AA Gent krijgt uitzicht op miljoenentransfer

AA Gent krijgt uitzicht op miljoenentransfer

Al vier jaar lang geldt Giorgi Chakvetadze als één van de grootste talenten op de Belgische velden. Maar door aanslepend blessureleed heeft de Georgiër die status helaas (nog) niet kunnen waarmaken. Dit seizoen lijkt Chakvetadze eindelijk terug de oude te worden. En dat doet dromen in de Ghelamco Arena ...


TALENT STAAT BUITEN KIJF

In augustus 2017 strikte AA Gent het Georgische toptalent Giorgi Chakvetadze. Hij kwam over van de jeugdschool van Dinamo Tbilisi en de 17-jarige werd omschreven als een bijzonder getalenteerde middenvelder. Bayer Leverkusen, Bayern München, Tottenham, Bournemouth en Hoffenheim hadden toen ook hun vizier gericht op de aanvallende Chakvetadze, Manchester United bracht naar verluidt zelfs een bod uit van 6 miljoen euro. Maar de Buffalo’s hadden echter al langer een akkoord gevonden met Dinamo Tbilisi.

De eerste maanden van Giorgi Chakvetadze bij AA Gent verliepen eerder stroef. De timide Georgiër sprak amper Engels, en door een gebrek aan zelfvertrouwen hield hij zich meestal afzijdig. Bovendien had Chakvetadze al snel te kampen met een buikspierblessure, waardoor hij initieel niet veel in actie kwam onder Hein Vanhaezebrouck. Maar nadat Yves Vanderhaeghe de scepter overnam, groeide Chakvetadze in de Ghelamco Arena uit van een dankbare joker en tot een onmisbare steunpilaar in de ploeg.



“Er zijn veel spelers ontbolsterd die er onder Hein niet aan te pas kwamen. Chakvetadze is één van hen”, vertelde Birger Verstraete in die periode. En Yves Vanderhaeghe werd bijna lyrisch over het grote talent van Giorgi Chakvetadze, “We gaan nog mooie dingen van hem zien”, verklaarde de toenmalige coach van AA Gent. “Soms vergeet hij wel eens mee te verdedigen, maar zijn talent staat buiten kijf.” De fans van de Buffalo’s waren eveneens wild van hun jonge Georgische klasbak, die voor de gemakkelijkheid als ‘Chuk’ aangesproken werd.

PLOEG BOUWEN ROND CHUK

Ook de buitenwereld bewonderde met grote ogen de individuele klasse van Giorgi Chakvetadze. Door zijn enorm puur talent, infiltratie en ongekende balbehandeling stal hij al snel de harten van de AA Gent-fans, maar ook van de neutrale voetballiefhebber. Zo een speler waarvoor je graag naar het stadion komt. Op die manier werd Chakvetadze al snel omschreven als één van de meest veelbelovende spelers op de Belgische velden. En zijn impressionante prestaties gingen dus niet onopgemerkt voorbij.

Ook niet vanuit het buitenland. Tottenham toonde al snel (opnieuw) interesse in Giorgi Chakvetadze maar AA Gent ging echter niet overstag door de Engelse belangstelling. Sterker nog. Michel Louwagie had een toekomstgericht plan uitgetekend voor zijn groeibriljant en een vroege transfer maakte daar geen deel van uit. Chakvetadze stond namelijk nog maar aan de beginfase van zijn ontwikkelingsproces, en daarom kon zijn marktwaarde nog flink toenemen.



Michel Louwagie kon Giorgi Chakvetadze voor amper 800 duizend oppikken bij Dinamo Tbilisi en de manager van AA Gent droomde al snel van een veelvoud van dat bedrag. “Zelfs al krijgen we deze zomer 15 miljoen euro voor Giorgi, we laten hem niet gaan. Het is de bedoeling om hem nog een jaar of twee in Gent te houden”, aldus Louwagie in 2018. “Het is in elk geval onze intentie om een ploeg rond hem te bouwen. Hij is onze toekomstige nummer 10”, aldus Louwagie, die Chakvetadze als een betere versie van Alin Stoica beschouwde.

MASTERPLAN IN DUIGEN

Maar sinds 2019 is de ster van Giorgi Chakvetadze tanende., De aanvallende middenvelder (her)viel van de ene kwetsuur in de andere, nadat hij begin december 2018 een zware knieblessure opliep op het kunstgrasveld van Sint-Truiden. Daardoor werd zijn steile opmars richting de Europese voetbaltop op een abrupte wijze een halt toegeroepen, en werd zijn individuele ontwikkeling uiteraard ook flink afgeremd. Zijn aantal vergaarde speelminuten sinds 2017 zijn dan ook eerder bedroevend te noemen.



Sinds zijn debuutseizoen 2017-2018 verzamelde Giorgi Chakvetadze respectievelijk 544, 1.932, 306 en 178 speelminuten in de Belgische competitie, blessuretijd inclusief. Op die manier, ook al kan hij er zelf heel weinig aan doen door zijn opeenstapelende blessures, lijkt Chakvetadze het risico te lopen om een eeuwige belofte te worden. Het initiële masterplan van Michel Louwagie om een ploeg te bouwen rond het Georgische supertalent, ligt al sinds 2019 te verkommeren onder het stof.

