Vanhaezebrouck in nauwe schoentjes bij AA Gent

Vanhaezebrouck in nauwe schoentjes bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck smeedde AA Gent dit seizoen tot een goed draaiend geheel. De coach van de Buffalo’s doet zijn reputatie als één van de beste Belgische coaches alle eer aan. Maar Vanhaezebrouck heeft ook een grote invloed op het transferbeleid van Gent. En dat is een veel minder positief verhaal …


GEEN WINTEROFFENSIEF

AA Gent leed al 20 miljoen euro inkomstenverlies door corona. Het businessmodel van de Buffalo’s, gebaseerd op een gedegen transferbeleid en zonder externe investeerders, heeft daarmee een serieuze slag gekregen. De gemaakte winst uit de voorbije mercato’s werd aangewend om de continuïteit van de club te garanderen en dat zal in 2022 ook het geval zijn dankzij de transfers van Roman Yaremchuk en Niklas Dorsch. “Maar je kan natuurlijk niet blijven toveren”, verklaarde voorzitter Ivan De Witte in Het Laatste Nieuws.Hein Vanhaezebrouck moet dus niet veel hoop koesteren op een serieuze kwaliteitsinjectie tijdens de wintermercato. Nochtans ziet de coach van de Buffalo’s drie basisspeler vertrekken naar de Africa Cup en dat zijn niet van de minste: Michael Ngadeu (Kameroen), Soulaymane Marreh (Gambia) en Tarik Tissoudali (Marokko). “Met kerstdag krijg je cadeaus, maar dat is al gepasseerd. Misschien krijgen we nog een pakje een paar dagen later opgestuurd, maar ik heb geen verwachtingen. We zien wel”, zei Vanhaezebrouck vanuit Spanje aan Het Nieuwsblad.

DE VETO’S VAN HEIN

De kans is zelfs groter dat AA Gent in januari meerdere spelers zal verkopen of verhuren in plaats van nieuwe aanwinsten aan te trekken. Vooral in de aanvalslinie wordt er heel wat uitgaande beweging verwacht. Péle Ilombe Mboyo en Darko Lemajic worden namelijk verwacht om de Ghelamco Arena te verlaten. Beide spitsen werden nochtans op voorspraak van Hein Vanhaezebrouck gehaald, maar zij vielen zwaar door de mand bij de Buffalo’s.Er is eigenlijk geen enkele speler die naar AA Gent komt zonder de goedkeuring van Vanhaezebrouck. Naar verluidt moest de coach bij elke zomertransfer zijn fiat geven of het was een ‘no go’. De scoutingcel van de Buffalo’s heeft dus erg weinig inspraak in het transferbeleid en onder meer om die reden gaf Tim Matthys er de brui aan in Oost-Vlaanderen. De Sportsmanager trok eerder dit jaar naar RSC Anderlecht.

Hein Vanhaezebrouck was bijvoorbeeld een grote tegenstander voor de komst van Thomas Henry (ex-OH Leuven). De coach zag in hem geen meespelende diepe spits. Als tegenzet kwam Vanhaezebrouck op de proppen met de onbekende aanvallers Darko Lemajic (RFS Riga) en Vakoun Bayo (Celtic), alsook oude bekende Péle Ilombe Mboyo (Sint-Truiden).

DRIE FLOPS

Zowel de komst van Bayo, Lemajic en Mboyo zijn geen groot succes gebleken. De eerste is ondertussen al op huurbasis vertrokken naar Sporting Charleroi. Nochtans waren de verwachtingen hooggespannen rond de Ivoriaanse spits, wat zijn langdurig contract in de Arteveldestad tot en met 2025 bevestigt. AA Gent raakte erg gecharmeerd door Bayo’s uitstekende prestaties vorig seizoen bij Toulouse, waar hij 10 goals lukte in 30 matchen. Maar uiteindelijk raakte Bayo dit seizoen aan 199 minuten voor de Buffalo’s, met 0 goals en 0 assists.

Lemajic was een andere miscast van Vanhaezebrouck. In de ene wedstrijd werpt de Serviër zich op tot een dankbare pion, maar in een andere wedstrijd valt hij op door onbeholpen balcontroles en een dramatische afwerking. Een C-spits werd ie al genoemd onder de fans van AA Gent. “Mochten die vragen komen van mensen die deze jongen echt goed kennen, dan zou ik die kunnen begrijpen”, zei Vanhaezebrouck over de kritiek op Lemajic. “Maar niet als die vragen komen van mensen die totaal niet weten over wie het gaat.” Lemajic scoorde voorlopig 2 doelpunten in 598 minuten voor AA Gent.En ook de transfer van Mboyo was dramatisch. De 34-jarige aanvaller was een paniekaankoop en helemaal in strijd met de ‘normale’ aankooppolitiek van de club. Vanhaezebrouck prees Mboyo’s fysieke paraatheid maar uiteindelijk raakte hij maar aan 246 minuten voor de Buffalo’s, waarin hij één assist kon afleveren. “Het is een feit dat dit niet de politiek is die je zou moeten voeren, maar soms heb je geen andere keuze”, gaf Vanhaezebrouck deze vreemde transfer toe tijdens Mboyo’s persvoorstelling. “Na één of twee jaar zullen we zien of het nuttig was om Mboyo te halen.” Uiteindelijk was vier maanden dus al genoeg.

EN NU?

