Lang bereikt nieuwe ondergrens bij Club Brugge

Foto: Lang bereikt nieuwe ondergrens bij Club Brugge

In Nederland vonden ze hem eigenwijs en vervelend. En ondanks zijn bepalende wedstrijdstatistieken, begint Noa Lang ook in België steeds meer ergernis op te wekken. Puur op het voetballend gebied is de Nederlander wellicht de beste speler op de Belgische velden, maar zijn temperament en emoties nemen te vaak de overhand. En dat komt zijn spel niet ten goede.

TWEE GEZICHTEN

Noa Lang is emotie op voetbalnoppen. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden, kan zich dat uiten in een positieve of een negatieve attitude. Als die meezitten, dan is de voetballer Lang een ware streling voor het oog. Flukse dribbels, indrukwekkende versnellingen, een fantastische doelgerichtheid én tevens bepalend op het veld. Als Lang er zin in heeft, en Club Brugge in zijn geheel goed draait, dan staat er geen maat meer op de 22-jarige Nederlander. Dan overstijgt hij het niveau van de Jupiler Pro League moeiteloos. Lang haalt pakken energie uit het applaus en de toejuichingen vanuit de Brugse achterban. Dan krijgt ie een adrenalinerush en kan hij bij wijze van spreken de ganse ploeg helemaal op z’n eentje dragen.Maar als het Brugse collectief wankelt, dan flikkert Noa Lang onvermijdelijk mee de dieperik in. Dan is hij niet de held die er zijn ploeg eigenhandig terug bovenop kan helpen. Zijn grote onvoorspelbaarheid en ontvlambaar temperament kenteren dan opeens van een positieve kwaliteit naar een persoonlijke bedreiging voor zichzelf als voor Club Brugge als ploeg. De supporters van de tegenstander maken dan dankbaar gebruik van zo’n gelegenheid om Lang te trakteren op fluitconcerten en om hem vocaal te treiteren. En ook zijn rechtstreekse opponenten bij de tegenpartij spelen dan handig in op de gemoedsbeweging van Lang.

ERGERNIS EN IRRITATIE

Vorig weekend speelde het tweede scenario zich af in de Ghelamco Arena. Club Brugge leed tegen AA Gent een 6-1 blamage, wat voor de West-Vlamingen meteen de grootste nederlaag betekende sinds 11 november 2011. 't Was zondag een evenaring van de 6-1 pandoering tegen Anderlecht, toen met Philippe Clement als (ad-interim-)coach. Zondag liet Clement zich volledig aftroeven door Hein Vanhaezebrouck, waardoor de Brugse équipe collectief en individueel een beschamende vertoning ten tonele voerde. Noa Lang werkte ontegensprekelijk zijn zwakste wedstrijd af van het seizoen. Werkelijk niets speelde hij klaar tegen de Buffalo’s.De adrenaline in het lijf van Noa Lang leidde dit keer niet tot onnavolgbare dribbels of geniale acties, maar wel tot grote ergernis en irritatie. De Nederlander lag zondag meer op de gladde grasmat dan dat hij rechtstond. Dat was bijgevolg en logischerwijze al niet naar de zin van de snelle en technisch onderlegde aanvaller – en dat tot groot jolijt van de AA Gent-fans uiteraard. Actie na actie, duel na duel. Werkelijk niets lukte er bij Lang. Daarna verlegde zijn misgenoegen naar de tribunes en richting de tegenstrevers bij de Buffalo’s.

BOLAT-LANG

Noa Lang werd getreiterd en geprovoceerd. Niet dartelend, maar wel opgenaaid bewoog hij zich in de Ghelamco Arena. En zo’n buitenkans kon de lepe Sinan Bolat niet laten liggen. De Turkse doelman van AA Gent ging een discussie aan met Lang, en schoffeerde de aanvaller van Club Brugge. “Ik zei gewoon dat hij het rustig aan moest doen, niet meer dan dat. Hij was een beetje hevig en nerveus, dat was niet nodig. Maar meer was er ook niet aan de hand”, reageerde Bolat al grijnzend voor de camera’s van Eleven Sports.De versie van Noa Lang over de bewuste feiten klonk dan weer helemaal anders. Volgens de Nederlander was er wel degelijk meer aan de hand dan enkel de kalmerende woorden van Sinan Bolat. “Als je een grote meneer bent, laat de mensen daadwerkelijk weten wat je me hebt verteld”, verklaarde Lang op zijn Instagram-profiel. “De waarheid zal altijd zegevieren. Moeders mag je ook erbuiten laten.”, staat te lezen in het bijschrift. Lang voegde er ook de hashtag 'Say no to Racism' aan toe.

