‘Arrogante’ Zirkzee pakt uit met geniale reactie

Foto: ‘Arrogante’ Zirkzee pakt uit met geniale reactie

Nonchalance, onverschilligheid of zelfs arrogantie: Joshua Zirkzee wordt door zijn aparte lichaamstaal regelmatig op negatieve kritieken getrakteerd. De jonge Nederlander doet er nochtans niet om, 't is nu eenmaal zijn unieke stijl van voetballen. Toch wordt Zirkzee op die manier door de buitenwereld vaak verkeerd gepercipieerd. Tegen KV Oostende kon je de Nederlander alvast geen gebrek aan inzet, enthousiasme of onverschilligheid verwijten. Integendeel zelfs. Zirkzee werkte zondag zijn beste wedstrijd af in het shirt van RSC Anderlecht.  Met grote voorsprong zelfs.

METAMORFOSE

In de voorbije weken werd Joshua Zirkzee door Vincent Kompany als een soort van supersub gebruikt. Tegen KV Mechelen, Standard en AA Gent startte de Nederlandse spits telkens op de bank, en werden er hem respectievelijk 10, 11 en 11 speelminuten als invaller gegund. Tegen KV Oostende verscheen Zirkzee dan nog eens aan de aftrap, na drie wedstrijden bankzitten op rij. En de huurling van Bayern München greep zondag zijn kans met beide handen. Hij oogde enorm gretig, was heel hardwerkend en was bovendien bovenmatig gemotiveerd. Dat zijn nochtans eerder atypische karakteristieken voor de voetballer Zirkzee.

“Was ik meer gemotiveerd nadat ik op de bank zat? Ik ben altijd gemotiveerd”, verklaarde Joshua Zirkzee zijn opmerkelijke prestatie tegen KV Oostende. De Nederlandse spits heeft zijn lichaamstaal tegen: hij oogt nonchalant, weinig geïnteresseerd en dito gemotiveerd. Maar dat is allemaal schijn. Het behoort tot nu eenmaal zijn specifieke en unieke speelstijl. In zijn jeugdjaren vierde Zirkzee bijvoorbeeld bijna nooit als hij scoorde. Als hij uitpakte met halve omhalen, fraaie doelpunten met buitenkantje voet in de verste hoek, dan bleef Zirkzee steeds de kalmte zelve.“Ouders langs de kant keken daar met open mond naar, maar hij stond erbij alsof het allemaal heel normaal was”, verklaarde zijn ex-jeugdtrainer Ricardo Willemse vorig jaar in NRC Handelsblad. Take it or leave it. Het immense talent van Joshua Zirkzee komt onvermijdelijk met een grote dosis nonchalance, maar het behoort nu eenmaal tot zijn specifiek en immense talent. Echter, tegen KV Oostende viel Zirkzee niet op door zijn uiterlijke gelatenheid, maar wél door zijn geweldige mentaliteit. En dat in combinatie met zijn kernkwaliteiten zoals een fluwelen balbehandeling en offensieve impulsen. 

ZIRKZEE'S REFERENTIEMATCH

Hardwerkend is het minste wat verteld kan worden over de sterke prestatie van Joshua Zirkzee tegen KV Oostende. Aan ’t zeetje ging de Nederlander maar liefst 57 acties aan - zijn op één na hoogste aantal in het huidige voetbalseizoen bij Anderlecht. Enkel tegen Cercle Brugge telde Zirkzee nog meer verrichtte acties, en ook toen leverde hij eveneens een glansprestatie af. Als een nieuwe sensatie in de Jupiler Pro League werd hij in het Jan Breydelstadion omschreven. Er valt dus enigszins een correlatie te constateren tussen Zirkzee’s aantal ondernomen acties en bovenmatige sportieve prestaties. Hoe meer acties hij per wedstrijd verricht, hoe beter zijn prestaties.Maar ook in andere spelfacetten kon Joshua Zirkzee zich succesvol onderscheiden in Oostende. De talentvolle spits was zondag dreigender dan ooit met een expected-goals waarde van 1,48. Daarnaast verstuurde hij zijn hoogste aantal passes dit seizoen, telde hij het meeste aantal geslaagde dribbels en duels, het meest aantal succesvolle offensieve acties en versnellingen met de bal aan de voet én verscheen hij nooit meer in de zestienmeter van de tegenstander. Veel meer dan zijn eerdere glansprestatie tegen Cercle Brugge, was de recente wedstrijd tegen KV Oostende de échte referentiematch van Zirkzee bij Anderlecht.

