Dost brengt Club Brugge in lastig parket

Foto: Dost brengt Club Brugge in lastig parket

Dé vraag die op ieders lippen brandt voor het bezoek van Club Brugge aan Standard: wat vangt Alfred Schreuder aan met Noa Lang? Wie zeker niet lijkt te moeten wijken voor de smaakmaker van Blauw-Zwart, is alvast Bas Dost. Onder zijn landgenoot mag de Nederlandse goaltjesdief, vorig weekend meteen weer trefzeker tegen STVV, zich opnieuw vaste titularis diep in de punt noemen. Toch speurt Club naar verluidt nog steeds de markt af op jacht naar een nieuwe spits. Niet geheel onlogisch, al staat die zoektocht weliswaar bol van de dilemma"s voor Vincent Mannaert en co.


Zij maken niet voor het eerst werk van offensieve versterking in januari. Twee jaar geleden verspilde de landskampioen nog een pak centen aan Michael Krmencik, vorige winter streek Dost zelf dan weer neer in Jan Breydel. De missing link, liet toenmalig coach Philippe Clement destijds nog optekenen, al bleek het na een prima start dit seizoen niet langer te boteren tussen de twee. Sinds het vertrek van Clement naar AS Monaco verweet Dost zijn ex-trainer tussen de lijnen door inmiddels reeds een gebrek aan respect. Als speerpunt trok Clement doorgaans tenslotte de kaart van Charles De Ketelaere, voor wie Schreuder voortaan een net iets andere rol als schaduwspits heeft voorzien. In steun dus van Dost.

GEZOCHT: NUMMER 9
Het automatische gevolg is echter dat de spoeling voorin plots zowaar vrij dun oogt in Westkapelle. Akkoord, het contract van Daniel Pérez werd zopas nog opengebroken, een teken van vertrouwen in de Venezolaan – tegen STVV voor het eerst sinds augustus nog eens op de bank. En mogelijk keert ook Youssouph Badji vervroegd terug van zijn mislukte uitleenbeurt aan Stade Brest. Wie weet liggen beide jonkies bij Schreuder wel hoger in de schuif dan bij Clement, maar of hij hen werkelijk als volwaardige alternatieven voor Dost beschouwt is nog maar de vraag. Dan blijft De Ketelaere toch nog steeds zowat de enige volwaardige wisseloptie. Alleen heeft Schreuder met hem dus andere plannen in gedachten.Tenzij er opnieuw duchtig geschoven zal worden met het toptalent om Dost af en toe rust te gunnen, lijkt een extra spits – ondanks de ambitie om de kern uit te dunnen – daarom geen overbodige luxe. Op het eerste gezicht is het gewenste profiel duidelijk, althans wat diens specifieke kwaliteiten betreft: een echte nummer negen, die in staat is om het gewicht van de aanval te dragen en de nodige portie killerinstinct liefst nog eens koppelt aan goede voetjes. We hebben het hier per slot van rekening niet over de toekomstige vervangers van De Ketelaere en Noa Lang, leemtes die Tajon Buchanan en wellicht ook Andreas Skov Olson moeten zien te vullen. Wel over een back-up én eventuele opvolger voor Dost.

TWIJFEL OVER VIJVER
Komende zomer loopt zijn contract in Jan Breydel immers af, al is het niet gezegd dat de boomlange goalgetter dan werkelijk vertrekt. Waar hij tot voor kort nog met één been buiten stond, houdt Dost dankzij de komst van Schreuder nu ook zelf de deur open voor een verlengd verblijf. In die zin zijn de komende weken en maanden een soort proefperiode voor beide partijen om te beslissen of ze nadien al dan niet met elkaar verder willen. Misschien rolt er straks dus wel een contractverlenging uit de bus, maar in de tussentijd houdt Club rekening met een toekomst zonder Dost. Net daar knelt enigszins het schoentje in de profielschets van diens doublure. In welke vijver moet Blauw-Zwart namelijk vissen?Over het gezochte type bestaat dan wel geen twijfel, de categorie waar Club op mikt is een ander paar mouwen. Om te beginnen mogen we veronderstellen dat Dost voorlopig eerste keuze blijft voorin. Een nieuwe klepper van zijn kaliber in huis halen om hem meteen alweer het leven zuur te maken, lijkt dan ook niet bepaald het beste idee. Alleen bestaat de kans dan dus wel dat Mannaert binnen een halfjaar vol aan de bak moet. In dat geval zou het toch handiger zijn mocht de landskampioen haar volgende aanvalsleider reeds kunnen inwerken. Bovendien kan Club zich nog weinig misstappen veroorloven in de jacht op een derde titel op rij, mét ook de dubbel als het even kan. Versterking is dus altijd welkom.

