Alarm bij Antwerp: vedette in grote problemen

Alarm bij Antwerp: vedette in grote problemen

In de laatste transferperiode realiseerde Antwerp FC enkele grote transfers. Radja Nainggolan en Björn Engels bijvoorbeeld, maar ook de komst van Ally Samatta sprak tot de verbeelding. De Tanzaniaan arriveerde met de status van een topspeler, grotendeels te danken aan zijn eerdere succesvolle passage bij KRC Genk, maar voorlopig blijkt hij vooral grote tegenvaller te zijn.

PRESTIGESLAG

Op de allerlaatste dag van de voorbije zomermercato pakten Paul Gheysens en Sven Jaecques de volledige Belgische voetbalpers op snelheid. Bijna vanuit het niets arriveerde Ally Samatta op de Bosuil, en met die toptransfer toonde Antwerp FC zijn énorme ambities. Met de Tanzaniaanse prijsschutter, hij scoorde voorheen in 3,5 seizoenen tijd namelijk 76 doelpunten voor KRC Genk, moest The Great Old dit jaar dé grote titeluitdager worden van Club Brugge.
Oorspronkelijk zag het er nochtans naar uit dat Arthur Cabral de nieuwe aanvalsleider moest worden bij Antwerp, maar de Braziliaanse spits van FC Basel viel uiteindelijk te duur uit. De Zwitsers eisten immers maar liefst 15 miljoen euro voor Cabral. Hoewel Gheysens enorm kapitaalkrachtig is, dergelijke transfersom is toch wat exorbitant voor de voorzitter. Dan was de huurdeal met Fenerbahce voor Samatta een veel goedkopere transactie.



Antwerp huurt Samatta van de Turkse topclub, waar hij jaarlijks 2,3 miljoen euro netto verdient, én ze konden ook een aankoopoptie bedingen. Bovendien was de komst van Samatta een grote prestigeslag voor Antwerp. Niet alleen omdat hij twee seizoenen één van de beste spitsen was in de Jupiler Pro League, maar vooral omdat ook Club Brugge en KRC Genk stevig geïnteresseerd waren om de Tanzaniaan binnen te halen. Knap werk dus van de tandem Gheysens-Jaecques.

BETER DAN BIJ GENK
De verwachtingen rond Samatta waren logischerwijze erg hooggespannen. Bij Antwerp hoopten ze dat de 28-jarige zijn bloedvorm terugvindt nadat hij eerder twee volledig mislukte passages kende bij Aston Villa en Fenerbahce. “Samatta zal vooral eergierig zijn om zijn carrière te herlanceren en zijn status van weleer terug te winnen. Daar kan Antwerp van profiteren”, voorspelde Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.



Ook Peter Maes, die Samatta coachte bij KRC Genk, kon zijn positieve expectaties niet onder stoelen of banken steken. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het ook bij Antwerp zal maken”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. “ Ik denk zelfs dat hij nu nog beter is dan toen bij Genk. Ik ben er zeker van dat hij dezelfde statistieken kan halen als bij Genk”, aldus Maes. Birger Verstraete zei na het grootse transferoffensief van Antwerp FC dat hij Samatta de kers op de taart vond.

KONINGSKOPPEL
De start van Samatta in het shirt van Antwerp was alvast erg hoopvol. Hij startte voor het eerst in de basis in de Europa League wedstrijd tegen Olympiakos en daarin bevestigde hij de hoge verwachtingen. Samatta scoorde niet alleen, hij toonde zich bijvoorbeeld ook erg sterk in het kopspel – een facet dat Antwerp toen nog miste. Daarnaast onderscheidde de spits zich ook met zijn enorme werkkracht: de supertransfer van Antwerp begon al snel aan te slaan.

Brian Priske was dan ook opgetogen over de prestatie van Samatta in zijn eerste basisplaats voor Antwerp. De Deen wist dat de Tanzaniaan over meer dan voldoende ervaring beschikt, alsook een enorme werkethiek. “Nu al is duidelijk dat hij geen maanden nodig zal hebben om zich aan te passen. Hij kan links en rechts spelen, maar evengoed achter de negen. Ik beschik over veel opties met hem”, zei Priske na de 2-1 nederlaag tegen Olympiakos. Ook topschutter Michael Frey was hoopvol over de samenwerking met zijn ploegmaat.



Hoewel Priske oorspronkelijk opteerde voor één spits in zijn ploeg, zag hij in de polyvalentie van Samatta mogelijkheden om beide aanvallers in te zetten. “Hij ( Samatta, red.) is niet hetzelfde type als ik”, aldus Frey aan Sport/Voetbalmagazine. “Ik kan alleen in de spits spelen of samen met hem. Dat is zeker geen probleem.”

GEEN BEVESTIGING
Een aanvalsduo Frey en Samatta klonk alvast veelbelovend, maar gaandeweg dit seizoen bleek echter dat de Zwitser en de Tanzaniaan niet bijster complementair zijn. Daarnaast kon Samatta zijn vorm van tegen Olympiakos niet aanhouden op de langere termijn. Nochtans zou hij intrinsiek de beste spits moeten zijn op de Bosuil. Snelheid, scorend vermogen, balvast. En natuurlijk zet Priske zo’n vedette zoals Samatta niet graag op de bank.



Samatta kwam ondertussen al 9 competitiewedstrijden aan de bak, maar daarin kon hij geen enkel doelpunt scoren. In de Europa League lukte hem dat wel al twee keer, en tevens ook een doelpunt in de beker tegen Westerlo, maar toch blijft men in Deurne-Noord op hun honger zitten over hun topspits. Zelfs al scoort hij niet erg veel dit seizoen, de 28-jarige spits moet toch veel meer kunnen brengen dan wat hij tot op vandaag heeft getoond.

HET PROBLEEM SAMATTA
Analist Gert Verheyen zou op papier ook kiezen voor een aanvalsduo met Frey en Samatta, maar hij ziet dat het tweetal nog niet dezelfde klik heeft zoals Dante Vanzeir en Deniz Undav bij Union SG. ‘Vooral omdat het nog niet de Samatta is die we van vroeger herkennen. Ik zie voorlopig niets in dat duo”, verklaarde Verheyen daarover in zijn wekelijkse uiteenzetting met Het Nieuwsblad.

Ook collega-analist Patrick Goots vindt dat Samatta totaal niet de hoge verwachtingen inlost op de Bosuil. In Gazet van Antwerpen liet hij vallen dat de nieuwkomers intrinsiek goede transfers blijven, maar dat de mayonaise voorlopig niet pakt. Goots merkt fijntjes op dat enkel Frey een geslaagde zomertransfer is gebleken. “Maar al de rest?” vroeg hij zich af.



’t Is duidelijk dat er van Samatta dringend progressie wordt gevraagd. Samatta zelf twijfelt echter nooit aan zichzelf en hij weet dat je als spits ook altijd wat geluk nodig hebt. Bovendien sprak hij niet met coach Priske voordat hij zijn handtekening zette onder de huurdeal met Antwerp. Het vergt dus tijd vooraleer Samatta zijn draai vindt op de Bosuil en dat Priske de juiste formule gevonden heeft voor zijn aanvalslinie – waarin hij tijdens de laatste weken opvallend veel veranderingen doorvoert. Maar zoals de club meermaals aangaf dit seizoen: tijd is er niet …

POLL: Zal Samatta nog slagen bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

8
8
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

4
4
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

19
19
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

11
11
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

93
93
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

55
55
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

301
301
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

236
236
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

504
504
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

427
427
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

266
266
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

980
980
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

285
285
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

203
203
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

122
122