HOOGTES EN LAAGTES

Al moet hij dat uiteraard nog zien te bevestigen. Want nadat de Belgische voetbalwereld tegen Cercle Brugge voor het eerst kennismaakte met het grote talent van Joshua Zirkzee, waren zijn eerstvolgende prestaties telkens van een veel minder niveau. In het tweeluik tegen Vitesse Arnhem in de voorrondes van de Conference League zakte hij bijvoorbeeld telkens onder de ondergrens. ‘Een overschat talent’, ‘Onbegrijpelijk dat Feyenoord hem op de korrel had’, ‘Een dikke nul’ of ‘Wat een slechte voetballer is dat zeg’. De kritiek op social media vanuit België en Nederland jegens Zirkzee was er niet naast.

Maar ook de Belgische vakpers stelde hun oorspronkelijke mening over Joshua Zirkzee enigszins bij. Ook wij hemelden de huurling van Bayern München te vroeg op, na pas één basiswedstrijd in de Jupiler Pro League op de teller. “Hij, door ons allemaal veel te vlug veel te hoog gestoken. Mea culpa”, schreef Het Laatste Nieuws. “Zirkzee liet op één schot na van zijn pluimen na zijn goeie debuut”, klonk het bij Het Nieuwsblad. En ook Johan Boskamp had zijn mening klaar over Zirkzee, die in Nederland al jarenlang te boek staat als één van de grootste jonge Europese talenten. “Zirkzee speelde tegen Vitesse ook als een krentenbol”, vertelde Boskamp aan Het Belang van Limburg. “Je krijgt dat allemaal niet meer verkocht”.Het valt uiteraard allemaal te begrijpen dat het groeiproces van een 20-jarige voetballer gepaard gaat met hoogtes en onvermijdelijke laagtes. Maar door zijn status als één van de grootste jonge Europese talenten, alsook zijn uitgesproken ‘negatieve’ lichaamstaal, wordt Joshua Zirkzee anders beoordeeld dan ‘gewone’ voetballers. “Weet je, spitsen als Zirkzee belanden normaal niet in België. Hij heeft de kwaliteiten om in betere competities aan te treden, maar kan zich hier nu bewijzen en stappen zetten”, bouwde ook Vincent Kompany initieel de hoge verwachtingen op rond zijn nieuwe spits. “Hij is pas 20 jaar oud, maar hij ziet eruit alsof hij 28 jaar is en soms realiseer je je niet meteen dat hij nog een jonge speler is.”

GENIALE ZIRKZEE

Na de wedstrijd tegen KV Oostende hoopt men bij Anderlecht dat Joshua Zirkzee nu definitief vertrokken is voor een langdurige periode van goede prestaties. De Nederlander creëerde zondag enorm veel kansen, niemand deed beter bij Sporting, en hij liet de monden openvallen van bewondering door zijn fantastische bewegingen, acties en controles. ’t Was grotendeels dankzij hem dat Anderlecht nog van een 2-0 achterstand terugkwam naar een 2-2 gelijkspel. “De genialiteit van Zirkzee stelde Anderlecht in staat om een verloren situatie om te keren”, stelde ook La Dernière Heure vast.

Joshua Zirkzee was zondag zeker niet zuinig in zijn verrichte arbeid. De spits van Anderlecht plooide zich dubbel en na de uitsluiting van Christian Kouamé was dat uiteraard ook nodig. Zirkzee vroeg zelfs meermaals om zijn vervanging bij Vincent Kompany, wat een teken is dat hij tegen KV Oostende héél diep is gegaan. Uiteindelijk haalde de spits ook het einde van de wedstrijd niet. Helemaal leeg gespeeld werd Zirkzee in minuut 89 vervangen door centrale verdediger Lisandro Magallan. Maar naast zijn fysieke arbeid was de 20-jarige ook enorm bedrijvig op het offensief vlak.Joshua Zirkzee ondernam maar liefst 6 doelpogingen naar het doel van KV Oostende, en daarmee was hij de grote primus bij Anderlecht. Hij scoorde weliswaar maar één doelpunt uit die zes doelpogingen, maar de spits kende ook grote pech in zijn afwerking – met één bal op de paal en één bal op de lat. “Het leek zo'n dag waarop we kansen zouden blijven creëren, maar dat er niet eentje zou binnengaan”, aldus Vincent Kompany. “Als ik iets scherper ben voor doel, ga ik met een hattrick naar huis”, zei Zirkzee ook zelf. Maar als hij op deze manier blijft presteren, dan zullen er ongetwijfeld nog veel goeie prestaties en veel doelpunten volgen.

