Kompany loopt blauwtje op met zomeraanwinst

Kompany loopt blauwtje op met zomeraanwinst

In de laatste dagen van de zomermercato pakte RSC Anderlecht uit met de komst van Lisandro Magallan. De Argentijn komt op huurbasis over van Ajax, waar hij een dramatische passage kende. Bij Anderlecht moet Magallan de maandenlange afwezigheid van Hannes Delcroix helpen overbruggen, maar een gemakkelijke opdracht zal dat niet worden. De zomeraanwinst van Sporting beschikt namelijk niet over indrukwekkende uitvoetballende skills. Dat wordt trouwens gestaafd door zijn statistieken bij Deportivo Alaves en FC Crotone, waar Ajax hem in de vorige twee seizoenen stalde. 


VERBEKE GRIJPT IN

Vorige week zak Vincent Kompany met de handen in het haar: tijdens de eerste drie à vier maanden kan de coach van Anderlecht niet meer rekenen op Hannes Delcroix. De 22-jarige verdediger is ook dit seizoen een absolute sterkhouder bij Anderlecht, en zijn lange inactiviteit door een blessure aan de linkerknie zorgt bijgevolg voor een groot probleem op Neerpede. Met enkel nog Wesley Hoedt, Taylor Harwood-Bellis, Lucas Lissens en Zeno Debast voorhanden, was de spoeling centraal achterin toch wat te dunnetjes om die drie à vier maanden probleemloos te kunnen overbruggen.

Hannes Delcroix wordt geroemd om zijn secuur defensief werk, maar het jeugdproduct van Anderlecht onderscheidt zich nog het meest op het gebied van uitvoetballen. In de filosofie van Vincent Kompany is die kwaliteit van cruciaal belang op de positie van centrale verdediger. ’t Is daarom dat de coach van Anderlecht dit en vorig seizoen hard rekende op Delcroix. Indien fit, dan is de éénvoudige Rode Duivel altijd een basisspeler in het Lotto Park. En terecht ook.



Door de maandenlange afwezigheid van Hannes Delcroix zag Peter Verbeke zich genoodzaakt om alsnog een extra centrale verdediger aan te trekken. Inderhaast, want enkele dagen voor het afsluiten van de zomerse transferperiode had de Head of Sports reeds al zijn huiswerk af. De beslissing om nog een extra centrale verdediger te halen, was wellicht ook ingegeven door het feit dat Wesley Hoedt op het voetballend gebied dan toch niet zo’n grote meerwaarde brengt zoals oorspronkelijk gedacht.

NERGENS OVERTUIGD

De scoutingscel van Anderlecht kwam al snel uit bij Lisandro Magallan, een centrale verdediger op overschot bij Ajax. De 27-jarige Argentijn moet helpen om de maandenlange afwezigheid van Hannes Delcoix succesvol te depanneren, hoewel de huurling van Ajax nochtans allerminst een gelijkaardig type is. Magallan is eerder een fysiek sterke verdediger, die voornamelijk goed is in de balrecuperatie. In de spelopbouw en de passing is Magallan dan weer een pak minder begaafd.

Naast zijn beperkte voetballende skills legt Lisandro Magallan bovendien ook niet al te veel adelbrieven voor. Hij was voorheen weliswaar een sterkhouder bij de Argentijnse topclub Boca Juniors, maar daarna flopte hij grandioos bij Ajax. Magallan kostte de Amsterdamse clubkas maar liefst negen miljoen euro, maar na enkele bedenkelijke prestaties zijn ze hem daar liever kwijt dan rijk. De Argentijn werd in de voorbije twee seizoenen dan ook uitgeleend in Italië en Spanje.



Met wisselend succes weliswaar. Lisandro Magallan werd eerst ter beschikking gesteld aan de Spaanse laagvlieger Deportivo Alaves. In het Baskenland telde de fysiek sterke centrale verdediger slechts 13 basisplaatsen en daardoor raakte hij aan amper 38% van de totale mogelijke speelgelegenheid. Vorig seizoen volgde dan alweer een nieuwe uitleenbeurt, en dit keer werd FC Crotone zijn nieuwe bestemming. In Zuid-Italië vergaarde Magallan 64% van zijn maximale speeltijd, wat dus een pak meer inhield in vergelijking met zijn passage bij Deportivo Alaves. Maar de slotsom was telkens dezelfde: Magallan kon niet overtuigen. Niet bij Ajax, maar ook niet bij Alaves en Crotone.

