Lamkel Zé geeft Antwerp ultiem genadeschot

Foto: Lamkel Zé geeft Antwerp ultiem genadeschot

Didier Lamkel Zé heeft zijn zin gekregen: het enfant terrible speelt het huidige voetbalseizoen uit op huurbasis bij de Slovaakse topclub DAC. Op die manier houdt Antwerp FC zijn marktwaarde nagenoeg intact, maar het is aan Lamkel Zé om te beslissen of hij deze nieuwe kans wil grijpen. Op basis van zijn pure kwaliteiten behoorde Lamkel Zé tot de beste spelers van de Jupiler Pro League, maar naast het veld verknoeide hij kans na kans.

DE LEEGLOOP

Sinds maandag is de Jupiler Pro League een attractie armer. Na weeral een zomer vol nieuwe uitspattingen, was het krediet van Didier Lamkel Zé bij Antwerp FC dit keer nu écht wel helemaal op. De Kameroener valt dit seizoen niet meer te bewonderen op de Belgische voetbalvelden, want hij wordt voor één jaar uitgeleend aan de Slovaakse topclub DAC. Na zijn eenjarige huurbeurt aan de club uit Trnava, keert Lamkel Zé op papier wel terug naar Antwerp. Maar zover zijn we uiteraard nog niet.De vele fratsen, talrijke incidenten en ongewenste akkefietjes van Didier Lamkel Zé zullen uiteraard niet gemist worden op de Bosuil. Zijn intrinsieke klasse en sportieve meerwaarde des te meer. Samen met Dieumerci Mbokani (14) en Lior Refaelov (8), maakte Lamkel Zé (8) vorig seizoen een cruciaal onderdeel uit van de Antwerpse voorhoede. Dit trio was vorig jaar gecombineerd goed voor de helft van de totale Antwerpse doelpuntenproductie: 49% om exact te zijn. En alle drie zijn ze vandaag geen speler meer van The Great Old.

DE RELANCE VAN VERCAUTEREN 

Maar Didier Lamkel Zé was meer dan alleen doelpunten. Door zijn snedige dribbels en scherpe versnellingen werd menig defensie in verlegenheid gebracht, en op basis van zijn puur talent was de Kameroener één van de beste spelers in de Jupiler Pro League. Vorig seizoen was Lamkel Zé bijvoorbeeld een belangrijke factor in de Antwerpse hoogconjunctuur, die zijn oorsprong kende onder Frank Vercauteren. De toenmalige coach van Antwerp had op zijn beurt ook een grote rol in Lamkel Zé's persoonlijke sportieve revival.

Vorig seizoen werd Didier Lamkel Zé andermaal naar de B-kern verwezen. Na een zoveelste opstootje tolereerde Ivan Leko het onprofessioneel gedrag van zijn enfant terrible niet langer. Maar na het ontslag van de Kroaat maakte de nieuwe coach Frank Vercauteren handig gebruik van Lamkel Zé's intrinsieke talent en pure kwaliteiten. Vercauteren hevelde het woelwater terug over naar de A-kern en daarmee koos hij allerminst voor de gemakkelijke weg. Maar die veelbesproken en gedurfde beslissing van Vercauteren betaalde zich wel uit. Didier Lamkel Zé haalde onder Frank Vercauteren zijn grootste rendement ooit, en hij leek zijn laatste kans op de Bosuil met beide handen te grijpen. De beslissing van Vercauteren om Lamkel Zé te rehabiliteren kon in het Antwerpse clubbestuur oorspronkelijk ook op veel bijval rekenen. Door zijn goede recente prestaties nam Lamkel Zé's marktwaarde gevoelig toe, en dat gaf The Great Old een interessant financieel perspectief voor de eerstvolgende zomermercato. Na 19 matchen onder Vercauteren pronkte Lamkel Zé met 10 goals en 3 assists. Nooit was hij productiever.

SUCCESVOLLE VERVANGER VAN MBOKANI 

De gewaagde zet van Frank Vercauteren om Didier Lamkel Zé te rehabiliteren hield uiteraard veel risico in, de Kameroener werd namelijk verguisd en uitgespuwd door de Antwerpse achterban, maar uiteindelijk had de ervaren coach het sportief dus bij het rechte eind. Maar anderzijds had Vercauteren toen ook niet erg veel keuze. De aanvalsleider Dieumerci Mbokani was op dat moment voor enige tijd onbeschikbaar wegens een blessure, waarop Lamkel Zé de rol van centrale spits onverhoopt maar erg succesvol op zich nam.Didier Lamkel Zé is van nature eerder een zuivere flankaanvaller, maar zijn tijdelijke invulling als centrale spits mondde uiteindelijk uit in een onverhoopt geslaagde beproeving. Dat hij met glans slaagde in die tijdelijke opdracht staaft alleen maar het pure talent die Lamkel Zé bezit. Alle credits gaan dus uit naar Frank Vercauteren, die het aandurfde om Didier Lamkel Zé een nieuwe kans te geven en daarmee niet het hazenpad koos - zoals Ivan Leko - door hem te laten verkommeren in de B-kern.

