Vormer krijgt ultiem genadeschot bij Club Brugge

Foto: Vormer krijgt ultiem genadeschot bij Club Brugge

Club Brugge blijft maar stunten in de Champions League. Na het onverhoopte gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, ging de Belgische landskampioen dinsdag nu ook winnen op het veld van RB Leipzig. Mats Rits maakte andermaal een uitstekende beurt, waardoor Ruud Vormer te kampen heeft met een groot probleem.

BANKZITTER RITS 

Even leek het erop dat het verhaal van Mats Rits bijna afgelopen was bij Club Brugge. De 28-jarige middenvelder was dit seizoen meer op de bank te vinden dan op het voetbalveld, terwijl hij vorig jaar nochtans een onbetwiste certitude was op de nummer zes. Eind augustus vierde Rits zijn jubileum in het shirt van Club Brugge, maar dat gebeurde in groot mineur met een invalbeurt van amper één minuut tegen Beerschot – de club waar hij ooit doorbrak in de eerste klasse …

Philippe Clement lijkt vandaag niet te tornen aan de sterke Eder Balanta als nummer zes, waardoor Mats Rits opeens een opmerkelijke en plotse daling beleefde in de hiërarchie. “Je wil spelen en elke wedstrijd op de bank is er één te veel”, verklaarde Mats Rits eerder dit seizoen aan Krant van West-Vlaanderen. De middenvelder sprak er ook niet over met Philippe Clement. Daar heeft-ie geen nood aan. Waarom Rits een bankzitter is dit seizoen? “Dat moet je aan de trainer vragen.”En het ging precies van kwaad naar erger voor Mats Rits. Nadat Eder Balanta geblesseerd uitviel tegen KV Oostende, enkele dagen voor de Champions League-opener tegen Paris Saint-Germain, koos Philippe Clement voor de 16-jarige Noah Mbamba als de invaller voor de Colombiaan. Pijnlijk voor Rits, die uiteindelijk later in de match aanvoerder toch Ruud Vormer kwam vervangen. En die bewuste wissel Vormer-Rits zou achteraf veelbetekenend zijn met het oog op de Champions League-campagne.

VORMER OUT, RITS IN 

Met 33 lentes op de teller is Ruud Vormer – in voetbaltermen toch – al aardig op leeftijd gekomen. 't Was tevens opvallend dat hij dit seizoen al vier keer vroegtijdig werd vervangen in zeven basisplaatsen tijd. “Ik denk niet dat hij nog om de drie dagen elke match kan spelen”, gaf Philippe Clement toelichting over de situatie van zijn aanvoerder in een interview met Het Laatste Nieuws. Die stelling wordt trouwens bevestigd door de fysieke data waarover Club Brugge beschikt.

En het is daarom dat Mats Rits dit seizoen vaker dan gewoonlijk op de invallersbank te vinden is dan op het veld. Philippe Clement beschouwt de 28-jarige middenvelder veeleer als een alternatief voor Ruud Vormer, eerder dan een wisselmogelijkheid voor Eder Balanta. 't Was trouwens al altijd de bedoeling geweest dat Rits de doublure zou worden van Vormer – daarom werd Rits in de eerste instantie ook aangetrokken door Club Brugge. En dit jaar krijgt hij daar dus eindelijk de kans toe.Philippe Clement passeerde zijn aanvoerder Ruud Vormer in de Champions League-opener tegen Paris Saint-Germain, en de coach van Club Brugge stelde Mats Rits op in zijn plaats. Pijnlijk voor het clubicoon en de hyper-ambitieuze Vormer, maar een opsteker voor Rits, die “defensief meer zekerheid biedt”, dixit Clement. Aan het eindresultaat te merken (1-1) tegen de Franse topclub, en alsook de superprestatie van Rits, kreeg Philippe Clement overschot toen van gelijk. Al dacht niet iedereen daar op deze manier over.

STEUN VOOR VORMER 

Het gros van de kenners en analisten bewonderden de opmerkelijke en gedurfde keuze van Philippe Clement om Mats Rits te prefereren boven Ruud Vormer in de topmatch tegen Paris Saint-Germain. Maar Jan Mulder was echter verbaasd over die grote lof voor Clement. “Hij haalde niet alleen de hiërarchie in de kleedkamer overhoop”, citeerde HUMO. “Ook op tactisch vlak had hij ongelijk, aangezien Club beter was dan de gevreesde tegenstander.” Volgens Mulder was er tegen PSG meer kans geweest op de overwinning met de creatieve Vormer dan met Rits als opruimer achterin.

