Kompany loopt blauwtje op met zomeraanwinst

Foto: Kompany loopt blauwtje op met zomeraanwinst

In de laatste dagen van de zomermercato pakte RSC Anderlecht uit met de komst van Lisandro Magallan. De Argentijn komt op huurbasis over van Ajax, waar hij een dramatische passage kende. Bij Anderlecht moet Magallan de maandenlange afwezigheid van Hannes Delcroix helpen overbruggen, maar een gemakkelijke opdracht zal dat niet worden. De zomeraanwinst van Sporting beschikt namelijk niet over indrukwekkende uitvoetballende skills. Dat wordt trouwens gestaafd door zijn statistieken bij Deportivo Alaves en FC Crotone, waar Ajax hem in de vorige twee seizoenen stalde. 

VERBEKE GRIJPT IN

Vorige week zak Vincent Kompany met de handen in het haar: tijdens de eerste drie à vier maanden kan de coach van Anderlecht niet meer rekenen op Hannes Delcroix. De 22-jarige verdediger is ook dit seizoen een absolute sterkhouder bij Anderlecht, en zijn lange inactiviteit door een blessure aan de linkerknie zorgt bijgevolg voor een groot probleem op Neerpede. Met enkel nog Wesley Hoedt, Taylor Harwood-Bellis, Lucas Lissens en Zeno Debast voorhanden, was de spoeling centraal achterin toch wat te dunnetjes om die drie à vier maanden probleemloos te kunnen overbruggen.

Hannes Delcroix wordt geroemd om zijn secuur defensief werk, maar het jeugdproduct van Anderlecht onderscheidt zich nog het meest op het gebied van uitvoetballen. In de filosofie van Vincent Kompany is die kwaliteit van cruciaal belang op de positie van centrale verdediger. ’t Is daarom dat de coach van Anderlecht dit en vorig seizoen hard rekende op Delcroix. Indien fit, dan is de éénvoudige Rode Duivel altijd een basisspeler in het Lotto Park. En terecht ook.Door de maandenlange afwezigheid van Hannes Delcroix zag Peter Verbeke zich genoodzaakt om alsnog een extra centrale verdediger aan te trekken. Inderhaast, want enkele dagen voor het afsluiten van de zomerse transferperiode had de Head of Sports reeds al zijn huiswerk af. De beslissing om nog een extra centrale verdediger te halen, was wellicht ook ingegeven door het feit dat Wesley Hoedt op het voetballend gebied dan toch niet zo’n grote meerwaarde brengt zoals oorspronkelijk gedacht.

NERGENS OVERTUIGD

De scoutingscel van Anderlecht kwam al snel uit bij Lisandro Magallan, een centrale verdediger op overschot bij Ajax. De 27-jarige Argentijn moet helpen om de maandenlange afwezigheid van Hannes Delcoix succesvol te depanneren, hoewel de huurling van Ajax nochtans allerminst een gelijkaardig type is. Magallan is eerder een fysiek sterke verdediger, die voornamelijk goed is in de balrecuperatie. In de spelopbouw en de passing is Magallan dan weer een pak minder begaafd.

Naast zijn beperkte voetballende skills legt Lisandro Magallan bovendien ook niet al te veel adelbrieven voor. Hij was voorheen weliswaar een sterkhouder bij de Argentijnse topclub Boca Juniors, maar daarna flopte hij grandioos bij Ajax. Magallan kostte de Amsterdamse clubkas maar liefst negen miljoen euro, maar na enkele bedenkelijke prestaties zijn ze hem daar liever kwijt dan rijk. De Argentijn werd in de voorbije twee seizoenen dan ook uitgeleend in Italië en Spanje.Met wisselend succes weliswaar. Lisandro Magallan werd eerst ter beschikking gesteld aan de Spaanse laagvlieger Deportivo Alaves. In het Baskenland telde de fysiek sterke centrale verdediger slechts 13 basisplaatsen en daardoor raakte hij aan amper 38% van de totale mogelijke speelgelegenheid. Vorig seizoen volgde dan alweer een nieuwe uitleenbeurt, en dit keer werd FC Crotone zijn nieuwe bestemming. In Zuid-Italië vergaarde Magallan 64% van zijn maximale speeltijd, wat dus een pak meer inhield in vergelijking met zijn passage bij Deportivo Alaves. Maar de slotsom was telkens dezelfde: Magallan kon niet overtuigen. Niet bij Ajax, maar ook niet bij Alaves en Crotone.

