Sowah toont schaduwkant bij Club Brugge

Sowah toont schaduwkant bij Club Brugge

Kamal Sowah miste allerminst zijn debuut voor Club Brugge. Vorige week vrijdag behoorde de Ghanese aanvaller tot één van de absolute uitblinkers tegen KV Oostende. Enkel een doelpuntje ontbrak nog, iets waar Sowah nochtans meer dan voldoende kansen toe had. Hij moést zelfs minstens één keer de netten doen trillen hebben. 


DROOMDEBUUT 

Hoe maak je een beste eerste indruk? Kamal Sowah weet er wel raad mee. Vorige week vrijdag maakte de Ghanese zomeraanwinst een groots debuut bij Club Brugge. Sowah was één van de grote uitblinkers in de 3-0 zege tegen KV Oostende, en met die knalprestatie speelde hij zich meteen in de harten van het Brugse thuispubliek. Zaterdagochtend kreeg de pas geopende fanshop van Club Brugge in de Steenstraat alvast aanvragen bij de vleet om wedstrijdshirts te laten bedrukken met de naam van Sowah erop.



Kamal Sowah leverde tegen KV Oostende een hoogstaand samenspel met onder meer Hans Vanaken en Noa Lang. Eén van zijn belangrijkste wapenfeiten was die heerlijke lange cross-pass richting Noa Lang, die al even indrukwekkend de bal controleerde en vervolgens afwerkte in het Oostendse doel. “Een sublieme cross” volgens Het Laatste Nieuws. “Sowah-Lang lijken nu al de beste vrienden”, beschreef Het Nieuwsblad deze betreffende actie, eentje die enorm veel voetbalklasse verraadt bij beide spelers. 

TUSSEN OHL, LEICESTER & CLUB  

Rechtstreekse opponent Théo Ndicka zag vrijdagavond sterretjes tegen Kamal Sowah. En op die manier borduurt de Ghanese aanvaller moeiteloos verder op zijn hoge niveau van bij Oud-Heverlee Leuven vorig seizoen. “Als er één speler in onze kern is die alles heeft … Kamal Sowah”, vertelde Marc Brys vorig seizoen aan Het Laatste Nieuws. “Als je over een totaalpakket spreekt – bij hem is dat redelijk goed gevuld. Sowah is goud.” En dat bevestigt Sowah dus al meteen bij Club Brugge.

Al in zijn eerste wedstrijd voor Club Brugge levert Kamal Sowah wat er van hem verwacht wordt. Vincent Mannaert waagde reeds in de zomer van 2020 een poging om de aanvaller naar West-Vlaanderen te halen, maar toen botste hij nog op een njet van Leicester City – de Engelse club die hem verhuurde aan Oud-Heverlee Leuven. “We hebben eraan gesnuffeld, maar we zijn net niet weggelachen”, verklaarde Mannaert daarover aan Sport/Voetbalmagazine.



In het geval van Kamal Sowah en Club Brugge is het dus de aanhouder die wint. Door de 21-jarige aanvaller binnen te halen, verwezenlijkte Vincent Mannaert dus een erg knappe transfer. Eentje die weliswaar hard aankwam bij Marc Brys. “Dat is een heel oprecht antwoord. Door zijn specifieke profiel, met dat loopvermogen en die infiltraties. Hij was een slimme speler en een goeie gast, iemand die zelf naar me toe kwam met vragen. Niet alleen zag Kamal het, hij kon het ook nog eens in de praktijk brengen.”

PLOEGMAATS GENIETEN

Na de eerste glansprestatie van Kamal Sowah bij Club Brugge, waren zijn ploegmaats enorm lovend over hun nieuwe aanvaller. Hans Vanaken vond met de Ghanees een nuttig aanspeelpunt, en dat komt het collectief en aanvallend spelbeeld van de West-Vlamingen uiteraard ten goede. “Een mercato dient om kwaliteit te halen en dat is duidelijk gebeurt”, verklaarde Vanaken na de wedstrijd tegen KV Oostende. “We gaan nog genieten van hem. Hij is erg goed op de korte ruimte.”

