Clement overweegt gigantische verrassing tegen PSG

Clement overweegt gigantische verrassing tegen PSG

Geen Eder Balanta woensdag bij Club Brugge tegen Paris Saint-Germain: de Colombiaanse sterkhouder liep vrijdag een verrekking op tegen KV Oostende. Als we de redenering van Philippe Clement kunnen volgen, dan zou Noah Mbamba woensdag de vervanger worden van Balanta. En dus weeral geen Mats Rits, vorig seizoen nochtans de vaste titularis op de positie van verdedigende middenvelder.


BALANTA NUMMER 1

Philippe Clement plukt de dag. Wedstrijd per wedstrijd, verder kijkt de coach van Club Brugge niet. Vrijdag heette de tegenstander KV Oostende en in die match stelde Clement zijn beste elf spelers op. Jack Hendry en Kamal Sowah starten voor het eerst in de basis, ook de internationals Hans Vanaken, Charles De Ketelaere en Edouard Sobol verschenen aan de aftrap. De Oekraïner had in aanloop naar de partij tegen KVO zelfs nog geen enkele training in de benen …

Hoewel er volgende week een absolute topaffiche geprogrammeerd staat tegen het sterrenensemble van Paris Saint-Germain, zag Philippe Clement echter geen enkele reden om te rouleren tegen KV Oostende. “Roteren richting de Champions League? Wij spelen vrijdag en hebben woensdag terug een wedstrijd. Ik denk dat er op dat gebied weinig redenen zijn om te roteren”, verklaarde de coach van Club Brugge vorige week immers op de persconferentie.Geen excuses dus. Philippe Clement stelde tegen KV Oostende zijn beste elftal op, wat betekende dat Eder Balanta op nieuw aan de aftrap verscheen. Mats Rits startte op zijn beurt weer op de bank, al voor de vierde opeenvolgende wedstrijd. 't Is ondertussen al een gewoonte geworden. Nochtans was Rits vorig seizoen dé certitude op de positie van nummer zes, maar Philippe Clement lijkt dit seizoen niet bijster te veel te rekenen op the Zipper.

DE BUIS VAN RITS

De Jupiler Pro League is ondertussen al zeven speeldagen ver, maar Mats Rits telt voorlopig maar drie basisplaatsen en twee invalbeurten. In twee wedstrijden werd hij zelfs 90 minuten lang vastgekluisterd in de dug-out. Philippe Clement heeft dan ook weinig redenen om Rits op te stellen. Op de nummer zes doet Eder Balanta het namelijk al een hele tijd uitstekend, waardoor de 28-jarige meer wordt gebruikt als back-up voor de incontournable aanvoerder Ruud Vormer.In de zeldzame momenten dat Mats Rits wél in actie komt, is dat trouwens altijd als centrale middenvelder en niet als nummer zes – de positie die hij vorig seizoen doorgaans bekleedde. Dit jaar raakt Rits amper aan 292 van de totale 630 speelminuten, wat een mager rapport inhoudt van amper 46%. Vorig seizoen vergaarde de middenvelder nog 2.524 minuten op een maximale speelgelegenheid van 3.060 minuten. Dat hield een knap gemiddelde in van maar liefst 82%.

DOUBLURE VAN VORMER

De speelminuten van Mats Rits nemen dit seizoen dus een opvallend dalende trend aan bij Club Brugge. 't Is daarmee duidelijk geworden dat Philippe Clement hem in de hiërarchie minstens één schavotje naar beneden haalde. “Je wil spelen en elke wedstrijd op de bank is er één te veel”, verklaarde Rits onlangs nog aan Krant van West-Vlaanderen. En net zoals voor de buitenwereld is het ook voor hem gissen waarom Clement hem maar steeds op de bank houdt. “Dat moet je aan de trainer vragen.”Mats Rits en Philippe Clement spreken uiteraard wel met elkaar, maar volgens Rits heeft er nog geen gesprek plaatsgevonden omtrent zijn dalende speelminuten bij Club Brugge. Daar heeft hij naar eigen zeggen ook geen nood aan. Een logische verklaring voor zijn dalende status is misschien omdat Clement hem eerder beschouwt als een alternatief voor Hans Vanaken en Ruud Vormer, want Rits kwam dit seizoen nog niet in actie als nummer zes, maar wel steeds op centrale middenveld.

