FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis van het voortraject tussen de Spanjaard en FC Barcelona, lijkt het ons weinig waarschijnlijk dat Martinez de volgende coach wordt van de Blaugrana. In theorie beantwoordt Martinez nochtans wel aan verschillende opgelegde criteria door de Catalanen, maar de eerdere avances waren veeleer goedkope geruchten dan concrete toenaderingen. 


5 KANDIDATEN

Het hoofd van Ronald Koeman ligt op de klapblok in Camp Nou. Weeral. Sinds de aanstelling van de Nederlandse coach bij FC Barcelona in de zomer van vorig jaar, stond Koeman altijd wel ter discussie in Catalonië. Maar nu zou het echt wel menens zijn. Barça haalde de ondergrens in de voorbije twee wedstrijden tegen Bayern München (0-3 verlies) en Granada (1-1), waardoor Koeman onder grote druk komt te staan. Alleen kan de arme man er zelf niet veel aan doen. FC Barcelona is op financieel en sportief gebied niet meer de absolute topclub die het voorheen was …



Het clubbestuur van FC Barcelona heeft Ronald Koeman een ultimatum gegeven. Donderdag staat de competitiewedstrijd gepland tegen Cadiz, en als die match opnieuw op een sisser uitloopt, dan mag de Nederlander beschikken. Als potentiële vervanger voor Koeman, ook al is ie nog niet ontslagen, worden er reeds verschillende namen naar voren geschoven. De ene al wat verrassender dan de andere. Xavi, Erik ten Hag, Phillip Cocu, Antonio Conte en ook Roberto Martinez. ’t Is alvast niet de eerste keer dat de Belgische bondscoach genoemd wordt bij de Blaugrana.

MARTINEZ & BARCA: PT. 1

Dat FC Barcelona terug bij Roberto Martinez uitkomt, is helemaal geen grote verrassing. In mei 2019 werd de Spanjaard al de eerste keer in verband gebracht met een overgang naar Barça. Toen waren de Catalanen op zoek naar een opvolger van Ernesto Valverde, die zijn club nochtans naar twee opeenvolgende titels leidde. Naast Ronald Koeman werden ook de namen van Erik ten Hag en Martinez nadrukkelijk  opgevoerd in de Spaanse media. Hij stond naar verluidt zelfs helemaal bovenaan de lijst.

“Op dit moment loopt mijn contract tot het EK. In het voetbal weet je nooit wat er op dat moment zal gebeuren”, vertelde Roberto Martinez toen op Q-Music. De Spanjaard reageerde heel professioneel en als een echte gentlemen,  maar hij liet ook niet in zijn kaarten kijken. “Dat is een compliment. In ieder beroep is het positief als ze zo over je spreken. Maar het is duidelijk waar ik me op focus. We proberen ons te kwalificeren voor het EK en niks kan me daarvan afleiden.”



FC Barcelona nam in mei 2019 in elk geval geen contact op met de Belgische voetbalbond omtrent een eventuele overstap van Roberto Martinez. “En als dat er komt, moet er eerst worden gepraat met Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat”, verklaarde woordvoerder Stefan Van Loock destijds. En dat contact tussen de Belgische voetbalbond en FC Barcelona kwam er ook nooit. Hoewel Martinez in de Spaanse pers werd omschreven als dé topkandidaat bij Barça, viel de keuze uiteindelijk op de eerder onbekende Quique Setién.

MARTINEZ & BARCA: PT. 2

En ook in mei dit jaar, net voor de start van het Europees Kampioenschap, werd Roberto Martinez opnieuw in verband gebracht met het trainerschap bij FC Barcelona. Ronald Koeman stond er toen al zwaar ter discussie, grotendeels omdat de Nederlander werd aangesteld door de vorige clubvoorzitter Josep Bartomeu. De nieuwe verkozen voorzitter Joan Laporta wilde graag een ‘eigen’ trainer naar Camp Nou halen, waarna de namen van Martinez en Mikel Arteta de ronde deden in de wandelgangen. Maar ook die keer kwam het er dus uiteindelijk niet van tussen Martinez en Barcelona. Derde keer, goeie keer dan maar? 

FABELTJESKRANT?

