Miscasts en flaters: de transferblunders van Anderlecht

Miscasts en flaters: de transferblunders van Anderlecht

In de voorbije zomermercato nam RSC Anderlecht afscheid van een pak overbodige spelers. Wees gerust, we besparen je alle namen – 't waren er namelijk 17 (!). Maar de transferblunders van Isaac Kiese Thelin, Luka Adzic en Bubacarr Sanneh lichtten we graag nog even toe. Alledrie kenden ze een langdurige en tegenvallende passage bij Sporting. En alledrie werden ze aangetrokken door Luc Devroe, die oorspronkelijk heel grote plannen had met hen.


LUKA ADZIC

't Is is één van de namen die jaarlijks terugkeert in de transferlijstjes, maar ook eentje die nooit volwaardig deel uitmaakte van de eerste ploeg bij Anderlecht. Luka Adzic werd in 2018 aangetrokken door Luc Devroe, en hij werd er voorgesteld aan het grote publiek als een groot talent. Als één van de grootste talenten van de Balkan zelfs. “Adzinho, omdat ik speel zoals een Braziliaan”, lachte Adzic zich de tanden bloot toen hij officieel werd voorgesteld in Anderlecht.

Anderlecht betaalde 800 duizend euro aan Rode Ster Belgrado om Luka Adzic aan te trekken. Nochtans waren er, volgens bepaalde media en Luc Devroe zelf –, andere en grotere Europese clubs in de running voor hem zoals Ajax, Benfica, Basaksehir, PSV Eindhoven, Sevilla FC en Atlético Madrid. Hoewel voorgenoemde clubs naar verluidt meer geld wilden betalen voor Adzic, verkoos de Serviër nadrukkelijk Anderlecht als volgende bestemming in zijn carrière. Sympathiek van hem.



Maar bij Anderlecht kwam Luka Adzic niet erg veel voor in het stuk. De jonge aanvaller – hij was pas 19 jaar toen hij naar Brussel verhuisde – moest zich aanpassen aan de verhoogde intensiteit en op de koop toe liep hij in de voorbereiding een blessure op aan de voet. Dan is het moeilijk om jezelf in de gunst te spelen van de coach, hoewel Hein Vanhaezebrouck wel degelijk iets zag in Adzic. De Serviër moest enkel nog zijn individuele acties laten evolueren in meer teamgerichte handelingen.

In drie jaar bij Anderlecht raakte de Servische aanvaller aan een totaal van zes officiële wedstrijden. Niet geslaagd dus. “Anderlecht heeft gekocht op het niveau van KV Oostende”, verklaarde Aad de Mos destijds over het dramatische aankoopbeleid van Luc Devroe bij Anderlecht. Adzic werd in de voorbije jaren respectievelijk uitgeleend aan FC Emmen, Ankaragücü en een tweede keer aan FC Emmen. Vanaf de huidige jaargang is Anderlecht definitief verlost van Adzic. Na het onderling verbreken van zijn contract stapte hij gratis over naar PEC Zwolle.

BUBACARR SANNEH

“Na bloed, zweet en tranen ben ik zeer fier op deze transfer”, tweette Marc Coucke anno 2018 op de laatste dag van de zomermercato. “Welkom Buba. Als je zo hard verdedigt als je club onderhandelde, dan zullen we veel plezier aan je beleven.” Eén jaar eerder kon Bubacarr Sanneh nog voor zo'n 200 duizend euro naar KV Kortrijk, maar Sporting betaalde in de zomer van 2018 maar liefst 40 keer meer voor de centrale verdediger. Een prestigetransfer van voorzitter Coucke, zo luidde het in de wandelgangen.

Bubacarr Sanneh kwam over van de Deense topclub FC Midtjylland, die aldaar werd omschreven als één van de beste spelers van de competitie. Daarom besloot Midtjylland om de absolute jackpot te beogen bij een vertrek van Sanneh. Anderlecht zag meerdere aanbiedingen geweigerd, maar de Denen gingen uiteindelijk overstag voor een transfersom van maar liefst acht miljoen euro. Midtjylland schermde ook met geïnteresseerden uit grotere competities. Slim onderhandeld.



