Courtois choqueert na Gouden Bal-schandaal

Courtois choqueert na Gouden Bal-schandaal

Thibaut Courtois was dit jaar de achtste beste doelman ter wereld. Volgens de stemgerechtigden van de Yashin Award dan toch, een nevenverkiezing van de Ballon d’Or. Die bedenkelijke ranking werd op veel ongeloof en onbegrip onthaald in de voetbalwereld. En da’s logisch. Courtois is op wekelijkse basis een spilfiguur bij Real Madrid en zijn prestaties verantwoorden minstens een plaats in de top drie van de beste doelmannen ter wereld.


SCHANDAAL IN PARIJS

Maandag troepten de prominenten van de voetbalwereld samen in Parijs voor de uitreiking van de prestigieuze Ballon d’Or. Lionel Messi won ietwat verrassend deze trofee als beste voetballer van de wereld, de Argentijn mocht het kleinood al voor de zevende keer (!) in ontvangst nemen. Maar veel analisten, media en fans vonden de verkiezing van Messi eerder onterecht. La Pulga speelde weliswaar een sterke eerste helft van het kalenderjaar, maar het vervolg bij Paris Saint-Germain was echter niet van datzelfde niveau.

Ook Thibaut Courtois, die altijd rechtuit voor zijn mening uitkomt, vond dat een andere Ballon d’Or winnaar wel op zijn plaats was. De Rode Duivel was immers van mening dat zijn ploegmaat Karim Benzema het toekwam om de Gouden Bal te winnen. “Karim verdient het, maar het is een rare prijs”, zei Courtois aan Movistar. “Je ziet dat de spelers altijd bovenaan eindigen omdat ze de Copa America, het EK of de Champions League gewonnen hebben. Zo gaat het altijd: ze kijken alleen naar de prijzen, niet naar de prestaties over het hele jaar.”



Dat was uiteraard een stevige vingerwijzing naar Lionel Messi, die dit jaar de Copa América won met de Argentijnse nationale ploeg. Nochtans werden Jorginho, Robert Lewandowski en Mo Salah door insiders en analisten veel nadrukkelijker getipt om de Ballon d’Or te winnen. Maar ook Thibaut Courtois mocht zich bekocht voelen maandag in Parijs. Naast de Ballon d’Or werd er toen namelijk ook de Yashin Award uitgereikt, de trofee voor de beste doelman van de wereld. De Rode Duivel, die er een heel sterke jaargang heeft opzitten bij de nationale ploeg en Real Madrid, haalde zelfs de top drie niet in de uitverkiezing als beste doelman. En dat roept toch enorme vragen op.

REVANCHE VAN UEFA EN FIFA?

Misschien heeft het wel te maken met de harde kritiek die Courtois in oktober verstuurde richting de UEFA en de FIFA. Na de uitschakeling van de Rode Duivels nam hij geen blad voor de mond en trok hij aan de alarmbel omdat het speelschema onverantwoord druk is – en zelfs nog drukker wordt - voor de voetballers. “Wij zijn géén robots”, fulmineerde Courtois toen. “Volgend seizoen is er een WK in november, waarna we zullen voetballen tot half juni. We zullen geblesseerd geraken, maar daar geeft niemand een moer om.”



"Ze geven niet om ons, enkel om het geld in hun zakken”, was nog de strafste quote naar de UEFA en de FIFA. Het zou zowat de énige logische reden zijn waarom Thibaut Courtois dit jaar minstens het podium niet haalde in de verkiezing als beste doelman ter wereld, want zijn sportieve prestaties anno 2021 zijn nagenoeg onberispelijk. “Dat verbaast me niet, na mijn opmerking van vorige maand”, zei Courtois er zelf eerder over. Een grote verrassing was de achtste plaats in de prestigieuze verkiezing dus niet voor hem.

WEINIG ERKENNING

Verschillende analisten en waarnemers konden zich niet vinden in de verkiezing van Lionel Messi als Ballon d’Or, maar er heerste minstens evenveel onbegrip over de lage eindklassering van Thibaut Courtois in de Yashin Award. In eigen land vond Philippe Albert het onbegrijpelijk dat Courtois slechts als achtste eindigde. “Dit is erg vreemd. Ik weet niet wie stemt, waarschijnlijk grote kenners van het keeperswerk. Thibaut zal er zelf niet om malen, hij kent zijn kwaliteiten. En Real weet ook wat hij waard is. Hij is één van de beste keepers ter wereld. Dat hij slechts 8ste is, is lachwekkend”, aldus Albert aan RTBF.



Ook Carlo Ancelotti zal wellicht gemengde gevoelens hebben na maandagavond. De coach van Real Madrid noemde Courtois onlangs letterlijk de beste doelman ter wereld van het moment. “Of hij de beste keeper is die ik ooit had? Ik had het geluk om met veel geweldige doelmannen te werken. Casillas, Diego López, Buffon, Cech, Neuer... Maar hij is sowieso één van de beste”, zei de Italiaan. Unai Simon, doelman bij Bilbao, was ook lovend over zijn collega nadat Courtois tegen hem wederom een wereldpartij keepte. “Er is weinig erkenning voor het werk van Courtois bij Real. Ze hebben veel sterren, maar zonder hem zouden ze vandaag niet gewonnen hebben.”

MINSTENS DERDE

Het is een eindeloze discussie om te bepalen wie vandaag écht de beste doelman ter wereld is, maar het staat buiten kijf dat Thibaut Courtois altijd in de top drie moet eindigen. De eindoverwinning van Gianluigi Donnarumma in de Yashin Award is allerminst gestolen, de 22-jarige leidde Italië naar de Europese titel en hij werd ook verkozen tot de beste doelman van het EK. Maar dat Edouard Mendy, Jan Oblak, Ederson, Manuel Neuer, Emiliano Martinez én Kasper Scheichel allen voor Courtois eindigden, is objectief gezien toch onbegrijpelijk.



Thibaut Courtois behoort wekelijks tot de sterkhouders bij Real Madrid, waar hij een groot aandeel heeft in de huidige leidersplaats van Los Blancos. Maar nog straffer is zijn efficiëntie in de reddingen. In de vijf grootste Europese competities waren er in het kalenderjaar 2021 slechts twee doelmannen nog straffer dan hem: Keylor Navas en Mike Maignan, telkens met een miniem verschil. Courtois scoorde in dat onderdeel zelfs 7% hoger dan Donnarumma, 3% dan Mendy en 6% dan Oblak. Een derde plaats in de Yashin Award was dus duidelijk het minimum voor Courtois … Dergelijke statistiek is uiteraard geen absolute waarheid maar het is alleszins veelzeggend.

POLL: Is Courtois de beste doelman ter wereld?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

208
208
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

57
57
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

490
490
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

147
147
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

154
154
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

549
549
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

216
216
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

88
88
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

84
84
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

567
567
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

460
460
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

142
142
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1666
1666
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1041
1041
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

278
278