Brutale Mignolet blaast criticasters omver

Brutale Mignolet blaast criticasters omver

Een vlekkeloze maar fantastische prestatie afleveren, en tegelijk de supporters van Sporting Charleroi op hun plaats zetten. Simon Mignolet kan het. Zondag leverde hij veruit zijn beste prestatie af van dit seizoen en de doelman van Club Brugge bevestigt daarmee zijn indrukwekkende vorm van de voorbije weken.


KATACHTIGE REFLEX

“Een keeper kan niet op zijn eentje de nul houden zoals vijftien jaar geleden.” 't Is een uitspraak van Simon Mignolet na de 3-0 overwinning tegen KV Oostende vorige week. Maar een goeie doelman pakt wel regelmatig punten voor zijn ploeg. En dat doet Mignolet op wekelijkse basis bij Club Brugge. Tegen Oostende hield hij op indrukwekkende wijze zijn netten schoon, waarbij vooral zijn katachtige reflex op de poging van Makhtar Gueye in het oog sprong.



 't Was een fenomenale redding van Simon Mignolet, toen de tussenstand tegen KV Oostende trouwens op nog 'maar' 1-0 stond. Die bewuste poging van Makhtar Gueye (34') bedroeg een hoge 'expected goal-waarde' maar aan het eind van de wedstrijd kon Mignolet uiteindelijk een dik verdiende clean sheet voorleggen, nadat hij ook de andere doelpogingen van Maxime D'Arpino (43'), Kenny Rocha Santos (52') en Marko Kvasina (66') succesvol kon weren.

GENTSE ONDERGRENS 

Simon Mignolet nam tegen KV Oostende sportieve revanche voor de eerdere afstraffing tegen AA Gent. In de Slag om Vlaanderen kreeg hij er zes om de oren, terwijl hij in totaal zeven doelpogingen incasseerde. Mignolet pakte in de Ghelamco Arena dus maar één redding op zeven … Vooral de zesde tegentreffer door de Oost-Vlamingen was schrijnend, de bewuste own-goal van Mignolet zelf. “Ik voelde pijn bij het zesde doelpunt”, verklaarde Hein Vanhaezebrouck na die wedstrijd. “Voor Mignolet, topkeeper, en Mechele was dit té pijnlijk. Ik ben zelf voetballer geweest. Echt waar, ik heb die goal niet kunnen vieren.”



TOP TEGEN PSG

Tegen Paris Saint-Germain kon Simon Mignolet weliswaar de nul niet houden, maar in de Champions League kon hij zijn indrukwekkende vorm succesvol doortrekken. De 33-jarige doelman kon het tegendoelpunt van Ander Herrera (15') evenwel niet verhinderen, maar Mignolet had wel een knappe en cruciale reacties in huis bij de pogingen van Kylian Mbappé (23') en Lionel Messi (70').“Je mag wel niet vergeten dat zij ook de kans hadden op die tweede goal, maar die is dus niet gevallen”, hield Hans Vanaken na de wedstrijd de voetjes op de grond én gaf hij onrechtstreeks een compliment aan zijn doelman. 



DECOMPRESSIE & ROTATIE 

Na het onverhoopte 1-1 gelijkspel tegen Paris Saint-Germain in de Champions League, waarschuwde Philippe Clement vervolgens voor een decompressie in de Belgische competitie. Voor de coach van Club Brugge was het een grote uitdaging om de knop te kunnen omdraaien van het Kampioenenbal naar de Jupiler Pro League. “In het verleden heb ik het al meegemaakt dat het na zo'n match verkeerd ging. Na de winst op AC Milan gingen we enkele dagen later de boot in op Heusden-Zolder,” verklaarde Clement op de persconferentie voor de match tegen Sporting Charleroi.

Philippe Clement was duidelijk op zijn hoede om gezichtsverlies te lijden tegen Sporting Charleroi, slechts enkele dagen nadat Club Brugge buitenlandse lof kreeg voor hun prestatie en resultaat tegen het sterrenensemble van Paris Saint-Germain. Desondanks durfde Clement het aan om tegen Charleroi stevig te roteren in zijn basiselftal. Wesley kreeg bijvoorbeeld zijn eerste basisplaats bij Club Brugge, de Braziliaan zonder wedstrijdritme kreeg zelfs de voorkeur op Bas Dost. Ook Faitout Maouassa maakte zijn basisdebuut en Brandon Mechele verving Stanley Nsoki. 



“We kunnen niet elke match met dezelfde twaalf of dertien jongens spelen”, staafde Philippe Clement zijn rotatie tegen Sporting Charleroi. “En je moet ook zien dat de nieuwe jongens, die fysiek klaar zijn, in het verhaal kunnen stappen. Die rotatie is er opdat iedereen zich zou kunnen tonen.” Dat was niet zozeer het geval bij Wesley Moraes of Faitout Maouassa, maar de grote constante zondag bij Club Brugge was andermaal 'good old' Simon Mignolet.

STERKE CIJFERS 

Simon Mignolet kreeg door zijn sterke prestatie in Charleroi veel lof van de pers, analisten en op social media. Niet toevallig werd de 33-jarige doelman door Sporza verkozen tot Man van de Match. En met rede dus: Mignolet voorzag zaterdag maar liefst vijf doelreddingen, maar Anass Zaroury (8'), Shamar Nicholson (17' en 37') en Riyota Morioka (83') botsen telkens op de sterke doelman van Club Brugge, die zo een knappe vierde clean sheet haalde in het huidige seizoen.

Sporting Charleroi kon dus niet scoren tegen Club Brugge en de sterke Simon Mignolet, maar de Carolo's zouden een doelpunt allerminst gestolen hebben. Anass Zaroury, Shamer Nicholson en Riyota Morioka vergaarden collectief een hoge 'expected goals-waarde' van 1,52 maar toch kon Mignolet zijn netten schoonhouden. Knap gedaan. Bovendien had hij tegen Charleroi veel werk te verrichten want dit seizoen incasseerde Mignolet enkel tegen AA Gent nog meer doelpogingen.



Ook qua aantal expected goals against waren de cijfers tegen Sporting Charleroi erg hoog. En ook hier opnieuw: enkel in het 6-1 debacle tegen AA Gent pakte Club Brugge nog meer expected goals against. 't Wil toch wat zeggen over de fantastische prestatie van Simon Mignolet in Charleroi. Bovendien bleek de 33-jarige doelman ook erg zuiver te zijn in de passing. De Rode Duivel passte elk van zijn zestien verstuurde passes – een laag aantal weliswaar – in de voeten van een ploegmaat.

COJONES

Simon Mignolet toonde ook 'cojones' tegen Sporting Charleroi. De supporters in de tribune 4 van Mambourg wilden de ervaren doelman uit zijn evenwicht brengen door luidkeels de naam te zingen van Thibault Courtois, de eeuwige concurrent van Mignolet bij de Rode Duivels. Maar in plaats van stoïcijns kalm te blijven, daagde Mignolet de fans in tribune 4 zelfs uit. Vol adrenaline draaide hij zich om richting de Waalse fans en applaudisseerde prompt op de Courtois-lofzangen. Na de wedstrijd verontschuldigde hij zich voor dit stoute gebaar, maar anderzijds bewees Mignolet dat zo'n zaken hem enkel maar beter doen presteren. 't Was wellicht zelfs beste prestatie dit seizoen.

POLL: Is Mignolet de beste doelman van de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

322
322
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

84
84
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

655
655
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

174
174
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

188
188
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

635
635
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

250
250
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

100
100
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

90
90
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

589
589
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

482
482
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

147
147
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1730
1730
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1085
1085
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284