Verbazing op Jan Breydel: Club in de luren gelegd

Verbazing op Jan Breydel: Club in de luren gelegd

Punten primeren op esthetiek. Oud-Heverlee Leuven kwam vrijdag niet naar het Jan Breydelstadion om mooi of aanvallend te voetballen, maar wel om een goed resultaat neer te zetten. En daar slaagde Marc Brys uiteindelijk ook in. Nochtans verklaarde de trainer van OHL daags voor de wedstrijd tegen Club Brugge dat zijn ploeg vanuit een positieve ingesteldheid zou voetballen. 


DE BUS VAN BRYS 

De wedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven eindigde op 1-1, maar volgens Philippe Clement had Club Brugge “kansen genoeg om wel drie matchen te winnen.” En dat klopt ook wel. Club Brugge vergaarde vrijdagavond namelijk 2,85 expected goals, terwijl OH Leuven amper aan 0,3 raakte. Maar niet het groot aantal verzuimde doelkansen (zie verder) zorgde voor frustratie bij de West-Vlamingen, 't was vooral het ultra-defensieve voetbal van hun tegenstander dat mateloos irriteerde.



Er was langs Leuvense kant veel tijdrekken, talrijke overtredingen en uitgebreide geveinsde 'blessures'. “We moesten de wet van de sterkste ondergaan. Daarom moesten we verstandig zijn”, verklaarde OH Leuven-coach Marc Brys na de wedstrijd. “Uiteraard brengen we geen goed voetbal. Uiteraard is dit pompen of verzuipen en niet het voetbal dat wij prediken”, sloeg Brys mea culpa. 
“Maar het is wel voetbal dat ons punten oplevert”, verklaarde hij het parkeren van de bus in het Jan Breydelstadion.

RITS & LANG 

De supporters van Club Brugge lieten tijdens de wedstrijd hun groot ongenoegen blijken over de weinig populaire tactiek van Oud-Heverlee Leuven. Musa Al-Tamaari en Casper De Norre kregen bierbekers rond hun oren gegooid, waardoor scheidsrechter Jasper Vergoote de wedstrijd zelfs even moest stilleggen. Maar ook de spelers van Club hadden het wel gehad met de ultra-defensieve aanpak van hun tegenstander. Noa Lang maakte zijn ergernis duidelijk middels duidelijke gesticulaties, maar na de wedstrijd zei Mats Rits niet mis te verstaan waar het op stond.



“Op den duur heb je het gehad met dat tijdrekken”, verklaarde Mats Rits. “Ze speelden antivoetbal. Eén corner, verder heeft Simon (Mignolet, nvdr.) niets moeten pakken. En nog een bal op de paal op het einde … Of we OHL iets kunnen verwijten? Ze mogen doen wat ze willen, maar als je hiervoor voetballer bent geworden … Enfin, dat is hun keuze”, aldus Rits. Club Brugge haalde vrijdag een balbezit van 69%, wat meteen het hoogste is van de ploeg in het huidige seizoen.

SLUWE BRYS 

Het doel heiligde dus de middelen voor Marc Brys, maar de coach van Oud-Heverlee Leuven zei daags voor de wedstrijd nochtans wel dat zijn ploeg “onze stijl niet zou verloochenen op Jan Breydel. … We willen er laten zien dat we goed kunnen voetballen. Vanuit een positieve ingesteldheid trachten we daar een goed resultaat te boeken. Iedereen zal het beste van zichzelf geven. Volstaat dat niet om iets te rapen, dan moeten we daarmee leven.” Maar van al die mooie woorden bleef er vrijdag echter dus niets meer van over …

Let wel. De behouden tactiek van Marc Brys mocht dan wel niet mooi of aantrekkelijk zijn, maar die aanpak leverde wél een belangrijk punt op voor zijn club. Oud-Heverlee Leuven bezet momenteel de voorlaatste plaats in de rangschikking en daarom is de manier waarop eerder irrelevant. Alleen is het niet erg netjes van Brys om op voorhand te verklaren dat hij goed voetbal wil brengen vanuit een positieve ingesteldheid, terwijl het in de realiteit helemaal andersom was. 



