‘Arrogante’ Zirkzee pakt uit met geniale reactie

‘Arrogante’ Zirkzee pakt uit met geniale reactie

Nonchalance, onverschilligheid of zelfs arrogantie: Joshua Zirkzee wordt door zijn aparte lichaamstaal regelmatig op negatieve kritieken getrakteerd. De jonge Nederlander doet er nochtans niet om, 't is nu eenmaal zijn unieke stijl van voetballen. Toch wordt Zirkzee op die manier door de buitenwereld vaak verkeerd gepercipieerd. Tegen KV Oostende kon je de Nederlander alvast geen gebrek aan inzet, enthousiasme of onverschilligheid verwijten. Integendeel zelfs. Zirkzee werkte zondag zijn beste wedstrijd af in het shirt van RSC Anderlecht.  Met grote voorsprong zelfs.


METAMORFOSE

In de voorbije weken werd Joshua Zirkzee door Vincent Kompany als een soort van supersub gebruikt. Tegen KV Mechelen, Standard en AA Gent startte de Nederlandse spits telkens op de bank, en werden er hem respectievelijk 10, 11 en 11 speelminuten als invaller gegund. Tegen KV Oostende verscheen Zirkzee dan nog eens aan de aftrap, na drie wedstrijden bankzitten op rij. En de huurling van Bayern München greep zondag zijn kans met beide handen. Hij oogde enorm gretig, was heel hardwerkend en was bovendien bovenmatig gemotiveerd. Dat zijn nochtans eerder atypische karakteristieken voor de voetballer Zirkzee.

“Was ik meer gemotiveerd nadat ik op de bank zat? Ik ben altijd gemotiveerd”, verklaarde Joshua Zirkzee zijn opmerkelijke prestatie tegen KV Oostende. De Nederlandse spits heeft zijn lichaamstaal tegen: hij oogt nonchalant, weinig geïnteresseerd en dito gemotiveerd. Maar dat is allemaal schijn. Het behoort tot nu eenmaal zijn specifieke en unieke speelstijl. In zijn jeugdjaren vierde Zirkzee bijvoorbeeld bijna nooit als hij scoorde. Als hij uitpakte met halve omhalen, fraaie doelpunten met buitenkantje voet in de verste hoek, dan bleef Zirkzee steeds de kalmte zelve.



“Ouders langs de kant keken daar met open mond naar, maar hij stond erbij alsof het allemaal heel normaal was”, verklaarde zijn ex-jeugdtrainer Ricardo Willemse vorig jaar in NRC Handelsblad. Take it or leave it. Het immense talent van Joshua Zirkzee komt onvermijdelijk met een grote dosis nonchalance, maar het behoort nu eenmaal tot zijn specifiek en immense talent. Echter, tegen KV Oostende viel Zirkzee niet op door zijn uiterlijke gelatenheid, maar wél door zijn geweldige mentaliteit. En dat in combinatie met zijn kernkwaliteiten zoals een fluwelen balbehandeling en offensieve impulsen. 

ZIRKZEE'S REFERENTIEMATCH

Hardwerkend is het minste wat verteld kan worden over de sterke prestatie van Joshua Zirkzee tegen KV Oostende. Aan ’t zeetje ging de Nederlander maar liefst 57 acties aan - zijn op één na hoogste aantal in het huidige voetbalseizoen bij Anderlecht. Enkel tegen Cercle Brugge telde Zirkzee nog meer verrichtte acties, en ook toen leverde hij eveneens een glansprestatie af. Als een nieuwe sensatie in de Jupiler Pro League werd hij in het Jan Breydelstadion omschreven. Er valt dus enigszins een correlatie te constateren tussen Zirkzee’s aantal ondernomen acties en bovenmatige sportieve prestaties. Hoe meer acties hij per wedstrijd verricht, hoe beter zijn prestaties.



Maar ook in andere spelfacetten kon Joshua Zirkzee zich succesvol onderscheiden in Oostende. De talentvolle spits was zondag dreigender dan ooit met een expected-goals waarde van 1,48. Daarnaast verstuurde hij zijn hoogste aantal passes dit seizoen, telde hij het meeste aantal geslaagde dribbels en duels, het meest aantal succesvolle offensieve acties en versnellingen met de bal aan de voet én verscheen hij nooit meer in de zestienmeter van de tegenstander. Veel meer dan zijn eerdere glansprestatie tegen Cercle Brugge, was de recente wedstrijd tegen KV Oostende de échte referentiematch van Zirkzee bij Anderlecht.

HOOGTES EN LAAGTES

Al moet hij dat uiteraard nog zien te bevestigen. Want nadat de Belgische voetbalwereld tegen Cercle Brugge voor het eerst kennismaakte met het grote talent van Joshua Zirkzee, waren zijn eerstvolgende prestaties telkens van een veel minder niveau. In het tweeluik tegen Vitesse Arnhem in de voorrondes van de Conference League zakte hij bijvoorbeeld telkens onder de ondergrens. ‘Een overschat talent’, ‘Onbegrijpelijk dat Feyenoord hem op de korrel had’, ‘Een dikke nul’ of ‘Wat een slechte voetballer is dat zeg’. De kritiek op social media vanuit België en Nederland jegens Zirkzee was er niet naast.

