Martinez vindt 'unieke' nieuwe Rode Duivel

Martinez vindt 'unieke' nieuwe Rode Duivel

Vincent Kompany omschreef hem als een speler op een miljoen en de coach van Anderlecht overdreef niet. Roméo Lavia is goed op weg om door te breken bij de Engelse topclub Manchester City en ook Roberto Martinez heeft de 17-jarige verdediger/middenvelder al hoog op zijn lijstje genoteerd. De bondscoach van België ziet in Lavia een potentiële Rode Duivel en op termijn de ideale vervanger voor Axel Witsel.


LEFGOZER LAVIA
De jeugdopleiding van Anderlecht bracht veel grote talenten voort, maar niet elke youngster bleef de paars-witte kleuren trouw in zijn postformatie. Roméo Lavia is bijvoorbeeld zo’n toptalent die niet zinnens was om door te breken in het eerste elftal van Sporting. Op 16-jarige leeftijd besliste hij om er geen nieuw contract te tekenen, tot grote ontgoocheling van Anderlecht uiteraard. Iedereen raadde hem nochtans aan om nog even in het Lotto Park te blijven, maar in juni vorig jaar ondertekende Lavia een profcontract bij Manchester City.

Ondanks zijn erg jonge leeftijd is Lavia iemand die héél goed weet wat hij wil. Tegen alle adviezen in waagde hij de grote sprong van Anderlecht naar Manchester City. De Belgische recordkampioen had nochtans grote plannen met hem, en een doorbaak in het eerste elftal was een kwestie van tijd. Lavia moest één van de hoekstenen worden van het ambitieuze plan ‘RSCA 20-25’, voorgedragen door Vincent Kompany en Wouter Vandenhaute. Ondanks meerdere voorstellen ging Lavia echter niet overstag om langdurig bij Anderlecht te blijven.


Lavia maakte grote sier in de jeugdreeksen van Anderlecht, waar hij in elke jeugdploeg tot de beste spelers behoorde. Zijn grote talent en indrukwekkende kwaliteiten etaleerde hij ook in verschillende jeugdtoernooien. Zoals op de vermaarde KDB Cup in Drongen, genoemd en opgedragen aan de enige echte Kevin De Bruyne. Pep Guardiola bezocht de KDB Cup enkele jaren terug, en in de aanwezigheid van de Spanjaard schitterde Lavia zoals nooit tevoren. Guardiola werd instant verliefd op Lavia, en in juni 2020 werd zijn transfer een feit.

DE KOMEET LAVIA
De stap van de jeugdreeksen van Anderlecht naar Manchester City valt uiteraard niet te onderschatten. Slechts weinig jonge spelers slagen erin om bij The Citizens effectief door te stromen naar het eerste elftal. Lavia zette vorig jaar zijn eerste stappen bij de U18, maar vorig seizoen werd hij al doorgeschoven naar de U23 van City. Daar was hij meermaals de aanvoerder en na zijn eerste seizoen won hij zelfs de Player of the Season Award. Lavia verteerde elke interne promotie zonder enige moeite en dat is op zich al een grootse prestatie van de Belg.


Maar Pep Guardiola heeft echter veel grotere plannen met Lavia. De Spanjaard nam hem dit jaar zelfs al op in de spelerslijst voor de Champions League campagne én Lavia kreeg bovendien een statuut als volwaardig lid van de A-kern van Manchester City. Om zijn progressie en ontwikkeling op natuurlijke wijze te laten evolueren, kreeg Lavia in september reeds zijn eerste speelminuten in de eerste ploeg van City. Lavia startte in de basis van de League Cupmatch tegen derdeklasser Wycombe Wanderers en toen leverde hij een sterke prestatie af. Het neigde zelfs naar de perfectie, volgens de Britse pers althans.