“Gent zag er dubieus uit in het begin van het dit seizoen, met gekwakkel en gedoe. Maar op één of andere manier heeft Vanhaezebrouck er toch een degelijk elftal van gemaakt”, dixit Jan Mulder in Het Laatste Nieuws. En wij volgen de mening van de Nederlander. AA Gent is misschien wel de best voetballende ploeg van het land en de Buffalo’s verdienden flink wat punten meer. Maar met een beter aankoopbeleid, een beleid dat afgesteld is op de goedkeuring van Vanhaezebrouck, zou Gent misschien wel dichter bij de top-drie aanleunen.In dit artikel geven we de concrete voorbeelden van Darko Lemajic, Vakoun Bayo en Péle Ilombe Mboyo, maar ook andere zomeraanwinsten zoals Gianni Bruno en Christopher Operi overtuigden niet. Daartegen staan wel de uitstekende prestaties van Julien de Sart en Joseph Okumu. Vanhaezebrouck is naar Belgische normen een echte topcoach, maar het aankoopbeleid zou hij misschien beter overlaten aan de Sportsmanager. In januari zal Ivan De Witte alvast de gesprekken aanknopen met Vanhaezebrouck om zijn aflopend contract te bespreken. De inspraak in het transferbeleid door Vanhaezebrouck zal daarbij wellicht een belangrijk item worden …

POLL: Moet Vanhaezebrouck minder inspraak krijgen bij de transfers?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Club Brugge incasseert alweer mokerslag uit ziekenboeg
Club Brugge incasseert alweer mokerslag uit ziekenboeg

Op de openingsspeeldag van de Conference League pleegde Besiktas een hold-up in Jan Breydel, en dus ...

53
53
Lionel Messi verrast voetbalwereld met 'nieuwe' uitdaging
Lionel Messi verrast voetbalwereld met 'nieuwe' uitdaging

Lionel Messi heeft het prima naar zijn zin bij Inter Miami. In tegenstelling tot een pak ...

13
13
Vanhaezebrouck mag wisselopties schrappen bij AA Gent
Vanhaezebrouck mag wisselopties schrappen bij AA Gent

Zoals vooraf gevreesd eisen blessures stilaan hun tol bij AA Gent, waar de spoeling na nieuwjaar tot ...

55
55
Gert Verheyen en Annelien Coorevits delen fantastisch nieuws
Gert Verheyen en Annelien Coorevits delen fantastisch nieuws

Gert Verheyen wordt door het grote publiek enorm gewaardeerd vanwege zijn vlijmscherpe analyses en ...

83
83
<strong>Antwerp in rep en roer: schokkende inzinking bij topspeler</strong>
Antwerp in rep en roer: schokkende inzinking bij topspeler

De druk op Vincent Janssen neemt stevig toe: de Nederlandse spits heeft nu al vier opeenvolgende ...

126
126
Versterking voor Genk: steunpilaar viert terugkeer
Versterking voor Genk: steunpilaar viert terugkeer

In de Conference League gaat KRC Genk donderdag op bezoek bij FK Cukaricki, waar Wouter Vrancken op ...

58
58
'Anderlecht zkt. typeploeg: 3 dilemma's voor Riemer'
'Anderlecht zkt. typeploeg: 3 dilemma's voor Riemer'

Brian Riemer wil naar eigen zeggen toewerken naar een typeploeg, en dus wordt er druk gespeculeerd ...

144
144
Deila heeft simpele verklaring voor gecontesteerde wissel
Deila heeft simpele verklaring voor gecontesteerde wissel

Club Brugge bleef zondag in eigen huis tegen STVV opnieuw steken op een 1-1 gelijkspel. Nochtans had ...

138
138
Antwerp ontvangt hoopgevende update uit ziekenboeg
Antwerp ontvangt hoopgevende update uit ziekenboeg

In een uitverkochte Bosuil hoopt Antwerp woensdag tegen Shakhtar Donetsk haar eerste punten in de ...

98
98
Deila krijgt belangrijke boodschap omtrent Nusa
Deila krijgt belangrijke boodschap omtrent Nusa

Nadat hij dit seizoen als een speer uit de startblokken schoot staat Antonio Nusa intussen al een ...

317
317
Van Bommel deelt stevige prik uit aan Vanhaezebrouck
Van Bommel deelt stevige prik uit aan Vanhaezebrouck

De koorts stijgt bij Royal Antwerp FC. De Great Old neemt het woensdagavond op tegen Shakhtar ...

163
163
'Real Madrid pakt uit met sterkhouder Bayern München'
'Real Madrid pakt uit met sterkhouder Bayern München'

Real Madrid is goed uit de starblokken geschoten dit seizoen. De Koninklijke voert de ranglijst aan ...

120
120
Genk krijgt cruciaal nieuws over schorsing Bonsu Baah
Genk krijgt cruciaal nieuws over schorsing Bonsu Baah

KRC Genk speelde het voorbije weekend op eigen veld 3-3 gelijk tegen KVC Westerlo. Een opvallend ...

378
378
Van Bommel snoeihard voor pers: "Absoluut niet mee eens!"
Van Bommel snoeihard voor pers: "Absoluut niet mee eens!"

Mark van Bommel en Royal Antwerp FC spelen woensdag hun tweede wedstrijd in de Champions League. Met ...

114
114
Vermeeren heeft geruststellende boodschap voor Antwerp-fans
Vermeeren heeft geruststellende boodschap voor Antwerp-fans

Woensdag is het opnieuw money time voor Royal Antwerp FC in de Champions League. De Great Old opent ...

132
132