Schreuder helpt Lang aan toptransfer

Foto: Schreuder helpt Lang aan toptransfer

De prestatie van Noa Lang tegen Standard was niet indrukwekkend, maar toch is zijn toekomst onder Alfred Schreuder enorm rooskleurig. De coach van Club Brugge geeft zijn landgenoot een grote offensieve vrijheid op het veld en Schreuders aanpak verlicht tevens de defensieve taken van Lang. En dat betekent alleen maar goed nieuws voor alle betrokken partijen met het oog op een verwachte toptransfer in de eerstvolgende zomermercato.


AFSCHEIDSTOURNEE

"Ik ga heel eerlijk zijn: de kans is groot dat ik vertrek.” Tijdens het gala van de Gouden Schoen liet Noa Lang niets aan de verbeelding over. Voor wie er dus nog mocht aan twijfelen: vorig weekend is de Nederlandse flankaanvaller van Club Brugge aan zijn Belgische afscheidstournee begonnen. In de voorbije weken werden er al verschillende buitenlandse clubs genoemd als mogelijke bestemming voor de drievoudige Oranje-international: Leeds United, Arsenal, Leicester City, AC Milan en zelfs Liverpool.

Maar deze geïnteresseerde clubs zullen wellicht nog wat voorbehoud inbouwen om concrete toenaderingen te zoeken met Club Brugge en Noa Lang. Vorig weekend werkte de Nederlander namelijk geen al te beste wedstrijd af tegen Standard. De 22-jarige kampte in de warming-up reeds met een ongemakje en dat zette blijkbaar de toon voor zijn wedstrijd in Luik. Lang begon tegen de Rouches nochtans op een uitstekende wijze met een erg fraai en afgekeurd doelpunt, maar anderzijds bracht hij zijn ploeg vaak in de problemen door zijn beperkte defensieve bijdrage.Door de combinatie van zijn ontbrekende offensieve kwaliteit en zijn matig defensief werk, kreeg Noa Lang na de wedstrijd vooral negatieve commentaren te slikken. De kranten deelden hem bijvoorbeeld erg bescheiden quoteringen uit. Een zesje van La Dernière Heure en van Het Laatste Nieuws. Een vijf op tien van Het Nieuwsblad. Dit was duidelijk niet de Noa Lang die we kennen. Viel zijn ondermaatse prestatie te wijten aan het kwaaltje tijdens de opwarming? Of lag het aan het nieuwe opgedragen keurslijf onder de nieuwe coach Alfred Schreuder?

THEORIE VERSUS PRAKTIJK

De waarheid neigt vooral naar dat eerste. Alfred Schreuder kiest in zijn eerste wedstrijden bij Club Brugge voluit voor een 3-5-2 formatie, een opstelling die op papier impliceert dat de twee flankspelers van de ploeg zowel offensief als defensief hun bijdrage moeten leveren. Maar op die manier beperk je de immense offensieve kwaliteiten van Noa Lang, die zo zijn focus moet verdelen tussen verdedigen en aanvallen. Zodoende ontneem je hem een groot deel van zijn creativiteit, energie en aanvallende impulsen.Maar gelukkig gaapt er een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. Een opstelling of veldbezetting is slechts een theoretisch uitgangspunt, want de realiteit kunnen er belangrijke nuances worden gelegd in de vooropgestelde tactiek. Probeer bijvoorbeeld maar eens het systeem van Bayern München te definiëren in één formatie. “Dan moet je elke week of elke twee weken een nieuw systeem opdissen”, stelde Gert Verheyen onlangs in Het Nieuwsblad.

OPDRACHT VAN SCHREUDER

Noa Lang startte zondag in de veelbesproken 3-5-2 opstelling van Alfred Schreuder, op papier dus als linker wingback. Maar in de wedstrijd zelf was de rol van Lang toch wat afwijkend. Schreuder gunde hem veel aanvallende vrijheid op zijn linkerflank, terwijl Clinton Mata - Langs tegenhanger op rechts - zich vooral moest focussen op zijn defensieve verantwoordelijkheden. Een asymmetrisch systeem dus, waarbij de Nederlander de dribbel mocht opzoeken, zijn creativiteit uiten én zich aan een beperkt defensief takenpakket houden.Dat was een duidelijk instructie van Alfred Schreuder, want de coach weet uiteraard dat Noa Lang zijn energie en frisheid vooral nodig heeft om op het aanvallend gebied het verschil te kunnen maken. Schreuder hield zijn landgenoot zelfs uit de wind bij het eerste tegendoelpunt van de match, dit in tegenstelling tot Stanley Nsoki. “We hadden het vooraf nog besproken: verdedigend konden we het met z’n vieren doen in plaats met z’n vijven, waardoor Nsoki niet zo ver naar binnen moest komen. Maar dat hij soms tóch, zoals bij die eerste tegengoal”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

DE CLUBS KIJKEN

Het is dus duidelijk dat Alfred Schreuder in zijn 3-5-2 veldbezetting op de linkerflank een offensieve rol voorziet voor Noa Lang, waarbij Clinton Mata zich vooral moet concentreren op het defensieve werk. De Nederlander wordt op die manier vrijgesteld van zijn verdedigende taken, waardoor hij zich voluit kan focussen op zijn aanvallende impulsen. En dat was zondag dus het geval tegen Standard. Zo liet Lang maar liefst 18 offensieve acties noteren tegenover amper 2 defensieve acties.Anderzijds zal Noa Lang wel dringend de kwaliteit van zijn acties moeten opkrikken want maar liefst 13 (op 18) offensieve acties waren niet geslaagd. Daarnaast kende amper één (op twee) defensieve acties een succesvolle afloop. Lang moet dus dringend aan de slag want in de eerstkomende weken zullen zijn kwaliteiten en capaciteiten grondig gemonitord worden door de geïnteresseerde buitenlandse clubs, waaronder Leeds United, Arsenal, Leicester City, AC Milan en zelfs Liverpool recentelijk al werden genoemd.

