Zomertransfer brengt Clement in grote problemen

Foto: Zomertransfer brengt Clement in grote problemen

De grootste tegenvaller bij Club Brugge heet Stanley Nsoki. Vrijdag was hij tegen Oud-Heverlee Leuven veruit de slechtste speler van de West-Vlamingen, en daarmee vervolgt de Fransman zijn grote wisselvalligheid in het blauw-zwarte shirt. In de Champions League tegen Paris Saint-Germain zette hij bijvoorbeeld nog een impressionante prestatie neer, maar bevestigen op de (middel)lange termijn lukt hem maar niet. 

IMPONEREND TEGEN PSG 

Wisselvallig. 't Is het minste wat je kan vertellen over de prestaties van Stanley Nsoki bij Club Brugge. De ene week schittert hij als een van de beste spelers bij Club Brugge, zoals tijdens de wedstrijden tegen Cercle Brugge en Paris Saint-Germain, maar de andere week haalt hij de ondergrens tegen Union SG, Beerschot en Oud-Heverlee Leuven. De voetballer Nsoki is een groot mysterie, zoveel is wel duidelijk. Pakken talent en kwaliteit, maar een onstabiele concentratie en focus.

Vorige week donderdag was Stanley Nsoki een grote uitblinker in de 1-1 stunt tegen Paris Saint-Germain, zijn ex-club nota bene, waarin de Fransman een stevige indruk naliet. Op die manier haalde Philippe Clement duidelijk zijn gram, want vorige week tweette Sacha Tavolerie, journalist bij RMC, dat er intern bij Club geen unanimiteit heerste over Nsoki's komst. Maar Clement bleek een erg grote voorvechter om Nsoki te halen en daarom drong hij ook aan voor deze transfer.Na zijn immense knalprestatie tegen Paris Saint-Germain dacht iedere analist, journalist en supporter dat Stanley Nsoki's verhaal als belangrijke basisspeler bij Club Brugge definitief vertrokken was. De 22-jarige telde tegen het Parijse sterrenensemble bijvoorbeeld 10 geslaagde intercepties, een aantal waarmee Nsoki in dat onderdeel tot de zes beste spelers behoort in de Champions League. Hij was imponerend en indrukwekkend. De referentiematch van Nsoki. 

ERBARMELIJK TEGEN OHL 

Maar zoals dat al vaker voorvalt dit seizoen, kon Stanley Nsoki een goede prestatie andermaal niet bevestigen. Vrijdagavond was de Fransman weeral zijn nonchalante zelve waardoor de verdediger enorm veel balverlies leed – 11 keer om exact te zijn. Dit seizoen verloor hij namelijk nooit meer de bal dan vrijdag tegen Oud-Heverlee Leuven. Tegen Paris Saint-Germain in de Championns League was dat bijvoorbeeld maar 7 keer en dat contrast kan wijzen op een probleem met Nsoki's focus. 

Daarnaast grossierde Stanley Nsoki tegen Oud-Heverlee Leuven in de slechte passes. Vrijdagavond telde hij maar liefst 10 verkeerde passes, en da's een aantal dat helemaal niet strookt voor een speler op de positie van centrale verdediger. 't Was bovendien ook een verkeerde pass van Nsoki op Simon Mignolet die de hoekschop inluidde waarna Oud-Heverlee kon scoren. Via Cenk Özkacar, trouwens. Het mannetje dat Nsoki trouwens moest opvangen in die bewust fase.Na de wedstrijd ging Philippe Clement niet dieper in op de opvallende tegenvallende prestatie van Stanley Nsoki. “Het moeilijkste is om in het hoofd van een speler te kijken”, verklaarde de coach van Club Brugge op de clubwebsite. “Belangrijk is dat iemand zich na zo'n fout goed herstelt... en dat heeft-ie gedaan.” Ook Clement krijgt aldus kop noch staart van de wisselvalligheid van Nsoki – de verdediger waar hij intern zo hard voor vocht volgens RMC-journalist Sacha Tavolieri.

TERUGKERENDE PIJNPUNTEN

Ook in Frankrijk is men welbekend met het grote mysterie Stanley Nsoki. Als opkomend talent was hij klaar om de Franse en Europese voetbaltop te bestormen, Nsoki werd door de achterban van Paris Saint-Germain zelfs verkozen tot de beste linksachter die opgeleid werd bij de club. Zo'n 2.400 voorkeurstemmen telde hij in die betreffende verkiezing, maar uiteindelijk werd Nsoki intern niet klaar bevonden om zich op te werpen tot een basisspeler bij de Franse topclub.

