Sobol brengt grote schok teweeg bij Club Brugge

Sobol brengt grote schok teweeg bij Club Brugge

Van zero to hero. Vorig seizoen was Eduard Sobol nog de grote schlemiel in de Champions League-uitschakeling van Club Brugge tegen Lazio. Dit jaar startte de Oekraïener tegen Paris Saint-Germain – samen met de ganse Brugse ploeg uiteraard – de nieuwe campagne van het Kampioenenbal op een hoogst indrukwekkende wijze.


ZONDEBOK IN ROME 

Herinner u dinsdagavond 8 december 2020. Locatie: het Stadio Olimpico in Rome. Toen Club Brugge op een haar na de kwalificatie miste voor de knock-out fase van de Champions League. In de gietende regen streed Club voor elke morzel grond, maar uiteindelijk eindigde blauw-zwart op een centimeter van de kwalificatie. In minuut 90+3' mikte Charles De Ketelaere de bal tegen de lat, en de droom was over. De ploeg van Philippe Clement maakte een grote indruk tegen Lazio, ook al stonden de dappere Bruggelingen het grootste deel van de wedstrijd met tien man op het veld.

Eduard Sobol pakte in de eerste minuut van de wedstrijd al een gele kaart, en vanaf dat moment beloofde het een erg moeilijke wedstrijd te worden voor de Oekraïense linksachter. Sobol beleefde een lastige avond tegen Lazio, getuige zijn drie volgende overtredingen in de eerste helft – terwijl ie toen al met een geel plaatje geboekt stond. En net voor de rust liet Sobol zich finaal in de luren leggen door de sluwe en ervaren Italianen. De Oekraïner pakte een vierde fout, die nochtans te vermijden was, en die overtreding bleek uiteindelijk de fatale, met een onnodige rode kaart tot gevolg.



Naast zijn rode kaart speelde Eduard Sobol in Rome zowat zijn slechtste wedstrijd in het shirt van Club Brugge. Na de match zat Sobol logischerwijze in zak en as, en hoewel de uitschakeling in de Champions League erg pijnlijk was voor de hele club, toonden zijn ploegmaats opvallend veel genade voor de hardwerkende en sympathieke Oekraïner. Hij werd bedekt met de mantel der liefde. Maar dat was absoluut niet het geval in de pers en media, waarin Sobol geprofileerd werd als de gebeten hond na de jammerlijke uitschakeling tegen Lazio. Er werd Sobol vooral verweten dat hij op het niveau van de Champions League nog iets te kort kwam. 

KEIHARDE KRITIEK 

Om in Europa grote successen te oogsten, zou er bij Club Brugge op de linksachter iets meer nodig zijn dan Eduard Sobol. “Hij mag blij zijn dat hij bij Club Brugge speelt.”, “Hij is niet de speler die blauw-zwart naar een hoger niveau zal tillen”. “Coach, bestuur en ploegmaats zijn zich bewust van het plafond van Sobol.” Niet toevallig werd Club Brugge in de voorbije zomermercato hardnekkig gelinkt aan Tyrell Malacia van Feyenoord. De Nederlander had zowel op defensief als offensief vlak een meerwaarde moeten brengen in vergelijking met Sobol.



“We zijn in gesprek met een linksachter”, verklaarde Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge, in de voorbije zomer in een interview met De Tijd. “Met de speler zijn we rond, maar de club wil elf miljoen. Terwijl hij maar zes miljoen waard is.” De speler in kwestie bleek Tyrell Malacia te zijn, maar uiteindelijk bleef hij op post in Rotterdam. Desondanks haalde Club Brugge Faitout Maouassa (Stade Rennes) naar het Jan Breydelstadion, terwijl ook die andere nieuwkomer Stanley Nsoki (Paris Saint-Germain) eventueel kan depanneren op de linksachter.

DE REVANCHE VAN SOBOL 

Eduard Sobol was in de voorbije twee seizoenen niet bepaald een dragende speler in de Brugse équipe, en dat was vooral omdat hij op het offensief vlak te weinig kon bijbrengen. Met name zijn voorzetten waren bijvoorbeeld nog van een ondermaats niveau, en dat is toch een probleem omdat de flankposities van cruciaal belang zijn in de tactiek van Philippe Clement – de ideale flankspeler in zijn systeem moet namelijk even goed kunnen verdedigen als aanvallen. In dat opzicht was de kloof tussen Clinton Mata en Sobol in de voorbije jaren érg groot. Te groot om de aansluiting te vinden met de Europese subtop.