NUMMER 3 IN DE HIËRARCHIE?

“Een plezante avond”, omschreef Hans Vanaken de 3-0 overwinning tegen KV Oostende. Maar Mats Rits beleefde weliswaar geen leuke tijd. De 28-jarige middenvelder startte opnieuw op de bank, en hij kwam pas laat in de wedstrijd Ruud Vormer aflossen. 't Is ondertussen de nieuwe rol geworden voor Rits. Nochtans werd hij al veel vroeger op het veld verwacht, toen Eder Balanta al na 33 minuten op de klok het veld moest verlaten met een verrekking. Maar dat kwam er dus niet van.

Philippe Clement verkoos eerder verrassend om de 16-jarige Noah Mbamba in het veld te brengen als de vervanger van Eder Balanta. Die opmerkelijke tactische zet werd op social media zwaar in vraag gesteld. Niet in een negatieve context over de jonge Mbamba weliswaar, het talentvolle jeugdproduct wordt namelijk op handen gedragen door zowat de ganse Brugse achterban, maar wel dat Rits in de hiërarchie na Balanta nu ook wordt gepasseerd door de 16-jarige Mbamba. Pijnlijk.“Waar zit Rits eigenlijk?” vroeg analist Marc Degryse zich ook af in Het Laatste Nieuws, nadat Philippe Clement vrijdag voor Noah Mbamba koos als vervanger van Eder Balanta. “Plots is die helemaal uit beeld verdwenen. Bizar. Vooral omdat hij zeker op mentaal vlak niet moet onderdoen voor Balanta. ” De keuze voor Rits wellicht logischer geweest met het oog op de eerstkomende topaffiche tegen Paris Saint-Germain. De 28-jarige middenvelder kan in zo’n grote wedstrijd namelijk meer ervaring en métier bieden dan de jonge Noah Mbamba.

MBAMBA TEGEN PSG?

Mocht Eder Balanta die belangrijke match in de Champions League daadwerkelijk niet halen, dan kon Mats Rits tegen KV Oostende nog wat belangrijk wedstrijdritme opgedaan hebben. De laatste keer dat hij een volledige competitie wedstrijd speelde, dateert namelijk alweer van 6 augustus tegen Cercle Brugge. Tussendoor werkte Rits wel nog een volledige oefenwedstrijd af tegen KV Kortrijk, maar het niveauverschil met een officiële wedstrijd met inzet blijft uiteraard groot.De veelbesproken wissel van Eder Balanta tegen KV Oostende kan dan ook dienen als een indicatie voor de komende klepper tegen Paris Saint-Germain woensdag. Philippe Clement koos vrijdag voor zijn sterkst mogelijke ploeg, en dat betekent dat hij op dat moment Mbamba hoger inschatte dan Rits. Al is het uiteraard nog de vraag of de beperkte ervaring van Mbamba wel ideaal is tegen het indrukwekkende sterrenensemble van Paris Saint-Germain. Maar die eigenschap is echter niet doorslaggevend voor Philippe Clement, zo bleek al in de voorbije jaren. 

TWEE PRECEDENTEN

Philippe Clement koos vrijdag voor zijn beste elf spelers die beschikbaar waren op dat moment. De coach van Club Brugge besloot tegen KV Oostende om Mats Rits op de bank te houden en daarna zelfs niet in te zetten als vervanger voor de geblesseerde Eder Balanta - hoewel de 28-jarige middenvelder dus wel de nodige speelminuten kan gebruiken. Bovendien speelde Rits dit seizoen nog een enkele keer als verdedigende middenvelder. Als we deze redenering volgen, dan bestaat de kans wel degelijk dat Clement woensdag de 16-jarige Noah Mbamba in de basis dropt als nummer zes, ten nadele van Rits. Het zou alvast de eerste keer niet zijn dat Philippe Clement in grote Europese wedstrijden verrassend voor jonge spelers kiest. Denk bijvoorbeeld aan Charles De Ketaelare, die in 2019 als 18-jarige verbazend genoeg startte in de Champions League tegen … Paris Saint-Germain. Of Maxim De Cuyper in 2020, die op 19-jarige voor de leeuwen werd gegooid in de Europa League tegen Manchester United. Voor De Cuyper waren het tevens zijn eerste speelminuten in het eerste elftal van Club Brugge. Dan klinkt een basisplaats van Noah Mbamba tegen Paris Saint-Germain opeens zo gek niet meer? 

