Toptransfer in grote problemen bij Anderlecht

Foto: Toptransfer in grote problemen bij Anderlecht

De manier waarop was niet fraai, maar uiteindelijk won RSC Anderlecht zondag de Clasico tegen Standard. Op Sclessin maakte Majeed Ashimeru andermaal een tegenvallende invalbeurt, en dat was al niet de eerste keer dit seizoen. De voormalige speler van RB Salzburg werd acht maanden geleden nog voorgesteld als een topaanwinst, maar bij Anderlecht wacht men nog steeds op hun honger.

GROEIBRILJANT VAN DE RED BULL-FABRIEK

In januari dit jaar pakte RSC Anderlecht uit met een 'dikke' transfer. Majeed Ashimeru kwam op huurbasis over van RB Salzburg, de Oostenrijkse talentenfabriek die een grote reputatie geniet, en op het internationaal vlak zelfs geldt als een referentie op het gebied van talentdetectie en -ontwikkeling. De Belgische recordkampioen was uiteraard laaiend enthousiast dat ze de 23-jarige middenvelder konden huren. Want per slot van rekening moest Ashimeru niet per se weg in Salzburg.

De dynamische Ghanees maakte altijd deel uit van de plannen bij RB Salzburg en Jesse Marsch, waardoor hij er uiteindelijk toch behoorlijk wat speelgelegenheid kreeg. De Amerikaanse coach gaf Majeed Ashimeru vaak zijn kans in de Oostenrijkse Bundesliga, maar ook in de Champions League. Op het Kampioenenbal mocht hij zich bijvoorbeeld meten tegen clubs zoals Liverpool, Napoli, Atlético Madrid en Bayern München. Maar op 23-jarige leeftijd was het voor Majeed Ashimeru erg belangrijk om op wekelijkse basis zijn wedstrijden te spelen.RSC Anderlecht zag daarom zijn kans schoon en Sporting kon het interessante profiel van Majeed Ashimeru voor één seizoen huren met een aankoopoptie van 2,5 miljoen euro: iedereen gelukkig. Peter Verbeke rondde aldus een knappe transfer af en bijgevolg waren de verwachtingen hooggespannen. “Majeed is een jonge polyvalente middenvelder met veel verticaliteit in zijn spel”, aldus de Head of Sports op 13 januari via de officiële clubkanalen. “Hij werd opgeleid binnen de filosofie van Red Bull, zodat zijn profiel goed aansluit bij wat wij verwachten van onze spelers. Majeed heeft daarenboven een goede versnelling en houdt ervan te infiltreren.”

WACHTEN OP ASHIMERU

De scoutingscel van Anderlecht deed minutieus voorbereidend werk over Majeed Ashimeru, die bij RB Salzburg opviel door zijn scorend vermogen, balvastheid en verticaal voetbal. De Ghanees profileerde zich op de Oostenrijkse velden als een soort van metronoom, want hij was in de Bundesliga een druk gesolliciteerd doorgeefluik op het gebied van passes. Van alle spelers op zijn positie ontving Ashimeru toen ook het meeste passes, waardoor hij erg belangrijk was in het opbouwende spel van RB Salzburg.

Dit was grotendeels ook de reden waarom Jesse Marsch zo hard geloofde in zijn kwaliteiten. Majeed Ashimeru koppelde zijn passing bovendien aan een hoge mate van verticaliteit, iets wat van cruciaal belang is in de Red Bull-filosofie. Maar bij RSC Anderlecht liep het voor Ashimeru niet meteen van een leien dakje. Hoewel hij een hoogwaardig profiel bezit – en intrinsiek ook alle kwaliteiten om een echte meerwaarde te worden in het Lotto Park – was de Ghanese huurling vorig seizoen meer afwezig dan aanwezig in de wedstrijdselecties van Sporting.Dat had grotendeels te maken omdat Majeed Ashimeru in zijn debuutseizoen lang had te kampen met de naweeën van zijn opgelopen corona-besmetting in december. En alsof dat nog niet genoeg was, speelde hij in de laatste drie wedstrijden van het seizoen zelfs met en pijn en met een inspuiting. Door de combinatie van de naweeën van zijn corona-besmetting, en zijn blessure aan het seizoenseinde, maakte Ashimeru slechts weinig van de vele hooggespannen verwachtingen waar in zijn eerste (half) seizoen bij Anderlecht.

