Raman bereikt dramatisch dieptepunt bij Anderlecht

Foto: Raman bereikt dramatisch dieptepunt bij Anderlecht

Benito Raman is op korte termijn uitgegroeid tot een belangrijke speler voor Vincent Kompany, en daarnaast ook tot een publiekslieveling voor de immer kritische achterban van Anderlecht. Maar de 26-jarige aanvaller laat wel dramatische cijfers noteren op het vlak van efficiëntie. Nochtans verricht Raman bij Anderlecht het meeste ondernomen doelpogingen én is hij er veruit de gevaarlijkste man.

RAMAN & KOMPANY

Benito Raman beantwoordt momenteel volledig aan de oorspronkelijk opgestelde profielschets door Vincent Kompany. “De reden waarom de club Raman wou aantrekken is zijn intensiteit”, verklaarde de coach van Anderlecht eerder dit seizoen over de komst van Raman. “Het is een jongen met een ongelooflijke energie, iemand die hard werkt voor de ploeg en iemand die alert is binnen de grote rechthoek. Benito zal een belangrijke speler worden.” En dat is ie ook geworden.RAMAN VERRAST 

Vincent Kompany kan vandaag enkel maar heel tevreden zijn over de geleverde prestaties van Benito Raman. De aanvaller brengt Anderlecht een grote mate van energie, pressing en intensiteit bij - in de match tegen KAS Eupen zelfs tot krampen toe. Raman is met die kwaliteiten een erg belangrijke speler geworden in de ploeg van Vincent Kompany. In de eerste vijf competitiewedstrijden startte de 26-jarige al enkele keer in de basisploeg van paars-wit. En da's geen toeval.Slechts vijf spelers van Anderlecht tellen momenteel meer speelminuten in de Jupiler Pro League dan Benito Raman. Enkel Hendrik Van Crombrugge, Wesley Hoedt, Josh Cullen, Sergio Gomez en Michael Murillo hebben op dit moment nog meer speelminuten achter de kiezen dan hem. 't Is duidelijk dat de guitige aanvaller zich in sneltempo opwerkte tot één van de belangrijke pijlers in het elftal van Vincent Kompany. Raman is zelfs de publiekslieveling geworden van de Anderlecht-fans. Wie had dat enkele maanden geleden zelfs nog maar durven dénken?

HET GROTE WERKPUNT 

Maar toch valt er één kanttekening te bemerken bij de doorwegend positieve prestaties van Benito Raman bij Anderlecht: hij scoort toch o zo moeilijk. De aanvaller van Anderlecht kon in de eerste vijf wedstrijden van de Jupiler Pro League tijd nog maar één doelpunt maken, de voorrondes van de Conference League buiten beschouwing gelaten, en dat was trouwens een simpel binnentikkertje tegen KAS Eupen. Zo'n doelpunten moeten uiteraard altijd nog gemaakt worden, maar in die specifieke fase zou het initiële schot van Francis Amuzu sowieso over de doellijn gerold zijn. Het is duidelijk dat de doelpuntenproductie van Benito Raman in de Jupiler Pro League niet bepaald van een leien dakje loopt. Dat was oorspronkelijk ook de verwachting niet, want de 26-jarige aanvaller werd niet aangetrokken voor zijn neus voor doelpunten maar wel voor zijn specifieke kwaliteiten op het gebied van diepgang, energie en intensiteit. Maar dit seizoen wordt Raman door Vincent Kompany in zijn elftal wel altijd uitgespeeld als centrale spits. En op die positie mogen er wel meer doelpunten verwacht worden dan één stuk op vijf competitiematchen.

DE TREND VAN SCHALKE 04 

De tekortkoming van Benito Raman op het gebied van efficiëntie voor het doel, wordt pijnlijk duidelijk als we er de betreffende cijfers bijnemen. Dit seizoen vergaarde hij namelijk al elf doelkansen, waarvan hij slechts één doelpunt kon scoren. Dat houdt een dramatische omzetratio in van amper 9%, een gemiddelde dat niet bepaald strookt met de normen van een centrale spits bij Anderlecht. Logischerwijze behoort Raman in dat onderdeel tot één van de minst presterende centrumspitsen van de Jupiler Pro League.

