Club Brugge bezorgt Mourinho enorme domper

Club Brugge bezorgt Mourinho enorme domper

De verrassendste nieuwkomer bij Club Brugge is ongetwijfeld Ruben Providence. In zijn prille carrière kwam de 20-jarige huurling nog nooit in actie op het hoogste niveau. AS Roma stuurde Providence naar Club Brugge om meer ervaring op te doen, maar zijn start verloopt er niet van een leien dakje. Providence speelde in tegenstelling tot de andere nieuwkomers nog geen enkele oefenwedstrijd en bovendien nam Philippe Clement hem niet op voor de Champions League-campagne. Dat zullen AS Roma en José Mourinho niet graag gezien hebben. Providence liep op de koop toe een blessure op aan de enkel. Ook dat nog.


GROOT TALENT, WEINIG MINUTEN

Een mix van aanwinsten op de korte termijn gekoppeld aan versterkingen met het oog op de toekomst: Club Brugge voerde in de voorbije zomermercato een gediversifieerd aankoopbeleid door. Eén van de aanwinsten met een groot toekomstperspectief was Ruben Providence. De 20-jarige flankaanvaller wordt voor één seizoen gehuurd van AS Roma, met een aankoopoptie van ruim 2 miljoen euro. Een prikje, als de Franse jeugdinternational zich goed ontwikkelt in het Jan Breydelstadion.



Van alle zomerse aanwinsten is Ruben Providence diegene waarvan er het meeste voorbehoud ingeroepen wordt. De jonge flankaanvaller speelde in zijn prille carrière namelijk nog geen enkele officiële wedstrijd op het hoogste niveau. Daarentegen staat echter dat Providence een veelbelovende opleiding ervaarde bij Paris Saint-Germain en AS Roma. In Rome haalde hij vorig seizoen in de context van de Serie A elf keer het wedstrijdblad, maar in het eerste elftal raakte hij er niet aan speelminuten.

MOOIE VOETBALLER

Bij de U19 van Paris Saint-Germain werd Ruben Providence gekneed door Thiago Motta, ex-speler van onder meer de Parijzenaren zelf, Atlético Madrid, Internazionale en FC Barcelona. De Braziliaan hielp hem de cruciale vooruitgang te boeken, waarna Providence een transfer naar AS Roma kon afdwingen. Ook al speelde hij in Rome nog geen enkele wedstrijd op het hoogste niveau, misschien ook wel logisch als pas 20-jarige, Providence stond er wel te boek als een groot talent.



Ruben Providence bezit een mooie stijl als flankaanvaller, waarbij er meerdere hoogwaardige kwaliteiten opvallen. De Franse jeugdinternational beschikt bijvoorbeeld over een knappe balbehandeling – vooral zijn first touch zou tot de verbeelding spreken. Daarnaast was Providence heel bepalend bij de U19 van AS Roma. “Hij was zeer efficiënt voor het doel”, verklaarde zijn vader Jean onlangs aan La Dernière Heure. “Hij scoorde, bracht gevaar en speelde veel.”

BEWUST GEKOZEN VOOR CLUB

Maar wat komt zo'n hoogwaardig profiel zoals Ruben Providence, toch onder contract bij AS Roma, Frans jeugdinternational en ex-Paris Saint-Germain, dan zoeken bij Club Brugge, dat toch een lager aangeschreven ploeg is? Speelminuten is het enige antwoord. “Je mag het aanzien van Club in het buitenland niet onderschatten. Dat merken we tijdens de gesprekken die we met spelers voeren. Ook het Basecamp en de verhalen van Diatta en Kossounou spreken hen enorm aan”, verklaarde Philippe Clement net voor de officiële aankondiging van Providence bij Club.



Ook het kamp-Providence benadrukte dat de 20-jarige voor Club Brugge koos omwille van het interessante platform voor jonge spelers. Club Brugge is daarom een mooie opportuniteit en biedt tevens een uniek podium om individuele progressie te kunnen maken. “Het is de grootste club in België, die op een zeer hoog niveau speelt. We weten dat hij hier zijn kans zal krijgen. Nu wil hij zich bij Club Brugge laten zien”, verklaarde vader Jean Providence aan La Dernière Heure.

