Club Brugge ontrolt daverend plan met Izquierdo

Club Brugge ontrolt daverend plan met Izquierdo

Volgens de officiële communicatie van Club Brugge krijgt José Izquierdo de kans “om er verder te revalideren”. Maar al snel komen er meerdere sterke signalen naar boven die wijzen op een snelle sportieve rehabilitatie van de Colombiaan. En als alles straks meezit, dan kan Club misschien wel voor de tweede keer stevig cashen op Izquierdo.


HET HUIS VAN VERTROUWEN

Club Brugge zet hoog in op zijn comeback kids. De West-Vlamingen verrasten in de voorbije zomermercato door Wesley Moraes te huren van Aston Villa. De Braziliaanse aanvaller scheurde op 1 januari 2020 zijn voorste kruisbanden waardoor hij in de voorbije twee jaargangen van de Premier League gecombineerd aan slechts 85 speelminuten raakte. Door hem tijdelijk te stallen in de vertrouwde omgeving van Jan Breydel, hoopt Aston Villa na dit seizoen de 'echte' Wesley Moraes te kunnen recupereren. Ook The Villans geloven nog steeds hard in zijn kwaliteiten.

Club Brugge ging echter niet over één nacht ijs om Wesley Moraes een platform aan te bieden om zich te herlanceren. Voor de bekrachtiging van zijn huurcontract onderging de Braziliaan in Engeland en België namelijk een batterij aan medische en fysieke tests. Volgens Het Laatste Nieuws zou de rechterknie nog steeds niet de oude zijn, waardoor er toch nog twijfels hingen rond Wesley's terugkeer naar Club Brugge. Maar uiteindelijk gaf Blauw-Zwart toch groen licht voor de overgang, wat wil zeggen dat er wellicht toch weinig cruciale problemen opdoken omtrent de toestand van Wesley's rechterknie.



En ook bij de terugkeer van die andere voormalige sterkhouder ging Club Brugge erg behoedzaam te werk. Op Deadline Day kondigden de West-Vlamingen de komst aan van José Izquierdo, de ex-Gouden Schoen die toen al een poosje vertoefde op Westkapelle. De Colombiaan werkte in het Belfius Basecamp al een tijd hard aan zijn revalidatie na een zware knieblessure, waar hij op medisch en fysiek vlak intensief werd getest. Zijn contract bij Brighton & Hove Albion was net afgelopen waardoor Club hem gratis kon aantrekken. Aan een minimumcontract welteverstaan. Want Izquierdo verdiende in East Sussex immers 1,8 miljoen euro netto per jaar.

BACCA – IZQUIERDO

De terugkeer van Wesley Moraes sprak al danig tot de verbeelding van de Club Brugge-fans, maar de rentree van José Izquierdo deed dat wellicht nog meer. In vergelijking met de Braziliaanse krachtpatser liet Izquierdo in zijn Brugse periode namelijk een grotere erfenis na. De Colombiaan won in Brugge de landstitel, de beker, de supercup én de Gouden Schoen. Hij werd in 2017 ook de duurste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis, toen Brighton Hove & Albion met 14,5 miljoen euro over de brug kwam. Daarmee verbrak Izquierdo het vorige transferrecord dat op naam stond van zijn landgenoot Carlos Bacca (10 miljoen euro, Villarreal).



Met de lucratieve verkoop van José Izquierdo won Club Brugge destijds de jackpot. De West-Vlamingen haalden de vinnige flankaanvaller in 2014 weg bij het Colombiaanse Once Caldas voor een transfersom van 3,4 miljoen euro. Club won zijn initiële investering dus bijna in vijfvoud terug. Na de eerdere succesvolle transactie met Carlos Bacca, aangekocht voor 1,5 miljoen euro en verkocht aan 10 miljoen euro, ontgon Club Brugge in Colombia aldus een erg interessante markt. De aankoopprijzen lagen er niet zo hoog als in Argentinië en Brazilië, maar qua talent en kwaliteit was de lokale kweekvijver even interessant.

COLOMBIAN CONNECTION

Op het moment dat Club Brugge José Izquierdo in 2014 aantrok, waren de interne geluiden erg veelbelovend. Dat mocht ook wel met een transfersom van 3,4 miljoen euro. Maar met Zuid-Amerikaanse voetballers is het altijd opletten geblazen hoe ze zich kunnen aanpassen in Europa. Club Brugge ervaarde dat eerder met Carlos Baccca, die oorspronkelijk een moeilijk eerste halfjaar kende in Brugge. Maar door Izquierdo goed te omringen, onder meer met de perfect Spaans sprekende teammanager Dévy Rigaux, werd de investering in Izquierdo aldus dubbel en dik terugverdiend. Club Brugge ontdekte een nieuwe goudmijn met de Colombian Connection.