Bubacarr Sanneh, na Idrissa Sonko de tweede Gambiaan ooit bij Anderlecht, werd met die overdreven transfersom de duurste verdediger ooit in de Belgische competitie. “Acht miljoen? Geen druk”, klonk het bij Sanneh, die jaarlijks 800 duizend euro verdiende bij Anderlecht.
“Ik zie die transfersom niet als een last. Integendeel, dat ze zo veel voor mij betaalden, toont dat ze me echt wilden.” Maar de sterke centrale verdediger viel al snel door de mand bij Sporting.

Na enkele opvallende bedenkelijke prestaties werden er opeens grote vragen gesteld bij 'de man van acht miljoen'. “Hij moet meer lef en voetballend vermogen in het elftal brengen, de vraag is of hij dat überhaupt kan”, stelde analist Marc Degryse bijvoorbeeld met scherp. “Ik probeer me niet te laten beïnvloeden door het bedrag van zijn transfer, maar zelfs als ik dat buiten beschouwing laat, ben ik niet overtuigd”, aldus Degryse's collega Nordin Jbari.

ISAAC KIESE THELIN

Isaac Kiese Thelin staat al sinds januari 2017 onder contract bij RSC Anderlecht. Een eeuwigheid in voetbaltermen. Maar in dat lange tijdsbestek was de targetspits er nooit een meerwaarde-speler. En op Neerpede wist men dat op nochtans op voorhand. Luc Devroe haalde Thelin oorspronkelijk voor een halfjaar op huurbasis van Girondins de Bordeaux, waarna de Zweedse international niet het soort prestaties afleverde die het lichten van de aankoopoptie rechtvaardigden. Maar toch besloot Devroe om de huurdeal van Thelin om te zetten in een permanente transfer.

Deze bedenkelijke transactie bleek uiteindelijk een puur financiële inslag te hebben in plaats van een sportieve. Isaac Kiese Thelin beschikte niet over de vereiste kwaliteiten om te slagen bij Anderlecht, maar Luc Devroe dacht dat de Zweed zich elders wel in de kijker zou spelen. “Het is de bedoeling om er op termijn beter van te worden. In de voetbalwereld kan je niet alles uitleggen. We zullen binnen een aantal jaar wel zien voor hoeveel Thelin doorverkocht wordt en wie gelijk had. Op Anderlecht weten we meestal wel wat we doen hoor.” Het kwam Devroe op flinke kritiek te staan vanuit de paars-witte achterban.



Isaac Kiese Thelin werd maar liefst vier keer uitgeleend door Anderlecht, en de eerste keer was al meteen een succesvolle bij Waasland-Beveren. Ondanks de uitlatingen van Luc Devroe hoopte de eeuwige huurling om alsnog door te breken bij Sporting. “Anderlecht heeft me gekocht omdat ze tijdens de trainingen en wedstrijden potentieel in mij zien. Het feit dat ze me een langdurig contract aanbieden, wil toch zeggen dat ze in mij geloven. Ik respecteer dat sommige fans het daar moeilijk mee hebben. Ieder zijn opinie.”

Luc Devroe betaalde namens RSC Anderlecht in totaal 3,45 miljoen euro voor Isaac Kiese Thelin (700 duizend huur + 2,75 miljoen aankoop), maar tijdens zijn lange passage bij Sporting benaderde hij nooit dergelijke marktwaarde. Thelin kende weliswaar enkele succesvolle uitleenbeurten aan Waasland-Beveren (2017-2018), Malmö FF (2019-2020) en Kasimpasa (2020-2021), waar hij telkens veel scoorde, maar de slotsom bleef altijd hetzelfde: een hoogwaardig en dankbaar profiel voor Anderlecht heeft ie niet.



“We zullen binnen een aantal jaar wel zien voor hoeveel Thelin doorverkocht wordt en wie gelijk had.” Komt Luc Devroe even bedrogen uit. Maandag verliet Isaac Kiese Thelin de nationale ploeg van Zweden om zijn transfer naar het Turkse Konyaspor af te ronden, maar door de hoge commissie van zijn makelaar sprong de deal in extremis af. Er zouden nog enkele opties zijn in het Midden-Oosten maar het is nu al zeker dat Thelin géén 3,45 miljoen euro meer zal opbrengen voor Anderlecht. Devroe had dus geen gelijk …

POLL: Wie is de grootste transferblunder?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

406
406
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

55
55
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

60
60
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

321
321
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

158
158
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

201
201
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

171
171
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

176
176
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

93
93
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

390
390
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

36
36
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

35
35
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

368
368
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

308
308
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

504
504