DE HOGE EISEN VAN KOMPANY

Ajax maakte dan ook een klein vreugdedansje toen Anderlecht zich eind augustus meldde voor Lisandro Magallan. De overbodige Argentijn heeft in Amsterdam nog een contract tot en met 2023, en daarom wil men zijn marktwaarde uiteraard zo hoog mogelijk houden met het oog op een definitief vertrek. En dat kan alleen maar als Magallan vaak aan de bak komt. Een nieuwe huurdeal aan Anderlecht is bijgevolg een veel betere optie dan hem bij Ajax gekluisterd te houden aan de bank of in dit geval de tribune.

Maar de grote vraag luidt echter of Lisandro Magallan wel volledig beantwoordt aan de hoge standaarden en normen van Vincent Kompany. De coach van Anderlecht posteert zijn manschappen hoog op het veld, waardoor het voor een centrale verdediger soms veel moeilijker is om oplossingen te vinden. Er wordt bij Sporting intensief geteerd op de pure voetballende kwaliteiten van de spelers, en dat is dus niet meteen de forte van de stugge Argentijn. 't Is trouwens ook hetzelfde probleem waar Wesley Hoedt momenteel mee te kampen heeft.



Het is ondertussen duidelijk geworden dat Vincent Kompany steeds harder rekent op het voetballend vermogen van zijn centrale defensie. Vorig seizoen passten de drie centrale verdedigers Elias Cobbaut, Hannes Delcroix en Matt Miazga per wedstrijd gemiddeld 55,5 passes aan een zuiverheid van 91,6%. Dit seizoen duwen Delcroix, Wesley Hoedt en Taylor Harwood-Bellis het gemiddelde aantal passes flink naar boven met 67,4 passes per wedstrijd. Dat houdt een stijging in van maar liefst 21%. Bovendien blijft de passing-zuiverheid ook op een enorm hoog niveau van 91,3%.

EVEN SCHRIKKEN

De voetballende standaarden in de centrale verdediging van Anderlecht liggen dit seizoen dus aanzienlijk hoog. Hannes Delcroix en Taylor Harwood-Bellis ondervinden daar geen al te grote moeite mee, terwijl Wesley Hoedt zich duidelijk nog moet aanpassen op dat vlak. En dat laatste zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor Lisandro Magallan. Zoals eerder vermeld bevinden de sterktes van de Argentijn zich voornamelijk op het fysieke vlak en de balrecuperatie. En zijn voorbije prestaties bij Deportivo Alaves en FC Crotone staven alvast dat Magallan geen erg grote uitvoetballende skills bezit.

Bij Deportivo Alaves kwam Lisandro Magallan twee seizoenen geleden niet al te vaak aan de bak. De Argentijn speelde 1.194 van de mogelijke 3.150 speelminuten, wat neerkomt op een negatieve balans van amper 38%. En ook zijn prestaties op het uitvoetballend gebied waren niet al te best. Magallan verstuurde per wedstrijd gemiddeld zo’n 27 passes aan een zuiverheid van 83,2%. Dat zijn erg lage statistieken als centrale verdediger, die bijgevolg ook verbleken bij het huidige gemiddelde onder de centrale verdedigers bij Anderlecht, zijnde 67,4 passes aan 91,3%.



En ook bij FC Crotone waren zijn parameters vorig seizoen niet bepaald indrukwekkend. Lisandro Magallan speelde 2.183 van de mogelijke 3.420 speelminuten, een verhouding die weliswaar een pak hoger is dan tijdens zijn vorige passage bij Deportivo Alaves. In relatieve cijfers komt dat neer op 64% van zijn maximale speelgelegenheid. Niet top, maar ook niet dramatisch. Ook zijn passing-spel, met 40 passes aan een zuiverheid van 84,9%, verbeterde lichtjes in Italië. Maar in vergelijking met de actuele hoge standaarden onder de huidige centrale verdedigers bij Anderlecht, 67,4 passes aan 91,3%, toch nog serieus ontoereikend.

POLL: Zal Magallan wel voldoen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

58
58
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

38
38
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

55
55
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

57
57
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

32
32
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

57
57
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

143
143
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

41
41
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

147
147
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

59
59
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

1072
1072
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

310
310
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

220
220
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

564
564
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

552
552