De soap tussen Roberto Martinez en FC Barcelona blijft dus maar duren, en het is nog maar de vraag hoe concreet de interesse nu eigenlijk wel is vanuit de Spaanse kant. In de voorbije twee pogingen ondernam Barça namelijk nooit contact op met de Belgische voetbalbond, waardoor de nieuwe vermeende interesse toch met een korreltje zout dient genomen te worden. Naar verluidt duikt de naam van Martinez wel vaker ergens op – zoals in het verleden ook bij Everton en Real Madrid – maar zou dat vooral het werk geweest zijn van perslieden of makelaars. 



En dus niet rechtstreeks via de club zelf of de interne decision makers. Roberto Martinez zou in elk Europees topland zelfs een makelaar onder de arm genomen hebben, die hem daar vertegenwoordigen bij eventuele opportuniteiten. Dat maakt het dus helemaal logisch dat zijn naam nu weeral wordt aangehaald in Barcelona, waar hij getipt wordt om Ronald Koeman op te volgen. Zijn makelaars leveren alvast goed werk, want op die manier wordt Martinez nogmaals positief in de spotlights geplaatst.

CRUIJFF-ADEPT

Het wordt aldus afwachten of de (vermeende) interesse van FC Barcelona in Roberto Martinez nu wél concrete vormen zal aannemen. Qua profiel past de sympathieke Spanjaard alleszins perfect bij de Blaugrana. Martinez is namelijk de beste vriend van Jordi Cruijff, het hoofd van de internationale scouting en de adviseur van Barcelona-voorzitter Joan Laporta. De Nederlander heeft dus wel het één en ander te zeggen op Camp Nou. De relatie tussen Martinez en Cruijff gaat al terug sinds de eind jaren 90, toen ze samen als profvoetballer actief waren in Engeland.

Daar deelden Roberto Martinez en Jordi Cruijff zelfs een appartement én studeerden ze er voor een postgraduaat marketing en businessmanagement aan de Manchester Metropolitan University. En ook vandaag zijn Martinez en Cruijff nog steeds twee handen op één buik. De Spanjaard was de getuige op het huwelijksfeest van Jordi en hij werd zelfs de peter van zijn zoontje. Daarnaast is Martinez tevens een groot bewonderaar van Johan Cruijff, als speler en als coach. Een Cruijff-adept is steeds welkom in Camp Nou, en zeker omdat Martinez de boezemvriend is van zoon Jordi.



“Ik koester ook een grote bewon¬dering voor Johan Cruijff,” verklaarde Roberto Martinez dit jaar nog in HUMO. “En voor de manier waar¬ op hij van Barcelona zoveel meer dan een voetbalclub heeft gemaakt. Cruijff heeft een voetbalstijl geïntroduceerd, een lévensstijl eigenlijk, waarmee hij het DNA van de club drastisch heeft veranderd.” Anderzijds is Martinez ook flexibel genoeg om zijn idealen aan de kant te schuiven en te focussen op resultaten – zoals hij bij de Rode Duivels succesvol heeft gedaan. 

XAVI

Roberto Martinez is theoretisch gezien een absoluut droomprofiel om trainer te worden van FC Barcelona. Het valt echter nog af te wachten of de vermeende interesse van Barça nu wél concrete vormen zal aannemen, want de vorige twee avances konden eerder als geruchten gecatalogeerd worden. Bovendien heeft die andere prominente kandidaat Xavi Hernandez toch wel enkele strepen voor op de bondscoach van de Rode Duivels. De voormalige middenvelder van FC Barcelona is een product van het opleidingscentrum La Masia en hij groeide er uit tot echt clubicoon. Het lijdt geen twijfel dat de fans van Barça hem graag zouden terugzien bij hun club.



Naast het romantische verhaal en het nostalgische tintje, heeft voorzitter Joan Laporta er nooit een geheim van gemaakt dat hij Xavi absoluut wil als hoofdcoach van FC Barcelona. Dat verklaarde Enric Masip, de adviseur van Laporta, onlangs nog op de Spaanse televisiezender TV3. “De referentie van de voorzitter is altijd Johan Cruijff geweest. Je hebt bijvoorbeeld trainers als Josep Guardiola en Xavi. Laporta heeft altijd gezegd dat Xavi op een dag Barcelona gaat trainen”, aldus Masip. En misschien komt dat er straks dus eindelijk wel van. De vraag luidt ook of Roberto Martinez wel klaar is om een ploeg als Barcelona te trainen. Zo liet René Vandereycken onlangs nog weten in Het Nieuwsblad dat hij er niet van overtuigd is dat Martinez een coach is voor pakweg Barcelona.