Ook Clinton Mata, die samen met Kamal Sowah de rechterflank bemande, was opgetogen over zijn nieuwe collega. “Hij doet me denken aan Krépin Diatta”, citeerde La Dernière Heure. “Die complementariteit hadden wij ook, maar Kamal heeft nog iets meer. A la Percy Tau. In de tweede helft zag ik hem bijvoorbeeld een dribbel opzetten terwijl hij op de achterlijn stond. Ik was geschokt, want zo'n actie vraagt enorm veel explosiviteit. Het belooft veel goeds voor de toekomst”, aldus Mata.



Kamal Sowah etaleerde vrijdagavond zijn specifieke kernkwaliteiten, en dan komt zijn enorm loopvermogen uiteraard ter sprake. De Ghanees leek bijwijlen onvermoeibaar en hij bleef maar in de ruimtes duiken, op zoek naar de combinatie met zijn nieuwe ploegmaats. Dat is niet zo verrassend, want vorig seizoen liep hij bij Oud-Heverlee Leuven gemiddeld meer dan dertien kilometer per wedstrijden. Daarnaast scoorde Sowah ook enorm hoop bij het aantal high speed intensity runs, steeds aan een hoge snelheid.

MINPUNT 

Maar toch viel er één werkpuntje te bemerken bij de overwegend zeer positieve prestatie van Kamal Sowah tegen KV Oostende. De Ghanees moet wel dringend werk maken om zijn vizier scherp te stellen. Ondanks zijn zeer nadrukkelijke offensieve aanwezigheid, slaagde Sowah er echter niet in om een doelpunt te scoren. “Het enige wat we misschien missen, is meer doelpunten maken”, verklaarde Hans Vanaken na de match tegen KV Oostende. “Als we scherper zijn in de zestien, kunnen we nog meer doelpunten maken.”

Onrechtstreeks doelde Hans Vanaken hoogstwaarschijnlijk op Kamal Sowah. De 21-jarige was een constante gesel voor de Oostendse verdediging, en vrijdagavond kon hij maar liefst zeven doelpogingen ondernemen. Dat is na Paul Onuachu (KRC Genk) het hoogste aantal ondernomen doelpogingen van alle spelers op de voorbije speeldag 7 van de Jupiler Pro League. Dan zou minstens één gescoord doelpunt door Sowah alvast niet overdreven geweest zijn. Kansen had hij dus nochtans bij de vleet.



Dat wordt trouwens gestaafd door de expected goals van Kamal Sowah. In de voorbije speeldag prijkte de Ghanees in dat onderdeel – onder alle spelers van de Jupiler Pro League – namelijk op de zesde plaats. Dat betekent dat Sowah zich meermaals in een goede positie bevond om te scoren, maar uiteindelijk slaagde hij er niet in om een doelpunt te maken. De vijf spelers die boven Sowah eindigden in de expected goals-ranglijst scoorden vorig weekend elk wél minstens één doelpunt: Michael Frey (1), Paul Onuachu (1), Alex Millan (2), Christian Kouamé (2) en Deniz Undav (1).

MEEST DREIGENDE SPELER 

Die hoge expected-goals waarde van Kamal Sowah houdt anderzijds ook in dat hij tegen KV Oostende voor een grote dreiging zorgde. Al moet hij in de komende weken wel proberen om iets efficiënter te worden voor het doel, hoewel hij intrinsiek weliswaar geen echte goalgetter is. Sowah is eerder een speler die voor een grote dreiging zorgt, voor zichzelf en voor zijn ploegmaats. Die laatste belangrijke kwaliteit wordt dan weer gestaafd door de expected assists. 



Als we de som nemen van de expected goals en expected assists na de voorbije speeldag, dan eindigde Sowah op eenzame hoogte in die gecombineerde ranking. Dat wil zeggen dat er geen enkele speler van de Jupiler Pro League voor meer offensieve dreiging  kon zorgen dan Sowah. Voor zichzelf én voor zijn ploegmaats. Maar in concreto resulteerde dat uiteindelijk in 'amper' één assist. Maar als hij daar weldra een betere efficiëntie voor doel aan kan koppelen ... 

POLL: Moet Sowah efficiënter worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

219
219
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

60
60
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

516
516
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

151
151
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

159
159
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

562
562
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

219
219
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

90
90
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

87
87
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

570
570
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

144
144
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1678
1678
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1046
1046
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

280
280