EEN UNIEKE SPELER
Op pas 17-jarige leeftijd zet Lavia aldus enorme stappen in zijn ontwikkeling als professioneel voetballer op het hoge niveau van Manchester City. Guardiola laat de jeugdproduct van Anderlecht in alle rust rijpen in de schaduw van Fernandinho en Rodri, die tevens als natuurlijk voorbeeld fungeren voor Lavia. Hoewel hij zeer sterk presteert als centrale verdediger, liggen er voor Lavia ook grote mogelijkheden om door te breken als verdedigende middenvelder. Hij heeft alleszins de juiste en hoogwaardige kwaliteiten om op beide posities een rol van betekenis te kunnen spelen.


Lavia is vooreerst een erg secure speler, die over énorm veel voetballend vermogen beschikt. Over initiatief ook, want hij rukt graag op met de bal aan de voet- zoals Kompany in zijn beste jaren. De combinatie van deze kwaliteiten verklaren waarom Guardiola heden ten dage zo wild loopt van Lavia. Daarnaast is Lavia ook tweevoetig en heeft hij een sterke mentaliteit en een groot charisma. Hij is tevens een geboren leider, hij was namelijk aanvoerder in de jeugd bij Anderlecht net als in de jeugdreeksen van de Rode Duivels, en daarom dwingt hij altijd veel respect af in de kleedkamer.

BELGISCH DUO BIJ CITY
Lavia lijkt de laatste tijd echter te evolueren naar een vaste positie als nummer zes, want niet toevallig spiegelt hij zich aan twee grootheden in deze rol: Fernandinho (ploegmaat bij Manchester City) en Sergio Busquets (FC Barcelona). Dat ook zijn coach Guardiola een enorme ervaring heeft als verdedigende middenvelder, speelt uiteraard in Lavia’s voordeel. Guardiola was destijds de vaste nummer zes in het ‘Dream Team’ van wijlen Johan Cruijff bij FC Barcelona, waar hij op het veld het verlengstuk was van de Nederlandse legende.


Het zou dus zomaar eens kunnen dat er binnenkort eens een Belgisch duo opdraaft in het basiselftal van Manchester City. Kevin De Bruyne is vandaag de grote draaischijf bij The Citizens en als Lavia zich op deze veelbelovende manier blijft ontwikkelen, dan krijgt hij ongetwijfeld ook speelkansen in de Premier League of zelfs in de Champions League. “Dat is een heel goede speler”, sprak De Bruyne zich vorige week al lovend uit over Lavia in de podcast MidMid. “Hij traint al sinds eind vorig jaar mee bij ons. Als hij op deze manier blijft verder doen, dan wordt dat echt een topper.”

NIEUWE WITSEL
Maar ook bij de Rode Duivels zal het profiel van Lavia ongetwijfeld een welkome versterking betekenen. Ten eerste door zijn unieke kwaliteiten en zijn veelzijdigheid, maar vooral omdat hij op relatief korte termijn een valabele vervanger of back-up van Axel Witsel kan worden. Lavia is namelijk erg comfortabel aan de bal en bovendien is hij erg matuur. Die kwaliteiten zijn van cruciaal belang op zo’n belangrijke positie zoals de nummer zes – een rol die Witsel vandaag uitstekend invult bij de nationale ploeg.


Het is zelfs geen geheim meer dat Roberto Martinez de jongeling van Manchester City al nauwlettend in de gaten houdt. Omdat Lavia altijd aanspeelbaar is, goed indraait en over een splijtende pass beschikt, bezit hij over een unieke combinatie van kwaliteiten. Bovendien is ie nog altijd maar 17 jaar, waardoor het zelfs logisch is dat Lavia in het vizier van Martinez terecht gekomen is als potentiële Rode Duivel. Samen met Amadou Onana van Lille OSC is Lavia op termijn één van de kandidaten om de opvolger te worden van Witsel.

POLL: Wordt Lavia een hoeksteen bij de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

24
24
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander dan ook weer Club Brugge, dat de Limburgers ...

2
2
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

5
5
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

81
81
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

117
117
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

35
35
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

177
177
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

153
153
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

249
249
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

202
202
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

461
461
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

64
64
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

231
231
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

231
231
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

136
136