Verbazing op Jan Breydel: Club in de luren gelegd

Verbazing op Jan Breydel: Club in de luren gelegd

Punten primeren op esthetiek. Oud-Heverlee Leuven kwam vrijdag niet naar het Jan Breydelstadion om mooi of aanvallend te voetballen, maar wel om een goed resultaat neer te zetten. En daar slaagde Marc Brys uiteindelijk ook in. Nochtans verklaarde de trainer van OHL daags voor de wedstrijd tegen Club Brugge dat zijn ploeg vanuit een positieve ingesteldheid zou voetballen. 


DE BUS VAN BRYS 

De wedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven eindigde op 1-1, maar volgens Philippe Clement had Club Brugge “kansen genoeg om wel drie matchen te winnen.” En dat klopt ook wel. Club Brugge vergaarde vrijdagavond namelijk 2,85 expected goals, terwijl OH Leuven amper aan 0,3 raakte. Maar niet het groot aantal verzuimde doelkansen (zie verder) zorgde voor frustratie bij de West-Vlamingen, 't was vooral het ultra-defensieve voetbal van hun tegenstander dat mateloos irriteerde.



Er was langs Leuvense kant veel tijdrekken, talrijke overtredingen en uitgebreide geveinsde 'blessures'. “We moesten de wet van de sterkste ondergaan. Daarom moesten we verstandig zijn”, verklaarde OH Leuven-coach Marc Brys na de wedstrijd. “Uiteraard brengen we geen goed voetbal. Uiteraard is dit pompen of verzuipen en niet het voetbal dat wij prediken”, sloeg Brys mea culpa. 
“Maar het is wel voetbal dat ons punten oplevert”, verklaarde hij het parkeren van de bus in het Jan Breydelstadion.

RITS & LANG 

De supporters van Club Brugge lieten tijdens de wedstrijd hun groot ongenoegen blijken over de weinig populaire tactiek van Oud-Heverlee Leuven. Musa Al-Tamaari en Casper De Norre kregen bierbekers rond hun oren gegooid, waardoor scheidsrechter Jasper Vergoote de wedstrijd zelfs even moest stilleggen. Maar ook de spelers van Club hadden het wel gehad met de ultra-defensieve aanpak van hun tegenstander. Noa Lang maakte zijn ergernis duidelijk middels duidelijke gesticulaties, maar na de wedstrijd zei Mats Rits niet mis te verstaan waar het op stond.



“Op den duur heb je het gehad met dat tijdrekken”, verklaarde Mats Rits. “Ze speelden antivoetbal. Eén corner, verder heeft Simon (Mignolet, nvdr.) niets moeten pakken. En nog een bal op de paal op het einde … Of we OHL iets kunnen verwijten? Ze mogen doen wat ze willen, maar als je hiervoor voetballer bent geworden … Enfin, dat is hun keuze”, aldus Rits. Club Brugge haalde vrijdag een balbezit van 69%, wat meteen het hoogste is van de ploeg in het huidige seizoen.

SLUWE BRYS 

Het doel heiligde dus de middelen voor Marc Brys, maar de coach van Oud-Heverlee Leuven zei daags voor de wedstrijd nochtans wel dat zijn ploeg “onze stijl niet zou verloochenen op Jan Breydel. … We willen er laten zien dat we goed kunnen voetballen. Vanuit een positieve ingesteldheid trachten we daar een goed resultaat te boeken. Iedereen zal het beste van zichzelf geven. Volstaat dat niet om iets te rapen, dan moeten we daarmee leven.” Maar van al die mooie woorden bleef er vrijdag echter dus niets meer van over …

Let wel. De behouden tactiek van Marc Brys mocht dan wel niet mooi of aantrekkelijk zijn, maar die aanpak leverde wél een belangrijk punt op voor zijn club. Oud-Heverlee Leuven bezet momenteel de voorlaatste plaats in de rangschikking en daarom is de manier waarop eerder irrelevant. Alleen is het niet erg netjes van Brys om op voorhand te verklaren dat hij goed voetbal wil brengen vanuit een positieve ingesteldheid, terwijl het in de realiteit helemaal andersom was. 



