AA Gent krijgt uitzicht op miljoenentransfer

Foto: AA Gent krijgt uitzicht op miljoenentransfer

Al vier jaar lang geldt Giorgi Chakvetadze als één van de grootste talenten op de Belgische velden. Maar door aanslepend blessureleed heeft de Georgiër die status helaas (nog) niet kunnen waarmaken. Dit seizoen lijkt Chakvetadze eindelijk terug de oude te worden. En dat doet dromen in de Ghelamco Arena ...

TALENT STAAT BUITEN KIJF

In augustus 2017 strikte AA Gent het Georgische toptalent Giorgi Chakvetadze. Hij kwam over van de jeugdschool van Dinamo Tbilisi en de 17-jarige werd omschreven als een bijzonder getalenteerde middenvelder. Bayer Leverkusen, Bayern München, Tottenham, Bournemouth en Hoffenheim hadden toen ook hun vizier gericht op de aanvallende Chakvetadze, Manchester United bracht naar verluidt zelfs een bod uit van 6 miljoen euro. Maar de Buffalo’s hadden echter al langer een akkoord gevonden met Dinamo Tbilisi.

De eerste maanden van Giorgi Chakvetadze bij AA Gent verliepen eerder stroef. De timide Georgiër sprak amper Engels, en door een gebrek aan zelfvertrouwen hield hij zich meestal afzijdig. Bovendien had Chakvetadze al snel te kampen met een buikspierblessure, waardoor hij initieel niet veel in actie kwam onder Hein Vanhaezebrouck. Maar nadat Yves Vanderhaeghe de scepter overnam, groeide Chakvetadze in de Ghelamco Arena uit van een dankbare joker en tot een onmisbare steunpilaar in de ploeg.“Er zijn veel spelers ontbolsterd die er onder Hein niet aan te pas kwamen. Chakvetadze is één van hen”, vertelde Birger Verstraete in die periode. En Yves Vanderhaeghe werd bijna lyrisch over het grote talent van Giorgi Chakvetadze, “We gaan nog mooie dingen van hem zien”, verklaarde de toenmalige coach van AA Gent. “Soms vergeet hij wel eens mee te verdedigen, maar zijn talent staat buiten kijf.” De fans van de Buffalo’s waren eveneens wild van hun jonge Georgische klasbak, die voor de gemakkelijkheid als ‘Chuk’ aangesproken werd.

PLOEG BOUWEN ROND CHUK

Ook de buitenwereld bewonderde met grote ogen de individuele klasse van Giorgi Chakvetadze. Door zijn enorm puur talent, infiltratie en ongekende balbehandeling stal hij al snel de harten van de AA Gent-fans, maar ook van de neutrale voetballiefhebber. Zo een speler waarvoor je graag naar het stadion komt. Op die manier werd Chakvetadze al snel omschreven als één van de meest veelbelovende spelers op de Belgische velden. En zijn impressionante prestaties gingen dus niet onopgemerkt voorbij.

Ook niet vanuit het buitenland. Tottenham toonde al snel (opnieuw) interesse in Giorgi Chakvetadze maar AA Gent ging echter niet overstag door de Engelse belangstelling. Sterker nog. Michel Louwagie had een toekomstgericht plan uitgetekend voor zijn groeibriljant en een vroege transfer maakte daar geen deel van uit. Chakvetadze stond namelijk nog maar aan de beginfase van zijn ontwikkelingsproces, en daarom kon zijn marktwaarde nog flink toenemen.Michel Louwagie kon Giorgi Chakvetadze voor amper 800 duizend oppikken bij Dinamo Tbilisi en de manager van AA Gent droomde al snel van een veelvoud van dat bedrag. “Zelfs al krijgen we deze zomer 15 miljoen euro voor Giorgi, we laten hem niet gaan. Het is de bedoeling om hem nog een jaar of twee in Gent te houden”, aldus Louwagie in 2018. “Het is in elk geval onze intentie om een ploeg rond hem te bouwen. Hij is onze toekomstige nummer 10”, aldus Louwagie, die Chakvetadze als een betere versie van Alin Stoica beschouwde.

MASTERPLAN IN DUIGEN

Maar sinds 2019 is de ster van Giorgi Chakvetadze tanende., De aanvallende middenvelder (her)viel van de ene kwetsuur in de andere, nadat hij begin december 2018 een zware knieblessure opliep op het kunstgrasveld van Sint-Truiden. Daardoor werd zijn steile opmars richting de Europese voetbaltop op een abrupte wijze een halt toegeroepen, en werd zijn individuele ontwikkeling uiteraard ook flink afgeremd. Zijn aantal vergaarde speelminuten sinds 2017 zijn dan ook eerder bedroevend te noemen.Sinds zijn debuutseizoen 2017-2018 verzamelde Giorgi Chakvetadze respectievelijk 544, 1.932, 306 en 178 speelminuten in de Belgische competitie, blessuretijd inclusief. Op die manier, ook al kan hij er zelf heel weinig aan doen door zijn opeenstapelende blessures, lijkt Chakvetadze het risico te lopen om een eeuwige belofte te worden. Het initiële masterplan van Michel Louwagie om een ploeg te bouwen rond het Georgische supertalent, ligt al sinds 2019 te verkommeren onder het stof.