Tja, psychologische oorlogsspelletjes moet je de sluwe en ervaren Marc Brys niet meer leren. Hij keerde met een punt onder de arm terug naar den Dreef en daar draait het uiteindelijk allemaal om. Oud-Heverlee Leuven beschikt namelijk niet meer over de indrukwekkende aanvallende klasse en kwaliteit zoals vorig seizoen. Kamal Sowah voetbalt vandaag bij Club Brugge en Thomas Henry in Italië bij Venezia. In hun plaats kwam er geen rechtstreekse versterking, en dan primeert de ratio op romantiek. OHL bevindt zich in slechte sportieve papieren: er moeten dringend punten gepakt worden.

INDRUKWEKKENDE KANSENCREATIE 

Maar zelfs met de veelbesproken behouden en defensieve aanpak van Marc Brys, had Club Brugge vrijdag gemakkelijk met enkele doelpunten verschil kunnen winnen. De West-Vlamingen verstuurden maar liefst 30 doelpogingen naar het doel van Rafael Romo, waarvan er 10 tussen de palen eindigden, maar uiteindelijk slechts één doelpunt opleverde. Mats Rits en Noa Lang waren de veelplegers van dienst, met elk zeven doelpogingen, maar geen van beide kon effectief een doelpunt scoren.

“Ik ben teleurgesteld over het resultaat, niet over de kansen”, verklaarde Philippe Clement na de wedstrijd. De vergaarde 30 doelkansen tegen Oud-Heverlee Leuven is een nieuw seizoensrecord voor Club Brugge, maar dat resulteerde dus niet in de zege. “Maar voor iedereen die de match zag, is het duidelijk: we hadden kansen genoeg om wel drie matchen te winnen. Als je hier drie, vier of vijf keer scoort, dan heb je een heel ander gevoel”, aldus Clement.



Club Brugge bereikte één doelpunt middels 10 schoten op het doel, terwijl Oud-Heverlee Leuven ook één doelpunt scoorde, maar daarvoor wel slechts één schot tussen de palen nodig had. Blauw-zwart presteerde dus niet erg efficiënt, wat blijkt uit de verzamelde expected goals (xg) van 2,85. Charles De Ketelaere (0,64 xg), Hans Vanaken (0,61 xg), Mats Rits (0,54 xg), Jack Hendry (0,43 xg) en Noa Lang (0,33 xg) hadden de grootse expected goals-waarde, maar zij konden de netten niet doen trillen. 

REDDER ROMO 

Philippe Clement maakte zich dus geen zorgen over het gebrek aan efficiëntie voor doel, enkel het eindresultaat was een grote tegenvaller voor hem. “Als je het internationale voetbal volgt, zie je dat ook de Manchester City's van deze wereld kansen missen. Dat maakt deel uit van het voetbal. Het is vooral belangrijk dat je kansen blijft creëren.” En creëeren deden ze dus met overmaat tegen Oud-Heverlee Leuven. 30 doelpogingen om exact te zijn – het grootste aantal dit seizoen voor Club Brugge. 

Club Brugge moest daarbij ook afrekenen met een sterke Rafael Romo in het doel van Oud-Heverlee Leuven. De Venezolaanse goalie incasseerde 10 doelpogingen , zo'n hoog aantal was hem dit seizoen nog niet overkomen. “Alleen moet die bal tegen de netten, en dat hebben we nagelaten. Dat was de verdienste van Romo en de spelers van OHL, maar dan nog hadden we vier of vijf doelpunten moeten maken”, verklaarde Philip Clement.



Rafael Romo speelde zich vrijdag dus nadrukkelijk in de kijker op Jan Breydel, en zijn prestatie deed alvast terugdenken aan zijn sterk seizoen vorig jaar. De Venezolaanse doelman onderscheidde zich toen met veel geslaagde reddingen, een onderdeel waarmee hij tot de top van de Jupiler Pro League behoorde, alsook door zijn hoog showgehalte –  een opvallende speelstijl die Romo vooral te danken heeft aan zijn opleiding bij het Italiaanse Udinese. Volgens het Venezolaanse televisiekanaal Meridiano stond Romo toen zelfs in de belangstelling van ... Club Brugge.

POLL: Credits naar Brys voor de 1-1?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

32
32
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

174
174
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

448
448
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

458
458
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

138
138
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

918
918
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

223
223
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

233
233
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

767
767
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

277
277
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

116
116
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

99
99
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

618
618
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

508
508
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

162
162