De Condé bezorgt Kompany ijskoude douche

De Condé bezorgt Kompany ijskoude douche

Anderlecht zoekt doelpunten. Net zoals vorig seizoen kampt Sporting ook dit jaar met een probleem in de doelpuntenproductie. Vandaag ontbreekt er een echte doelpuntenmachine bij Anderlecht, een goalgetter die vanuit het niets een goal kan scoren. Zo iemand als Iké Ugbo, de spits waar Anderlecht in de zomermaanden op aasde, maar die uiteindelijk naar KRC Genk trok. 


GROOT PROBLEEM 

Sinds Vincent Kompany aan het roer staat bij Anderlecht, is het spel overwegend positief maar loopt het vaak verkeerd in de zone van de waarheid. Vorig seizoen scoorde Anderlecht 1,4 doelpunt per wedstrijd, goed voor een verontrustende tiende plaats in die desbetreffende rangschikking. Op basis van het aantal gescoorde doelpunten was het dus een klein mirakel dat Anderlecht zich überhaupt nog kon kwalificeren voor de Champions' Play-off. En ook in de huidige jaargang botst Sporting op dat wederkerend probleem. 

Dit seizoen valt er weinig beterschap te merken in de doelpuntenproductie van Anderlecht. Ook dit jaar bezet Sporting de tiende plaats in de betreffende rangschikking, maar hun gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd neemt wel gevoelig af van 1,4 goal vorig jaar naar 1,28 goal dit jaar. Dat heeft grotendeels te maken omdat het vertrek van Lukas Nmecha een grote leemte nalaat in het Lotto Park, en anderzijds omdat Anderlecht vandaag niet beschikt over een goalgetter pur sang.



In de voorbije zomermercato informeerde Peter Verbeke nochtans bij verschillende goaltjesdieven, maar de Head of Sports stootte al snel op de financiële limieten bij Anderlecht. 't Was ook daarom dat Joshua Zirkzee (Bayern München) en Christian Kouamé (Fiorentina) enkel op huurbasis konden aangetrokken worden, telkens zonder de opname van een aankoopoptie. Als je de vereiste kwaliteit niet kunt kopen, dan kan je altijd proberen om goede spelers te huren. Op Neerpede is creativiteit nog steeds koning.

3,5 MILJOEN

Op het bureau van Peter Verbeke passeerden er in de voorbije maanden verschillende namen de revue en die van Iké Ugbo was daar één van. De Engelse spits werd vorig seizoen door Chelsea verhuurd aan Cercle Brugge, waar hij 16 competitiedoelpunten kon scoren. Straf, bij een vereniging die ternauwernood de degradatie kon afwenden. Chelsea besloot in de voorbije zomermercato om Ugbo definitief te verkopen. Anderlecht werd gelinkt aan dit transferdossier, maar 't was uiteindelijk KRC Genk dat de 22-jarige uiteindelijk kon binnenhalen.

En dat bovendien voor een relatief beperkte transfersom van 3,5 miljoen euro. Iké Ugbo scoorde vorig seizoen aan een indrukwekkend gemiddelde van 0,5 doelpunt per 90 minuten. Daarnaast was de Nigeriaanse Engelsman in de vorige editie van de Jupiler Pro League zelfs de derde efficiëntste spits na Bas Dost (Club Brugge) en Paul Onuachu (KRC Genk). En dat trouwens bij Cercle Brugge, vorig jaar een absolute laagvlieger. Dan is een transfersom van 3,5 miljoen toch een echt koopje, zo lijkt ons.



3,5 miljoen euro is een bedrag dat KRC Genk zonder al te veel problemen kan ophoesten, en ook voor Anderlecht zou dat geen onoverkomelijk probleem mogen vormen. De aankoopprijs van de zomertransfers Kristoffer Olssen (4 miljoen) en Benito Raman (3 miljoen) lag namelijk in diezelfde lijn, al is het goed mogelijk dat Anderlecht geen beschikbaar transferbudget meer over had om te voldoen aan de financiële eisen van Chelsea. Dan is het huren van Joshua Zirkzee en Christian Kouamé een minder onmogelijke opdracht.

