JPL-ontslagen: ‘Drie blunders op rij!’

JPL-ontslagen: ‘Drie blunders op rij!’

Philippe Clement, Vincent Kompany en John van den Brom staan voor een zéér belangrijke week. De drie trainers liggen onder vuur en kunnen zich geen misstappen veroorloven in de competitie en de Beker van België. Onze redactie sprak met Georges Leekens en Stein Huysegems over de toenemende druk op de trainers.


Clement kwam in het oog van de storm te staan na twee wanprestaties tegen KV Mechelen en RB Leipzig. Er werd twee keer verloren en daar kwam de situatie met Ruud Vormer nog eens bij. Leekens neemt het op voor Clement.

Leermoment voor Clement

"Philippe presteert al drie jaar bijzonder sterk bij Club Brugge. Hij speelde al drie jaar op rij kampioen in België en ze maken bij Club nog altijd de grootste kans om ook dit jaar de titel te pakken. Ik vind dat er wel héél snel wordt getwijfeld aan zijn kwaliteiten. In België viseren we nogal snel de coach, kijk maar naar de andere trainers die de afgelopen weken onder vuur kwamen te liggen in de media. Dat Clement nu zoveel kritiek krijgt, vind ik opmerkelijk. Als je ziet wat Philippe in België én Europa met Club heeft gedaan, dan is dat bijzonder knap. Ze zitten nu in een mindere fase, maar om dan meteen al te twijfelen aan de coach… Dat is toch wel heel snel, maar ik ben er zeker van dat ze binnen de club een stuk rustiger zijn. Dat hebben ze daar wel geleerd na de eerste jaren onder het nieuwe bestuur."

 


Leekens kent Club Brugge maar al te goed. Hij was er speler en twee keer coach. Zijn laatste passage was onder het bewind van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert. De ex-trainer denkt dat deze fase goed is voor de carrière van Clement.

“Deze mindere periode is niet slecht voor Clement. Hij leert hier veel van, wat hem enkel gaat helpen voor de toekomst. Dat hij niet wordt geholpen door de aanwinsten die niet overtuigen? Het klopt dat de nieuwe jongens, buiten Jack Hendry, zich nog niet echt hebben getoond. Maar tegenwoordig moet je er als speler al zeer snel staan en krijg je al meteen de stempel van ‘mislukte transfer’ als de aanpassing wat moeizamer verloopt. Laten we nog even afwachten om de nieuwkomers al te beoordelen, maar ze moeten zich wel uiteraard gaan tonen."



Het is wel een feit dat Clement de nederlaag tegen Leipzig op zijn conto mocht schrijven na de vreemde keuzes in de opstelling. “Club Brugge werd inderdaad overklast tegen RB Leipzig, dat ik fantastisch vond spelen. Zij haalden woensdag het niveau van Bayern München. Het verwachtingspatroon was ook wel zéér hoog bij fans en media, waardoor Leipzig toch wel wat werd onderschat. Ik vond het achteraf wel zeer knap dat Philippe de schuld op hem nam. Hij had dat niet moeten doen, maar het is wel slim."

"Kijk, Club Brugge moet nu terug gaan naar de basis. Mannen als Simon Mignolet, Brandon Mechele, Mats Rits, Ruud Vormer en Hans Vanaken zullen zondag wel starten. De situatie met Vormer wordt wat uitvergroot. Ik ben er vrij zeker van dat hij zal spelen tegen Genk en Ruud is ook niet iemand die het gaat laten hangen. Daarnaast zouden Charles De Ketelaere en Noa Lang eigenlijk wat rust kunnen gebruiken. Ze zijn ook international geworden en ze zitten niet meer zo fris, maar er is voorlopig niemand die hen kan aflossen. Toch verwacht ik tegen Genk een stevig Club Brugge."