DE ONDERGRENS

Het getreiter en de provocaties langs alle kanten, zorgden ervoor dat Noa Lang te nadrukkelijk wilde bewijzen hoe goed ie nu wel is. De aanvaller van Club Brugge zette meermaals individuele acties op, die veel weg hadden van een mission impossible. “Precies zoals we hem kennen: overmoedig, onrustig en dat met de houding van een vedette van Real Madrid”, verklaarde onze columnist vorige week. Zondag telde Lang bijvoorbeeld maar acht succesvolle duels, één geslaagde dribbel (op negen) en slechts drie geslaagde offensieve acties. Met die bedenkelijke cijfers dook Lang ver onder zijn ondergrens van deze betreffende parameters dit seizoen.Daarnaast lag Noa Lang tegen AA Gent aan de basis van veelvuldig balverlies. Maar liefst 17 keer verloor hij de bal, en met dat groot aantal was Lang de grote slokop onder alles spelers van AA Gent én Club Brugge. Verder nog: 0 schoten op doel, 0 geslaagde voorzetten. 14 niet geslaagde offensieve acties, het meeste bij Club Brugge. Geen kansencreatie, maar met vier begane foutieve overtredingen wel de grootste veelpleger van de namiddag. Enkel Kristiyan Malinov van Oud-Heverlee Leuven maakte op speeldag 6 nog meer overtredingen dan Lang – die eerder dit seizoen gemiddeld 0,8 foutieve afstoppingen per wedstrijd veroorzaakte.

BEWIJZINGSDRANG

De enorme drang om zichzelf te bewijzen heeft er altijd al ingezeten bij Noa Lang. De flegmatieke aanvaller had oorspronkelijk één groot carrièredoel voor ogen, en dat was slagen bij Ajax. In Amsterdam werden zijn kwaliteiten weliswaar als hoogwaardig ingeschat, maar Lang kreeg er echter weinig gelegenheid om die ook op een duurzame basis aan te tonen. In zijn laatste seizoensvoorbereiding bij Ajax, vooraleer hij naar Club Brugge trok, presteerde hij bijvoorbeeld erg sterk, maar besloten de Amsterdammers alsnog om de aanvaller te verkopen.Die beslissing viel eerst niet in goede aarde bij Noa Lang, die eerder op huurbasis ervaring wilde opdoen om daarna sterker en beter terug te keren naar Amsterdam. Lang brak in tranen uit op trainingskamp met Jong Oranje. Hij zag zijn ultieme droom om definitief door te breken bij Ajax helemaal in diggelen vallen. Het geloof van de Ajacieden zal dan wellicht toch niet zo groot geweest zijn? “Bij Ajax vonden ze hem simpelweg te licht en daarnaast bijzonder arrogant”, zoals onze columnist vorige week aangaf. “Ajax was hem liever kwijt dan rijk, omdat Lang zichzelf de beste voetballer op de aardbol vindt. Bij FC Twente deed hij het op huurbasis best redelijk, maar heeft ook niemand een traan gelaten na zijn vertrek.”

REMEMBER ANTWERP

Noa Lang bewees tegen AA Gent zijn schaduwkant en daarmee was ie al niet aan zijn proefstuk toe. Vorig seizoen liet hij zich namelijk ook betrappen op veel overtredingen in de veldslag tegen Antwerp FC. Toen ging Lang eerst gevaarlijk door op Faris Haroun, waarop scheidsrechter Nicolas Laforge hem bestrafte met een gele kaart. En naarmate de slotfase van de match naderde, overheerste de emotie weeral op de ratio. In minuut 88 zette Lang een veel te late charge in op Maxime Le Marchand. Een domme actie die uiteindelijk resulteerde in een tweede gele kaart voor de Nederlander.Hoewel Noa Lang een uitstekende voetballer is, vandaag waarschijnlijk zelfs dé beste die er te vinden is op de Belgische velden, zal hij nog stappen moeten zetten op het mentale aspect van zijn spel. Zijn onvoorspelbaarheid en vurig karakter bieden hem als voetballer een grote toegevoegde waarde, maar in moeilijke omstandigheden zijn die karakteristieken net een aanzienlijk minpunt. Erwin van de Looi, die Lang onder zijn hoede had bij Jong Oranje, verwoordde dit als volgt in HUMO: “Nou, je moet ook geen drie Noa Langs in je team hebben (lachje). Dan wordt het óók lastig.”

