Maes out: ‘Slechtste Beerschot-coach in jaren’

Foto: Maes out: ‘Slechtste Beerschot-coach in jaren’

Beerschot nam dit seizoen zijn slechtste start in 33 jaar en daarvoor betaalt Peter Maes het gelag. Nochtans werd hij in het tussenseizoen – op een bedenkelijke wijze weliswaar – opgepikt bij Sint-Truiden en werd Maes bij Beerschot voorgesteld als de ideale coach voor de club. Draaide dat even anders uit. Maes haalde een bedroevend rapport, waarmee hij de slechtst presterende Beerschot-coach is van de voorbije jaren.

AANGEKONDIGD AFSCHEID

Wat al dagenlang circuleerde in de wandelgangen van het Kiel, heeft dinsdag ook effectief plaatsgevonden. Na een erbarmelijke reeks van amper 1 punt op 21 nam Beerschot afscheid van Peter Maes. Daarnaast werd ook de samenwerking met assistent Davy Heymans en conditietrainer Stefan Winters beëindigd. Via een officieel persbericht werd Maes bedankt “voor zijn professionaliteit, vakmanschap en inzet van de afgelopen maanden”, en werden Maes, Heymans en Winters veel succes toegewenst in hun verdere carrière.Gelet op de povere resultaten onder het sportief bewind van Peter Maes is zijn recent ontslag uiteraard geen grote verrassing. Maes puurde amper één punt over zeven competitiewedstrijden, wat dus een enorm magere balans inhoudt van amper 1 op 21. In de voorbije jaren deden zijn voorgangers bij Beerschot het in hun eerste zeven wedstrijden beduidend beter dan Maes. Edward Still (10 op 21), Hernan Losada (10 op 21 in 1B, 15 op 21 in 1A) en zelfs Stijn Vreven (9 op 21) pakten bij Beerschot uit met een veel grotere productiviteit dan Maes dit jaar.

SLUIMEREND PROBLEEM

Eén dag na de 0-1 nederlaag tegen Sint-Truiden, kreeg Peter Maes ten slotte het nekschot van Beerschot. Net na deze match, die voor Maes intern omschreven werd als zijn allerlaatste kans, vond er reeds een officieus crisisberaad plaats op bestuursniveau. Enkel de collectieve inzet van de Beerschot-spelers en hun wilskracht deden de decion makers nog twijfelen. Per slot van rekening won Beerschot volgens de cijfers meer duels dan Sint-Truiden, én telden de Antwerpenaren bijna 5 keer meer expected goals dan de Limburgers.

’t Is daarom dat Francis Vrancken zich eerder op de oppervlakte hield na de nieuwe nederlaag tegen Sint-Truiden. De voorzitter van Beerschot wilde na de wedstrijd geen overhaaste beslissingen nemen, want er vielen toch enkele positieve waar te nemen - ondanks de zesde verliespartij van het seizoen. "We moeten dit eerst even rustig laten bezinken. Ik vond ons tegen Sint-Truiden trouwens niet slecht spelen", aldus Vrancken. “Nu is het zaak om alles rustig even op een rijtje te zetten.”Hoewel de data dit seizoen veelal in het voordeel spreken van Beerschot en Peter Maes, was dat dus helemaal het geval niet voor de resultaten. Eind augustus trok Sport/Voetbalmagazine al aan de alarmbel over de situatie van Maes op het Kiel. Volgens het weekblad waren de spelers geen voorstander van diens trainingsmethodes, die erg contrasterend waren in vergelijking met zijn ‘innovatieve’ en moderne voorgangers Will Still en Hernan Losada. Maes opteerde voor lange trainingssessies, vooral met de focus op herhaling en steeds dezelfde oefenvormen.

DE VETE

Nochtans werd Peter Maes in het voorbije tussenseizoen beschouwd én voorgesteld als dé ideale coach die Beerschot naar een hoger niveau moest tillen. De club haalde hem zelfs op een veelbesproken manier weg bij Sint-Truiden, waar hij op dat moment nog een contract had lopen. Zijn plotse vertrek betekende uiteraard een sportieve aderlating voor STVV, maar de woede in Limburg werd dubbel zo groot omdat Beerschot daarvoor geen transfersom betaalde. Maes deed volgens de letter van de wet zijn uitzegperiode uit bij STVV, waarna hij gratis naar Beerschot kon overstappen. 

