Kompany veroorzaakt eigen ondergang

Kompany veroorzaakt eigen ondergang

Dit seizoen is de verdedigende stabiliteit een groot probleem bij Anderlecht. En in de voorbije weken verbeterde dat er zeker niet op met Lisandro Magallan in de basisploeg. De roep om Taylor Harwood-Bellis is daarom luider dan ooit, al is het nog maar de vraag of Vincent Kompany daar zal aan toegeven. Nochtans zou dat alleen maar in zijn voordeel spelen …


DISCUSSIE

Soms hebben voetbalcoaches van die vreemde kronkels. Philippe Clement staat alom gekend door zijn opvallende en aparte personeelskeuzes, zoals hij dinsdag nogmaals bewees in de Champions League tegen Paris Saint-Germain, maar ook Vincent Kompany hoeft niet onder te doen voor de coach van Club Brugge. Het spitsenduo Christian Kouamé-Joshua Zirkzee en het niet opstellen van Lior Refaelov zorgden bijvoorbeeld al voor grote discussie in de pers en onder de fans van Sporting.



Het laatste issue waarmee Kompany de wenkbrauwen doet fronsen, is het stelselmatig passeren van Taylor Harwood-Bellis. De huurling van Manchester City was aan een sterk seizoen bezig bij Anderlecht, maar in de laatste vier wedstrijden startte hij geen enkele keer in het basiselftal. Zijn vervanger in elk van deze wedstrijden was Lisandro Magallan, die voor één seizoen gehuurd wordt van Ajax. Maar de Argentijn liet telkens een bedenkelijke indruk na.

REFERENTIEMATCH

Vorig seizoen was de defensie van Anderlecht nog de beste van de Jupiler Pro League, maar dit jaar is die verdedigende stabiliteit helemaal zoek. Logisch ook, omdat er met Matt Miazga een belangrijke pion vertrok. Anderzijds moesten er automatismen opgebouwd worden tussen Hannes Delcroix en de nieuwkomer Wesley Hoedt. Maar na de blessure van Delcroix kreeg Harwood-Bellis – enigszins noodgedwongen – vroeger dan verwacht een vaste basisplaats van Vincent Kompany.



En daarna ontgoochelde de huurling van Manchester City amper. De grote ommekeer gebeurde in de topper tegen KRC Genk, waar Harwood-Bellis probleemloos Paul Onuachu, toch wel de beste spits op de Belgische velden, in bedwang kon houden. “Het is een grote kerel en dan is het zaak om slim te zijn”, aldus de centrale verdediger na zijn referentiematch voor Anderlecht. “Ik denk wel dat ik hem goed uit de wedstrijd heb gehouden.”

KANTELMOMENT TEGEN KORTRIJK

Vincent Kompany zag dat het goed was en Taylor Harwood-Bellis was niet meer weg te denken uit het basiselftal van Anderlecht. De 19-jarige verdediger kwam er trouwens ook op voorspraak van Kompany, die Harwood-Bellis vorige zomer in hoogst eigen persoon opbelde om naar Anderlecht te komen. “Hij was een van mijn idolen toen ik opgroeide als voetballer, dus deze kans kon ik niet laten liggen”, vertelt hij daarover aan Het Laatste Nieuws. “Dat was een speciaal moment voor mij.”



Maar sinds eind november raakt Taylor Harwood-Bellis niet meer in het basiselftal van Vincent Kompany. In de match tegen KV Kortrijk zette de coach hem op de bank, maar daar had Kompany een goede reden voor. Tijdens de interlandbreak met de Engelse beloften had Harwood-Bellis namelijk een risicocontact waardoor hij even in quarantaine moest. Daardoor kon de verdediger amper trainen op Neerpede en moest Kompany tegen Kortrijk noodgedwongen kiezen voor Lisandro Magallan in het hart van de verdediging.

WAAR IS HARWOOD-BELLIS?

De Argentijn mocht in de voorbije vier wedstrijden tegen KV Kortrijk, Sporting Charleroi, Seraing en Zulte Waregem in de basis starten, maar de balans na dit vierluik oogt allerminst positief voor hem. Magallan was namelijk rechtstreeks verantwoordelijk voor verschillende tegendoelpunten en in elke wedstrijd viel hij op meerdere fouten te betrappen. Daarom lijkt er voor hem allerminst een grote toekomst weggelegd in het Lotto Park.

Het valt uiteraard te begrijpen dat Vincent Kompany tegen KV Kortrijk moest kiezen voor Lisandro Magallan als vervanger van Taylor Harwood-Bellis. Maar dat hij nu al vier wedstrijden op rij gedegradeerd is tot een bankzitter, en dat terwijl Magallan een erg bedenkelijke indruk nalaat in de al instabiele verdediging, roept toch veel vragen op.



Maar Kompany zou uiteraard Kompany niet zijn, mocht hij daar geen gedegen uitleg voor hebben. “We moeten geduldig blijven”, zei Kompany vorig weekend na de match tegen Zulte Waregem, waarin Magallan verantwoordelijk was voor twee tegendoelpunten. “Een verdediger moet 15 wedstrijden samen spelen voordat we van stabiliteit kunnen spreken. Onze defensieve fases moeten we als collectief behandelen”, was de uitleg van de coach van Anderlecht.

KOPPIGE KOMPANY

Door de bedenkelijke prestaties van Lisandro Magallan wordt in de media en door de paars-witte achterban luidop afgevraagd waarom Taylor-Harwood Bellis in de laatste weken geen basisspeler meer is bij Anderlecht. De Engelsman is dit seizoen nochtans de meest betrouwbare verdediger bij Anderlecht en hij brengt stabiliteit in de ploeg. De aanwezigheid van Harwood-Bellis lijkt daarom nochtans van cruciaal belang te zijn in de pas zevende beste verdediging van het land.



Maar Kompany lijkt dus de moeilijke weg te nemen en hij wil Magallan duidelijk niet openlijk afvallen. Het is daarbij nog maar de vraag of de coach van Anderlecht hierdoor de prestaties van zijn eigen ploeg niet in gevaar brengt én bijgevolg ook zijn individuele situatie bij de Belgische recordkampioen. Bovendien bezit Harwood-Bellis over een specifiek profiel die meer aansluit bij Kompany’s visie dan Magallan.

PROFIEL VOOR KOMPANY

Harwood-Bellis werd bij Manchester City opgeleid als een sobere uitvoetballende verdediger, die weinig risico’s in zijn spel legt. Het is dan ook geen toeval dat de 19-jarige na Josh Cullen dit seizoen het minste balverlies leed bij Anderlecht. Harwood-Bellis prefereert een korte passing en hij probeert zich ook steeds aanspeelbaar te maken voor zijn ploegmaats. Ook zo'n bewuste positionering zorgt steeds voor een positief effect op het passingspel van de ploeg.



Maar de ware kwaliteiten van Taylor Harwood-Bellis bevinden zich niet nadrukkelijk op het gebied van passing of technisch vermogen. Ondanks zijn jonge leeftijd van 19 jaar straalt hij een enorme rust uit en geeft hij tevens blijk van een grote volwassenheid. Dergelijke kwaliteiten worden doorgaans niet meteen geassocieerd met een beloftevolle tiener, maar door de combinatie van die betreffende capaciteiten wierp Harwood-Bellis zich wel op tot één van de elite talenten van Manchester City. En als één van de sterkhouders bij Anderlecht …

POLL: Wie moet Kompany opstellen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

17
17
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

98
98
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

30
30
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

385
385
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

438
438
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

424
424
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

98
98
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

206
206
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

373
373
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

127
127
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0