DE HOGE EISEN VAN KOMPANY

Ajax maakte dan ook een klein vreugdedansje toen Anderlecht zich eind augustus meldde voor Lisandro Magallan. De overbodige Argentijn heeft in Amsterdam nog een contract tot en met 2023, en daarom wil men zijn marktwaarde uiteraard zo hoog mogelijk houden met het oog op een definitief vertrek. En dat kan alleen maar als Magallan vaak aan de bak komt. Een nieuwe huurdeal aan Anderlecht is bijgevolg een veel betere optie dan hem bij Ajax gekluisterd te houden aan de bank of in dit geval de tribune.

Maar de grote vraag luidt echter of Lisandro Magallan wel volledig beantwoordt aan de hoge standaarden en normen van Vincent Kompany. De coach van Anderlecht posteert zijn manschappen hoog op het veld, waardoor het voor een centrale verdediger soms veel moeilijker is om oplossingen te vinden. Er wordt bij Sporting intensief geteerd op de pure voetballende kwaliteiten van de spelers, en dat is dus niet meteen de forte van de stugge Argentijn. 't Is trouwens ook hetzelfde probleem waar Wesley Hoedt momenteel mee te kampen heeft.Het is ondertussen duidelijk geworden dat Vincent Kompany steeds harder rekent op het voetballend vermogen van zijn centrale defensie. Vorig seizoen passten de drie centrale verdedigers Elias Cobbaut, Hannes Delcroix en Matt Miazga per wedstrijd gemiddeld 55,5 passes aan een zuiverheid van 91,6%. Dit seizoen duwen Delcroix, Wesley Hoedt en Taylor Harwood-Bellis het gemiddelde aantal passes flink naar boven met 67,4 passes per wedstrijd. Dat houdt een stijging in van maar liefst 21%. Bovendien blijft de passing-zuiverheid ook op een enorm hoog niveau van 91,3%.

EVEN SCHRIKKEN

De voetballende standaarden in de centrale verdediging van Anderlecht liggen dit seizoen dus aanzienlijk hoog. Hannes Delcroix en Taylor Harwood-Bellis ondervinden daar geen al te grote moeite mee, terwijl Wesley Hoedt zich duidelijk nog moet aanpassen op dat vlak. En dat laatste zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor Lisandro Magallan. Zoals eerder vermeld bevinden de sterktes van de Argentijn zich voornamelijk op het fysieke vlak en de balrecuperatie. En zijn voorbije prestaties bij Deportivo Alaves en FC Crotone staven alvast dat Magallan geen erg grote uitvoetballende skills bezit.

Bij Deportivo Alaves kwam Lisandro Magallan twee seizoenen geleden niet al te vaak aan de bak. De Argentijn speelde 1.194 van de mogelijke 3.150 speelminuten, wat neerkomt op een negatieve balans van amper 38%. En ook zijn prestaties op het uitvoetballend gebied waren niet al te best. Magallan verstuurde per wedstrijd gemiddeld zo’n 27 passes aan een zuiverheid van 83,2%. Dat zijn erg lage statistieken als centrale verdediger, die bijgevolg ook verbleken bij het huidige gemiddelde onder de centrale verdedigers bij Anderlecht, zijnde 67,4 passes aan 91,3%.En ook bij FC Crotone waren zijn parameters vorig seizoen niet bepaald indrukwekkend. Lisandro Magallan speelde 2.183 van de mogelijke 3.420 speelminuten, een verhouding die weliswaar een pak hoger is dan tijdens zijn vorige passage bij Deportivo Alaves. In relatieve cijfers komt dat neer op 64% van zijn maximale speelgelegenheid. Niet top, maar ook niet dramatisch. Ook zijn passing-spel, met 40 passes aan een zuiverheid van 84,9%, verbeterde lichtjes in Italië. Maar in vergelijking met de actuele hoge standaarden onder de huidige centrale verdedigers bij Anderlecht, 67,4 passes aan 91,3%, toch nog serieus ontoereikend.

POLL: Zal Magallan wel voldoen bij Anderlecht?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

16
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1292
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

10
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

77
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

46
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

62
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

269
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

136
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

37
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

260
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

209
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

270
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

609
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

89
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

144
{insert image alt}

Antwerp onderneemt actie na wangedrag supporters

Antwerp FC ging tijdens de eerste twee speeldagen van de Europa League telkens onderuit. In het ...

380

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

345
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

162
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

749
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

178
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

529
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

92
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

170
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

207
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

812
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1005
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

237
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

59
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

219
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

269