Wed nu op de Jupiler Pro League bij Unibet.be

POLL: Wie moet starten tegen PSG?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

<strong>Slimani klaar om te knallen bij Anderlecht </strong>
Slimani klaar om te knallen bij Anderlecht

RSC Anderlecht beloofde een ambitieuze wintermercato, maar dat was het allerminst. De Brusselaars ...

34
34
Fredberg afgemaakt na mislukte mercato: "Te mager en beperkt"
Fredberg afgemaakt na mislukte mercato: "Te mager en beperkt"

Het was bij Anderlecht bijzonder lang wachten op transfernieuws. Pas na middernacht kwam het nieuws ...

81
81
OHL maakt gigantisch financieel verlies bekend
OHL maakt gigantisch financieel verlies bekend

De Belgische ploegen kennen financieel zware tijden en héél veel clubs leven boven hun stand. Dat ...

94
94
Boffin haalt ervaren ex-speler van Anderlecht in huis
Boffin haalt ervaren ex-speler van Anderlecht in huis

Danny Boffin is momenteel trainer van amateurclub Diest, maar daar hebben ze bijzonder grote ...

59
59
Anderlecht kan deze 5 transfervrije spelers alsnog polsen
Anderlecht kan deze 5 transfervrije spelers alsnog polsen

RSC Anderlecht kende veel pech in de laatste dagen van de mercato. Paars-Wit kon nochtans een ...

634
634
Leye komt met straffe bekentenis over Vormer
Leye komt met straffe bekentenis over Vormer

Zulte Waregem treft morgen KV Mechelen in de halve finales van de Beker van België. Essevee kan nog ...

280
280
"We volgen hem al vanuit zijn periode bij Anderlecht"
"We volgen hem al vanuit zijn periode bij Anderlecht"

In de Premier League werden weer heel wat transfers afgerond. Zo vond Sambi Lokonga op de laatste ...

56
56
Defour en Kompany zijn Anderlecht te snel af
Defour en Kompany zijn Anderlecht te snel af

Sports Director Jesper Fredberg kreeg meteen enkele moeilijke dossiers voorgeschoteld. Hij stond met ...

370
370
'Reden voor plotse vertrek Salah bij AA Gent bekend'
'Reden voor plotse vertrek Salah bij AA Gent bekend'

AA Gent kwam in de nacht van dinsdag op woensdag nog met een enorme verrassing, want het kondigde ...

282
282
Deinze troeft AA Gent en Beerschot af voor Aziatisch talent
Deinze troeft AA Gent en Beerschot af voor Aziatisch talent

De transferdeadline mag om middernacht dan wel verstreken zijn, maar er worden in de loop van ...

41
41
Defour legt uit waarom KV Mechelen geen spits haalde
Defour legt uit waarom KV Mechelen geen spits haalde

De fans van KV Mechelen bleven op Deadline Day op hun honger zitten. Er streek wel nog een ...

368
368
<strong>Genk rekent op herhaling Ito-scenario</strong>
Genk rekent op herhaling Ito-scenario

Paul Onuachu out, Tolu Arokodare in. Deadline Day bracht een schokgolf teweeg in de Cegeka Arena, ...

224
224
'PSV grijpt in na megabod op Bakayoko'
'PSV grijpt in na megabod op Bakayoko'

PSV beleefde een opmerkelijke transferperiode, waarin het zijn aanval leeggeroofd zag worden. Cody ...

81
81
RWDM haalt op de valreep nog een Braziliaan
RWDM haalt op de valreep nog een Braziliaan

In de Challenger Pro League wordt de titelstrijd nog razend spannend, want slechts twee punten ...

25
25
'Standard laat nog een speler vertrekken'
'Standard laat nog een speler vertrekken'

Voor Standard was de laatste dag van de transferperiode nog bijzonder druk. De Rouches vonden ...

168
168