Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Foto: Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde Anderlecht telkens minstens één lucratieve uitgaande transfer. We vragen ons al af wie straks de volgende miljoenenverkoop zal worden bij Sporting. Sergio Gomez heeft alvast de juiste kwaliteiten, profiel én leeftijd om op korte termijn de paars-witte clubkas te spekken. 

GROEIBRILJANT 

Een aanvallende middenvelder van FC Barcelona die wordt omgevormd tot een aanvallende linksback bij Anderlecht. Sergio Gomez maakt het momenteel mee. De jonge Spanjaard behoort dit seizoen tot één van de betere spelers van Sporting én daarnaast is hij tevens de enige RSCA'er die heel hoog prijkt in verschillende individuele spelerslijstjes van de Jupiler Pro League. Vorige zomer klonk het dat Anderlecht met Sergio Gomez een groeibriljant in handen had, en dat blijkt ook zo.

In 7 competitiewedstrijden tijd is Sergio Gomez namelijk al 5 keer beslissend geweest voor Anderlecht. Met die indrukwekkende statistiek is de Spanjaard uiteraard de meest bepalende speler van Sporting, en zelfs de zevende van alle spelers in de Jupiler Pro League. Enkel Jelle Vossen (6), Charles De Ketelaere (6), Youssef Maziz (6), Noa Lang (7), Deniz Undav (7), Dante Vanzeir (8) Michael Frey (10) tellen momenteel nog meer beslissende acties dan de jonge Spanjaard.Sergio Gomez is de enige Anderlecht-speler die zo hoog scoort in dat lijstje, en hij is er tevens de enige verdediger. De prestatie van 5 beslissende acties in 7 wedstrijden is dan ook fenomenaal voor een aanvallende wingback. Samen met Stef Peeters, Noa Lang en Mike Trésor heeft Gomez momenteel al 4 assists achter z'n naam, en neemt dit kwartet momenteel de leiding in het klassement der assists. En ook hier is hij de enige verdediger die zo hoog scoort in dat onderdeel.

BARCA-LABEL

Op het voorbije Europees Kampioenschap was het groeiende belang van de vleugelverdedigers één van de opmerkelijkste vaststellingen. In het moderne voetbal moet een wingback kunnen verdedigen en aanvallen, over een enorme conditie en uitstekende positionering beschikken, én tactisch intelligent zijn. En al die zaken zowel in het balbezit als in de balrecuperatie. Zo'n profiel is erg schaars op de transfermarkt, maar Anderlecht vond er toch zo eentje met Sergio Gomez.

De Spanjaard werd opgeleid in de gereputeerde jeugdacademie van FC Barcelona, waar hij als jonge en talentvolle aanvallende middenvelder zelfs werd vergeleken met Andrés Iniesta. Maar sinds hij door Borussia Dortmund twee seizoenen werd uitgeleend aan SD Huesca, werd Sergio Gomez omgevormd tot een aanvallende wingback. Zijn pure kwaliteiten, voornamelijk op het gebied van technisch vermogen, positionering en vista, komen op die positie enorm goed van pas.Zo'n types zijn eerder schaars op de transfermarkt, en daarom doorgaans dure vogels, maar Anderlecht betaalde 'slechts' 2,25 miljoen euro voor Sergio Gomez. Een koopje, lijkt nu. “Sergio is een moderne en veelzijdige speler”, verklaarde Vincent Kompany dit seizoen over Gomez. “In één-tegen-één-situaties gebruikt hij zijn goede positionering. Hij heeft ook een beetje een Josh Cullen-mentaliteit, ondanks het Barca-label. Hij is een technische speler, maar hij heeft ook een andere dimensie, een andere kant aan zijn spel.”

DREIGING EN DRIBBELS 

Op de positie van linker wingback vervult Sergio Gomez bij Anderlecht doorgaans een aanvallende rol. Dat is ook nodig, want Sporting wil dit seizoen op het offensief gebied veel meer brengen dan vorig jaar. Toen scoorde Anderlecht erg moeilijk, en was het meestal alleen aangewezen op de aanvalsleider Lukas Nmecha. De nieuwe zomertransfers zoals Sergio Gomez moesten het mogelijk maken om gevaar en dreiging te creëeren op verschillende manieren en vanuit verschillende posities. “Daarom is Sergio gekomen om ons te versterken”, aldus Vincent Kompany.

Met 4 assists en 1 doelpunt behoort Sergio Gomez aldus tot de meest bepalende spelers van Anderlecht én van de Jupiler Pro League, waarmee Peter Verbeke en Vincent Kompany in hun opzet slagen om het doelgevaar vanuit verschillende posities te brengen. Na Mike Trésor en Xavier Mercier is Gomez – op basis van expected assists - bijvoorbeeld de derde dreigendste speler van de Belgische competitie. En nogmaals: als aanvallende wingback is dat heus een knappe prestatie.Als we de expected goals en expected assists combineren, dan prijkt Sergio Gomez ook als zesde beste speler in dat betreffende klassement. De jonge Spanjaard onderscheidt zich tevens op het gebied van dribbels, waarbij maar liefst 73% van deze aangegane acties een succesvolle afloop kennen. Met die ratio is Gomez zelfs de beste dribbelaar in de Jupiler Pro League, al dribbelt hij bijvoorbeeld wel drie keer minder dan pakweg Noa Lang, die voor 58% accuraat is in de dribbels.