GEEN UGBO BIJ ANDERLECHT 

“Als technisch directeur krijgt je vaak de vraag welk type spits je zoekt”, klopte Dimitri de Condé zich op de borst na de komst van Iké Ugbo bij KRC Genk. “Dan zeg ik altijd een echte doelpuntenmaker en daar is Iké Ugbo gewoon heel goed in.” De Limburgers hebben met Ugbo dus hun droomprofiel beet, terwijl er bij Anderlecht toch met enige jaloerse blikken wordt gekeken richting de Cegeka Arena. Sporting beschikt dit seizoen in tegenstelling tot KRC Genk namelijk niet over een echte doelpuntenmaker. Genk telt er zelfs twee met Ugbo en Paul Onuachu.



Christian Kouamé is bijvoorbeeld geen goalgetter pur sang, iets wat de Ivoriaan al zelf verschillende keren aangaf. Joshua Zirkzee bezit die intrinsieke kwaliteit wél, maar de Nederlander presteert voorlopig nog te wisselvallig in dat onderdeel. Dan zou een type-Iké Ugbo vandaag veeleer grote brokken kunnen maken in de spits bij Anderlecht. Want zoals we eerder aangaven, valt ook dit seizoen de doelpuntenproductie van Sporting dik tegen. Ugbo is een spits die leeft van doelpunten, die snel is, altijd in beweging en dodelijk in het strafschopgebied.

JALOERS ANDERLECHT 

En dat bewees Iké Ugbo al in zijn eerste wedstrijd met KRC Genk tegen … Anderlecht. In minuut 82 kwam hij Paul Onuachu vervangen en daarna demonstreerde Ugbo zijn zuivere kernkwaliteiten. Na een knappe pass van Kristian Thorstvedt zette Ugbo de 1-0 eindstand op het bord. Eén shot, één goal. Dodelijk in de zestien. Getekend: Iké Ugbo. Anderlecht was weeral een teleurstelling rijker, want paars-wit was nochtans de betere ploeg tegen Genk. Alleen … de scherpte voor het doel ontbrak.

“Anderlecht zal spijt hebben dat het Ugbo niet binnen hengelde, met Chelsea als voormalige werkgever is hij immers ook geen slechte naam. Met hem had Anderlecht misschien met 0-3 gewonnen”, schreef Het Nieuwsblad. En da's dus misschien wel waar. “Dat er aan de overkant bij Genk wel een echte goalgetter rondliep en Genk-coach John van den Brom het een “gelukkige overwinning” noemde, maakte het alleen maar zuurder voor Kompany.”



Iké Ugbo zal zijn gemiddelde van één goal op één doelkans uiteraard geen gans seizoen volhouden, maar hij bewees in zijn eerste minuten voor Genk al meteen over een ongelofelijk torinstinct te beschikken. Op die manier trekt hij dus zijn fantastische lijn van bij Cercle Brugge gewoon door. Ugbo vergelijkt zichzelf met Edinson Cavani omdat hij vlot in één tijd kan scoren, maar ook soms genoeg heeft aan een halve kans om doeltreffend te zijn. “Ik moest alleen spurten en scoren. Precies daar liggen mijn kwaliteiten”, verklaarde Ugbo na zijn winning-goal tegen Anderlecht. 

KOUAME, ZIRKZEE, UGBO 

Christian Kouamé en Joshua Zirkzee zouden naar de normen van de Jupiler Pro League tot de beste spelers van de competitie moeten behoren. De Ivoriaan kwam nog maar één keer in actie voor Sporting, terwijl de Nederlander eerder een matige indruk nalaat. Bovendien zijn beide zomeraanwinsten geen volbloed goaltjesdieven. En da's net waar Anderlecht dit seizoen grote nood aan heeft. 



Dat maakt het des te ongelukkiger dat de Belgische recordkampioen in de voorbije maanden in verband werd gebracht met Iké Ugbo, vorig seizoen de derde efficiëntste centrumspits van de Jupiler Pro League. De Nigeriaanse Engelsman trok uiteindelijk naar KRC Genk waar hij in zijn eerste speelminuten voor zijn nieuwe werkgever uitgerekend tegen Anderlecht de winning-goal maakte. 

POLL: Heeft Anderlecht een type-Ugbo nodig?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

11
11
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

84
84
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

227
227
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

65
65
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

435
435
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

534
534
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

202
202
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

321
321
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

877
877
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

952
952
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

727
727
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

217
217
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1419
1419
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

329
329
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

292
292