Bij Nice OGC vond Stanley Nsoki vervolgens het ideale platform om zich definitief te lanceren in de Franse voetbalcompetitie. Maar aan de Côte d'Azur viel de centrale verdediger vooral op door zijn grote nonchalance, wisselvalligheid en geringe meerwaarde. Bij Nice betrok hij verschillende defensieve rollen, maar in geen elk van deze presteerde hij ook echt goed. Ondanks zijn status als duurste verdediger in de geschiedenis van de club, werd er bij Nice veel meer verwacht van Nsoki.De wisselvalligheid in Stanley Nsoki's prestaties kwam ook ter sprake tijdens zijn eerste interview met de Belgische pers. Hij verklaarde dat hij destijds bij OGC Nice arriveerde als een kind. “Technisch kon ik van alles, maar op tactisch vlak had ik nog heel veel te leren”, zei Nsoki aan Het Nieuwsblad. “Mijn groeiproces ging daar gewoon door. Ik heb veel te danken aan Nice en maakte er mooie momenten mee. Maar ik ging er ook in de fout”, aldus een ruiterlijke Nsoki.

NSOKI'S BEDENKELIJKE MATCHEN

En ook bij Club Brugge lijkt Stanley Nsoki nog steeds te kampen met de groeipijnen die behoren tot de evolutie van een volwaardige voetballer op het hoogste niveau. De centrale verdediger werkt weliswaar keihard op de trainingen van Club Brugge, waar hij geregeld sterretjes ziet – vooral op het voetballend gebied. Het gebeurt namelijk vaak dat Nsoki helemaal kapot is na een trainingssessie waarbij de nadrukt ligt op een erg snelle balcirculatie en hoog tempo.

Stanley Nsoki kampt aldus met een aanpassingsperiode tijdens de trainingen bij Club Brugge, maar ook tijdens de wedstrijden moet hij nog wennen aan de Belgische competitie. Dat bleek bijvoorbeeld al in zijn eerste wedstrijd voor Club Brugge tegen Union SG. Nsoki speelde toen erg laconiek en hij mispakte zich danig aan de agressiviteit en intensiteit van de Jupiler Pro League – een onderschatting waar ook menig andere nieuwe voetballers in België zich aan mispakken.En al na die eerste wedstrijd zette Philippe Clement zijn nieuwkomer meteen uit de wind. “Het is niet evident om als verdediger bij een ploeg te komen waar dominant voetbal wordt verwacht en waar je met veel ruimte in de rug moet verdedigen”, verklaarde de coach van Club Brugge na de match tegen Union SG. “Stanley moet zijn ploegmaats en tegenstanders leren kennen. Dat vraagt tijd.” En één week later kreeg Clement effectief de gevraagde positieve reactie van Nsoki.

Daar hij heel aarzelend en tegenvallend presteerde in de competitie-opener tegen Union SG, herpakte Stanley Nsoki zich op een indrukwekkende manier tegen Cercle Brugge. De Fransman liet toen bijna geen enkele aanval door van de tegenstander. “Ik ben helemaal tevreden van Stanley, want ik zie hem elke dag verbeteren”, zei Philippe Clement na de Brugse derby. “Hij is nog maar drie weken bij ons. Voor een speler die een nieuwe competitie ontdekt, is de aanpassing belangrijk.”Maar tot op vandaag lijkt aanpassingsperiode dus maar te duren. Eerder ook tegen Beerschot kwam Stanley Nsoki op een negatieve wijze in de spotlights te staan. Door een onnodige tackle kreeg de Fransman een tweede gele kaart en zo'n fouten zouden op 22-jarige leeftijd toch niet meer mogen voorvallen. En andermaal sprong Philippe Clement in de bres voor Nsoki. “Het is een fout die kan toegeschreven worden aan zijn jeugdige leeftijd, hij is nog maar 22 jaar oud. Het was ook het enthousiasme om voor het eerst voor een bomvol Jan Breydelstadion te spelen.”

ONBEGRIJPELIJKE WISSELVALLIGHEID 

De prestaties van Stanley Nsoki bij Club Brugge balanceren dus van het ene uiterste in het andere. Het valt moeilijk te begrijpen dat de Fransman tegen Paris Saint-Germain een feilloze en indrukwekkende wedstrijd speelde, maar tegen Oud-Heverlee Leuven een bedenkelijk niveau afleverde. De wedstrijdomstandigheden tussen beide matchen waren uiteraard helemaal anders, maar toch mag een speler met zijn reputatie, bagage en ervaring niet door de mand vallen tegen de voorlaatste ploeg uit de Jupiler Pro League. Het is daarvoor niet dat Philippe Clement zo'n grote voorvechter was van zijn komst, en zijn verdediger bovendien al meermaals verdedigde in de pers na een wanprestatie – vrijdag dus opnieuw.

POLL: Is Nsoki een tegenvaller bij Club Brugge?

Vanhaezebrouck hard na penalty-gelukje Anderlecht

Rits stelt zich kandidaat voor selectie Rode Duivels

'United contacteert topcoach na interventie Ronaldo'

Vandaag 19 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Boek forse winst dankzij nieuwe CL-stunt Club Brugge!

Met 4 op 6 is Club Brugge verrassend sterk begonnen aan zijn campagne in de Champions League. Maar ...