Maar ook de Belgische vakpers stelde hun oorspronkelijke mening over Joshua Zirkzee enigszins bij. Ook wij hemelden de huurling van Bayern München te vroeg op, na pas één basiswedstrijd in de Jupiler Pro League op de teller. “Hij, door ons allemaal veel te vlug veel te hoog gestoken. Mea culpa”, schreef Het Laatste Nieuws. “Zirkzee liet op één schot na van zijn pluimen na zijn goeie debuut”, klonk het bij Het Nieuwsblad. En ook Johan Boskamp had zijn mening klaar over Zirkzee, die in Nederland al jarenlang te boek staat als één van de grootste jonge Europese talenten. “Zirkzee speelde tegen Vitesse ook als een krentenbol”, vertelde Boskamp aan Het Belang van Limburg. “Je krijgt dat allemaal niet meer verkocht”.



Het valt uiteraard allemaal te begrijpen dat het groeiproces van een 20-jarige voetballer gepaard gaat met hoogtes en onvermijdelijke laagtes. Maar door zijn status als één van de grootste jonge Europese talenten, alsook zijn uitgesproken ‘negatieve’ lichaamstaal, wordt Joshua Zirkzee anders beoordeeld dan ‘gewone’ voetballers. “Weet je, spitsen als Zirkzee belanden normaal niet in België. Hij heeft de kwaliteiten om in betere competities aan te treden, maar kan zich hier nu bewijzen en stappen zetten”, bouwde ook Vincent Kompany initieel de hoge verwachtingen op rond zijn nieuwe spits. “Hij is pas 20 jaar oud, maar hij ziet eruit alsof hij 28 jaar is en soms realiseer je je niet meteen dat hij nog een jonge speler is.”

GENIALE ZIRKZEE

Na de wedstrijd tegen KV Oostende hoopt men bij Anderlecht dat Joshua Zirkzee nu definitief vertrokken is voor een langdurige periode van goede prestaties. De Nederlander creëerde zondag enorm veel kansen, niemand deed beter bij Sporting, en hij liet de monden openvallen van bewondering door zijn fantastische bewegingen, acties en controles. ’t Was grotendeels dankzij hem dat Anderlecht nog van een 2-0 achterstand terugkwam naar een 2-2 gelijkspel. “De genialiteit van Zirkzee stelde Anderlecht in staat om een verloren situatie om te keren”, stelde ook La Dernière Heure vast.

Joshua Zirkzee was zondag zeker niet zuinig in zijn verrichte arbeid. De spits van Anderlecht plooide zich dubbel en na de uitsluiting van Christian Kouamé was dat uiteraard ook nodig. Zirkzee vroeg zelfs meermaals om zijn vervanging bij Vincent Kompany, wat een teken is dat hij tegen KV Oostende héél diep is gegaan. Uiteindelijk haalde de spits ook het einde van de wedstrijd niet. Helemaal leeg gespeeld werd Zirkzee in minuut 89 vervangen door centrale verdediger Lisandro Magallan. Maar naast zijn fysieke arbeid was de 20-jarige ook enorm bedrijvig op het offensief vlak.



Joshua Zirkzee ondernam maar liefst 6 doelpogingen naar het doel van KV Oostende, en daarmee was hij de grote primus bij Anderlecht. Hij scoorde weliswaar maar één doelpunt uit die zes doelpogingen, maar de spits kende ook grote pech in zijn afwerking – met één bal op de paal en één bal op de lat. “Het leek zo'n dag waarop we kansen zouden blijven creëren, maar dat er niet eentje zou binnengaan”, aldus Vincent Kompany. “Als ik iets scherper ben voor doel, ga ik met een hattrick naar huis”, zei Zirkzee ook zelf. Maar als hij op deze manier blijft presteren, dan zullen er ongetwijfeld nog veel goeie prestaties en veel doelpunten volgen.

POLL: Is Zirkzee definitief vertrokken bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

58
58
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

35
35
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

121
121
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

80
80
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

223
223
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan

Bij de Belgische voetbalbond is er de voorbije maanden heel wat veranderd. Onlangs ging bijvoorbeeld ...

12
12
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"

STVV kent een zeer goed seizoen en de Kanaries willen verder op die weg gaan. De Truienaars trekken ...

35
35
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"

Morgenavond nemen Royal Antwerp FC en Union SG het tegen elkaar op. Beide ploegen kunnen maar best ...

168
168
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?

Herman Van Holsbeeck kwam de afgelopen jaren een aantal keren in opspraak vanwege niet al te ...

237
237
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"

Cercle Brugge trekt vanavond naar het Lotto Park om er RSC Anderlecht partij te geven. De Vereniging ...

255
255
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"

Ze hadden het vroeger wellicht nooit durven dromen, maar Nicky Hayen en Wouter Vrancken zijn nu de ...

317
317
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"

Bij RSC Anderlecht weten ze wat ze vanavond moeten doen tegen Cercle Brugge: winnen. Brian Riemer ...

175
175
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union

De voorbije weken kende Union een spectaculaire implosie. Maandenlang waren de Brusselaars de ...

49
49
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging

Afgelopen zomer slaagde Anderlecht erin om Thorgan Hazard terug naar Belgi&euml; te halen. Een ...

118
118
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'

Bij Antwerp lijken we in de zomer een uittocht te mogen verwachten. De club zal enkele smaakmakers ...

197
197