POLL: Wordt Martinez de volgende coach van FC Barcelona?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Schuldige(n) aangeduid na uitschakeling City: "Wat denkt hij nou?"
Schuldige(n) aangeduid na uitschakeling City: "Wat denkt hij nou?"

Het zal Manchester City dan toch niet lukken om voor het tweede jaar op rij de treble te pakken. ...

86
86
Drama voor City: Real naar halve finales na penaltythriller
Drama voor City: Real naar halve finales na penaltythriller

Manchester City zal de Champions League niet voor het tweede jaar op rij winnen. De Engelse kampioen ...

138
138
Fans Union luiden alarmbel: "Toekomst van club in gevaar"
Fans Union luiden alarmbel: "Toekomst van club in gevaar"

Union SG verspeelde afgelopen weekend de leidersplaats in de Champions' Play-Offs, desondanks kan ...

101
101
Bayern naar halve finales UCL, verlengingen in Manchester
Bayern naar halve finales UCL, verlengingen in Manchester

Bayern München heeft zich donderdagavond als derde ploeg geplaatst voor de halve finales van de ...

69
69
Koning De Bruyne! City-Belgen doen Real Madrid breken
Koning De Bruyne! City-Belgen doen Real Madrid breken

Titelverdediger Manchester City wou zich woensdag andermaal verzekeren van een plek in de halve ...

73
73
Herkansing bij Duivels? "Mechele is geweldig goed bezig"
Herkansing bij Duivels? "Mechele is geweldig goed bezig"

Club Brugge moet donderdag een 1-0-voorsprong van in de heenwedstrijd zien te verdedigen op het veld ...

91
91
Bellingham doet monden openvallen bij cruciale goal Real
Bellingham doet monden openvallen bij cruciale goal Real

In de Champions League was het woensdagavond reikhalzend uitkijken naar de kraker tussen Manchester ...

60
60
Selectie Club Brugge: dubbele opsteker voor Europese clash
Selectie Club Brugge: dubbele opsteker voor Europese clash

Donderdagavond is het zover: dan krijgt Club Brugge een uitgelezen kans om zich als eerste Belgische ...

422
422
Omstreden aanstelling bij Beerschot: "Zie veel kansen hier"
Omstreden aanstelling bij Beerschot: "Zie veel kansen hier"

Vrijdag wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie in de Challenger Pro League afgewerkt. Er ...

102
102
Volgende club Xabi Alonso bekend? "Geen twijfel over"
Volgende club Xabi Alonso bekend? "Geen twijfel over"

Bayer Leverkusen kroonde zich afgelopen weekend voor het eerst tot Duitse landskampioen. Een knappe ...

128
128
UEFA zet opmerkelijke actie Vanaken in de verf
UEFA zet opmerkelijke actie Vanaken in de verf

In de Europese competities worden deze week de tickets voor de halve finales uitgedeeld. En met Club ...

452
452
<strong>Anderlecht smijt met geld: transferprijs gaat door het dak</strong>
Anderlecht smijt met geld: transferprijs gaat door het dak

Anderlecht wil de gehuurde linksback Ludwig Augustinsson houden en hoopt op een definitieve ...

416
416
Opstellingen CL: Slechts één Belg start in kwartfinales
Opstellingen CL: Slechts één Belg start in kwartfinales

Nadat Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund dinsdag al een ticket voor de halve finales van de ...

33
33
'Training Club Brugge: 3 sterkhouders haken af voor PAOK'
'Training Club Brugge: 3 sterkhouders haken af voor PAOK'

Club Brugge is in Griekenland bezig met zijn laatste voorbereidingen op de Europese kraker van ...

532
532
'Sels krijgt enorme opdoffer bij Nottingham Forest'
'Sels krijgt enorme opdoffer bij Nottingham Forest'

De komende maanden zal Domenico Tedesco nog enkele stevige knopen moeten doorhakken met het oog op ...

112
112