Maar dit seizoen pikt Eduard Sobol aan op een erg hoog niveau. In de Jupiler Pro League was hij meermaals een uitblinker bij Club Brugge, waar hij een constant en meer dan degelijk niveau haalt. Opvallend genoeg is dat niet zozeer het geval bij Clinton Mata, die er in de Belgische competitie een wisselvallig parcours op nahoudt. Tegen zijn rechtstreekse tegenstanders eerder dit seizoen Nurio Fortuna (AA Gent) en Konan N'Dri (KAS Eupen) viel de Angolees twee keer door de mand, maar 't moet wel gezegd dat Mata tegen Paris Saint-Germain hélemaal op de afspraak was. Net zoals Sobol trouwens.



Eén van de grootste kritieken aan het adres van Eduard Sobol, was zijn matige voorzet. In de voorbije jaren waren zijn centers namelijk van een bedenkelijk niveau, maar woensdagavond leverde hij tegen Paris Saint-Germain wél de belangrijke voorzet voor het doelpunt van Hans Vanaken. Daarnaast speelde Sobol tegen de grote Lionel Messi, die weliswaar niet op topniveau was, een puike wedstrijd. De bedenking dat Sobol te licht weegt voor de Champions League, iets wat voornamelijk ter sprake kwam na de match tegen Lazio vorig jaar, mag dus dringend herzien worden. 

TOP IN BELGIË

Ook Philippe Clement zal ongetwijfeld opgetogen zijn over de recente vorm van zijn Oekraïense linksachter. De coach van Club Brugge kan dit seizoen niet om Eduard Sobol heen, en dat bleek bijvoorbeeld in de competitiematch tegen KV Oostende vorig weekend. Toen stelde Clement zijn beste elf spelers op het veld, om op die manier sportieve revanche te nemen voor de 6-1 nederlaag tegen AA Gent net voor de interlandbreak. Eduard Sobol verscheen toen aan de aftrap, net zoals de andere teruggekeerde internationals Jack Hendry, Hans Vanaken en Charles De Ketelaere, terwijl de linksachter nog geen enkele training in de benen had. 't Is een signaal die kan tellen.

Eduard Sobol houdt logischerwijze zijn nieuwe concurrent Faitout Maouassa op de bank, en vandaag is er dan ook geen enkele reden om die hiërarchie aan te passen. De Oekraïner geldt momenteel als één van de beste linksachters van de competitie en maakt een positieve evolutie mee in vergelijking met het voorbije seizoen. Al zal Maouassa in de komende weken ongetwijfeld wel meer speelgelegenheid krijgen van Philippe Clement. “Ik moet ervoor zorgen dat de nieuwe jongens ook de kans krijgen om in het verhaal te stappen. Ik ga in deze periode dus af en toe roteren”, verklaarde Clement op zijn perspraatje naar aanloop van de match tegen Charleroi zondag.



De Jupiler Pro League kent een hele resem aan kwalitatieve aanvallende linksbacks en daar hoort Eduard Sobol uiteraard bij. Sergio Gomez (RSC Anderlecht) en Joris Kayembe (Charleroi) zijn Sobols grootste concurrenten op het vlak van offensieve regelmaat, aantal offensieve acties, key passes en aantal dribbels. Het voorgenoemde trio behoort dit seizoen steevast tot de top drie in deze vier betreffende onderdelen. Vorig seizoen stond de naam van Sobol weliswaar een pak lager genoteerd in deze lijstjes, ze zien het bij Club Brugge alvast graag gebeuren. Sobol is rijper geworden. Beter ook. Met extra ervaring om mee te draaien in Europa. Zie Paris Saint-Germain.

POLL: Is Sobol een sterkhouder bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

27
27
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

80
80
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

219
219
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

345
345
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

94
94
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

544
544
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

617
617
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

244
244
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

389
389
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

974
974
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1004
1004
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

763
763
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

225
225
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1500
1500
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

349
349