NIEUWE START IN 2021

In de laatste twee seizoenen was ie al bijna vergeten, maar dit jaar verschijnt Giorgi Chakvetadze dan toch terug aan de oppervlakte – al verliep zijn sportieve rehabilitatie met veel vallen en opstaan.   In februari 2021 speelde Chakvetadze een oefenwedstrijd tegen de beloften van Moeskroen, wat meteen zijn eerste speelminuten waren sinds september 2020. “Hij heeft alles meegetraind en heeft dat heel goed verteerd. Hij heeft geen reactie of klachten meer. Dat is een enorme stap voorwaarts. Hij speelde maandag een helft mee met de beloften. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog in actie komt dit seizoen”, uitte Hein Vanhaezebrouck zich toen hoopvol. Uiteindelijk kwam Giorgi Chakvetadze daarna niet meer in actie, omdat de Georgiër opnieuw een blessure opliep. Dit keer aan de quadriceps … 

GEEN KUNSTGRASVELD MEER 

Maar het huidige voetbalseizoen betekent voor Giorgi Chakvetadze nu écht wel een nieuwe start. Hein Vanhaezebrouck brengt de Georgiër op een geleidelijke manier, wat de enige juiste aanpak is voor zo'n blessuregevoelige doch talentvolle speler. De coach van AA Gent nam Chakvetadze zelfs niet op voor de wedstrijden tegen Valerenga en Sint-Truiden, de plek des onheils waar in 2018 alle miserie begon voor Chakvetadze. Zowel Valerenga en Sint-Truiden spelen namelijk op kunstgras en dat vond de Georgiër geen goed idee. Al baalde Vanhaezebrouck wel een beetje. “Het was nochtans een ideaal moment voor hem om iets te laten zien.”NOG STEEDS GOEIE VOETJES

In augustus vierde Giorgi Chakvetadze dan eindelijk zijn grote rentree op het hoogste voetbalniveau. De ondertussen 22-jarige aanvallende middenvelder behoorde tot de wedstrijdselectie voor de match tegen KV Mechelen, en hij maakte toen ook een invalbeurt van 21 minuten. 't Was een korte speelgelegenheid, maar toch genoeg om zijn grote klasse opnieuw te etaleren. “Hij heeft nog altijd goede voetjes”, zei Hein Vanhaezbrouck na de match tegen Malinwa. “Dus ik ben zeker tevreden. Hij kon niet veel creëren, maar was een aflossingspunt om de bal in onze rangen te houden.”

TERUG DE OUDE CHAK?

Het duurde dan ook niet lang vooraleer Hein Vanhaezebrouck hem beloonde met een basisplaats. Dat was in de wedstrijd tegen RSC Anderlecht het geval, maar ook vorig weekend tegen Cercle Brugge. En toen was Giorgi Chakvetadze zelfs al één van de betere spelers van AA Gent. “Enkel Giorgi Chakvetadze haalde de norm”, klonk het veelzeggend in Het Laatste Nieuws. Na de wedstrijd tegen Cercle Brugge gaf Vanhaezebrouck ook toe dat het crescendo gaat met de Georgiër en dat hij is gegroeid. “Giorgi heeft van de beste voeten van heel mijn kern. Zijn niveau zal nog omhoog gaan. Hij gaat fysiek nog sterker worden, waardoor hij nog meer zijn acties zal kunnen maken.” Giorgi Chakvetadze is dus goed op weg om zijn status als één van de beste voetballers in België terug op te eisen. En dat zal Michel Louwagie ook graag zien, met de hoop op Chakvetadze's marktwaarde naar de oorspronkelijke 9 miljoen euro terug te brengen. Of zelfs meer. Al zal ook dat proces nog met vallen en opstaan gepaard gaan. Chakvetadze moest donderdag namelijk verstek geven voor de wedstrijd tegen Anorthosis Famagusta, omdat hij last heeft aan de heupbuiger. Het plan is om de Georgiër wél wedstrijdfit te krijgen voor de zondagmatch tegen Antwerp FC. Vooruitgang.

POLL: Wordt Chakvetadze terug de oude?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

30
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1308
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

10
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

14
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

146
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

53
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

186
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

73
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

93
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

425
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

170
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

41
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

336
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

245
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

315
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

674

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

362
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

164
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

772
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

181
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

531
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

93
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

174
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

208
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

820
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1011
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

220
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

273