Peter Maes plukte de vruchten van zijn uitstekend geleverde werk bij Sint-Truiden, en hij greep de aangeboden opportuniteit bij Beerschot met beide handen. “De sportieve mogelijkheden bij Beerschot zijn groter”, verklaarde Maes nadat de overstap geofficialiseerd werd. “Wij beschouwden Peter Maes gewoon als de juiste man om ons volgend seizoen te helpen bevestigen in 1A”, gaf Beerschot-voorzitter Francis Vrancken op zijn beurt mee. Peter Maes was na Marc Brys de tweede coach die Beerschot wegplukte bij Sint-Truiden, maar vooral de manier waarop was dus bedenkelijk. En erg verrassend ook. Vanuit het niets werd Maes voorgesteld bij Beerschot, zelfs de doorgaans goed geïnformeerde journalisten en clubwatchers waren in snelheid gepakt. Naar eigen zeggen verhuisde Maes omwille van het betere sportief plan bij de Antwerpenaren, maar STVV-voorzitter David Meekers verklaarde vorig weekend in het Belang van Limburg dat Maes enkel om financiële redenen is vertrokken.

Je kan Peter Maes zijn sportieve en financiële ambities niet kwalijk nemen, maar de manier waarop hij vertrok bij Sint-Truiden was uiteraard niet netjes. En dat sloeg diepe wonden in Limburg. Maandag was het bestuur van Sint-Truiden weliswaar aanwezig tijdens de wedstrijd tegen Beerschot, maar de Limburgers lieten de protocollaire bestuursreceptie wijselijk aan zich passeren. En uiteindelijk haalde Sint-Truiden ook zijn gram. Niet alleen wonnen ze de wedstrijd van Beerschot, één dag nadien werd Maes zelfs de laan uitgestuurd op het Kiel.

DRUK WERD TE GROOT

“We willen tussen plaatsen zeven en tien eindigen”, gaf Peter Maes aan in het voorbije tussenseizoen. In het jaar van de bevestiging moest de ervaren coach Beerschot naar een hoger niveau tillen. Maes leek daarvoor de geknipte man, want met zijn sterk karakter en no-nonsense aanpak bewees hij in het verleden meerdere keren op korte termijn een organisatie neer te zetten én resultaten te halen. Vorig seizoen nog zelfs met groot succes bij Sint-Truiden.

Maar na de slechtste start in 33 jaar zag het bestuur van Beerschot zich wel genoodzaakt om in te grijpen. Bovendien werd de druk vanuit de achterban wel heel groot. Na de nederlaag tegen Sint-Truiden barricadeerden de supporters zelfs de hoofdingang van het stadion. En dinsdag was het dan uiteindelijk zover, toen Beerschot het ontslag van Peter Maes officieel communiceerde. Het einde van een verstandshuwelijk dat nooit aansloeg.Peter Maes kon weliswaar enkele excuses inroepen zoals de langdurige blessures van de sterkhouders Ryan Sanusi en Tom Pietermaat. Of de tegenvallende zomermercato, waarin geen rechtstreekse kwaliteitsinjectie plaatsvond. En ook de wedstrijdomstandigheden dit seizoen: zowel tegen Standard, Cercle Brugge en Sint-Truiden dwong Beerschot telkens een veelvoud qua expected goals af in vergelijking met hun tegenstanders, maar werden deze drie wedstrijden uiteindelijk verloren.

KARMA?

De opportunistische en veelbesproken zet van Beerschot en Peter Maes keert nu dus als een boemerang terug in hun gezicht. Beerschot moet snel een nieuwe hoofdcoach zien aan te stellen, ware het niet dat er momenteel weinig adequate coaches beschikbaar zijn – al hoeft dat dus geen groot probleem te vormen, gezien het precedent met Maes bij Sint-Truiden. Anderzijds lijkt Maes weer een pak minder ‘hot’ te zijn op de markt, nadat hij dus duidelijk zijn vingers verbrandde na zijn veelbesproken overstap naar Beerschot. 

POLL: Is het ontslag van Maes terecht?

meer over

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

35
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1317
{insert image alt}

AA Gent en Beerschot moeten boeten door fans

Het valt op dat ook in België er opvallend veel problemen zijn met supporters, die zich regelmatig ...

19
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

16
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

24
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

302
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

70
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

220
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

93
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

102
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

489
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

184
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

45
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

362
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

253
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

329

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

368
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

167
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

779
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

181
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

532
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

95
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

176
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

208
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

823
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1012
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

220
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

273