Hommeles in Parijs: supersterren in de clinch

Hommeles in Parijs: supersterren in de clinch

Je zal vandaag maar de coach van Paris Saint-Germain zijn. Maurico Pochettino staat in Parijs onder een enorme druk omdat hij er niet in slaagt om de sterspelers Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar naar behoren te laten samenspelen. Daarnaast is de relatie tussen de vedetten onderling te snijden en ook die met Pochettino is op z’n minst gespannen te noemen. En daar kan Club Brugge straks misschien van profiteren?


DREAMTEAM

Lionel Messi, Kylian Mbappé, Neymar Jr. … Er werd dit seizoen heel veel verwacht van Paris Saint-Germain. En hoewel de resultaten enigszins meezitten, is het spelpeil van het Parijse sterrenensemble helemaal niet volgens de hoge verwachtingen. Sterker nog, er zouden zelfs onderlinge fricties zijn tussen de topspelers van PSG. Daarnaast zou het gezag en krediet van coach Mauricio Pochettino ook niet al te groot meer zijn in het Parc des Princes.



 “We spreken over Neymar, Mbappé, Messi … Veel hoger dan dat niveau kan je niet meer gaan”, zei Pochettino enkele weken geleden op de officiële kanalen van de Ligue 1. De Argentijn mag dan wel beschikken over voorgenoemde absolute topspelers, hij slaagt er niet in om van zijn ploeg een goed geolied geheel te maken. Vooral de onwil van Neymar, Mbappé en Messi om defensief hun steentje bij te dragen, zorgt intern en extern voor grote frustraties.

7+3 OF 10-3?

Thierry Henry raakte eerder deze week dat onderwerp aan tijdens een interview met Kylian Mbappé zelve. “Als jullie aanvallen dan gaat dat met 7+3 maar als jullie verdedigen is het 10-3”, zei Henry op Prime Video. De Franse superster, die overigens over een aflopend contract beschikt bij Paris Saint-Germain, gaf ‘Titi’ gelijk en hij reageerde ook op het mindere spelniveau. “We zijn er ons van bewust dat we als spelers van zo’n niveau meer moeten brengen.”



De beperkte defensieve inbreng van het sterrentrio van Paris Saint-Germain was duidelijk merkbaar in de Champions League tegen Manchester City. De analisten over Het Kanaal constateerden die grote lacune uiteraard ook en de kritiek was er bijgevolg niet naast. “De ploeg van PSG draagt drie spelers, daarom hebben ze absoluut geen kans om de Champions League te winnen. Absoluut niet,” zei de vermaarde analist en ex-international Jamie Carragher op CBS Sports.

POCHETTINO

Wanneer Messi, Mbappé en Neymar in de Franse competitie niet meeverdedigen, dan raakt Paris Saint-Germain daar doorgaans nog mee weg. Maar in de Champions League is dat uiteraard een gans ander verhaal. En dat terwijl de eindezege van het Kampioenenbal de ultieme wens is van Nasser Al-Khelaïfi. Mede daarom investeerde de voorzitter en CEO in de voorbije zomer maar liefst 35 miljoen euro per jaar om Messi naar Parijs te halen.

En als de ploeg niet draait, dan wordt er vooral gekeken naar de trainer. Mauricio Pochettino staat dit seizoen onder grote druk in het Parc des Princes en zijn ontslag lijkt enkel maar een kwestie van tijd te zijn. “Kan Pochettino zijn sterren bevelen om te verdedigen of zijn het de sterspelers die beslissen en de wet maken? Tuchel had vroeger al geprobeerd om de aanvallers van PSG te laten verdedigen maar dat was hem niet gelukt”, zei Thierry Henry op CBS Sports.



Daarnaast lijkt Pochettino grote moeite te ondervinden om van zijn drie wereldtoppers één te duchten aanvalslinie te vormen. De Argentijn moet Messi, Mbappé en Neymar hun vrijheid geven en hen uiteraard tevreden houden. En dat is duidelijk geen gemakkelijke oefening. “Ik had een probleem, omdat ik had gezegd dat Lionel Messi de Ballon d'Or moest winnen. Neymar en Kylian Mbappé vroegen mij waarom zij niet genoemd waren door mij”, zei de Argentijn onlangs nog tijdens een persconferentie bij PSG.

