Toptransfer in grote problemen bij Anderlecht

Toptransfer in grote problemen bij Anderlecht

De manier waarop was niet fraai, maar uiteindelijk won RSC Anderlecht zondag de Clasico tegen Standard. Op Sclessin maakte Majeed Ashimeru andermaal een tegenvallende invalbeurt, en dat was al niet de eerste keer dit seizoen. De voormalige speler van RB Salzburg werd acht maanden geleden nog voorgesteld als een topaanwinst, maar bij Anderlecht wacht men nog steeds op hun honger.


GROEIBRILJANT VAN DE RED BULL-FABRIEK

In januari dit jaar pakte RSC Anderlecht uit met een 'dikke' transfer. Majeed Ashimeru kwam op huurbasis over van RB Salzburg, de Oostenrijkse talentenfabriek die een grote reputatie geniet, en op het internationaal vlak zelfs geldt als een referentie op het gebied van talentdetectie en -ontwikkeling. De Belgische recordkampioen was uiteraard laaiend enthousiast dat ze de 23-jarige middenvelder konden huren. Want per slot van rekening moest Ashimeru niet per se weg in Salzburg.

De dynamische Ghanees maakte altijd deel uit van de plannen bij RB Salzburg en Jesse Marsch, waardoor hij er uiteindelijk toch behoorlijk wat speelgelegenheid kreeg. De Amerikaanse coach gaf Majeed Ashimeru vaak zijn kans in de Oostenrijkse Bundesliga, maar ook in de Champions League. Op het Kampioenenbal mocht hij zich bijvoorbeeld meten tegen clubs zoals Liverpool, Napoli, Atlético Madrid en Bayern München. Maar op 23-jarige leeftijd was het voor Majeed Ashimeru erg belangrijk om op wekelijkse basis zijn wedstrijden te spelen.



RSC Anderlecht zag daarom zijn kans schoon en Sporting kon het interessante profiel van Majeed Ashimeru voor één seizoen huren met een aankoopoptie van 2,5 miljoen euro: iedereen gelukkig. Peter Verbeke rondde aldus een knappe transfer af en bijgevolg waren de verwachtingen hooggespannen. “Majeed is een jonge polyvalente middenvelder met veel verticaliteit in zijn spel”, aldus de Head of Sports op 13 januari via de officiële clubkanalen. “Hij werd opgeleid binnen de filosofie van Red Bull, zodat zijn profiel goed aansluit bij wat wij verwachten van onze spelers. Majeed heeft daarenboven een goede versnelling en houdt ervan te infiltreren.”

WACHTEN OP ASHIMERU

De scoutingscel van Anderlecht deed minutieus voorbereidend werk over Majeed Ashimeru, die bij RB Salzburg opviel door zijn scorend vermogen, balvastheid en verticaal voetbal. De Ghanees profileerde zich op de Oostenrijkse velden als een soort van metronoom, want hij was in de Bundesliga een druk gesolliciteerd doorgeefluik op het gebied van passes. Van alle spelers op zijn positie ontving Ashimeru toen ook het meeste passes, waardoor hij erg belangrijk was in het opbouwende spel van RB Salzburg.

Dit was grotendeels ook de reden waarom Jesse Marsch zo hard geloofde in zijn kwaliteiten. Majeed Ashimeru koppelde zijn passing bovendien aan een hoge mate van verticaliteit, iets wat van cruciaal belang is in de Red Bull-filosofie. Maar bij RSC Anderlecht liep het voor Ashimeru niet meteen van een leien dakje. Hoewel hij een hoogwaardig profiel bezit – en intrinsiek ook alle kwaliteiten om een echte meerwaarde te worden in het Lotto Park – was de Ghanese huurling vorig seizoen meer afwezig dan aanwezig in de wedstrijdselecties van Sporting.



Dat had grotendeels te maken omdat Majeed Ashimeru in zijn debuutseizoen lang had te kampen met de naweeën van zijn opgelopen corona-besmetting in december. En alsof dat nog niet genoeg was, speelde hij in de laatste drie wedstrijden van het seizoen zelfs met en pijn en met een inspuiting. Door de combinatie van de naweeën van zijn corona-besmetting, en zijn blessure aan het seizoenseinde, maakte Ashimeru slechts weinig van de vele hooggespannen verwachtingen waar in zijn eerste (half) seizoen bij Anderlecht.