BEWOGEN TUSSENSEIZOEN 

Na het vertrek van Frank Vercauteren bij Antwerp FC ging het echter weer steil bergaf met Lamkel Zé. In het voorbije tussenseizoen kwam het enfant terrible meermaals op negatieve wijze in de pers, en dat was grotendeels zijn eigen schuld. Lamkel Zé begon onder de nieuwe coach Brian Priske nochtans met een schone lei, maar het duurde niet erg lang vooraleer hij weeral een misstap beging. Eind juni werd Lamkel Zé op de Bosuil verwacht om zijn testen af te leggen met het oog op de start van de voorbereiding, maar de wispelturige Kameroener stuurde al meteen zijn kat.

En daar stopte het niet bij. Didier Lamkel Zé had in juni duidelijk zijn zinnen gezet op een transfer, en hij voedde die geruchten zelf middels roddels op zijn Instagram-profiel. Zijn talrijke ondubbelzinnige berichten lieten duidelijk verstaan dat Lamkel Zé zijn pijlen richtte op een verhuis naar Anderlecht. Kort daarna stond hij de pers grondig te woord in een uitgebreid interview met Het Laatste Nieuws, waarin Lamkel Zé met scherp schoot naar de kleedkamer van Antwerp. “Er zijn binnen Antwerp mensen genoeg geweest die me onderuit hebben willen halen. Spelers, zoals ik”, vertelde hij onder meer.Daarna verliep de communicatie van Didier Lamkel Zé opnieuw integraal via Instagram. Op het social media-kanaal maakte de aanvaller via berichten en chats erg duidelijk dat hij nog steeds hoopte op een transfer naar Anderlecht. Vervolgens zinspeelde hij op de veelbesproken en beruchte wet van '78, die het voor professionele sportbeoefenaars mogelijk maakt om hun lopende contract voortijdig te verbreken. Tussendoor bekladde Lamkel Zé de muur van de kleedkamer, nadat de Kameroener werd duidelijk gemaakt dat hij niet langer welkom is bij de A-kern.

SPORTIEVE ERFENIS 

Didier Lamkel Zé gooide zijn eigen ruiten in bij Antwerp FC, en dat is een grote zonde. Naast het veld is de aanvaller namelijk te beïnvloedbaar, naïef en infantiel, maar als voetballer bezit hij echter enorm veel hoogwaardige kwaliteiten. Zelfs in een onnatuurlijke rol als centrale spits behoorde Lamkel Zé vorig seizoen nog steeds tot één van de beste spelers op die positie. Je kan veel zeggen over Frank Vercauteren, maar voetbalinzicht en – intelligentie heeft ie met overvloed.

Didier Lamkel Zé behoorde vorig seizoen in verschillende onderdelen tot beste vijf centrumspitsen in de Belgische competitie. Zijn regelmaat qua assists aanleveren bijvoorbeeld, maar uiteraard ook op het gebied van versnellingen met de bal aan de voet. Lamkel Zé woog ook op de vijandelijke verdedigingen want hij ging per wedstrijd gemiddeld 16 offensieve acties aan. De meest opvallende vaststelling is echter het aantal verkregen en verstuurde passes. In beide onderdelen prijkte Lamkel Zé hoog in de top vijf. Hij was aldus een belangrijk aanspeelpunt én spelverdeler.En dan mogen we zeker zijn doelpuntenfrequentie niet vergeten. Didier Lamkel Zé scoorde vorig seizoen namelijk 0,39 doelpunt per wedstrijd, een gemiddelde die bij Antwerp FC enkel overtroffen werd door de clubtopschutter Dieumerci Mbokani. Hoewel men op de Bosuil opgelucht is om minstens één seizoen van Lamkel Zé's fratsen verlost te zijn, zal het vertrek van de aanvaller toch voelbaar zijn op het sportief gebied – als dat vandaag nog niet het geval zou zijn. De laatste betrachting van Antwerp is om hem alsnog te kunnen verkopen voor een mooie transfersom. En dat scenario heeft enkel Lamkel Zé in handen. 

POLL: Zal Lamkel Zé slagen bij DAC?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

25
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1300
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

1
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

63
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

33
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

128
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

58
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

81
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

349
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

152
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

41
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

297
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

224
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

293
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

644
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

97

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

356
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

163
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

757
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

178
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

531
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

92
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

172
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

207
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

815
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1009
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

240
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

59
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

219
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

271