Verbazing op Jan Breydel: Club in de luren gelegd

Foto: Verbazing op Jan Breydel: Club in de luren gelegd

Punten primeren op esthetiek. Oud-Heverlee Leuven kwam vrijdag niet naar het Jan Breydelstadion om mooi of aanvallend te voetballen, maar wel om een goed resultaat neer te zetten. En daar slaagde Marc Brys uiteindelijk ook in. Nochtans verklaarde de trainer van OHL daags voor de wedstrijd tegen Club Brugge dat zijn ploeg vanuit een positieve ingesteldheid zou voetballen. 

DE BUS VAN BRYS 

De wedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven eindigde op 1-1, maar volgens Philippe Clement had Club Brugge “kansen genoeg om wel drie matchen te winnen.” En dat klopt ook wel. Club Brugge vergaarde vrijdagavond namelijk 2,85 expected goals, terwijl OH Leuven amper aan 0,3 raakte. Maar niet het groot aantal verzuimde doelkansen (zie verder) zorgde voor frustratie bij de West-Vlamingen, 't was vooral het ultra-defensieve voetbal van hun tegenstander dat mateloos irriteerde.Er was langs Leuvense kant veel tijdrekken, talrijke overtredingen en uitgebreide geveinsde 'blessures'. “We moesten de wet van de sterkste ondergaan. Daarom moesten we verstandig zijn”, verklaarde OH Leuven-coach Marc Brys na de wedstrijd. “Uiteraard brengen we geen goed voetbal. Uiteraard is dit pompen of verzuipen en niet het voetbal dat wij prediken”, sloeg Brys mea culpa. “Maar het is wel voetbal dat ons punten oplevert”, verklaarde hij het parkeren van de bus in het Jan Breydelstadion.

RITS & LANG 

De supporters van Club Brugge lieten tijdens de wedstrijd hun groot ongenoegen blijken over de weinig populaire tactiek van Oud-Heverlee Leuven. Musa Al-Tamaari en Casper De Norre kregen bierbekers rond hun oren gegooid, waardoor scheidsrechter Jasper Vergoote de wedstrijd zelfs even moest stilleggen. Maar ook de spelers van Club hadden het wel gehad met de ultra-defensieve aanpak van hun tegenstander. Noa Lang maakte zijn ergernis duidelijk middels duidelijke gesticulaties, maar na de wedstrijd zei Mats Rits niet mis te verstaan waar het op stond.“Op den duur heb je het gehad met dat tijdrekken”, verklaarde Mats Rits. “Ze speelden antivoetbal. Eén corner, verder heeft Simon (Mignolet, nvdr.) niets moeten pakken. En nog een bal op de paal op het einde … Of we OHL iets kunnen verwijten? Ze mogen doen wat ze willen, maar als je hiervoor voetballer bent geworden … Enfin, dat is hun keuze”, aldus Rits. Club Brugge haalde vrijdag een balbezit van 69%, wat meteen het hoogste is van de ploeg in het huidige seizoen.

SLUWE BRYS 

Het doel heiligde dus de middelen voor Marc Brys, maar de coach van Oud-Heverlee Leuven zei daags voor de wedstrijd nochtans wel dat zijn ploeg “onze stijl niet zou verloochenen op Jan Breydel. … We willen er laten zien dat we goed kunnen voetballen. Vanuit een positieve ingesteldheid trachten we daar een goed resultaat te boeken. Iedereen zal het beste van zichzelf geven. Volstaat dat niet om iets te rapen, dan moeten we daarmee leven.” Maar van al die mooie woorden bleef er vrijdag echter dus niets meer van over …

Let wel. De behouden tactiek van Marc Brys mocht dan wel niet mooi of aantrekkelijk zijn, maar die aanpak leverde wél een belangrijk punt op voor zijn club. Oud-Heverlee Leuven bezet momenteel de voorlaatste plaats in de rangschikking en daarom is de manier waarop eerder irrelevant. Alleen is het niet erg netjes van Brys om op voorhand te verklaren dat hij goed voetbal wil brengen vanuit een positieve ingesteldheid, terwijl het in de realiteit helemaal andersom was. Tja, psychologische oorlogsspelletjes moet je de sluwe en ervaren Marc Brys niet meer leren. Hij keerde met een punt onder de arm terug naar den Dreef en daar draait het uiteindelijk allemaal om. Oud-Heverlee Leuven beschikt namelijk niet meer over de indrukwekkende aanvallende klasse en kwaliteit zoals vorig seizoen. Kamal Sowah voetbalt vandaag bij Club Brugge en Thomas Henry in Italië bij Venezia. In hun plaats kwam er geen rechtstreekse versterking, en dan primeert de ratio op romantiek. OHL bevindt zich in slechte sportieve papieren: er moeten dringend punten gepakt worden.

