Vanzeir bij de Duivels: ‘Topspits in 1A’

Vanzeir bij de Duivels: ‘Topspits in 1A’

Dante Vanzeir vindt dit seizoen vlotjes de weg naar het doel. De spits van Union borduurt in de hoogste voetbalafdeling moeiteloos verder op zijn vorige uitstekende jaargang in 1B. Zijn fantastische prestaties zijn zelfs in het vizier geraakt van Roberto Martinez. Logisch, want Vanzeir behoort vandaag tot één van de efficiëntste én vlotst scorende spitsen van de Jupiler Pro League.


OPVALLENDE VANZEIR

“Hij is de meest opvallende speler van de seizoenstart in België.” Roberto Martinez sprak vorige week met veel lof over Dante Vanzeir op de persconferentie bij de Rode Duivels. “Indrukwekkend welke impact hij heeft gehad. Vanzeir is één van de redenen waarom Union zo goed aan de competitie is begonnen, we houden hem dus zeker in de gaten.” Vorig jaar was Vanzeir de mede-topschutter én de beste speler in 1B, dit seizoen gooit het jeugdproduct van KRC Genk hoge ogen in de hoogste nationale voetbalafdeling. En die sterke prestaties worden dus nauwlettend waargenomen door de bondscoach van de Rode Duivels.



't Was een sympathieke stelling van Roberto Martinez. Het charmante Union SG is dit seizoen een grote revelatie in de Jupiler Pro League en de Brusselse club wint het hart van menig voetbalfan. Dante Vanzeir is één van de aanzienlijke uitblinkers bij de promovendus, die momenteel onverhoopt de leidersplaats bezetten in de rangschikking. Dat schielijk succes komt er onder meer door de doelpunten van Vanzeir en zijn spitsbroeder Deniz Undav. Het duo van Union voetbalt complexloos en boezemt nu al schrik in bij elke vijandige defensie. Vraag maar aan Vincent Kompany en Philippe Clement.

3 DROGE MATCHEN

Dante Vanzeir lukte nu al vijf doelpunten in zes competitiewedstrijden, waarmee hij de derde plek betrekt in de topschutterstand. Jong, Belgisch, talentvol. 't Is niet zo vreemd dat Vanzeir in de voorbije weken op de radar van Roberto Martinez terecht is beland. Maar in de eerste drie wedstrijden van dit seizoen was Vanzeir helemaal niet zo productief als de huidige topschutterstand vandaag weergeeft. In de matchen tegen Anderlecht, Club Brugge en Beerschot werkte Vanzeir telkens een sterke partij af, maar scoren lukte hem in de eerste drie competitiewedstrijden niet.



“Hij is gevoelig. Dat weet ik nog van vroeger”, gaf analist Gert Verheyen maandag duiding in Extra Time. Op dat moment was Dante Vanzeir dus al de nummer drie in de topschutterstand van de Jupiler Pro League. “Hij moet echt dat vertrouwen hebben. Hij is streng voor zichzelf waardoor hij zich veel druk oplegt en wat sneller twijfelt dan iemand anders”, aldus Verheyen. In de matchen tegen Anderlecht, Club Brugge en Beerschot waagde Vanzeir zich aan zeven doelpogingen, waar uiteindelijk geen enkel doelpunt uit resulteerde. Nochtans telde hij gecombineerd meer dan twee expected goals.

KEERPUNT TEGEN KORTRIJK

Op 14 augustus was het dan eindelijk wel raak voor Dante Vanzeir. Op speeldag 4 lukte de aanvaller van Union SG zijn eerste competitiedoelpunt van dit seizoen. De verlossing. Met het hoofd. Die eerste treffer van het seizoen zorgde voor een grote opluchting bij zichzelf, zijn ploegmaat én bij coach Felice Mazzu, die altijd is blijven geloven in het torinstinct van Vanzeir. Al weet de Italo-Belg als de beste dat zijn spits veel vertrouwen nodig heeft. “Ik ben erg tevreden voor Dante”, zei Mazzu na het langverwachte eerste competitiedoelpunt van Vanzeir.

