Zomertransfer brengt Clement in grote problemen

Zomertransfer brengt Clement in grote problemen

De grootste tegenvaller bij Club Brugge heet Stanley Nsoki. Vrijdag was hij tegen Oud-Heverlee Leuven veruit de slechtste speler van de West-Vlamingen, en daarmee vervolgt de Fransman zijn grote wisselvalligheid in het blauw-zwarte shirt. In de Champions League tegen Paris Saint-Germain zette hij bijvoorbeeld nog een impressionante prestatie neer, maar bevestigen op de (middel)lange termijn lukt hem maar niet. 


IMPONEREND TEGEN PSG 

Wisselvallig. 't Is het minste wat je kan vertellen over de prestaties van Stanley Nsoki bij Club Brugge. De ene week schittert hij als een van de beste spelers bij Club Brugge, zoals tijdens de wedstrijden tegen Cercle Brugge en Paris Saint-Germain, maar de andere week haalt hij de ondergrens tegen Union SG, Beerschot en Oud-Heverlee Leuven. De voetballer Nsoki is een groot mysterie, zoveel is wel duidelijk. Pakken talent en kwaliteit, maar een onstabiele concentratie en focus.

Vorige week donderdag was Stanley Nsoki een grote uitblinker in de 1-1 stunt tegen Paris Saint-Germain, zijn ex-club nota bene, waarin de Fransman een stevige indruk naliet. Op die manier haalde Philippe Clement duidelijk zijn gram, want vorige week tweette Sacha Tavolerie, journalist bij RMC, dat er intern bij Club geen unanimiteit heerste over Nsoki's komst. Maar Clement bleek een erg grote voorvechter om Nsoki te halen en daarom drong hij ook aan voor deze transfer.



Na zijn immense knalprestatie tegen Paris Saint-Germain dacht iedere analist, journalist en supporter dat Stanley Nsoki's verhaal als belangrijke basisspeler bij Club Brugge definitief vertrokken was. De 22-jarige telde tegen het Parijse sterrenensemble bijvoorbeeld 10 geslaagde intercepties, een aantal waarmee Nsoki in dat onderdeel tot de zes beste spelers behoort in de Champions League. Hij was imponerend en indrukwekkend. De referentiematch van Nsoki. 

ERBARMELIJK TEGEN OHL 

Maar zoals dat al vaker voorvalt dit seizoen, kon Stanley Nsoki een goede prestatie andermaal niet bevestigen. Vrijdagavond was de Fransman weeral zijn nonchalante zelve waardoor de verdediger enorm veel balverlies leed – 11 keer om exact te zijn. Dit seizoen verloor hij namelijk nooit meer de bal dan vrijdag tegen Oud-Heverlee Leuven. Tegen Paris Saint-Germain in de Championns League was dat bijvoorbeeld maar 7 keer en dat contrast kan wijzen op een probleem met Nsoki's focus. 

Daarnaast grossierde Stanley Nsoki tegen Oud-Heverlee Leuven in de slechte passes. Vrijdagavond telde hij maar liefst 10 verkeerde passes, en da's een aantal dat helemaal niet strookt voor een speler op de positie van centrale verdediger. 't Was bovendien ook een verkeerde pass van Nsoki op Simon Mignolet die de hoekschop inluidde waarna Oud-Heverlee kon scoren. Via Cenk Özkacar, trouwens. Het mannetje dat Nsoki trouwens moest opvangen in die bewust fase.



Na de wedstrijd ging Philippe Clement niet dieper in op de opvallende tegenvallende prestatie van Stanley Nsoki. “Het moeilijkste is om in het hoofd van een speler te kijken”, verklaarde de coach van Club Brugge op de clubwebsite. “Belangrijk is dat iemand zich na zo'n fout goed herstelt... en dat heeft-ie gedaan.” Ook Clement krijgt aldus kop noch staart van de wisselvalligheid van Nsoki – de verdediger waar hij intern zo hard voor vocht volgens RMC-journalist Sacha Tavolieri.

TERUGKERENDE PIJNPUNTEN

Ook in Frankrijk is men welbekend met het grote mysterie Stanley Nsoki. Als opkomend talent was hij klaar om de Franse en Europese voetbaltop te bestormen, Nsoki werd door de achterban van Paris Saint-Germain zelfs verkozen tot de beste linksachter die opgeleid werd bij de club. Zo'n 2.400 voorkeurstemmen telde hij in die betreffende verkiezing, maar uiteindelijk werd Nsoki intern niet klaar bevonden om zich op te werpen tot een basisspeler bij de Franse topclub.

