Vormer krijgt ultiem genadeschot bij Club Brugge

Vormer krijgt ultiem genadeschot bij Club Brugge

Club Brugge blijft maar stunten in de Champions League. Na het onverhoopte gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, ging de Belgische landskampioen dinsdag nu ook winnen op het veld van RB Leipzig. Mats Rits maakte andermaal een uitstekende beurt, waardoor Ruud Vormer te kampen heeft met een groot probleem.


BANKZITTER RITS 

Even leek het erop dat het verhaal van Mats Rits bijna afgelopen was bij Club Brugge. De 28-jarige middenvelder was dit seizoen meer op de bank te vinden dan op het voetbalveld, terwijl hij vorig jaar nochtans een onbetwiste certitude was op de nummer zes. Eind augustus vierde Rits zijn jubileum in het shirt van Club Brugge, maar dat gebeurde in groot mineur met een invalbeurt van amper één minuut tegen Beerschot – de club waar hij ooit doorbrak in de eerste klasse …

Philippe Clement lijkt vandaag niet te tornen aan de sterke Eder Balanta als nummer zes, waardoor Mats Rits opeens een opmerkelijke en plotse daling beleefde in de hiërarchie. “Je wil spelen en elke wedstrijd op de bank is er één te veel”, verklaarde Mats Rits eerder dit seizoen aan Krant van West-Vlaanderen. De middenvelder sprak er ook niet over met Philippe Clement. Daar heeft-ie geen nood aan. Waarom Rits een bankzitter is dit seizoen? “Dat moet je aan de trainer vragen.”



En het ging precies van kwaad naar erger voor Mats Rits. Nadat Eder Balanta geblesseerd uitviel tegen KV Oostende, enkele dagen voor de Champions League-opener tegen Paris Saint-Germain, koos Philippe Clement voor de 16-jarige Noah Mbamba als de invaller voor de Colombiaan. Pijnlijk voor Rits, die uiteindelijk later in de match aanvoerder toch Ruud Vormer kwam vervangen. En die bewuste wissel Vormer-Rits zou achteraf veelbetekenend zijn met het oog op de Champions League-campagne.

VORMER OUT, RITS IN 

Met 33 lentes op de teller is Ruud Vormer – in voetbaltermen toch – al aardig op leeftijd gekomen. 't Was tevens opvallend dat hij dit seizoen al vier keer vroegtijdig werd vervangen in zeven basisplaatsen tijd. “Ik denk niet dat hij nog om de drie dagen elke match kan spelen”, gaf Philippe Clement toelichting over de situatie van zijn aanvoerder in een interview met Het Laatste Nieuws. Die stelling wordt trouwens bevestigd door de fysieke data waarover Club Brugge beschikt.

En het is daarom dat Mats Rits dit seizoen vaker dan gewoonlijk op de invallersbank te vinden is dan op het veld. Philippe Clement beschouwt de 28-jarige middenvelder veeleer als een alternatief voor Ruud Vormer, eerder dan een wisselmogelijkheid voor Eder Balanta. 't Was trouwens al altijd de bedoeling geweest dat Rits de doublure zou worden van Vormer – daarom werd Rits in de eerste instantie ook aangetrokken door Club Brugge. En dit jaar krijgt hij daar dus eindelijk de kans toe.



Philippe Clement passeerde zijn aanvoerder Ruud Vormer in de Champions League-opener tegen Paris Saint-Germain, en de coach van Club Brugge stelde Mats Rits op in zijn plaats. Pijnlijk voor het clubicoon en de hyper-ambitieuze Vormer, maar een opsteker voor Rits, die “defensief meer zekerheid biedt”, dixit Clement. Aan het eindresultaat te merken (1-1) tegen de Franse topclub, en alsook de superprestatie van Rits, kreeg Philippe Clement overschot toen van gelijk. Al dacht niet iedereen daar op deze manier over.

STEUN VOOR VORMER 

Het gros van de kenners en analisten bewonderden de opmerkelijke en gedurfde keuze van Philippe Clement om Mats Rits te prefereren boven Ruud Vormer in de topmatch tegen Paris Saint-Germain. Maar Jan Mulder was echter verbaasd over die grote lof voor Clement. “Hij haalde niet alleen de hiërarchie in de kleedkamer overhoop”, citeerde HUMO. “Ook op tactisch vlak had hij ongelijk, aangezien Club beter was dan de gevreesde tegenstander.” Volgens Mulder was er tegen PSG meer kans geweest op de overwinning met de creatieve Vormer dan met Rits als opruimer achterin.

