Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde Anderlecht telkens minstens één lucratieve uitgaande transfer. We vragen ons al af wie straks de volgende miljoenenverkoop zal worden bij Sporting. Sergio Gomez heeft alvast de juiste kwaliteiten, profiel én leeftijd om op korte termijn de paars-witte clubkas te spekken. 


GROEIBRILJANT 

Een aanvallende middenvelder van FC Barcelona die wordt omgevormd tot een aanvallende linksback bij Anderlecht. Sergio Gomez maakt het momenteel mee. De jonge Spanjaard behoort dit seizoen tot één van de betere spelers van Sporting én daarnaast is hij tevens de enige RSCA'er die heel hoog prijkt in verschillende individuele spelerslijstjes van de Jupiler Pro League. Vorige zomer klonk het dat Anderlecht met Sergio Gomez een groeibriljant in handen had, en dat blijkt ook zo.

In 7 competitiewedstrijden tijd is Sergio Gomez namelijk al 5 keer beslissend geweest voor Anderlecht. Met die indrukwekkende statistiek is de Spanjaard uiteraard de meest bepalende speler van Sporting, en zelfs de zevende van alle spelers in de Jupiler Pro League. Enkel Jelle Vossen (6), Charles De Ketelaere (6), Youssef Maziz (6), Noa Lang (7), Deniz Undav (7), Dante Vanzeir (8) Michael Frey (10) tellen momenteel nog meer beslissende acties dan de jonge Spanjaard.



Sergio Gomez is de enige Anderlecht-speler die zo hoog scoort in dat lijstje, en hij is er tevens de enige verdediger. De prestatie van 5 beslissende acties in 7 wedstrijden is dan ook fenomenaal voor een aanvallende wingback. Samen met Stef Peeters, Noa Lang en Mike Trésor heeft Gomez momenteel al 4 assists achter z'n naam, en neemt dit kwartet momenteel de leiding in het klassement der assists. En ook hier is hij de enige verdediger die zo hoog scoort in dat onderdeel.

BARCA-LABEL

Op het voorbije Europees Kampioenschap was het groeiende belang van de vleugelverdedigers één van de opmerkelijkste vaststellingen. In het moderne voetbal moet een wingback kunnen verdedigen en aanvallen, over een enorme conditie en uitstekende positionering beschikken, én tactisch intelligent zijn. En al die zaken zowel in het balbezit als in de balrecuperatie. Zo'n profiel is erg schaars op de transfermarkt, maar Anderlecht vond er toch zo eentje met Sergio Gomez.

De Spanjaard werd opgeleid in de gereputeerde jeugdacademie van FC Barcelona, waar hij als jonge en talentvolle aanvallende middenvelder zelfs werd vergeleken met Andrés Iniesta. Maar sinds hij door Borussia Dortmund twee seizoenen werd uitgeleend aan SD Huesca, werd Sergio Gomez omgevormd tot een aanvallende wingback. Zijn pure kwaliteiten, voornamelijk op het gebied van technisch vermogen, positionering en vista, komen op die positie enorm goed van pas.



Zo'n types zijn eerder schaars op de transfermarkt, en daarom doorgaans dure vogels, maar Anderlecht betaalde 'slechts' 2,25 miljoen euro voor Sergio Gomez. Een koopje, lijkt nu. “Sergio is een moderne en veelzijdige speler”, verklaarde Vincent Kompany dit seizoen over Gomez. “In één-tegen-één-situaties gebruikt hij zijn goede positionering. Hij heeft ook een beetje een Josh Cullen-mentaliteit, ondanks het Barca-label. Hij is een technische speler, maar hij heeft ook een andere dimensie, een andere kant aan zijn spel.”

DREIGING EN DRIBBELS 

Op de positie van linker wingback vervult Sergio Gomez bij Anderlecht doorgaans een aanvallende rol. Dat is ook nodig, want Sporting wil dit seizoen op het offensief gebied veel meer brengen dan vorig jaar. Toen scoorde Anderlecht erg moeilijk, en was het meestal alleen aangewezen op de aanvalsleider Lukas Nmecha. De nieuwe zomertransfers zoals Sergio Gomez moesten het mogelijk maken om gevaar en dreiging te creëeren op verschillende manieren en vanuit verschillende posities. “Daarom is Sergio gekomen om ons te versterken”, aldus Vincent Kompany.

Met 4 assists en 1 doelpunt behoort Sergio Gomez aldus tot de meest bepalende spelers van Anderlecht én van de Jupiler Pro League, waarmee Peter Verbeke en Vincent Kompany in hun opzet slagen om het doelgevaar vanuit verschillende posities te brengen. Na Mike Trésor en Xavier Mercier is Gomez – op basis van expected assists - bijvoorbeeld de derde dreigendste speler van de Belgische competitie. En nogmaals: als aanvallende wingback is dat heus een knappe prestatie.