Bij Nice OGC vond Stanley Nsoki vervolgens het ideale platform om zich definitief te lanceren in de Franse voetbalcompetitie. Maar aan de Côte d'Azur viel de centrale verdediger vooral op door zijn grote nonchalance, wisselvalligheid en geringe meerwaarde. Bij Nice betrok hij verschillende defensieve rollen, maar in geen elk van deze presteerde hij ook echt goed. Ondanks zijn status als duurste verdediger in de geschiedenis van de club, werd er bij Nice veel meer verwacht van Nsoki.



De wisselvalligheid in Stanley Nsoki's prestaties kwam ook ter sprake tijdens zijn eerste interview met de Belgische pers. Hij verklaarde dat hij destijds bij OGC Nice arriveerde als een kind. “Technisch kon ik van alles, maar op tactisch vlak had ik nog heel veel te leren”, zei Nsoki aan Het Nieuwsblad. “Mijn groeiproces ging daar gewoon door. Ik heb veel te danken aan Nice en maakte er mooie momenten mee. Maar ik ging er ook in de fout”, aldus een ruiterlijke Nsoki.

NSOKI'S BEDENKELIJKE MATCHEN

En ook bij Club Brugge lijkt Stanley Nsoki nog steeds te kampen met de groeipijnen die behoren tot de evolutie van een volwaardige voetballer op het hoogste niveau. De centrale verdediger werkt weliswaar keihard op de trainingen van Club Brugge, waar hij geregeld sterretjes ziet – vooral op het voetballend gebied. Het gebeurt namelijk vaak dat Nsoki helemaal kapot is na een trainingssessie waarbij de nadrukt ligt op een erg snelle balcirculatie en hoog tempo.

Stanley Nsoki kampt aldus met een aanpassingsperiode tijdens de trainingen bij Club Brugge, maar ook tijdens de wedstrijden moet hij nog wennen aan de Belgische competitie. Dat bleek bijvoorbeeld al in zijn eerste wedstrijd voor Club Brugge tegen Union SG. Nsoki speelde toen erg laconiek en hij mispakte zich danig aan de agressiviteit en intensiteit van de Jupiler Pro League – een onderschatting waar ook menig andere nieuwe voetballers in België zich aan mispakken.



En al na die eerste wedstrijd zette Philippe Clement zijn nieuwkomer meteen uit de wind. “Het is niet evident om als verdediger bij een ploeg te komen waar dominant voetbal wordt verwacht en waar je met veel ruimte in de rug moet verdedigen”, verklaarde de coach van Club Brugge na de match tegen Union SG. “Stanley moet zijn ploegmaats en tegenstanders leren kennen. Dat vraagt tijd.” En één week later kreeg Clement effectief de gevraagde positieve reactie van Nsoki.

Daar hij heel aarzelend en tegenvallend presteerde in de competitie-opener tegen Union SG, herpakte Stanley Nsoki zich op een indrukwekkende manier tegen Cercle Brugge. De Fransman liet toen bijna geen enkele aanval door van de tegenstander. “Ik ben helemaal tevreden van Stanley, want ik zie hem elke dag verbeteren”, zei Philippe Clement na de Brugse derby. “Hij is nog maar drie weken bij ons. Voor een speler die een nieuwe competitie ontdekt, is de aanpassing belangrijk.”



Maar tot op vandaag lijkt aanpassingsperiode dus maar te duren. Eerder ook tegen Beerschot kwam Stanley Nsoki op een negatieve wijze in de spotlights te staan. Door een onnodige tackle kreeg de Fransman een tweede gele kaart en zo'n fouten zouden op 22-jarige leeftijd toch niet meer mogen voorvallen. En andermaal sprong Philippe Clement in de bres voor Nsoki. “Het is een fout die kan toegeschreven worden aan zijn jeugdige leeftijd, hij is nog maar 22 jaar oud. Het was ook het enthousiasme om voor het eerst voor een bomvol Jan Breydelstadion te spelen.”

ONBEGRIJPELIJKE WISSELVALLIGHEID 

De prestaties van Stanley Nsoki bij Club Brugge balanceren dus van het ene uiterste in het andere. Het valt moeilijk te begrijpen dat de Fransman tegen Paris Saint-Germain een feilloze en indrukwekkende wedstrijd speelde, maar tegen Oud-Heverlee Leuven een bedenkelijk niveau afleverde. De wedstrijdomstandigheden tussen beide matchen waren uiteraard helemaal anders, maar toch mag een speler met zijn reputatie, bagage en ervaring niet door de mand vallen tegen de voorlaatste ploeg uit de Jupiler Pro League. Het is daarvoor niet dat Philippe Clement zo'n grote voorvechter was van zijn komst, en zijn verdediger bovendien al meermaals verdedigde in de pers na een wanprestatie – vrijdag dus opnieuw.

POLL: Is Nsoki een tegenvaller bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

0
0
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

72
72
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

37
37
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

68
68
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

97
97
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

216
216
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

300
300
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

144
144
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

46
46
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

268
268
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

146
146
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

217
217
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

102
102
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

126
126
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

187
187