Te hoge verwachtingen bij RSCA

Van Brugge gaan we naar Brussel, waar Kompany een moeilijke periode kent bij Anderlecht. De resultaten vallen tegen en de kritiek groeit. “Vincent deed het vorig jaar goed bij Anderlecht. Je mag niet vergeten dat hij veel op zich neemt, onder meer de druk van de media. Hij kent Anderlecht door en door en is de enige figuur die daar zo goed mee kan omspringen."

Leekens predikt ook daar de nodige rust. "Paars-Wit is aan de weg terug bezig en iedereen hoopte dat ze er dit seizoen meteen zouden staan. Maar ze moesten hun beste spelers weer laten gaan, waardoor Kompany eigenlijk weer opnieuw moest beginnen. Daarnaast zag hij ook een aantal assistenten vertrekken (Frutos trok naar D.C. United en Bellamy viel weg door een depressie, nvdr.) en zo blijft het telkens opnieuw beginnen. Dat mag je niet onderschatten. Het gaat niet zo makkelijk om zo snel weer een topclub te worden, ook al is er nu eindelijk wat meer financiële rust."



Kompany verdient net als Clement nog krediet. "Volgens mij levert Vincent goed werk en hij weet waar hij mee bezig is. Het is niet dat hij 11 Kompany’s of Hazard’s in de ploeg heeft, hé. Integendeel. Ik denk dat het verwachtingspatroon rond Anderlecht voor het seizoen wat aan de hoge kant was. Ze staan voorlopig nog goed in het klassement, maar het is wel een feit dat ze te makkelijk tegengoals slikken waardoor er veel druk komt op de aanval. Dat er kritiek komt op Kompany is ook logisch, dat is eigen aan het voetbal."

"Ik ben echter van mening dat Clement en Kompany de juiste mensen op de juiste plaats zijn. Het zijn jonge Belgische trainers, die toch ook al hun kunnen hebben getoond. Zij verdienen meer krediet en ik denk dat ze op termijn een zeer mooie carrière gaan uitbouwen in het buitenland."



Twee grote problemen voor Genk

Tot slot eindigen we in Limburg, waar Van den Brom de motor maar niet aan de praat krijgt. Genk kent een teleurstellend seizoen en de crisis loert voor het tweeluik met Club Brugge weer om de hoek. “Van den Brom is een goede trainer, die het goed aanpakt bij Genk. Ik vind dat ze bij de Limburgers een goed bestuur hebben met onder meer De Condé. Van den Brom krijgt veel te verduren, maar ze blijven er rustig. Dat kan ik wel appreciëren", aldus Leekens.

Iemand die het huis zeer goed kent, is Stein Huysegems. Hij was in het verleden als aanvaller actief bij KRC Genk. Hij gaf zijn visie op de huidige situatie bij zijn ex-club. "Voor Genk en Club Brugge staat er toch wel wat druk op de ketel. Ze zitten allebei in een mindere periode en ik verwacht toch twee nerveuze wedstrijden. Het kan alle kanten uitgaan en er is geen favoriet voor dit tweeluik. Bij Genk zie je toch een aantal problemen. In de aanval verloopt het minder vlot (Bongonda en Onuachu zitten in een dip, nvdr.) en ze hebben al veel doelpunten geïncasseerd. Er zijn maar vier ploegen die meer goals hebben moeten slikken, wat toch niet kan voor een topclub."

Voor Vanden Brom wordt het mogelijk een cruciale week. "Ik denk dat hij nog enorm gemotiveerd is om het tij te doen keren, maar hij is nog altijd zoekende naar de ideale elf. Er zijn simpelweg te veel spelers uit vorm. Het zullen belangrijke weken worden voor Genk", besluit de ex-Rode Duivel.

Claudio Reulens

POLL: Wie moet het meest vrezen voor zijn job?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

19
19
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

67
67
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

98
98
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

36
36
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

148
148
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

150
150
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

164
164
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

604
604
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

606
606
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

66
66
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

185
185
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

103
103
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

424
424
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

687
687