Als we de expected goals en expected assists combineren, dan prijkt Sergio Gomez ook als zesde beste speler in dat betreffende klassement. De jonge Spanjaard onderscheidt zich tevens op het gebied van dribbels, waarbij maar liefst 73% van deze aangegane acties een succesvolle afloop kennen. Met die ratio is Gomez zelfs de beste dribbelaar in de Jupiler Pro League, al dribbelt hij bijvoorbeeld wel drie keer minder dan pakweg Noa Lang, die voor 58% accuraat is in de dribbels.

OFFENSIEVE KLASBAK 

Sergio Gomez kreeg dit seizoen al veel positieve woorden voor de manier waarop hij de positie van linker wingback bekleedt bij Anderlecht. “De Spanjaard verdient lof, want hij is echt een technisch vernuftig brommertje dat vaak de achterlijn haalt.”, “De Spanjaard verbaast met zijn talloze versnellingen op de linkerflank, zijn techniek en zijn precisie van de passes.” Het zijn slechts twee quotes van Het Nieuwsblad en La Dernière Heure over de geslaagde zomeraanwinst van RSC Anderlecht.

Sergio Gomez voelt zich zelf ook kiplekker bij zijn nieuwe club én in het systeem van Vincent Kompany. “Deze nieuwe rol bevalt me wel”, verklaarde de Spanjaard eerder in Het Laatste Nieuws. “Ik kan er aanvallen – het is mijn bedoeling om mijn statistieken op te krikken – en héél veel te lopen, wat één van mijn grootste kwaliteiten is. Het klopt wel dat ik defensief nog veel moet leren: mister Kompany helpt me daarbij.” 't Was een eerlijke zelfevaluatie van Gomez.



Sergio Gomez maakt indruk bij Anderlecht door zijn aanvallende impulsen, en hij is wekelijks één van de spelers waar de tegenstander extra aandacht aan vestigt tijdens de wedstrijdvoorbereiding. De Spanjaard zorgt voor een enorme dreiging op de linker wingback en hij slaagde er ook al in om zijn statistieken op te krikken. Maar Gomez heeft overschot van gelijk dat hij defensief nog veel te leren heeft. Logisch ook, als je opgeleid bent als aanvallende middenvelder bij FC Barcelona.

HET GROTE WERKPUNT 

We nemen het voorbeeld van de match tegen Vitesse in de voorronde van de Conference League. Na een grondige analyse van de tegenstander eiste Vincent Kompany op voorhand dat Sergio Gomez bij elke kort genomen hoekschop van Vitesse meteen druk zette op de hoekschopnemer en diens collega. In de derde minuut van deze wedstrijd ondernam Vitesse al meteen een kort genomen hoekschop, maar Gomez schoot te laat in actie waarna Maximilian Wittek scoorde voor de Nederlanders …



Iets minder lang geleden lang geleden lag Sergio Gomez aan de basis van een tegendoelpunt tegen KV Mechelen. Bij een 1-0 tussenstand verspeelde hij het balbezit op een knullige wijze, waardoor Malinwa de gelijkmaker kon scoren. Dat was niet naar de zin van het thuispubliek, dat zelfs lichtjes begon te fluiten na zijn mislukte actie. In elk geval is het duidelijk dat Gomez op offensief vlak een echte topspeler is voor het niveau van de Jupiler Pro League, maar defensief nog (te) kwetsbaar.

GOUD IN HANDEN 

Het grote contrast tussen zijn offensieve en defensieve kwaliteiten, is uiteraard logisch te verklaren door het feit dat Sergio Gomez in de jeugdopleiding van FC Barcelona werd opgeleid als aanvallende middenvelder. Op die manier heeft de Spanjaard nog heel veel te leren op het verdedigend gebied, maar op het offensief vlak is hij in België de beste speler op zijn positie én behoort hij tevens tot de meest beslissende spelers van de ganse competitie. Anderlecht beschikt met Gomez aldus over een hoogwaardig profiel voor de complexe positie als linker wingback, en dat kan de Belgische recordkampioen op termijn ook een lucratieve zaak opleveren. 



Dergelijke profielen, kwalitatieve en jonge wingbacks, zijn vandaag schaars goed op de  transfermarkt, waardoor het spel tussen vraag en aanbod automatisch tot hogere prijzen leidt. En als Sergio Gomez zich onder de vleugels van Vincent Kompany ook nog eens verder kan perfectioneren op zijn defensieve werkpunten, dan kan en mag Anderlecht op termijn dromen van een nieuwe uitgaande knaltransfer. Bovendien is de Spanjaard nog steeds maar 21 jaar, waardoor Gomez vandaag over een enorme progressiemarge beschikt. Per slot van rekening betaalde Anderlecht ook 'maar' 2,25 miljoen euro voor hem. 

POLL: Zal Anderlecht op termijn flink cashen voor Sergio Gomez?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

265
265
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

69
69
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

564
564
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

161
161
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

170
170
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

592
592
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

230
230
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

96
96
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

582
582
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

467
467
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

145
145
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1703
1703
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1061
1061
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

282
282