OFFENSIEVE KLASBAK 

Sergio Gomez kreeg dit seizoen al veel positieve woorden voor de manier waarop hij de positie van linker wingback bekleedt bij Anderlecht. “De Spanjaard verdient lof, want hij is echt een technisch vernuftig brommertje dat vaak de achterlijn haalt.”, “De Spanjaard verbaast met zijn talloze versnellingen op de linkerflank, zijn techniek en zijn precisie van de passes.” Het zijn slechts twee quotes van Het Nieuwsblad en La Dernière Heure over de geslaagde zomeraanwinst van RSC Anderlecht.

Sergio Gomez voelt zich zelf ook kiplekker bij zijn nieuwe club én in het systeem van Vincent Kompany. “Deze nieuwe rol bevalt me wel”, verklaarde de Spanjaard eerder in Het Laatste Nieuws. “Ik kan er aanvallen – het is mijn bedoeling om mijn statistieken op te krikken – en héél veel te lopen, wat één van mijn grootste kwaliteiten is. Het klopt wel dat ik defensief nog veel moet leren: mister Kompany helpt me daarbij.” 't Was een eerlijke zelfevaluatie van Gomez.Sergio Gomez maakt indruk bij Anderlecht door zijn aanvallende impulsen, en hij is wekelijks één van de spelers waar de tegenstander extra aandacht aan vestigt tijdens de wedstrijdvoorbereiding. De Spanjaard zorgt voor een enorme dreiging op de linker wingback en hij slaagde er ook al in om zijn statistieken op te krikken. Maar Gomez heeft overschot van gelijk dat hij defensief nog veel te leren heeft. Logisch ook, als je opgeleid bent als aanvallende middenvelder bij FC Barcelona.

HET GROTE WERKPUNT 

We nemen het voorbeeld van de match tegen Vitesse in de voorronde van de Conference League. Na een grondige analyse van de tegenstander eiste Vincent Kompany op voorhand dat Sergio Gomez bij elke kort genomen hoekschop van Vitesse meteen druk zette op de hoekschopnemer en diens collega. In de derde minuut van deze wedstrijd ondernam Vitesse al meteen een kort genomen hoekschop, maar Gomez schoot te laat in actie waarna Maximilian Wittek scoorde voor de Nederlanders …Iets minder lang geleden lang geleden lag Sergio Gomez aan de basis van een tegendoelpunt tegen KV Mechelen. Bij een 1-0 tussenstand verspeelde hij het balbezit op een knullige wijze, waardoor Malinwa de gelijkmaker kon scoren. Dat was niet naar de zin van het thuispubliek, dat zelfs lichtjes begon te fluiten na zijn mislukte actie. In elk geval is het duidelijk dat Gomez op offensief vlak een echte topspeler is voor het niveau van de Jupiler Pro League, maar defensief nog (te) kwetsbaar.

GOUD IN HANDEN 

Het grote contrast tussen zijn offensieve en defensieve kwaliteiten, is uiteraard logisch te verklaren door het feit dat Sergio Gomez in de jeugdopleiding van FC Barcelona werd opgeleid als aanvallende middenvelder. Op die manier heeft de Spanjaard nog heel veel te leren op het verdedigend gebied, maar op het offensief vlak is hij in België de beste speler op zijn positie én behoort hij tevens tot de meest beslissende spelers van de ganse competitie. Anderlecht beschikt met Gomez aldus over een hoogwaardig profiel voor de complexe positie als linker wingback, en dat kan de Belgische recordkampioen op termijn ook een lucratieve zaak opleveren. Dergelijke profielen, kwalitatieve en jonge wingbacks, zijn vandaag schaars goed op de  transfermarkt, waardoor het spel tussen vraag en aanbod automatisch tot hogere prijzen leidt. En als Sergio Gomez zich onder de vleugels van Vincent Kompany ook nog eens verder kan perfectioneren op zijn defensieve werkpunten, dan kan en mag Anderlecht op termijn dromen van een nieuwe uitgaande knaltransfer. Bovendien is de Spanjaard nog steeds maar 21 jaar, waardoor Gomez vandaag over een enorme progressiemarge beschikt. Per slot van rekening betaalde Anderlecht ook 'maar' 2,25 miljoen euro voor hem. 

POLL: Zal Anderlecht op termijn flink cashen voor Sergio Gomez?

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1268
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

11
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

31
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

155
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

102
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

29
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

202
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

161
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

231
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

549
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

81
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

132
{insert image alt}

Antwerp onderneemt actie na wangedrag supporters

Antwerp FC ging tijdens de eerste twee speeldagen van de Europa League telkens onderuit. In het ...

355
{insert image alt}

Vanaken schrijft Belgische geschiedenis in Champions League

Club Brugge heeft dinsdagavond de wet van de sterkste moeten ondergaan tegen een uitmuntend ...

154
{insert image alt}

Klopp als een wesp gestoken na incident met Simeone

De Champions League leverde dinsdagavond weer het nodige spektakel op. Liverpool FC ging ...

139

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

333
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

159
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

731
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

174
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

524
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

91
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

169
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

202
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

809
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

996
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

236
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

58
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

218
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

307
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

268