KORTE VS LANGE TERMIJN
Alles samen maakt het dat men in Westkapelle wat hinkt op twee gedachten, wat de zoektocht wellicht niet bevordert. Gaat Club voor een direct inzetbare kracht die kan wedijveren met Dost, maar in eerste instantie toch op het achterplan moet blijven om dan vanaf volgende zomer pas de fakkel over te nemen – en dus vermoedelijk ook de totale transferuitgaven dit seizoen andermaal de hoogte injaagt? Of een iets goedkopere piste, zoals een huurling, tweederangs spits of jong talent? Die eerste twee opties zijn vooral tijdelijke oplossingen, gericht op de korte termijn. Back ups die louter dienen om de komende periode te overbruggen, een strategie die weliswaar lang niet altijd het verhoopte resultaat oplevert.Denk maar aan Jérémy Perbet, of de beperkte bijdrage van leenspelers als Tahith Chong en Nabil Dirar een jaar geleden. Dan boekte Blauw-Zwart in het verleden tijdens de wintermercato vaker succes met enkele ruwe diamanten die het vervolgens zelf verder kon polijsten, genre Badji en Pérez, met Wesley Moraes als voornaamste uitschieter. Een tactiek die dus echter eerder op lange termijn haar vruchten afwerpt. Misschien hoeft Club de knoop niet door te hakken, want beide pistes – en doelstellingen – vallen uiteraard met elkaar te combineren. Wie weet is het wel de beste keuze: een huurling of spits met iets minder allure als stand-in voor Dost, én een nieuwe groeibriljant als zijn potentiële opvolger.

DILEMMA VAN DOST
Afhankelijk van diens ontwikkeling, en de verdere plannen met Badji, Pérez en Loïs Openda, kan het dossier dan volgende zomer opnieuw onder de loep worden genomen. Al geven Mannaert en zijn team de voorkeur aan een proactieve aanpak, zeker nu ze de bal de afgelopen jaren zo vaak missloegen diep in de punt. Wie weet legt Club richting deadline daarom alsnog ettelijke miljoenen op tafel om zich van een grote naam of aanstormend toptalent te verzekeren, wat dan dus wel weer slecht nieuws kan betekenen voor Dost. Zijn heropleving, in combinatie met zijn aflopend contract, zadelt de landskampioen op die manier toch met een dilemma op. Dan lagen de kaarten onder Clement alvast duidelijker op tafel.

MEER SPORTNIEUWS

POLL: Denkt u dat Dost volgend seizoen nog bij Club speelt?

Witte rook: Genk maakt komst Vrancken bekend

Clement geeft mening over aanstelling Hoefkens

'Lukaku doet gigantisch offer voor droomtransfer'

Vandaag 28 Mei 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club wil uitpakken met toekomstige Golden Boy

In de wintermercato van het seizoen 2020/21 waagde Club Brugge zich aan een eerste poging om ...

466
{insert image alt}

Betting Tip: pakt Benzema historisch Ronaldo-record?

Zaterdagavond is het zover, dan wordt in het Stade de France de finale van de Champions League ...

55
{insert image alt}

'Lukaku doet gigantisch offer voor droomtransfer'

Chelsea FC maakte zaterdagmiddag bekend dat de overname van de club definitief in kannen en kruiken ...

6
{insert image alt}

Witte rook: Genk maakt komst Vrancken bekend

Nog geen week na het ontslag van Bernd Storck heeft KRC Genk zijn nieuwe hoofdtrainer beet. Zoals ...

90
{insert image alt}

Clement geeft mening over aanstelling Hoefkens

Club Brugge heeft afgelopen woensdag zijn nieuwe hoofdtrainer bekend gemaakt. En die ging de ...

134
{insert image alt}

Grote twijfels bij Dessers: "Geen 4 miljoen waard"

De kans is groot dat KRC Genk komende zomer afscheid moet nemen van Paul Onuachu, die mikt op de ...

91
{insert image alt}

'Real Madrid geeft PSG lik op stuk na Mbappé-echec'

Real Madrid speelt zaterdagavond de finale van de Champions League tegen Liverpool FC. Maar in ...

63
{insert image alt}

Overmars speelt gevaarlijk spel: "Werkt voor geen meter"

Antwerp FC heeft Marc Overmars-tijdperk afgelopen week definitief ingezet. Zo werd de samenwerking ...

226
{insert image alt}

'Toptransfer legt rode loper Lewandowski uit'

De toekomst van Robert Lewandowski is aan het uitdraaien op een heuse transfersoap. Vorige week liet ...