OPVALLENDE TRANSFER

Desondanks liet Majeed Ashimeru weliswaar vlagen zien van zijn diepgang, scorend en technisch vermogen. Die hoogwaardige kwaliteiten verraden zijn pure kwaliteit als voetballer en bewezen waarom Anderlecht hem in eerste instantie op huurbasis kwam oppikken bij RB Salzburg. Maar in verschillende spelonderdelen was Ashimeru nog niet de metronoom die hij bij RB Salzburg doorgaans wél was. Ondanks de heersende twijfelachtigheid omtrent de Ghanees en zijn pover debuutseizoen bij Anderlecht, besloot de club om hem toch op definitieve basis aan te trekken.

Dat evenwel niet aan de afgesproken transfersom van 2,5 miljoen euro. Peter Verbeke kon namelijk een lagere vergoeding onderhandelen bij RB Salzburg. Een handeling die op veel bijval kon rekenen want per slot van rekening heeft Anderlecht voorlopig niet de financiële luxe om achteloos huurspelers op permanente basis aan te trekken. Op die manier kreeg Majeed Ashimeru van Anderlecht ook extra tijd om zijn kwaliteiten en vorm terug te vinden, en op die manier de groeiende twijfels van zich af te spelen.



“Ondanks een moeilijke integratie door Covid en een blessure heeft Majeed in zijn beste momenten laten zien wat hij ons kan bijbrengen. Hij heeft een prima vista en passing, gekoppeld aan snelheid en infiltratievermogen, interessante kwaliteiten om ons middenveld iets extra bij te brengen de volgende seizoenen”, duidde Peter Verbeke de permanente transfer van Majeed Ashimeru vorige zomer. Met wat meer tijd, stabiliteit en wedstrijdritme zou het allemaal wel goed komen met de Ghanese middenvelder.

HET PLAN VAN KOMPANY

Ondertussen maakte Majeed Ashimeru zijn debuut voor de nationale ploeg van Ghana, maar zijn status bij Anderlecht blijft voorlopig dezelfde als vorig seizoen. In de voorbije zeven competitiewedstrijden startte hij bijvoorbeeld maar twee keer in de basis, en kreeg hij vijf keer een invalbeurt gegund van Vincent Kompany. De coach van Anderlecht laat Ashimeru bijna op wekelijkse basis minuten opdoen – meestal als invaller – om hem op die manier stelselmatig terug op zijn gewoonlijk niveau te brengen van bij RB Salzburg.



Dat is alvast een logische beslissing van Vincent Kompany. In de huidige situatie is het namelijk aangeraden om Majeed Ashimeru met mondjesmaat vertrouwen en spelplezier te geven, in plaats van de Ghanees – die verre van zijn topniveau zit – voor de leeuwen te gooien als basisspeler. In die gegunde invalbeurten kan Ashimeru zich opwerpen als een potentiële starter, waardoor Kompany in dit ideaal scenario zou kunnen beschikken over een enorme luxe. De middenvelder beschikt namelijk over de capaciteiten om te kunnen functioneren op de zes, de acht en zelfs de tien.

NIEUW DIEPTEPUNT TEGEN STANDARD

Maar voorlopig blijft het dus nog even wachten op de ‘echte’ Majeed Ashimeru bij Anderlecht. Zondag kreeg hij een invalbeurt van 27 minuten in de Clasico tegen Standard, maar andermaal acteerde de Ghanees op een bedenkelijk niveau. Ashimeru had veel afval in zijn spel, leed pakken balverlies en hij was gewoon geen meerwaarde voor Anderlecht. ’t Is bijna een wekelijks wederkerend fenomeen, waardoor ook de paars-witte achterban steeds meer vragen begint te stellen waarom Sporting hem in de voorbije zomermercato op definitieve basis overnam van RB Salzburg.



Tegen Standard speelde Majeed Ashimeru een klein halfuur, 27 minuten inclusief blessuretijd om precies te zijn, maar daarin won hij geen énkel duel. Sterker nog, de Ghanees verloor er zelfs drie. Daarnaast lukte er geen enkele van zijn twee aangegane dribbels én recupereerde hij geen enkele keer de bal. Zijn inbreng op Sclessin was dus een maat voor niets, en daarmee brengt hij zichzelf nadrukkelijk in een netelige positie. De hooggespannen verwachtingen die er rond Ashimeru hingen sinds januari, zijn zo’n acht maanden later nog steeds niet ingelost. Zelfs nog niet voor een deeltje …

POLL: Is Ashimeru een miskoop?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

41
41
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

87
87
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

237
237
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

356
356
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

98
98
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

554
554
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

628
628
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

247
247
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

397
397
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

992
992
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1010
1010
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

767
767
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

226
226
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1509
1509
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

358
358