MANIERTJES

Eerder dit seizoen kwam Noa Lang ook al negatief in de picture te staan met zijn ‘maniertjes’. In de stadsderby tegen Cercle Brugge werd de aanvaller namelijk vroegtijdig vervangen door Philippe Clement. Alhoewel, zo vroegtijdig was dat nu ook weer niet. In minuut 82 maande Clement de Nederlander naar de dug-out, en daar was Lang allerminst mee opgezet. Hij liet zijn grote ongenoegen blijken en hij verliet het veld na een wegwerpgebaar. Op de koop toe kwam Cercle Brugge na de vervanging van Lang langszij via Waldo Rubio. “Ik heb het wegwerpgebaar niet gezien”, gaf Clement duiding. “ Hij is gewoon iemand die heel graag voetbalt. Hij had al veel gegeven en ik wilde een frisse speler brengen.”“Mijn emoties zal je altijd aan mijn uitstraling aflezen. Deal with it. het is wat het is, het boeit me echt niet”, verklaarde Noa Lang nog niet zo lang geleden in een interview met Andy van der Meijde, ex-voetballer van onder andere Oranje, Internazionale en Ajax. En da’s iets wat ze in Nederland volmondig kunnen beamen. De vermaarde voetbalanalist Johan Derksen noemde Lang twee seizoenen geleden “een snotaap” nadat hij op huurbasis bij FC Twente vroegtijdig vervangen werd tegen Vitesse. “Na zijn wissel is hij niet met het lot van Twente bezig, maar met zijn eigen ego. De grote Lang is op zijn pik getrapt omdat hij gewisseld wordt, maar wie is Lang in godsnaam”, klonk het in Veronica Inside. Na die desbetreffende match weigerde Lang daarna ook om met de pers te praten. Maniertjes.

GEEN TRANSFER 

Club Brugge vreesde in de zomermercato dat Noa Lang alsnog zou vertrekken uit Jan Breydel. Leeds United en Sevilla FC werden maandenlang gelinkt aan de Nederlandse aanvaller, maar uiteindelijk ondernamen beide clubs geen concrete acties voor hem. Op basis van zijn pure kwaliteiten en talent heeft Lang zeker zijn plaats bij Leeds en Sevilla, maar zij zullen hem ongetwijfeld ook gescreend hebben op het vlak van karakter en temperament. Per slot van rekening vraagt Club Brugge de absolute hoofdprijs voor hun Nederlandse sterkhouder. 30-35 miljoen euro? 't Gaat dus niet bepaald over kleingeld. En als deze clubs de wedstrijd tegen AA Gent zouden gezien hebben? “Dan zie je dat Lang nog niet rijp is voor Oranje of voor een ploeg uit de Premier League”, concludeerde Marc Degryse ook in Het Laatste Nieuws. “Hij moet op dat vlak nog stappen zetten. Ik hoop dat ze hem daar bij Club op zullen wijzen.”

POLL: Houden Langs maniertjes hem van een knaltransfer?

meer over

Vormer helder: "Of ik ooit voor Anderlecht zou kunnen spelen?"

Vanhaezebrouck hard na penalty-gelukje Anderlecht

'Antwerp slikt nieuwe domper voor clash in Istanbul'

Vandaag 19 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Boek forse winst dankzij nieuwe CL-stunt Club Brugge!

Met 4 op 6 is Club Brugge verrassend sterk begonnen aan zijn campagne in de Champions League. Maar ...

79
{insert image alt}

Vormer heeft plan om Rits uit de ploeg te werken

Ruud Vormer was vrijdagavond de grote man na de 2-0 overwinning van Club Brugge tegen KV Kortrijk. ...

902
{insert image alt}

Kompany slaat terug na storm van kritiek

Vincent Kompany kreeg tijdens en na de wedstrijd tegen Sint-Truiden bakken kritiek te incasseren. ...

1113
{insert image alt}

'Antwerp slikt nieuwe domper voor clash in Istanbul'

Antwerp FC is matig uit de interland-break gekomen en ging zaterdagavond met 2-1 onderuit op het ...

26
{insert image alt}

Vormer helder: "Of ik ooit voor Anderlecht zou kunnen spelen?"

In de Champions League staat Club Brugge dinsdagavond voor een thuisduel tegen de sterrenploeg van ...

