Dost brengt Club Brugge in lastig parket

Dost brengt Club Brugge in lastig parket

Dé vraag die op ieders lippen brandt voor het bezoek van Club Brugge aan Standard: wat vangt Alfred Schreuder aan met Noa Lang? Wie zeker niet lijkt te moeten wijken voor de smaakmaker van Blauw-Zwart, is alvast Bas Dost. Onder zijn landgenoot mag de Nederlandse goaltjesdief, vorig weekend meteen weer trefzeker tegen STVV, zich opnieuw vaste titularis diep in de punt noemen. Toch speurt Club naar verluidt nog steeds de markt af op jacht naar een nieuwe spits. Niet geheel onlogisch, al staat die zoektocht weliswaar bol van de dilemma"s voor Vincent Mannaert en co.


Zij maken niet voor het eerst werk van offensieve versterking in januari. Twee jaar geleden verspilde de landskampioen nog een pak centen aan Michael Krmencik, vorige winter streek Dost zelf dan weer neer in Jan Breydel. De missing link, liet toenmalig coach Philippe Clement destijds nog optekenen, al bleek het na een prima start dit seizoen niet langer te boteren tussen de twee. Sinds het vertrek van Clement naar AS Monaco verweet Dost zijn ex-trainer tussen de lijnen door inmiddels reeds een gebrek aan respect. Als speerpunt trok Clement doorgaans tenslotte de kaart van Charles De Ketelaere, voor wie Schreuder voortaan een net iets andere rol als schaduwspits heeft voorzien. In steun dus van Dost.

GEZOCHT: NUMMER 9
Het automatische gevolg is echter dat de spoeling voorin plots zowaar vrij dun oogt in Westkapelle. Akkoord, het contract van Daniel Pérez werd zopas nog opengebroken, een teken van vertrouwen in de Venezolaan – tegen STVV voor het eerst sinds augustus nog eens op de bank. En mogelijk keert ook Youssouph Badji vervroegd terug van zijn mislukte uitleenbeurt aan Stade Brest. Wie weet liggen beide jonkies bij Schreuder wel hoger in de schuif dan bij Clement, maar of hij hen werkelijk als volwaardige alternatieven voor Dost beschouwt is nog maar de vraag. Dan blijft De Ketelaere toch nog steeds zowat de enige volwaardige wisseloptie. Alleen heeft Schreuder met hem dus andere plannen in gedachten.



Tenzij er opnieuw duchtig geschoven zal worden met het toptalent om Dost af en toe rust te gunnen, lijkt een extra spits – ondanks de ambitie om de kern uit te dunnen – daarom geen overbodige luxe. Op het eerste gezicht is het gewenste profiel duidelijk, althans wat diens specifieke kwaliteiten betreft: een echte nummer negen, die in staat is om het gewicht van de aanval te dragen en de nodige portie killerinstinct liefst nog eens koppelt aan goede voetjes. We hebben het hier per slot van rekening niet over de toekomstige vervangers van De Ketelaere en Noa Lang, leemtes die Tajon Buchanan en wellicht ook Andreas Skov Olson moeten zien te vullen. Wel over een back-up én eventuele opvolger voor Dost.

TWIJFEL OVER VIJVER
Komende zomer loopt zijn contract in Jan Breydel immers af, al is het niet gezegd dat de boomlange goalgetter dan werkelijk vertrekt. Waar hij tot voor kort nog met één been buiten stond, houdt Dost dankzij de komst van Schreuder nu ook zelf de deur open voor een verlengd verblijf. In die zin zijn de komende weken en maanden een soort proefperiode voor beide partijen om te beslissen of ze nadien al dan niet met elkaar verder willen. Misschien rolt er straks dus wel een contractverlenging uit de bus, maar in de tussentijd houdt Club rekening met een toekomst zonder Dost. Net daar knelt enigszins het schoentje in de profielschets van diens doublure. In welke vijver moet Blauw-Zwart namelijk vissen?