GEEN INVLOED VAN MOURINHO

In een gunstig scenario, wanneer Ruben Providence een goede indruk nalaat in België, zou Club Brugge de aankoopoptie van 2 miljoen euro kunnen lichten en hem bijgevolg definitief kunnen overnemen. Anderzijds zou Providence ook zelf de sleutel in handen hebben over zijn toekomst. Als AS Roma en José Mourinho namelijk zouden besluiten om de Fransman volgend seizoen een volwaardige kans te geven in het eerste elftal, dan zou Providence daar toch wel twee keer moeten over nadenken.



Maar in beide scenario’s zal AS Roma-coach José Mourinho uiteraard hopen dat zijn speler zich goed zal ontplooien in Brugge. Enerzijds kunnen ze 2 miljoen euro vangen voor Ruben Providence, en in het andere geval krijgt AS Roma na één jaar een betere, kwalitatievere en meer ervaren speler terug. De Portugese coach had in het voorbije tussenseizoen zelfs weinig invloed op de huurbeurt van Providence aan Club Brugge. Het vertrek van Providence zou zelfs geen verband inhouden met de komst van Mourinho in juli laatstleden.

DE ENKEL VAN PROVIDENCE

Ruben Providence nam dus de vlucht vooruit naar Club Brugge, waar hij hoopt om veel speelminuten te maken en zich gunstig te ontwikkelen. Maar een directe impact wordt er evenwel niet verwacht van de jonge Fransman. In tegenstelling tot andere zomeraanwinsten van Club Brugge kwam Providence nog in geen enkele oefenwedstrijd in actie. In de laatste competitiewedstrijd tegen AA Gent haalde hij zelfs de wedstrijdselectie niet. Het nummer 14 van Club Brugge heeft dus duidelijk nog wat tijd nodig om beschikbaar te worden voor het eerste elftal.



De algemene verwachting omtrent Ruben Providence was dat hij na de voorbije interlandbreak zijn eerste stappen in het eerste elftal zou zetten. Maar uitgerekend in die interlandbreak zakte de 20-jarige op training door zijn enkel. “Hij is geblesseerd geraakt en is al geopereerd. Hij zal toch snel enkele maanden out zijn”, verklaarde Philippe Clement donderdag op de persconferentie. Twee maanden, volgens Het Laatste Nieuws. Geen overkomelijk probleem, want Providence’s blessure heeft geen gevolg op de huurdeal tussen Club Brugge en AS Roma.

ROMA & MOURINHO

José Mourinho is een coach die eerder resultaatgericht en op de korte termijn werkt, getuige de actuele zes op zes van AS Roma in de Serie A. Daardoor legt de Portugese succescoach zijn focus in Rome voornamelijk op het actuele aanwezige spelersmateriaal. In de voorbereiding op het volgende seizoen krijgen de teruggekeerde huurlingen vervolgens de kans om zich terug te bewijzen aan de hoofdcoach van AS Roma. Het is een manier van meedenken met zijn broodheer. AS Roma is niet meer de topclub van weleer, waardoor er creatief moet worden omgesprongen op het transfergebied.



Een teruggekeerde huurling met flink wat extra bagage past dan perfect in die optiek. En dat is een scenario dat Roma kan bekomen met Ruben Providence. Maar dat hij nog geen minuut speelde in de oefenwedstrijden én het feit dat Philippe Clement hem niet opnam – voor Providence’s blessure - op de inschrijvingslijst van de Champions League, zal toch ongetwijfeld een klein dompertje geweest zijn bij José Mourinho en AS Roma. De opgelopen blessure van Providence is uiteraard geen goed nieuws voor alle partijen, maar daarvoor kan de schuld moeilijk bij Club Brugge gelegd worden.

POLL: Zal Providence slagen bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

13
13
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

19
19
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

244
244
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

387
387
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

123
123
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

203
203
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

708
708
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

821
821
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

656
656
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

200
200
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1268
1268
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

297
297
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

277
277
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

925
925
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

308
308