Tja, psychologische oorlogsspelletjes moet je de sluwe en ervaren Marc Brys niet meer leren. Hij keerde met een punt onder de arm terug naar den Dreef en daar draait het uiteindelijk allemaal om. Oud-Heverlee Leuven beschikt namelijk niet meer over de indrukwekkende aanvallende klasse en kwaliteit zoals vorig seizoen. Kamal Sowah voetbalt vandaag bij Club Brugge en Thomas Henry in Italië bij Venezia. In hun plaats kwam er geen rechtstreekse versterking, en dan primeert de ratio op romantiek. OHL bevindt zich in slechte sportieve papieren: er moeten dringend punten gepakt worden.

INDRUKWEKKENDE KANSENCREATIE 

Maar zelfs met de veelbesproken behouden en defensieve aanpak van Marc Brys, had Club Brugge vrijdag gemakkelijk met enkele doelpunten verschil kunnen winnen. De West-Vlamingen verstuurden maar liefst 30 doelpogingen naar het doel van Rafael Romo, waarvan er 10 tussen de palen eindigden, maar uiteindelijk slechts één doelpunt opleverde. Mats Rits en Noa Lang waren de veelplegers van dienst, met elk zeven doelpogingen, maar geen van beide kon effectief een doelpunt scoren.

“Ik ben teleurgesteld over het resultaat, niet over de kansen”, verklaarde Philippe Clement na de wedstrijd. De vergaarde 30 doelkansen tegen Oud-Heverlee Leuven is een nieuw seizoensrecord voor Club Brugge, maar dat resulteerde dus niet in de zege. “Maar voor iedereen die de match zag, is het duidelijk: we hadden kansen genoeg om wel drie matchen te winnen. Als je hier drie, vier of vijf keer scoort, dan heb je een heel ander gevoel”, aldus Clement.



Club Brugge bereikte één doelpunt middels 10 schoten op het doel, terwijl Oud-Heverlee Leuven ook één doelpunt scoorde, maar daarvoor wel slechts één schot tussen de palen nodig had. Blauw-zwart presteerde dus niet erg efficiënt, wat blijkt uit de verzamelde expected goals (xg) van 2,85. Charles De Ketelaere (0,64 xg), Hans Vanaken (0,61 xg), Mats Rits (0,54 xg), Jack Hendry (0,43 xg) en Noa Lang (0,33 xg) hadden de grootse expected goals-waarde, maar zij konden de netten niet doen trillen. 

REDDER ROMO 

Philippe Clement maakte zich dus geen zorgen over het gebrek aan efficiëntie voor doel, enkel het eindresultaat was een grote tegenvaller voor hem. “Als je het internationale voetbal volgt, zie je dat ook de Manchester City's van deze wereld kansen missen. Dat maakt deel uit van het voetbal. Het is vooral belangrijk dat je kansen blijft creëren.” En creëeren deden ze dus met overmaat tegen Oud-Heverlee Leuven. 30 doelpogingen om exact te zijn – het grootste aantal dit seizoen voor Club Brugge. 

Club Brugge moest daarbij ook afrekenen met een sterke Rafael Romo in het doel van Oud-Heverlee Leuven. De Venezolaanse goalie incasseerde 10 doelpogingen , zo'n hoog aantal was hem dit seizoen nog niet overkomen. “Alleen moet die bal tegen de netten, en dat hebben we nagelaten. Dat was de verdienste van Romo en de spelers van OHL, maar dan nog hadden we vier of vijf doelpunten moeten maken”, verklaarde Philip Clement.



Rafael Romo speelde zich vrijdag dus nadrukkelijk in de kijker op Jan Breydel, en zijn prestatie deed alvast terugdenken aan zijn sterk seizoen vorig jaar. De Venezolaanse doelman onderscheidde zich toen met veel geslaagde reddingen, een onderdeel waarmee hij tot de top van de Jupiler Pro League behoorde, alsook door zijn hoog showgehalte –  een opvallende speelstijl die Romo vooral te danken heeft aan zijn opleiding bij het Italiaanse Udinese. Volgens het Venezolaanse televisiekanaal Meridiano stond Romo toen zelfs in de belangstelling van ... Club Brugge.

POLL: Credits naar Brys voor de 1-1?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

30
30
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

37
37
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

47
47
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

143
143
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

44
44
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

148
148
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

423
423
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

529
529
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

471
471
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

111
111
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

231
231
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

102
102
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

397
397
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

135
135
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0