POLL: Is Zirkzee definitief vertrokken bij Anderlecht?

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Vandaag 19 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

982
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

18
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

31
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

148
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

30
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

73
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

114
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

509
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

624
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

160
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

39
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

194
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

280
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

203
{insert image alt}

De Mos: "Hij moet toch altijd spelen bij Club Brugge?"

Club Brugge ziet af tegen Manchester City en Ruud Vormer mocht ondertussen invallen. Aad de Mos ...

308
{insert image alt}

Vrancken komt met verrassend nieuws over interesse van topclubs

Wouter Vrancken levert al jaren zeer goed werk bij KV Mechelen. Vreemd genoeg wordt zijn naam zelden ...

204

Gisteren 18 Oktober 2021

{insert image alt}

De Bruyne duidt favoriet voor Gouden Bal aan

De Ballon d'Or - of beter bekend in ons land als de Gouden Bal - wordt gezien als één van de meest ...

316
{insert image alt}

'Manchester City zet alles in op jonge parel'

Voor de Belgische voetbalfanaten is het op dit moment ongetwijfeld uitkijken naar het treffen tussen ...

134
{insert image alt}

Anderlecht-product maakt indruk bij Juventus met geniale assist (🎥)

De jeugdwerking van RSC Anderlecht behoort tot de allerbeste ter wereld. Ondanks het feit dat de ...

149
{insert image alt}

Arsenal grijpt in extremis punt tegen scorende Benteke

Arsenal en Crystal Palace hebben vanavond de achtste speeldag van de Premier League afgesloten. In ...

40
{insert image alt}

'Moeskroen heeft opvolger van Scifo reeds beet'

Excelsior Moeskroen bengelt hopeloos achteraan het klassement van 1B. De degradant vatte het seizoen ...

202
{insert image alt}

Minister Verlinden wil stevig ingrijpen na debacle op Standard

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd ontsierd vanwege een thuissupporter ...

387
{insert image alt}

Benteke maakt knappe treffer tegen Arsenal van Lokonga (🎥)

Arsenal en Crystal Palace spelen op dit moment één van de vele Londense derby's. Bij de Gunners ...

83
{insert image alt}

Hendry laat zich uit over 'concurrent' Mechele

Bij Club Brugge bereidt men zich inmiddels voor op de Champions League-wedstrijd tegen Manchester ...

503
{insert image alt}

Waalse journalist onthult sleutel tot Brugse stunt

Club Brugge en Manchester City kijken elkaar morgenavond in de ogen. Bij de Belgische landskampioen ...

328
{insert image alt}

Opluchting bij OHL: Romo loopt géén permanente gehoorschade op

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd voorzien van heel wat animo. Na een ...

122
{insert image alt}

Bayern-verdediger veroordeelt tot zes maanden gevangenisstraf

Op sportief vlak loopt het bij Bayern München op wieltjes. De Duitse landskampioen imponeerde vorig ...

0
{insert image alt}

Charleroi-held imponeert: "Zal snel naar het buitenland trekken"

Sporting Charleroi won gisteren met 2-0 van KRC Genk. De Zebra’s hadden die zege vooral te danken ...

133
{insert image alt}

Club Brugge vs. Man City: verschil van 850 miljoen

Club Brugge neemt het morgen in eigen huis op tegen Manchester City. De Bruggelingen staan samen met ...

297
{insert image alt}

Barcelona in de problemen vanwege verouderd Camp Nou

De supporters van FC Barcelona konden gisterenavond voor het eerst sinds enkele weken nog eens ...

232
{insert image alt}

Mpenza niet te spreken over ontslag bij Moeskroen

Bij Excelsior Moeskroen is het seizoen op een rampzalige manier van start te gaan. De ambities lagen ...

240