NIEUWE START IN 2021

In de laatste twee seizoenen was ie al bijna vergeten, maar dit jaar verschijnt Giorgi Chakvetadze dan toch terug aan de oppervlakte – al verliep zijn sportieve rehabilitatie met veel vallen en opstaan.   In februari 2021 speelde Chakvetadze een oefenwedstrijd tegen de beloften van Moeskroen, wat meteen zijn eerste speelminuten waren sinds september 2020. “Hij heeft alles meegetraind en heeft dat heel goed verteerd. Hij heeft geen reactie of klachten meer. Dat is een enorme stap voorwaarts. Hij speelde maandag een helft mee met de beloften. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog in actie komt dit seizoen”, uitte Hein Vanhaezebrouck zich toen hoopvol. Uiteindelijk kwam Giorgi Chakvetadze daarna niet meer in actie, omdat de Georgiër opnieuw een blessure opliep. Dit keer aan de quadriceps … 

GEEN KUNSTGRASVELD MEER 

Maar het huidige voetbalseizoen betekent voor Giorgi Chakvetadze nu écht wel een nieuwe start. Hein Vanhaezebrouck brengt de Georgiër op een geleidelijke manier, wat de enige juiste aanpak is voor zo'n blessuregevoelige doch talentvolle speler. De coach van AA Gent nam Chakvetadze zelfs niet op voor de wedstrijden tegen Valerenga en Sint-Truiden, de plek des onheils waar in 2018 alle miserie begon voor Chakvetadze. Zowel Valerenga en Sint-Truiden spelen namelijk op kunstgras en dat vond de Georgiër geen goed idee. Al baalde Vanhaezebrouck wel een beetje. “Het was nochtans een ideaal moment voor hem om iets te laten zien.”



NOG STEEDS GOEIE VOETJES

In augustus vierde Giorgi Chakvetadze dan eindelijk zijn grote rentree op het hoogste voetbalniveau. De ondertussen 22-jarige aanvallende middenvelder behoorde tot de wedstrijdselectie voor de match tegen KV Mechelen, en hij maakte toen ook een invalbeurt van 21 minuten. 't Was een korte speelgelegenheid, maar toch genoeg om zijn grote klasse opnieuw te etaleren. “Hij heeft nog altijd goede voetjes”, zei Hein Vanhaezbrouck na de match tegen Malinwa. “Dus ik ben zeker tevreden. Hij kon niet veel creëren, maar was een aflossingspunt om de bal in onze rangen te houden.”

TERUG DE OUDE CHAK?

Het duurde dan ook niet lang vooraleer Hein Vanhaezebrouck hem beloonde met een basisplaats. Dat was in de wedstrijd tegen RSC Anderlecht het geval, maar ook vorig weekend tegen Cercle Brugge. En toen was Giorgi Chakvetadze zelfs al één van de betere spelers van AA Gent. “Enkel Giorgi Chakvetadze haalde de norm”, klonk het veelzeggend in Het Laatste Nieuws. Na de wedstrijd tegen Cercle Brugge gaf Vanhaezebrouck ook toe dat het crescendo gaat met de Georgiër en dat hij is gegroeid. “Giorgi heeft van de beste voeten van heel mijn kern. Zijn niveau zal nog omhoog gaan. Hij gaat fysiek nog sterker worden, waardoor hij nog meer zijn acties zal kunnen maken.” 



Giorgi Chakvetadze is dus goed op weg om zijn status als één van de beste voetballers in België terug op te eisen. En dat zal Michel Louwagie ook graag zien, met de hoop op Chakvetadze's marktwaarde naar de oorspronkelijke 9 miljoen euro terug te brengen. Of zelfs meer. Al zal ook dat proces nog met vallen en opstaan gepaard gaan. Chakvetadze moest donderdag namelijk verstek geven voor de wedstrijd tegen Anorthosis Famagusta, omdat hij last heeft aan de heupbuiger. Het plan is om de Georgiër wél wedstrijdfit te krijgen voor de zondagmatch tegen Antwerp FC. Vooruitgang.

POLL: Wordt Chakvetadze terug de oude?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Karl Vannieuwkerke clasht met 'rivaal': "Waar hart van vol is"
Karl Vannieuwkerke clasht met 'rivaal': "Waar hart van vol is"

Karl Vannieuwkerke is al jarenlang één van de boegbeelden van de VRT. De veelzijdige ...

0
0
Yannick Ferrera reageert scherp na zwaar debacle RWDM
Yannick Ferrera reageert scherp na zwaar debacle RWDM

RWDM leek in deze nacompetitie vlot richting plek twee te gaan maar moet stilaan vrezen voor ...

24
24
TITELKOORTS: 'Rivaliteit kan Club kop kosten, remontada Union?'
TITELKOORTS: 'Rivaliteit kan Club kop kosten, remontada Union?'

Zowat wekelijks mogen verschillende scenario's de vuilbak in en dat maakt de strijd om de titel in ...

170
170
Eddy Merckx laat RSCA-fans krop in de keel krijgen: "Echt bang"
Eddy Merckx laat RSCA-fans krop in de keel krijgen: "Echt bang"

Er zijn weinig landgenoten die in korte tijd zo'n verpletterende indruk hebben nagelaten als Eddy ...

97
97
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

248
248
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

73
73
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

432
432
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

158
158
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

155
155
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

389
389
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

98
98
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

108
108
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

59
59
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

210
210
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

188
188