Ook René Vandereycken hield er dezelfde gedachtegang op na. De ex-bondscoach verklaarde in Het Nieuwsblad dat hij de ontgoocheling van Ruud Vormer goed begrijpt, nadat de aanvoerder negentig minuten lang aan de bank gekluisterd bleef tegen Paris Saint-Germain. Maar Vandereycken voegt daar ook een belangrijke kanttekening aan toe, in analogie met de mening van Jan Mulder. “Je kunt je afvragen of Vormer in de rol die Rits nu vertolkt heeft, dus met andere taken, niet hetzelfde had kunnen presteren. Dan had deze onrust vermeden kunnen worden.”Nadat hij gepasseerd werd tegen Paris Saint-Germain was de ontgoocheling bij Ruud Vormer groot. Erg groot. Zoals het ook hoort, deelde Philippe Clement zijn beslissing mee aan Ruud Vormer tijdens een persoonlijk onderhoud, zo'n enkele dagen voor de clash tegen de Parijzenaren. De Nederlander reageerde uiteraard gepikeerd en hij wilde in een emotionele reactie zelfs zijn aanvoerdersband inleveren. Uiteindelijk kon Clement hem overtuigen om dat niet te doen, maar dat Vormer niet tevreden is met zijn nieuwe rol, is overduidelijk.

RITS DOET VORMER VERGETEN 

In de twee voorbije competitiewedstrijden tegen Sporting Charleroi en Oud-Heverlee Leuven moest Ruud Vormer nog verstek geven door een blessure, maar voor de Champions League-wedstrijd tegen RB Leipzig werd hij terug wedstrijdfit bevonden. Maar opnieuw koos Philippe Clement in het Kampioenenbal voor Mats Rits in de plaats van zijn aanvoerder. Dit keer niet verrassend, maar eerder te verwachten. En Rits ontgoochelde weeral niet. Sterker nog, hij leverde op het hoge niveau van de Champions League wederom een glansprestatie af én bovendien scoorde Rits zelfs de winning-goal voor de 1-2 overwinning.

Na het onverhoopte 1-1 gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, verwezenlijkte Club Brugge nu al een tweede stunt in de Champions League. En andermaal speelde Mats Rits aldus een prominente rol. De 28-jarige middenvelder kweet zich niet alleen aan zijn defensief werk, de hoofdreden waarom Philippe Clement hem in de Champions League nochtans verkiest boven Ruud Vormer. Rits deed veel meer dan zich enkel op de verdedigende arbeid focussen. Toen hij de belangrijke 1-2 scoorde, was dat bijvoorbeeld niet de eerste keer dat hij opdook in de zestienmeter van RB Leipzig. Rits was dinsdagavond werkelijk overal. Mats Rits scoorde dinsdag uiteindelijk de winning-goal, waarmee hij bovendien ook de 25ste speler is van Club Brugge die een doelpunt kon lukken in de Champions League. Maar zelfs zonder dat doelpunt was de wedstrijd van Rits meer dan geslaagd. “Dit is een geweldige Europese avond geworden voor Club”, sprak een tevreden Rits enkele minuten na het laatste fluitsignaal. “Wat uiteraard fantastisch is. We wisten dat één punt hier halen heel goed zou zijn, maar hier verdiend de drie punten pakken is eigenlijk fenomenaal”, citeerde de clubwebsite van Club Brugge.

Door zijn algemene bevredigende prestatie tegen RB Leipzig, waarmee hij al het goede van tegen Paris Saint-Germain bevestigt, lijkt Mats Rits zich aldus op te werpen tot méér dan enkel een doublure voor Ruud Vormer. De analisten Jan Mulder en René Vandereycken namen eerder nog de offensieve impulsen van Vormer voor op die van Rits, maar na dinsdagavond bewees die laatste ook op dat gebied het verschil te kunnen maken in de Champions League. Rits wint na twee uitstekende Champions League-wedstrijden veel krediet en stelselmatig bouwt hij intern en extern een mooie reputatie op. En da's geen goed nieuws voor Vormer ...

POLL: Doet Rits het beter dan Vormer?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

9
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1286
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

47
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

33
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

51
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

232
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

124
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

36
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

247
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

195
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

256
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

591
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

83
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

141
{insert image alt}

Antwerp onderneemt actie na wangedrag supporters

Antwerp FC ging tijdens de eerste twee speeldagen van de Europa League telkens onderuit. In het ...

374
{insert image alt}

Vanaken schrijft Belgische geschiedenis in Champions League

Club Brugge heeft dinsdagavond de wet van de sterkste moeten ondergaan tegen een uitmuntend ...

158

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

338
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

162
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

746
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

177
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

528
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

91
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

170
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

206
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

812
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1001
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

237
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

58
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

218
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

308
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

269