AANVALLENDE HEERSER

Ondanks een mindere start onder het bewind van Alfred Schreuder zijn de signalen voor Noa Lang toch overwegend optimistisch. De flankaanvaller krijgt veel offensieve vrijheid van zijn coach en dat kan zijn prestaties alleen maar positief beïnvloeden. Vorig weekend vuurde Lang bijvoorbeeld 7 doelpogingen af, een aantal dat geen enkele andere speler in de Jupiler Pro League kon overtreffen. Daarnaast pleegde hij ook nog eens 10 dribbels, goed voor een vijfde plaats onder alle spelers die in actie kwamen vorig weekend, en Lang telde tevens 9 balcontacten in de box, enkel Charles De Ketelaere (13) deed vorig weekend nog beter. Als hij die goede offensieve bedoelingen straks in efficiëntie en kwaliteit kan laten evolueren, dan ziet het er ongetwijfeld goed uit voor Alfred Schreuder, Noa Lang én Club Brugge ...

Wint Real Madrid de Champions League? Pak 3,5 keer je inzet!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Zal Lang beter spelen onder Schreuder dan onder Clement?

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

PSG maakt vertrek van vedette bekend

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Vandaag 21 Mei 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge gaat all-in voor ‘nieuwe Kossounou’

Het einde van het huidige voetbalseizoen is in zicht en dat betekent dat de zomermercato ...

556
{insert image alt}

Anderlecht zet zich schrap voor superdeal

Verkopen op het juiste moment is een kunst. En in het geval van Hendrik Van Crombrugge lijkt dat ...

653

Gisteren 20 Mei 2022

{insert image alt}

'AS Monaco stuurt man van 7 miljoen naar JPL'

AS Monaco heeft een zeer ruime kern en de Franse club gaat mogelijk één van zijn dure aankopen in ...

67
{insert image alt}

'Elsner gaat voor zeer opvallende uitdaging'

Luka Elsner werd zoals verwacht ontslagen bij Standard. De coach moet dus op zoek gaan naar een ...

22
{insert image alt}

De Witte ziet dé oorzaak voor mislopen van Champions’ play-offs

AA Gent presteerde vanaf eind januari zeer goed en wist daardoor de Beker van België te winnen en ...

73
{insert image alt}

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Real Madrid en AS Roma spelen volgende week een Europese finale en beide ploegen kwamen vanavond al ...

41
{insert image alt}

PSG maakt vertrek van vedette bekend

Bij PSG gaan ze komende zomer de nodige spelers laten gaan. De Parijzenaars hebben vanavond het ...

98
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

Wouter Vrancken neemt morgen afscheid van KV Mechelen. De coach kondigde vorige week zijn vertrek ...

183
{insert image alt}

Smaakmaker AA Gent droomt van Spaanse transfer

AA Gent gaat in de zomer wellicht een aantal smaakmakers zien vertrekken. Er moet geld in het laatje ...

83
{insert image alt}

Storck haalt stevig uit naar de media

Bernd Storck verlaat KRC Genk. De trainer kende geen goede periode in Limburg en hij zal plaats ...

143
{insert image alt}

Vanhaezebrouck over nakende 'leegloop': "Gebeurt vaker"

Hein Vanhaezebrouck is ook de komende jaren trainer van AA Gent. De club kiest zo dus slim voor ...

111
{insert image alt}

'Club Brugge ving bot bij Standard'

Club Brugge is een club die versterking zoekt voor op maar ook naast het veld. Le Soir weet dat de ...

142
{insert image alt}

Union SG moet plots vrezen voor vertrek van Vanzeir

Bij Union SG gaan er heel wat sterkhouders de club verlaten. Dante Vanzeir is één van de namen die ...

161
{insert image alt}

Rode Duivel verlaat Club Brugge: "Tijd voor stap hogerop"

Club Brugge gaat komende zomer een pak transfers afronden. Blauw-Zwart zal ook een aantal ...

513
{insert image alt}

Seraing heeft Belgische hoofdtrainer beet

Eerste Klasse A heeft er een Belgische trainer bij. Seraing heeft na het vertrek van Jean-Louis ...

39
{insert image alt}

"Zal nog lang duren eer Anderlecht Club Brugge kan bijbenen"

RSC Anderlecht kende een goed seizoen, maar een echte concurrent voor Club Brugge is het nog steeds. ...

308
{insert image alt}

De Witte heeft groot nieuws: "Zoals Club Brugge"

Ivan De Witte was vandaag een tevreden voorzitter. Hein Vanhaezebrouck tekende bij en hij gaf ook ...

221