Die gebrekkige kwaliteit voor het doel is echter geen verrassing. Vorig seizoen legde Benito Raman bij Schalke 04 namelijk gelijkaardige cijfers voor op het gebied van efficiëntie: bij Die Königsblauen zette hij slechts 8% van zijn doelkansen om naar effectieve doelpunten. Op het gebied van doelgerichtheid viel hij in de Bundesliga zelfs helemaal door de mand: amper 28% van zijn doelpogingen belandden toen tussen de palen. Geen enkele aanvaller in de Bundesliga scoorde nog lager in dit onderdeel.Het is dus duidelijk dat Benito Raman op het gebied van efficiëntie bitter weinig vooruitgang heeft geboekt. Vorig seizoen was Schalke 04 in de Duitse Bundesliga uiteraard een absolute laagvlieger, wat het voor elke speler extreem moeilijk maakte om doelpunten te scoren. Maar dit seizoen speelt Raman bij Anderlecht, in een minder veeleisende competitie, bij een ploeg die aanvallender voetbal op de mat legt dan Die Königsblauen. Dan zou hij toch meer doelpunten moeten scoren. Of op z'n minst meer efficiënt moeten zijn.

DRAMATISCHE CIJFERS 

Benito Raman laat zich in elk geval wel gelden op het offensief vlak. Door zijn intensieve manier van pressen en voetballen, is hij een spits die zwaar weegt op een verdediging. Maar Raman is ook nadrukkelijk aanwezig bij het doelgevaar bij Anderlecht. Samen met Francis Amuzu telt Raman bij Sporting namelijk het meeste aantal ondernomen pogingen naar het vijandige doel. Zowel Amuzu als Raman zijn dit seizoen goed voor elk elf doelpogingen. Anderzijds konden beide spelers ook nog maar één keer tot scoren komen.

En vooral in het specifieke geval van Benito Raman is dat zorgwekkend te noemen. De 26-jarige aanvaller verzamelde naast het meeste ondernomen doelpogingen bij Anderlecht, ook het hoogste aantal expected goals. Die betreffende waarde van Raman bedraagt bijna het dubbele dan dat van Joshua Zirkzee, de runner-up bij Anderlecht in dat onderdeel. Raman schiet dus niet lukraak naar het doel, hij bevindt zich doorgaans op een goede positie om tot scoren te komen. Alleen, veel scoren komt er niet van.Het hoogste aantal schoten naar doel, de meeste expected goals achter z'n naam, … Benito Raman heeft een grote invloed op het offensieve spelbeeld van Anderlecht, al mankeert hij dus duidelijk de cruciale efficiëntie om die dreiging om te zetten in doelpunten. Een goede start voor Raman zou alvast de pure doelgerichtheid kunnen zijn, want de 26-jarige trapt amper 18% van zijn verrichte doelpogingen ook effectief tussen de palen. Met dat gemiddelde is hij veruit de slechts presterende speler bij Anderlecht. 

ONDERMAATS TEGEN GENK 

De matige kwaliteit van afwerking van Benito Raman kwam in de vorige speeldag al nadrukkelijk tot uiting tegen KRC Genk. Terwijl zijn Limburgse collega Iké Ugbo aan één kans genoeg had om een doelpunt te scoren, de winnende treffer nota bene, kon Raman middels vier doelpogingen geen enkele goal lukken. “Had zijn momenten, maar een spits wordt op zijn doelpunten beoordeeld. Aan Raman zijn afwerking is nog veel werk”, staafde Het Nieuwsblad de 5 op 10 van Raman.Ook Het Laatste Nieuws gaf aandacht aan de minderwaardige afwerking van Benito Raman tegen KRC Genk. “Ook Benito Raman kende gisteren niet zijn meest gelukkige partij, hij liet twee dotten van kansen onbenut.” Het wordt dus afwachten of Raman straks die negatieve trend zal doortrekken tegen KV Mechelen, of die net zal doorbreken. Malinwa beschikt alvast over de derde meest gepasseerde defensie van de Jupiler Pro League, dus het valt te verwachten dat er voor Raman wel mogelijkheden zullen liggen om te scoren. 

POLL: Zal Raman een betere killer worden bij Anderlecht?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

36
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1324
{insert image alt}

Engelse media lijken niet te geloven in vertrek Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

0
{insert image alt}

AA Gent en Beerschot moeten boeten door fans

Het valt op dat ook in België er opvallend veel problemen zijn met supporters, die zich regelmatig ...

26
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

22
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

26
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

336
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

76
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

235
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

96
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

104
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

505
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

188
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

45
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

370
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

256
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

368
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

167
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

784
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

182
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

532
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

95
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

177
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

209
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

823
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1012
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

220
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

274