Nadat de inkomende transfers van Carlos Bacca (2012) en José Izquierdo (2014) een groot succes waren, duurde het daarna nog enkele jaren vooraleer Club Brugge nog eens een Colombiaanse voetballer aan boord haalde. Maar in 2017 pakten de West-Vlamingen meteen uit met een Colombiaanse dubbelslag. Helibelton Palacios en German Mera (beide Deportivo Cali) konden echter niet overtuigen en raakten respectievelijk niet verder dan 21 en 2 officiële matchen voor Club Brugge. In 2019 was het dan wél raak met Eder Balanta. De breker op het middenveld was oorspronkelijk de back-up voor Mats Rits, maar dit seizoen is Balanta één van de grote Brugse sterkhouders. Hij werd wel niet rechtstreeks opgepikt in Colombia, maar wel bij FC Basel.

DE VLOEK VAN DE GOUDEN SCHOEN

Maar na zijn glorieperiode bij Club Brugge kon José Izquierdo zijn uitmuntende prestaties niet verderzetten. Brighton & Hove Albion dokte een grote transfersom van 14,5 miljoen euro maar daarvoor kreeg de Engelse club niet veel in return. Door een aanslepende knieblessure raakte Izquirdo in het American Express Community Stadium amper aan 54 officiële wedstrijden in een tijdspanne van vier seizoenen. Een groot succes was zijn overgang naar Engeland dus niet. Izquierdo kon na zijn Gouden Schoen-winst (2016) en bijhorende transfer geen directe impact maken bij Brighton. En dat is een vaak wederkerende situatie voor Gouden Schoen-laureaten. Zo blijkt uit de historiek.



Sven Kums (2015) verzilverde zijn knalseizoen met een transfer naar de Premier League, maar Watford besliste om hem meteen uit te lenen aan Udinese. Zowel in Engeland als in Italië liet Kums geen grote indruk na. Thorgan Hazard (2014) kende grote moeilijkheden in zijn beginperiode bij Borussia Mönchengladbach, hoewel hij daarna wél een absolute sterkhouder werd. Dieumerci Mbokani (2012) kon zich niet doorzetten bij Dinamo Kiev, waarna hij richting Norwich en Hull trok. Mbark Boussoufa (2013) verliet Anzhi nadat geldschieter Sulejman Kerimov zijn geldbeurs sloot. Milan Jovanovic' (2009) passage bij Liverpool werd beperkt tot amper één seizoen. Enkel de transfer van Jan Koller (2000) naar Borussia Dortmund kan als Gouden Schoen-winnaar algemeen als 'geslaagd' bestempeld worden.

REVALIDEREN OF SPELEN?

De aan- en verkoop van José Izquierdo is vandaag nog steeds één van de lucratiefste transferdeals ooit bij Club Brugge, en de snelle aanvaller kan straks nog eens erg rendabel zaakje worden voor de West-Vlamingen. Hoewel het Club enorm charmeert dat ze José Izquierdo (en ook Wesley Moraes) zijn carrière willen herlanceren, in Westkapelle zijn ze er zich ook danig van bewust dat dit weleens een financiële buitenkans kan worden. Vooreerst neemt Club geen enkel (financieel) risico met de Colombiaan, want Izquierdo ondertekende in Brugge een minimumcontract – zijn jaarwedde bij Brighton & Hove Albion bedroeg 1,8 miljoen euro.

Daarnaast bezit José Izquierdo volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl vandaag nog een marktwaarde van maar liefst vier miljoen euro. Ondanks het feit dat de 29-jarige in de voorbije twee seizoenen amper 13 minuten speelde bij het eerste elftal van Brighton & Hove Albion. De Colombiaan vertegenwoordigt dus nog een flink kapitaal, wat zijn contractvrij binnenhalen nog eens extra interessant maakt voor Club Brugge. De West-Vlamingen geven Izquierdo ruimschoots de tijd om terug helemaal fit te worden, maar officieel werd er niet gesproken over een inkomende transfer. Wel: “José Izquierdo revalideert verder bij Club Brugge.”



Op basis van deze officiële communicatie werden de verwachtingen van de buitenwereld over José Izquierdo getemperd. Dat de Colombiaan oorspronkelijk ook nog geen rugnummer kreeg toebedeeld, staafde dat alleen maar. Hij stond op de clubwebsite zelfs niet vermeld tussen de spelers van Club Brugge. Maar Het Nieuwsblad wist ondertussen al te melden dat Izquierdo het rugnummer 21 zal dragen. Bovendien werd de aanvaller opgenomen in de spelerslijst voor de Champions League, ten koste van Matej Mitrovic en Ruben Providence. Best wel verrassend, en veelbetekenend, omdat Club dus eerst communiceerde dat Izquierdo “terugkeert naar Club Brugge om te revalideren”.

POLL: Wordt de tweede Brugse passage van Izquierdo een voltreffer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

0
0
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

11
11
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

17
17
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

40
40
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

20
20
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

45
45
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

97
97
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

31
31
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

115
115
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

52
52
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

924
924
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

289
289
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

204
204
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

539
539
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

523
523