Ook René Vandereycken hield er dezelfde gedachtegang op na. De ex-bondscoach verklaarde in Het Nieuwsblad dat hij de ontgoocheling van Ruud Vormer goed begrijpt, nadat de aanvoerder negentig minuten lang aan de bank gekluisterd bleef tegen Paris Saint-Germain. Maar Vandereycken voegt daar ook een belangrijke kanttekening aan toe, in analogie met de mening van Jan Mulder. “Je kunt je afvragen of Vormer in de rol die Rits nu vertolkt heeft, dus met andere taken, niet hetzelfde had kunnen presteren. Dan had deze onrust vermeden kunnen worden.”



Nadat hij gepasseerd werd tegen Paris Saint-Germain was de ontgoocheling bij Ruud Vormer groot. Erg groot. Zoals het ook hoort, deelde Philippe Clement zijn beslissing mee aan Ruud Vormer tijdens een persoonlijk onderhoud, zo'n enkele dagen voor de clash tegen de Parijzenaren. De Nederlander reageerde uiteraard gepikeerd en hij wilde in een emotionele reactie zelfs zijn aanvoerdersband inleveren. Uiteindelijk kon Clement hem overtuigen om dat niet te doen, maar dat Vormer niet tevreden is met zijn nieuwe rol, is overduidelijk.

RITS DOET VORMER VERGETEN 

In de twee voorbije competitiewedstrijden tegen Sporting Charleroi en Oud-Heverlee Leuven moest Ruud Vormer nog verstek geven door een blessure, maar voor de Champions League-wedstrijd tegen RB Leipzig werd hij terug wedstrijdfit bevonden. Maar opnieuw koos Philippe Clement in het Kampioenenbal voor Mats Rits in de plaats van zijn aanvoerder. Dit keer niet verrassend, maar eerder te verwachten. En Rits ontgoochelde weeral niet. Sterker nog, hij leverde op het hoge niveau van de Champions League wederom een glansprestatie af én bovendien scoorde Rits zelfs de winning-goal voor de 1-2 overwinning.

Na het onverhoopte 1-1 gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, verwezenlijkte Club Brugge nu al een tweede stunt in de Champions League. En andermaal speelde Mats Rits aldus een prominente rol. De 28-jarige middenvelder kweet zich niet alleen aan zijn defensief werk, de hoofdreden waarom Philippe Clement hem in de Champions League nochtans verkiest boven Ruud Vormer. Rits deed veel meer dan zich enkel op de verdedigende arbeid focussen. Toen hij de belangrijke 1-2 scoorde, was dat bijvoorbeeld niet de eerste keer dat hij opdook in de zestienmeter van RB Leipzig. Rits was dinsdagavond werkelijk overal. 



Mats Rits scoorde dinsdag uiteindelijk de winning-goal, waarmee hij bovendien ook de 25ste speler is van Club Brugge die een doelpunt kon lukken in de Champions League. Maar zelfs zonder dat doelpunt was de wedstrijd van Rits meer dan geslaagd. “Dit is een geweldige Europese avond geworden voor Club”, sprak een tevreden Rits enkele minuten na het laatste fluitsignaal. “Wat uiteraard fantastisch is. We wisten dat één punt hier halen heel goed zou zijn, maar hier verdiend de drie punten pakken is eigenlijk fenomenaal”, citeerde de clubwebsite van Club Brugge.

Door zijn algemene bevredigende prestatie tegen RB Leipzig, waarmee hij al het goede van tegen Paris Saint-Germain bevestigt, lijkt Mats Rits zich aldus op te werpen tot méér dan enkel een doublure voor Ruud Vormer. De analisten Jan Mulder en René Vandereycken namen eerder nog de offensieve impulsen van Vormer voor op die van Rits, maar na dinsdagavond bewees die laatste ook op dat gebied het verschil te kunnen maken in de Champions League. Rits wint na twee uitstekende Champions League-wedstrijden veel krediet en stelselmatig bouwt hij intern en extern een mooie reputatie op. En da's geen goed nieuws voor Vormer ...

POLL: Doet Rits het beter dan Vormer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

27
27
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

80
80
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

219
219
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

345
345
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

94
94
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

544
544
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

617
617
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

244
244
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

389
389
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

974
974
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1004
1004
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

763
763
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

225
225
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1500
1500
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

349
349