“Een aanvaller wordt beter als hij veel vertrouwen heeft, en dat vertrouwen stijgt natuurlijk bij het maken van doelpunten. We zaten op een moment dat Dante misschien wat vertrouwen had kunnen verliezen, maar deze goal zal hem enorm veel deugd doen.” Naast Gert Verheyen beklemtoont dus ook Felice Mazzu dat Vanzeir nood heeft aan veel mentaal vertrouwen, al bezit de spits alle sportieve kwaliteiten om een topper te zijn in 1A. Mazzu doelde vooral op Vanzeirs twee gemiste kansen, toen hij oog in oog stond met KV Kortrijk-doelman Marko Ilic.



Dante Vanzeir erkende dat zijn zeven gemiste kansen in de eerste drie competitiematchen toch wat begonnen door te wegen. “Uiteindelijk is scoren hetgeen wat een spits wil. Ik kreeg in de voorbije wedstrijden genoeg kansen om er eentje te maken. Dan begint dat toch een beetje voor frustratie te zorgen”, gaf hij eerlijk toe na de match tegen KV Kortrijk. “Het is ook het leven van een spits dat ze niet altijd binnen gaan. Ik denk dat eenmaal je die eerste maakt, je wel vertrokken bent.”

EFFICIËNT EN VLOTSCOREND

En na zijn eerste doelpunt tegen KV Kortrijk was Dante Vanzeir wel degelijk vertrokken. Ook op speeldag 5 (KV Mechelen, één goal) en op speeldag 6 (Standard, drie goals) wist de aanvaller zich telkens op het scorebord te werken. Op basis van zijn laatste drie wedstrijden haalt Vanzeir zelfs een fantastische omzetratio van maar liefst 39%. Dat is een parameter van een echte topspits. En hoewel hij in de eerste drie wedstrijden geen enkel doelpunt kon scoren middels zeven doelpogingen, haalt Vanzeir over het ganse seizoen alsnog een knappe omzetratio van 27% – goed voor een zesde plaats onder alle centrale aanvallers van de Jupiler Pro League.



Gert Verheyen benadrukte dat Dante Vanzeir nu geen reden meer heeft om te twijfelen aan zichzelf. De aanvaller van Union is immer kritisch voor zichzelf en dat zorgt voor heel wat druk. “Ik denk dat hij nu bewijst dat hij een topspits is in 1A”, stelde Verheyen in Extra Time. “Hij heeft daar de kwaliteiten voor. Als hij zo blijft doorgroeien, dan denk ik dat hij kansen kan krijgen bij een grotere club ook. Omdat het toch specifieke kwaliteiten zijn die iedereen kan gebruiken. Hij is ook iemand die de stap teruggezet heeft om terug stappen vooruit te zetten.” Naast zijn hoge efficiëntie is Vanzeir ook de nummer zes op het vlak van doelpuntenregelmaat. Per 90 minuten scoort de aanvaller van Union 0,8 doelpunt.

SYMPATHIEK

Op die manier is het wel heel erg logisch dat Dante Vanzeir opeens een interessante optie kan worden voor de Rode Duivels. Vandaag uiteraard nog niet, maar wél als hij deze prestaties op lange termijn kan volhouden. Karel Geraerts, assistent-trainer bij Union SG en ex-Rode Duivel, vindt het goed dat Vanzeir genoemd wordt als potentiële Rode Duivel. “Maar of hij nu al Duivel-materiaal is? Dante moet de stap nog zetten. Je spreekt over een enorme concurrentie bij de nationale ploeg”, verklaarde Geraerts eerder deze week aan Het Nieuwsblad.



Ook het Extra-Time panel vond de uitspraak van Roberto Martinez eerder sympathiek dan rationeel. Dante Vanzeir was wel vereerd door de ‘name dropping’ van de Belgische bondscoach. “Daarmee ben ik nog niet veel bezig”, citeerde Het Laatste Nieuws. “Ik focus me helemaal op Union. Maar het is natuurlijk wel een fijne verrassing dat ik in het hoofd van de bondscoach zit.” En daarbij wel de volgende nuance. Martinez legde zijn verklaring over Vanzeir af, vooraleer de spits vorig weekend drie goals scoorde tegen Standard. Qua extra profilering kan dat dus wel tellen. 

POLL: Verdient Vanzeir een oproep voor de Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

45
45
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

12
12
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

38
38
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

67
67
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

76
76
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

186
186
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

125
125
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

183
183
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

119
119
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

281
281
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

30
30
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

182
182
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

272
272
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

102
102
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

48
48