Over het gezochte type bestaat dan wel geen twijfel, de categorie waar Club op mikt is een ander paar mouwen. Om te beginnen mogen we veronderstellen dat Dost voorlopig eerste keuze blijft voorin. Een nieuwe klepper van zijn kaliber in huis halen om hem meteen alweer het leven zuur te maken, lijkt dan ook niet bepaald het beste idee. Alleen bestaat de kans dan dus wel dat Mannaert binnen een halfjaar vol aan de bak moet. In dat geval zou het toch handiger zijn mocht de landskampioen haar volgende aanvalsleider reeds kunnen inwerken. Bovendien kan Club zich nog weinig misstappen veroorloven in de jacht op een derde titel op rij, mét ook de dubbel als het even kan. Versterking is dus altijd welkom.

KORTE VS LANGE TERMIJN
Alles samen maakt het dat men in Westkapelle wat hinkt op twee gedachten, wat de zoektocht wellicht niet bevordert. Gaat Club voor een direct inzetbare kracht die kan wedijveren met Dost, maar in eerste instantie toch op het achterplan moet blijven om dan vanaf volgende zomer pas de fakkel over te nemen – en dus vermoedelijk ook de totale transferuitgaven dit seizoen andermaal de hoogte injaagt? Of een iets goedkopere piste, zoals een huurling, tweederangs spits of jong talent? Die eerste twee opties zijn vooral tijdelijke oplossingen, gericht op de korte termijn. Back ups die louter dienen om de komende periode te overbruggen, een strategie die weliswaar lang niet altijd het verhoopte resultaat oplevert.



Denk maar aan Jérémy Perbet, of de beperkte bijdrage van leenspelers als Tahith Chong en Nabil Dirar een jaar geleden. Dan boekte Blauw-Zwart in het verleden tijdens de wintermercato vaker succes met enkele ruwe diamanten die het vervolgens zelf verder kon polijsten, genre Badji en Pérez, met Wesley Moraes als voornaamste uitschieter. Een tactiek die dus echter eerder op lange termijn haar vruchten afwerpt. Misschien hoeft Club de knoop niet door te hakken, want beide pistes – en doelstellingen – vallen uiteraard met elkaar te combineren. Wie weet is het wel de beste keuze: een huurling of spits met iets minder allure als stand-in voor Dost, én een nieuwe groeibriljant als zijn potentiële opvolger.

DILEMMA VAN DOST
Afhankelijk van diens ontwikkeling, en de verdere plannen met Badji, Pérez en Loïs Openda, kan het dossier dan volgende zomer opnieuw onder de loep worden genomen. Al geven Mannaert en zijn team de voorkeur aan een proactieve aanpak, zeker nu ze de bal de afgelopen jaren zo vaak missloegen diep in de punt. Wie weet legt Club richting deadline daarom alsnog ettelijke miljoenen op tafel om zich van een grote naam of aanstormend toptalent te verzekeren, wat dan dus wel weer slecht nieuws kan betekenen voor Dost. Zijn heropleving, in combinatie met zijn aflopend contract, zadelt de landskampioen op die manier toch met een dilemma op. Dan lagen de kaarten onder Clement alvast duidelijker op tafel.

POLL: Denkt u dat Dost volgend seizoen nog bij Club speelt?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Genk viert PO 1-ticket met nieuwe aanwinst
Genk viert PO 1-ticket met nieuwe aanwinst

KRC Genk slaakte het afgelopen weekend een grote zucht van opluchting. Op het veld van KVC Westerlo ...

33
33
X gaat total loss op straf Kiyine: "Systeem is compleet verrot!"
X gaat total loss op straf Kiyine: "Systeem is compleet verrot!"

De Belgische justitie blijft zwaar onder vuur liggen. Na een paar bizarre uitspraken in andere ...

47
47
Bom in JPL! Westerlo ontslaat Rik De Mil
Bom in JPL! Westerlo ontslaat Rik De Mil

Eem bom in de Jupiler Pro League! KVC Westerlo ontslaat Rik De Mil. Dat maakt de club zelf bekend. ...

850
850
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

147
147
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

58
58
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

139
139
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

80
80
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

43
43
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

77
77
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

204
204
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

56
56
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

174
174
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

66
66
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

1320
1320
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

360
360