OPVALLENDE TRANSFER

Desondanks liet Majeed Ashimeru weliswaar vlagen zien van zijn diepgang, scorend en technisch vermogen. Die hoogwaardige kwaliteiten verraden zijn pure kwaliteit als voetballer en bewezen waarom Anderlecht hem in eerste instantie op huurbasis kwam oppikken bij RB Salzburg. Maar in verschillende spelonderdelen was Ashimeru nog niet de metronoom die hij bij RB Salzburg doorgaans wél was. Ondanks de heersende twijfelachtigheid omtrent de Ghanees en zijn pover debuutseizoen bij Anderlecht, besloot de club om hem toch op definitieve basis aan te trekken.

Dat evenwel niet aan de afgesproken transfersom van 2,5 miljoen euro. Peter Verbeke kon namelijk een lagere vergoeding onderhandelen bij RB Salzburg. Een handeling die op veel bijval kon rekenen want per slot van rekening heeft Anderlecht voorlopig niet de financiële luxe om achteloos huurspelers op permanente basis aan te trekken. Op die manier kreeg Majeed Ashimeru van Anderlecht ook extra tijd om zijn kwaliteiten en vorm terug te vinden, en op die manier de groeiende twijfels van zich af te spelen.“Ondanks een moeilijke integratie door Covid en een blessure heeft Majeed in zijn beste momenten laten zien wat hij ons kan bijbrengen. Hij heeft een prima vista en passing, gekoppeld aan snelheid en infiltratievermogen, interessante kwaliteiten om ons middenveld iets extra bij te brengen de volgende seizoenen”, duidde Peter Verbeke de permanente transfer van Majeed Ashimeru vorige zomer. Met wat meer tijd, stabiliteit en wedstrijdritme zou het allemaal wel goed komen met de Ghanese middenvelder.

HET PLAN VAN KOMPANY

Ondertussen maakte Majeed Ashimeru zijn debuut voor de nationale ploeg van Ghana, maar zijn status bij Anderlecht blijft voorlopig dezelfde als vorig seizoen. In de voorbije zeven competitiewedstrijden startte hij bijvoorbeeld maar twee keer in de basis, en kreeg hij vijf keer een invalbeurt gegund van Vincent Kompany. De coach van Anderlecht laat Ashimeru bijna op wekelijkse basis minuten opdoen – meestal als invaller – om hem op die manier stelselmatig terug op zijn gewoonlijk niveau te brengen van bij RB Salzburg.Dat is alvast een logische beslissing van Vincent Kompany. In de huidige situatie is het namelijk aangeraden om Majeed Ashimeru met mondjesmaat vertrouwen en spelplezier te geven, in plaats van de Ghanees – die verre van zijn topniveau zit – voor de leeuwen te gooien als basisspeler. In die gegunde invalbeurten kan Ashimeru zich opwerpen als een potentiële starter, waardoor Kompany in dit ideaal scenario zou kunnen beschikken over een enorme luxe. De middenvelder beschikt namelijk over de capaciteiten om te kunnen functioneren op de zes, de acht en zelfs de tien.

NIEUW DIEPTEPUNT TEGEN STANDARD

Maar voorlopig blijft het dus nog even wachten op de ‘echte’ Majeed Ashimeru bij Anderlecht. Zondag kreeg hij een invalbeurt van 27 minuten in de Clasico tegen Standard, maar andermaal acteerde de Ghanees op een bedenkelijk niveau. Ashimeru had veel afval in zijn spel, leed pakken balverlies en hij was gewoon geen meerwaarde voor Anderlecht. ’t Is bijna een wekelijks wederkerend fenomeen, waardoor ook de paars-witte achterban steeds meer vragen begint te stellen waarom Sporting hem in de voorbije zomermercato op definitieve basis overnam van RB Salzburg.Tegen Standard speelde Majeed Ashimeru een klein halfuur, 27 minuten inclusief blessuretijd om precies te zijn, maar daarin won hij geen énkel duel. Sterker nog, de Ghanees verloor er zelfs drie. Daarnaast lukte er geen enkele van zijn twee aangegane dribbels én recupereerde hij geen enkele keer de bal. Zijn inbreng op Sclessin was dus een maat voor niets, en daarmee brengt hij zichzelf nadrukkelijk in een netelige positie. De hooggespannen verwachtingen die er rond Ashimeru hingen sinds januari, zijn zo’n acht maanden later nog steeds niet ingelost. Zelfs nog niet voor een deeltje …

POLL: Is Ashimeru een miskoop?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

36
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1323
{insert image alt}

Engelse media lijken niet te geloven in vertrek Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

0
{insert image alt}

AA Gent en Beerschot moeten boeten door fans

Het valt op dat ook in België er opvallend veel problemen zijn met supporters, die zich regelmatig ...

25
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

22
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

26
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

333
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

76
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

233
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

96
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

104
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

503
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

188
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

45
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

369
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

256
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

368
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

167
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

783
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

182
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

532
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

95
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

177
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

209
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

823
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1012
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

220
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

274