Raman bereikt dramatisch dieptepunt bij Anderlecht

Raman bereikt dramatisch dieptepunt bij Anderlecht

Benito Raman is op korte termijn uitgegroeid tot een belangrijke speler voor Vincent Kompany, en daarnaast ook tot een publiekslieveling voor de immer kritische achterban van Anderlecht. Maar de 26-jarige aanvaller laat wel dramatische cijfers noteren op het vlak van efficiëntie. Nochtans verricht Raman bij Anderlecht het meeste ondernomen doelpogingen én is hij er veruit de gevaarlijkste man.


RAMAN & KOMPANY

Benito Raman beantwoordt momenteel volledig aan de oorspronkelijk opgestelde profielschets door Vincent Kompany. “De reden waarom de club Raman wou aantrekken is zijn intensiteit”, verklaarde de coach van Anderlecht eerder dit seizoen over de komst van Raman. “Het is een jongen met een ongelooflijke energie, iemand die hard werkt voor de ploeg en iemand die alert is binnen de grote rechthoek. Benito zal een belangrijke speler worden.” En dat is ie ook geworden.



RAMAN VERRAST 

Vincent Kompany kan vandaag enkel maar heel tevreden zijn over de geleverde prestaties van Benito Raman. De aanvaller brengt Anderlecht een grote mate van energie, pressing en intensiteit bij - in de match tegen KAS Eupen zelfs tot krampen toe. Raman is met die kwaliteiten een erg belangrijke speler geworden in de ploeg van Vincent Kompany. In de eerste vijf competitiewedstrijden startte de 26-jarige al enkele keer in de basisploeg van paars-wit. En da's geen toeval.



Slechts vijf spelers van Anderlecht tellen momenteel meer speelminuten in de Jupiler Pro League dan Benito Raman. Enkel Hendrik Van Crombrugge, Wesley Hoedt, Josh Cullen, Sergio Gomez en Michael Murillo hebben op dit moment nog meer speelminuten achter de kiezen dan hem. 't Is duidelijk dat de guitige aanvaller zich in sneltempo opwerkte tot één van de belangrijke pijlers in het elftal van Vincent Kompany. Raman is zelfs de publiekslieveling geworden van de Anderlecht-fans. Wie had dat enkele maanden geleden zelfs nog maar durven dénken?

HET GROTE WERKPUNT 

Maar toch valt er één kanttekening te bemerken bij de doorwegend positieve prestaties van Benito Raman bij Anderlecht: hij scoort toch o zo moeilijk. De aanvaller van Anderlecht kon in de eerste vijf wedstrijden van de Jupiler Pro League tijd nog maar één doelpunt maken, de voorrondes van de Conference League buiten beschouwing gelaten, en dat was trouwens een simpel binnentikkertje tegen KAS Eupen. Zo'n doelpunten moeten uiteraard altijd nog gemaakt worden, maar in die specifieke fase zou het initiële schot van Francis Amuzu sowieso over de doellijn gerold zijn. 



Het is duidelijk dat de doelpuntenproductie van Benito Raman in de Jupiler Pro League niet bepaald van een leien dakje loopt. Dat was oorspronkelijk ook de verwachting niet, want de 26-jarige aanvaller werd niet aangetrokken voor zijn neus voor doelpunten maar wel voor zijn specifieke kwaliteiten op het gebied van diepgang, energie en intensiteit. Maar dit seizoen wordt Raman door Vincent Kompany in zijn elftal wel altijd uitgespeeld als centrale spits. En op die positie mogen er wel meer doelpunten verwacht worden dan één stuk op vijf competitiematchen.

DE TREND VAN SCHALKE 04 

De tekortkoming van Benito Raman op het gebied van efficiëntie voor het doel, wordt pijnlijk duidelijk als we er de betreffende cijfers bijnemen. Dit seizoen vergaarde hij namelijk al elf doelkansen, waarvan hij slechts één doelpunt kon scoren. Dat houdt een dramatische omzetratio in van amper 9%, een gemiddelde dat niet bepaald strookt met de normen van een centrale spits bij Anderlecht. Logischerwijze behoort Raman in dat onderdeel tot één van de minst presterende centrumspitsen van de Jupiler Pro League.

