Kompany bezorgt toptalent ware nachtmerrie

Kompany bezorgt toptalent ware nachtmerrie

Taylor Harwood-Bellis is op weg naar Stoke City. In de laatste zeven competitiewedstrijden kwam de talentvolle centrale verdediger amper twaalf minuten in actie bij Anderlecht. Nochtans kwam Harwood-Bellis vorige zomer op voorspraak van Kompany naar het Lotto Park. Maar de coach van Sporting koos de laatste wedstrijden resoluut voor de veelbesproken Lisandro Magallan in het hart van zijn defensie. En daar heeft Kompany zijn redenen voor …


GEEN KANSEN (MEER) ONDER KOMPANY

Grote verrassing in het Lotto Park. Na zes maanden pakt Taylor Harwood-Bellis alweer zijn biezen bij Anderlecht. De huurling van Manchester City was oorspronkelijk aan een sterk seizoen bezig bij de Brusselaars, maar in de laatste zeven competitiewedstrijden startte hij geen enkele keer meer in het basiselftal. Zijn vervanger in elk van deze wedstrijden was Lisandro Magallan, die voor één seizoen gehuurd wordt van Ajax. Maar de Argentijn liet meermaals een bedenkelijke indruk na.

Die keuze om Harwood-Bellis stelselmatig maar continu te passeren ten voordele van Magallan, deed de wenkbrauwen fronsen bij de achterban en in de pers. De flaters en de foute ingrepen van de Argentijn waren overvloedig, maar Kompany bleef het Magallan het volle vertrouwen geven. En met overtuiging. “Een verdediger moet 15 wedstrijden samen spelen voordat we van stabiliteit kunnen spreken. Onze defensieve fases moeten we als collectief behandelen”, was de uitleg van Kompany.



In de laatste zeven competitiewedstrijden raakte Taylor Harwood-Bellis amper aan twaalf speelminuten. Te weinig voor de beloftevolle huurling van Manchester City en tevens Engels jeugdinternational. Eind november kon Harwood-Bellis een tijdje niet trainen omdat hij in quarantaine vertoefde, waardoor Kompany noodgedwongen moest kiezen voor Lisandro Magallan. Maar de Argentijn was in die periode rechtstreeks verantwoordelijk voor verschillende tegendoelpunten en in elke wedstrijd viel hij op meerdere fouten te betrappen.

WEINIG ONTGOOCHELD

De buitenwereld kon er kop noch staart aan krijgen waarom Vincent Kompany in de laatste maanden van het jaar geen kansen meer gaf aan Taylor Harwood-Bellis. De 19-jarige kwam in de zomermercato trouwens op voorspraak van de coach van Anderlecht. Kompany belde Harwood-Bellis op in hoogsteigen persoon om hem te overtuigen van zijn project en plannen. “Hij was een van mijn idolen toen ik opgroeide als voetballer, dus deze kans kon ik niet laten liggen”, vertelde Harwood-Bellis daarover aan Het Laatste Nieuws. “Dat was een speciaal moment voor mij.”

De centrale verdediger bezit dan ook een mooi profiel voor Anderlecht. Hij werd bij Manchester City opgeleid als een sobere uitvoetballende verdediger, die weinig risico’s in zijn spel legt. Het is dan ook geen toeval dat de 19-jarige bij Anderlecht één van de spelers is die het minst balverlies lijdt. Harwood-Bellis prefereert een korte passing en hij probeert zich ook steeds aanspeelbaar te maken voor zijn ploegmaats. Ook zo'n bewuste positionering zorgt steeds voor een positief effect op het passingspel van de ploeg.



Ondanks zijn jonge leeftijd van 19 jaar straalt hij een enorme rust uit en geeft hij tevens blijk van een grote volwassenheid. Dergelijke kwaliteiten worden doorgaans niet meteen geassocieerd met een beloftevolle tiener, maar door de combinatie van die betreffende capaciteiten wierp Taylor Harwood-Bellis zich wel op tot één van de elite talenten van Manchester City. En ook als één van de sterkhouders bij Anderlecht. De Engelsman is dit seizoen de meest betrouwbare verdediger van de ploeg en hij brengt een grote mate stabiliteit bij.