76
{insert image alt}

Vormer heeft plan om Rits uit de ploeg te werken

Ruud Vormer was vrijdagavond de grote man na de 2-0 overwinning van Club Brugge tegen KV Kortrijk. ...

886
{insert image alt}

Kompany slaat terug na storm van kritiek

Vincent Kompany kreeg tijdens en na de wedstrijd tegen Sint-Truiden bakken kritiek te incasseren. ...

1104
{insert image alt}

Vanhaezebrouck hard na penalty-gelukje Anderlecht

De Belgische arbitrage heeft andermaal een dramatisch weekend achter de rug. Op verschillend velden ...

1
{insert image alt}

'United contacteert topcoach na interventie Ronaldo'

Met de komst van onder meer Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho en Raphael Varane, voerde Manchester ...

31
{insert image alt}

Rits stelt zich kandidaat voor selectie Rode Duivels

Club Brugge wil dinsdagavond voor een nieuwe stunt zorgen in de Champions League en neemt het thuis ...

50
{insert image alt}

Doelpuntloze Lukaku krijgt flinke veeg uit de pan

Romelu Lukaku keerde afgelopen zomer voor de nodige miljoenen terug naar Chelsea FC. Daar ging de ...

50
{insert image alt}

'Borussia Dortmund wil Genk van smaakmaker beroven'

KRC Genk lijkt momenteel in een dipje te zitten en snakt naar een goed resultaat aanstaande ...

90
{insert image alt}

'Ingreep Kompany zorgt voor interne discussie'

RSC Anderlecht liet dit seizoen bij momenten al mooie dingen zien, maar de resultaten blijven veel ...

106
{insert image alt}

Clement maakt duidelijke keuze in basiself tegen City

De Champions League-campagne was tot dusver een groot succes, maar Club Brugge heeft na twee matchen ...

244

Gisteren 18 Oktober 2021

{insert image alt}

De Bruyne duidt favoriet voor Gouden Bal aan

De Ballon d'Or - of beter bekend in ons land als de Gouden Bal - wordt gezien als één van de meest ...

152
{insert image alt}

'Manchester City zet alles in op jonge parel'

Voor de Belgische voetbalfanaten is het op dit moment ongetwijfeld uitkijken naar het treffen tussen ...

88
{insert image alt}

Anderlecht-product maakt indruk bij Juventus met geniale assist (🎥)

De jeugdwerking van RSC Anderlecht behoort tot de allerbeste ter wereld. Ondanks het feit dat de ...

94
{insert image alt}

Arsenal grijpt in extremis punt tegen scorende Benteke

Arsenal en Crystal Palace hebben vanavond de achtste speeldag van de Premier League afgesloten. In ...

31
{insert image alt}

'Moeskroen heeft opvolger van Scifo reeds beet'

Excelsior Moeskroen bengelt hopeloos achteraan het klassement van 1B. De degradant vatte het seizoen ...

136
{insert image alt}

Minister Verlinden wil stevig ingrijpen na debacle op Standard

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd ontsierd vanwege een thuissupporter ...

295
{insert image alt}

Benteke maakt knappe treffer tegen Arsenal van Lokonga (🎥)

Arsenal en Crystal Palace spelen op dit moment één van de vele Londense derby's. Bij de Gunners ...

68
{insert image alt}

Hendry laat zich uit over 'concurrent' Mechele

Bij Club Brugge bereidt men zich inmiddels voor op de Champions League-wedstrijd tegen Manchester ...

330
{insert image alt}

Waalse journalist onthult sleutel tot Brugse stunt

Club Brugge en Manchester City kijken elkaar morgenavond in de ogen. Bij de Belgische landskampioen ...

260
{insert image alt}

Opluchting bij OHL: Romo loopt géén permanente gehoorschade op

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd voorzien van heel wat animo. Na een ...

97
{insert image alt}

Bayern-verdediger veroordeelt tot zes maanden gevangenisstraf

Op sportief vlak loopt het bij Bayern München op wieltjes. De Duitse landskampioen imponeerde vorig ...

0
{insert image alt}

Charleroi-held imponeert: "Zal snel naar het buitenland trekken"

Sporting Charleroi won gisteren met 2-0 van KRC Genk. De Zebra’s hadden die zege vooral te danken ...

105
{insert image alt}

Club Brugge vs. Man City: verschil van 850 miljoen

Club Brugge neemt het morgen in eigen huis op tegen Manchester City. De Bruggelingen staan samen met ...

226
{insert image alt}

Barcelona in de problemen vanwege verouderd Camp Nou

De supporters van FC Barcelona konden gisterenavond voor het eerst sinds enkele weken nog eens ...

192
{insert image alt}

Mpenza niet te spreken over ontslag bij Moeskroen

Bij Excelsior Moeskroen is het seizoen op een rampzalige manier van start te gaan. De ambities lagen ...

187