INDRUKWEKKENDE KANSENCREATIE 

Maar zelfs met de veelbesproken behouden en defensieve aanpak van Marc Brys, had Club Brugge vrijdag gemakkelijk met enkele doelpunten verschil kunnen winnen. De West-Vlamingen verstuurden maar liefst 30 doelpogingen naar het doel van Rafael Romo, waarvan er 10 tussen de palen eindigden, maar uiteindelijk slechts één doelpunt opleverde. Mats Rits en Noa Lang waren de veelplegers van dienst, met elk zeven doelpogingen, maar geen van beide kon effectief een doelpunt scoren.

“Ik ben teleurgesteld over het resultaat, niet over de kansen”, verklaarde Philippe Clement na de wedstrijd. De vergaarde 30 doelkansen tegen Oud-Heverlee Leuven is een nieuw seizoensrecord voor Club Brugge, maar dat resulteerde dus niet in de zege. “Maar voor iedereen die de match zag, is het duidelijk: we hadden kansen genoeg om wel drie matchen te winnen. Als je hier drie, vier of vijf keer scoort, dan heb je een heel ander gevoel”, aldus Clement.Club Brugge bereikte één doelpunt middels 10 schoten op het doel, terwijl Oud-Heverlee Leuven ook één doelpunt scoorde, maar daarvoor wel slechts één schot tussen de palen nodig had. Blauw-zwart presteerde dus niet erg efficiënt, wat blijkt uit de verzamelde expected goals (xg) van 2,85. Charles De Ketelaere (0,64 xg), Hans Vanaken (0,61 xg), Mats Rits (0,54 xg), Jack Hendry (0,43 xg) en Noa Lang (0,33 xg) hadden de grootse expected goals-waarde, maar zij konden de netten niet doen trillen. 

REDDER ROMO 

Philippe Clement maakte zich dus geen zorgen over het gebrek aan efficiëntie voor doel, enkel het eindresultaat was een grote tegenvaller voor hem. “Als je het internationale voetbal volgt, zie je dat ook de Manchester City's van deze wereld kansen missen. Dat maakt deel uit van het voetbal. Het is vooral belangrijk dat je kansen blijft creëren.” En creëeren deden ze dus met overmaat tegen Oud-Heverlee Leuven. 30 doelpogingen om exact te zijn – het grootste aantal dit seizoen voor Club Brugge. 

Club Brugge moest daarbij ook afrekenen met een sterke Rafael Romo in het doel van Oud-Heverlee Leuven. De Venezolaanse goalie incasseerde 10 doelpogingen , zo'n hoog aantal was hem dit seizoen nog niet overkomen. “Alleen moet die bal tegen de netten, en dat hebben we nagelaten. Dat was de verdienste van Romo en de spelers van OHL, maar dan nog hadden we vier of vijf doelpunten moeten maken”, verklaarde Philip Clement.Rafael Romo speelde zich vrijdag dus nadrukkelijk in de kijker op Jan Breydel, en zijn prestatie deed alvast terugdenken aan zijn sterk seizoen vorig jaar. De Venezolaanse doelman onderscheidde zich toen met veel geslaagde reddingen, een onderdeel waarmee hij tot de top van de Jupiler Pro League behoorde, alsook door zijn hoog showgehalte –  een opvallende speelstijl die Romo vooral te danken heeft aan zijn opleiding bij het Italiaanse Udinese. Volgens het Venezolaanse televisiekanaal Meridiano stond Romo toen zelfs in de belangstelling van ... Club Brugge.

POLL: Credits naar Brys voor de 1-1?

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1265
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

2
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

24
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

121
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

91
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

28
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

183
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

137
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

223
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

529
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

79
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

130
{insert image alt}

Antwerp onderneemt actie na wangedrag supporters

Antwerp FC ging tijdens de eerste twee speeldagen van de Europa League telkens onderuit. In het ...

349
{insert image alt}

Vanaken schrijft Belgische geschiedenis in Champions League

Club Brugge heeft dinsdagavond de wet van de sterkste moeten ondergaan tegen een uitmuntend ...

150
{insert image alt}

Klopp als een wesp gestoken na incident met Simeone

De Champions League leverde dinsdagavond weer het nodige spektakel op. Liverpool FC ging ...

137

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

330
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

157
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

720
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

174
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

522
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

89
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

168
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

201
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

807
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

994
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

235
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

55
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

217
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

306
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

267