TWIJFELS BIJ MAGALLAN

Het charmeert Vincent Kompany dat hij Lisandro Magallan na zijn vele blunders en verkeerde ingrepen steevast liet staan in het basiselftal van Anderlecht. Anderzijds was dit ook geen teken van vertrouwen in de richting van Taylor Harwood-Bellis, die nooit echt ontgoochelde bij de Belgische recordkampioen. “Taylor is 19 en een groot talent. Maar ik zie hem niet anders dan Zirkzee, dan Verschaeren… Die jongens moeten allemaal op het juiste moment hun speeltijd krijgen”, probeerde Kompany het sluimerend probleem eind vorig jaar te duiden in L’Avenir.



Peter Verbeke gaf onlangs ook meer context over de veelbesproken situatie rond Harwood-Bellis en Lisandro Magallan. De CEO van Anderlecht had oorspronkelijk zijn bedenkingen bij de komst van de Argentijnse verdediger. Magallan is namelijk niet de allersterkste aan de bal en ook niet de meest verfijnde voetballer. Bovendien bracht hij vanuit Nederland ook een bepaalde reputatie met zich mee. "Magallan is niet gemaakt voor het Europese voetbal. Hij is te statisch en is te lang gewend geweest om achteraan met vier op een lijn te spelen”, zei Aad de Mos bijvoorbeeld in La Capitale. “Anderlecht nam weinig risico door hem te huren, maar het is onbegrijpelijk dat Ajax hem kocht.”

KEUZE VÓÓR MAGALLAN

Anderlecht huurde Lisandro Magallan omdat Hannes Delcroix in de vorige zomer geblesseerd uitviel. Peter Verbeke informeerde toen ook naar Jack Hendry van KV Oostende maar de Schotse verdediger was financieel onhaalbaar voor Sporting. “Het moest bovendien snel gaan en Vincent zag wel potentieel in Magallan”, legde de CEO van Anderlecht uit in Het Nieuwsblad. De sportieve cel zag grote mogelijkheden in Magallans voorbeeldige mentaliteit en onverzettelijkheid in de duels.

Maar dat hij Harwood-Bellis uit de ploeg zou spelen, zeker na zijn vele foutjes en blunders in het begin, dat had Verbeke nu ook niet verwacht. “Maar het gaat steeds beter en Kompany vindt dat hij Hoedt beter doet spelen.” Na zijn bedenkelijke start in het Lotto Park, heeft Lisandro Magallan zich in alle stilte omgevormd tot een stabiele factor in de paars-witte defensie. Zijn blunders en individuele foutjes werden tot een minimum beperkt en de Argentijn kan ondertussen al aardige stats en data voorleggen. Ook op het uitvoetballend gebied.



“Als Vincent een idee heeft, is dat steeds onderbouwd en dat is net een kwaliteit”, zei Peter Verbeke in Het Laatste Nieuws. En net door die grondige analyse van Kompany, gebaseerd op zeer precieze data, krijgt Lisandro Magallan de voorkeur op Taylor Harwood-Bellis - omdat hij op dit moment meer bijdraagt aan het team. “En hij zal Magallan niet uit het team zetten bij een blunder. Vincent laat zich in het voetbal niet leiden door emoties.” Zo wint Magallan dit seizoen gemiddeld meer (lucht)duels dan Harwood-Bellis en past de Argentijn opvallend nauwkeuriger én in een voorwaartse richting.

POLL: Wie stel jij op in jouw basiselftal?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

65
65
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

35
35
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

38
38
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

128
128
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

74
74
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

261
261
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

95
95
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

89
89
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

118
118
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

238
238
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

306
306
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

298
298
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

97
97
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

297
297
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

194
194