MESSI

Het is uiteraard hallucinant om zien hoe Lionel Messi bij Paris Saint-Germain een schim is van de voetballer die hij bij FC Barcelona was. Suleyman Öztürk keek eerder dit seizoen naar PSG-Lille met zijn Messi-bril op en hij naar eigen zeggen schrok hij zich kapot. “Ik zat er naar te kijken en vond het zelfs pijnlijk”, verklaarde de analist op het Youtube-kanaal van Voetbal International. “Voor hem en voor PSG. Want Messi is op zich niet zoveel veranderd, maar zit in een nieuwe omgeving waardoor het lijkt alsof hij er niets meer van kan. Je zou hem bijna een looprek aanbieden. Alsof je een oud mannetje door een park zag wandelen.”



Lionel Messi beleeft momenteel geen leuke periode in Parijs, 4 doelpunten in 13 matchen is niet meteen een statistiek die we met de Gouden Bal associëren. Maar volgens L’Equipe heeft dat grotendeels te maken met de capaciteiten van Mauricio Pochettino, wie Messi naar verluidt niet hoog inschat. De coach van Paris Saint-Germain laat Messi constant van positie wisselen en dat komt zijn niveau en aanpassing uiteraard niet ten goede. Bovendien zou Messi ook niet te spreken zijn over de speelwijze die Pochettino hanteert in de grote wedstrijden, want de trainer zou daarbij de kwaliteiten van Mbappé boven die van Messi uitspelen.

NEYMAR

Hij is er dinsdag niet bij tegen Club Brugge, maar ook Neymar Jr. is dit seizoen niet onbesproken. Zo was clubicoon Jérôme Rothen eerder dit seizoen hard in zijn kritiek op de Braziliaan. “Je hoeft niet op hoog niveau te hebben gespeeld om te beseffen dat Neymar momenteel minder beslissend is, maar ook minder impact heeft en minder creatief is”, vertelde Rothen aan Le Parisien. “Op alle vlakken presteert hij minder dan in zijn grote dagen voor de club. Hij is dus meer een last voor het collectief dan een oplossing. Het wordt zelfs een probleem voor de trainer. Want Neymar behandel je niet zoals alle andere spelers.”



Hoewel Neymar een grote voorstander was van Messi’s komst, moest de Braziliaanse vedette zich ook aanpassen op het veld. Messi krijgt namelijk het grootste aantal passes onder de aanvallers van PSG en daar moet Neymar nog hard aan wennen. Nicolas Anelka, een ander clubicoon, neemt het in deze discussie duidelijk op voor Neymar. “Vandaag vragen we enorm veel van Neymar maar we kunnen hetzelfde doen met Messi. Sinds het seizoensbegin is hij ook niet uitzonderlijk bezig. Er is daar een speler die (toen, nvdr.) zes keer de Ballon d’Or won, maar uiteindelijk presteert hij niet exceptioneel.

MBAPPE

En ook Kylian Mbappé heeft uiteraard een grote invloed op Paris Saint-Germain. De posterboy van de club is duidelijk ook niet meer gelukkig in het Parc des Princes en hij heeft duidelijk grote moeite met de komst van Messi. Op die manier moet Mbappé de aandacht delen met twee andere wereldsterren, die bovendien al meermaals de Champions League wonnen en aldus een grotere reputatie genieten. “Mbappé en Neymar hebben ongetwijfeld het gevoel dat ze hetzelfde kunnen als Messi. Zijn zij bereid om extra meters te maken voor hem, zoals iedereen bij Barça deed?” vraagt analist Wim De Coninck zich af op Sporza.



Volgens 63-voudig Frans international en wereldkampioen Emmanuel Petit is Kylian Mbappé gefrustreerd en moe door de complexe en explosieve situatie bij Paris Saint-Germain in het afgelopen jaar. “We hebben veel problemen gezien op het veld tussen de spelers en dat was duidelijk merkbaar in zijn spel en zijn gemoed”, verklaarde Petit aan Gambling.com. “Misschien wil hij naar Real Madrid omdat hij het beu is wat hier allemaal gebeurt in Frankrijk. Ik denk dat hij soms voelt dat hij niet dezelfde erkenning krijgt zoals Messi of Neymar.”

POLL: Wint PSG dit jaar de Champions League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

0
0
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

59
59
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

51
51
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

163
163
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

18
18
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

111
111
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

205
205
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

74
74
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

35
35
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

436
436
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

138
138
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

557
557
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

750
750
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

460
460
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

528
528