94
{insert image alt}

Romano kondigt 'Done Deal' aan bij Anderlecht

RSC Anderlecht gaat komend seizoen met een nieuw hoofdstuk van start. Afgelopen woensdag werd immers ...

303
{insert image alt}

TU: 'Club Brugge gaat hard, Bayern doet Anderlecht beven'

Nu de nationale competities erop zitten, draait de transfercarrousel op volle toeren. Zowel in ...

207
{insert image alt}

'AA Gent weigerde om Frey te halen'

Hein Vanhaezebrouck is meer dan 'alleen maar' een trainer van AA Gent. Hij heeft zijn invloed op het ...

152
{insert image alt}

'Union heeft opvolger Mazzu bepaald'

Het bestuur van RSC Anderlecht werkt momenteel aan de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer. ...

172
{insert image alt}

Hoefkens bezorgde CDK ferme tegenslag

Carl Hoefkens is vandaag de hoofdcoach van Club Brugge, maar in 2018 startte hij oorspronkelijk ...

249
{insert image alt}

KRC Genk droomt van JPL-topper

Nikola Storm bevindt zich in de vorm van zijn leven en dat kan de 27-jarige straks bekronen met een ...

358
{insert image alt}

'Conte verbrodt transferstunt Antwerp'

De toekomst van Antonio Conte was lange tijd onzeker bij Tottenham Hotspur, maar volgens The Sun zal ...

245
{insert image alt}

Hein doet boekje open over Tissoudali & Valencia

Na een valse start sloot AA Gent het seizoen af met een stevige eindspurt, en dus heerst er in de ...

195

Gisteren 27 Mei 2022

{insert image alt}

Klopp duidt favoriet Champions League-finale aan

Vanaf volgende week zorgen de nationale ploegen voor het slotstuk van het seizoen, maar eerst staat ...

107
{insert image alt}

'Club Brugge krijgt zicht op nationaal transferrecord'

Ondanks het behalen van de derde landstitel op rij, begint Club Brugge deze zomer aan een nieuwe ...

580
{insert image alt}

'Liverpool ruikt transferbloed op Camp Nou'

FC Barcelona werkt momenteel al volop naar het komende seizoen toe. Coach Xavi Hernandez verlangt ...

171
{insert image alt}

Van Bommel voorspelt 'orkaan' op Bosuil

Enkele dagen na het ontslag van Brian Priske, heeft Antwerp FC zijn nieuwe hoofdtrainer aangesteld. ...

546
{insert image alt}

'Grote kuis Chelsea: 14 spelers kunnen vertrekken'

Na jaren van grote successen is het Roman Abramovich-tijdperk bij Chelsea FC definitief voorbij. ...

377
{insert image alt}

STVV doet opnieuw transferzaken in Duitsland

STVV heeft een meer dan behoorlijk seizoen achter de rug. De Kanaries deden zelfs lange tijd mee ...

72
{insert image alt}

'Eén topclub leidt de dans om Frenkie de Jong'

FC Barcelona heeft het seizoen in La Liga afgesloten op de tweede plaats, waardoor het volgend ...

219
{insert image alt}

Anderlecht-fans in zak en as: "Erger dan Kompany!"

Opvallend nieuws op vrijdag: niemand minder dan Bayern München zou maar liefst 15 miljoen veil ...

683
{insert image alt}

'Verhaeghe had twijfels bij Hoefkens'

Geen topcoach met adelbrieven in het buitenland dus, wel iemand uit de interne keuken. Club Brugge ...

463
{insert image alt}

'Lot van Kompany al voor slotmatch bezegeld'

Vroeger dan verwacht, en zonder de verhoopte trofeeën in de prijzenkast, is het verhaal van Vincent ...

0
{insert image alt}

'Club Brugge vreest: Nielsen naar Anderlecht?'

Vincent Kompany out, Felice Mazzu in. Dat is wellicht het verloop op de bank van Anderlecht. Nog ...

1488
{insert image alt}

'Genk ontvangt eerste bod op Onuachu'

Na een teleurstellend seizoen staat er straks flink wat te gebeuren bij KRC Genk. Zo nemen de ...

510
{insert image alt}

Anderlecht-fans kiezen alternatief voor Mazzu

Behoudens verrassingen wordt Felice Mazzu de nieuwe coach van Anderlecht. Hij neemt de teugels over ...

800
{insert image alt}

'Hoefkens moet toptalent bij Club Brugge houden'

Hoewel de signalen al een tijdje in de lucht hingen, kwam de aanstelling van Carl Hoefkens als ...

364
{insert image alt}

'Bayern biedt 15 miljoen op Duranville'

Enkel dankzij de verkoop van toptalenten van eigen kweek als Jérémy Doku en Albert Sambi Lokonga ...

529