, waarbij de Nederlander de dribbel mocht opzoeken, zijn creativiteit uiten én zich aan een beperkt defensief takenpakket houden.



Dat was een duidelijk instructie van Alfred Schreuder, want de coach weet uiteraard dat Noa Lang zijn energie en frisheid vooral nodig heeft om op het aanvallend gebied het verschil te kunnen maken. Schreuder hield zijn landgenoot zelfs uit de wind bij het eerste tegendoelpunt van de match, dit in tegenstelling tot Stanley Nsoki. “We hadden het vooraf nog besproken: verdedigend konden we het met z’n vieren doen in plaats met z’n vijven, waardoor Nsoki niet zo ver naar binnen moest komen. Maar dat hij soms tóch, zoals bij die eerste tegengoal”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

DE CLUBS KIJKEN

Het is dus duidelijk dat Alfred Schreuder in zijn 3-5-2 veldbezetting op de linkerflank een offensieve rol voorziet voor Noa Lang, waarbij Clinton Mata zich vooral moet concentreren op het defensieve werk. De Nederlander wordt op die manier vrijgesteld van zijn verdedigende taken, waardoor hij zich voluit kan focussen op zijn aanvallende impulsen. En dat was zondag dus het geval tegen Standard. Zo liet Lang maar liefst 18 offensieve acties noteren tegenover amper 2 defensieve acties.



Anderzijds zal Noa Lang wel dringend de kwaliteit van zijn acties moeten opkrikken want maar liefst 13 (op 18) offensieve acties waren niet geslaagd. Daarnaast kende amper één (op twee) defensieve acties een succesvolle afloop. Lang moet dus dringend aan de slag want in de eerstkomende weken zullen zijn kwaliteiten en capaciteiten grondig gemonitord worden door de geïnteresseerde buitenlandse clubs, waaronder Leeds United, Arsenal, Leicester City, AC Milan en zelfs Liverpool recentelijk al werden genoemd.

AANVALLENDE HEERSER

Ondanks een mindere start onder het bewind van Alfred Schreuder zijn de signalen voor Noa Lang toch overwegend optimistisch. De flankaanvaller krijgt veel offensieve vrijheid van zijn coach en dat kan zijn prestaties alleen maar positief beïnvloeden. Vorig weekend vuurde Lang bijvoorbeeld 7 doelpogingen af, een aantal dat geen enkele andere speler in de Jupiler Pro League kon overtreffen. Daarnaast pleegde hij ook nog eens 10 dribbels, goed voor een vijfde plaats onder alle spelers die in actie kwamen vorig weekend, en Lang telde tevens 9 balcontacten in de box, enkel Charles De Ketelaere (13) deed vorig weekend nog beter. Als hij die goede offensieve bedoelingen straks in efficiëntie en kwaliteit kan laten evolueren, dan ziet het er ongetwijfeld goed uit voor Alfred Schreuder, Noa Lang én Club Brugge ...

POLL: Zal Lang beter spelen onder Schreuder dan onder Clement?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

214
214
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

58
58
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

503
503
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

149
149
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

155
155
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

557
557
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

218
218
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

88
88
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

569
569
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

142
142
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1670
1670
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1043
1043
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

279
279