117
{insert image alt}

Vanhaezebrouck hard na penalty-gelukje Anderlecht

De Belgische arbitrage heeft andermaal een dramatisch weekend achter de rug. Op verschillend velden ...

122
{insert image alt}

'United contacteert topcoach na interventie Ronaldo'

Met de komst van onder meer Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho en Raphael Varane, voerde Manchester ...

71
{insert image alt}

Rits stelt zich kandidaat voor selectie Rode Duivels

Club Brugge wil dinsdagavond voor een nieuwe stunt zorgen in de Champions League en neemt het thuis ...

71
{insert image alt}

Doelpuntloze Lukaku krijgt flinke veeg uit de pan

Romelu Lukaku keerde afgelopen zomer voor de nodige miljoenen terug naar Chelsea FC. Daar ging de ...

90
{insert image alt}

'Borussia Dortmund wil Genk van smaakmaker beroven'

KRC Genk lijkt momenteel in een dipje te zitten en snakt naar een goed resultaat aanstaande ...

141
{insert image alt}

'Ingreep Kompany zorgt voor interne discussie'

RSC Anderlecht liet dit seizoen bij momenten al mooie dingen zien, maar de resultaten blijven veel ...

154
{insert image alt}

Clement maakt duidelijke keuze in basiself tegen City

De Champions League-campagne was tot dusver een groot succes, maar Club Brugge heeft na twee matchen ...

298

Gisteren 18 Oktober 2021

{insert image alt}

De Bruyne duidt favoriet voor Gouden Bal aan

De Ballon d'Or - of beter bekend in ons land als de Gouden Bal - wordt gezien als één van de meest ...

164
{insert image alt}

'Manchester City zet alles in op jonge parel'

Voor de Belgische voetbalfanaten is het op dit moment ongetwijfeld uitkijken naar het treffen tussen ...

91
{insert image alt}

Anderlecht-product maakt indruk bij Juventus met geniale assist (🎥)

De jeugdwerking van RSC Anderlecht behoort tot de allerbeste ter wereld. Ondanks het feit dat de ...

98
{insert image alt}

Arsenal grijpt in extremis punt tegen scorende Benteke

Arsenal en Crystal Palace hebben vanavond de achtste speeldag van de Premier League afgesloten. In ...

33
{insert image alt}

'Moeskroen heeft opvolger van Scifo reeds beet'

Excelsior Moeskroen bengelt hopeloos achteraan het klassement van 1B. De degradant vatte het seizoen ...

146
{insert image alt}

Minister Verlinden wil stevig ingrijpen na debacle op Standard

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd ontsierd vanwege een thuissupporter ...

309
{insert image alt}

Benteke maakt knappe treffer tegen Arsenal van Lokonga (🎥)

Arsenal en Crystal Palace spelen op dit moment één van de vele Londense derby's. Bij de Gunners ...

70
{insert image alt}

Hendry laat zich uit over 'concurrent' Mechele

Bij Club Brugge bereidt men zich inmiddels voor op de Champions League-wedstrijd tegen Manchester ...

351
{insert image alt}

Waalse journalist onthult sleutel tot Brugse stunt

Club Brugge en Manchester City kijken elkaar morgenavond in de ogen. Bij de Belgische landskampioen ...

270
{insert image alt}

Opluchting bij OHL: Romo loopt géén permanente gehoorschade op

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd voorzien van heel wat animo. Na een ...

100
{insert image alt}

Bayern-verdediger veroordeelt tot zes maanden gevangenisstraf

Op sportief vlak loopt het bij Bayern München op wieltjes. De Duitse landskampioen imponeerde vorig ...

0
{insert image alt}

Charleroi-held imponeert: "Zal snel naar het buitenland trekken"

Sporting Charleroi won gisteren met 2-0 van KRC Genk. De Zebra’s hadden die zege vooral te danken ...

106
{insert image alt}

Club Brugge vs. Man City: verschil van 850 miljoen

Club Brugge neemt het morgen in eigen huis op tegen Manchester City. De Bruggelingen staan samen met ...

235
{insert image alt}

Barcelona in de problemen vanwege verouderd Camp Nou

De supporters van FC Barcelona konden gisterenavond voor het eerst sinds enkele weken nog eens ...

192
{insert image alt}

Mpenza niet te spreken over ontslag bij Moeskroen

Bij Excelsior Moeskroen is het seizoen op een rampzalige manier van start te gaan. De ambities lagen ...

196