Die gebrekkige kwaliteit voor het doel is echter geen verrassing. Vorig seizoen legde Benito Raman bij Schalke 04 namelijk gelijkaardige cijfers voor op het gebied van efficiëntie: bij Die Königsblauen zette hij slechts 8% van zijn doelkansen om naar effectieve doelpunten. Op het gebied van doelgerichtheid viel hij in de Bundesliga zelfs helemaal door de mand: amper 28% van zijn doelpogingen belandden toen tussen de palen. Geen enkele aanvaller in de Bundesliga scoorde nog lager in dit onderdeel.



Het is dus duidelijk dat Benito Raman op het gebied van efficiëntie bitter weinig vooruitgang heeft geboekt. Vorig seizoen was Schalke 04 in de Duitse Bundesliga uiteraard een absolute laagvlieger, wat het voor elke speler extreem moeilijk maakte om doelpunten te scoren. Maar dit seizoen speelt Raman bij Anderlecht, in een minder veeleisende competitie, bij een ploeg die aanvallender voetbal op de mat legt dan Die Königsblauen. Dan zou hij toch meer doelpunten moeten scoren. Of op z'n minst meer efficiënt moeten zijn.

DRAMATISCHE CIJFERS 

Benito Raman laat zich in elk geval wel gelden op het offensief vlak. Door zijn intensieve manier van pressen en voetballen, is hij een spits die zwaar weegt op een verdediging. Maar Raman is ook nadrukkelijk aanwezig bij het doelgevaar bij Anderlecht. Samen met Francis Amuzu telt Raman bij Sporting namelijk het meeste aantal ondernomen pogingen naar het vijandige doel. Zowel Amuzu als Raman zijn dit seizoen goed voor elk elf doelpogingen. Anderzijds konden beide spelers ook nog maar één keer tot scoren komen.

En vooral in het specifieke geval van Benito Raman is dat zorgwekkend te noemen. De 26-jarige aanvaller verzamelde naast het meeste ondernomen doelpogingen bij Anderlecht, ook het hoogste aantal expected goals. Die betreffende waarde van Raman bedraagt bijna het dubbele dan dat van Joshua Zirkzee, de runner-up bij Anderlecht in dat onderdeel. Raman schiet dus niet lukraak naar het doel, hij bevindt zich doorgaans op een goede positie om tot scoren te komen. Alleen, veel scoren komt er niet van.



Het hoogste aantal schoten naar doel, de meeste expected goals achter z'n naam, … Benito Raman heeft een grote invloed op het offensieve spelbeeld van Anderlecht, al mankeert hij dus duidelijk de cruciale efficiëntie om die dreiging om te zetten in doelpunten. Een goede start voor Raman zou alvast de pure doelgerichtheid kunnen zijn, want de 26-jarige trapt amper 18% van zijn verrichte doelpogingen ook effectief tussen de palen. Met dat gemiddelde is hij veruit de slechts presterende speler bij Anderlecht. 

ONDERMAATS TEGEN GENK 

De matige kwaliteit van afwerking van Benito Raman kwam in de vorige speeldag al nadrukkelijk tot uiting tegen KRC Genk. Terwijl zijn Limburgse collega Iké Ugbo aan één kans genoeg had om een doelpunt te scoren, de winnende treffer nota bene, kon Raman middels vier doelpogingen geen enkele goal lukken. “Had zijn momenten, maar een spits wordt op zijn doelpunten beoordeeld. Aan Raman zijn afwerking is nog veel werk”, staafde Het Nieuwsblad de 5 op 10 van Raman.



Ook Het Laatste Nieuws gaf aandacht aan de minderwaardige afwerking van Benito Raman tegen KRC Genk. “Ook Benito Raman kende gisteren niet zijn meest gelukkige partij, hij liet twee dotten van kansen onbenut.” Het wordt dus afwachten of Raman straks die negatieve trend zal doortrekken tegen KV Mechelen, of die net zal doorbreken. Malinwa beschikt alvast over de derde meest gepasseerde defensie van de Jupiler Pro League, dus het valt te verwachten dat er voor Raman wel mogelijkheden zullen liggen om te scoren. 

POLL: Zal Raman een betere killer worden bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

58
58
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

27
27
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

282
282
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

421
421
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

137
137
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

232
232
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

747
747
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

846
846
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

671
671
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

203
203
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1305
1305
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

305
305
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

278
278
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

945
945
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

310
310