Alarm bij Duivels: Martinez moet ingrijpen

Alarm bij Duivels: Martinez moet ingrijpen

Als de interland tegen Estland ons één ding heeft geleerd, dan is dat Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen nog steeds een rol van betekenis kunnen spelen bij de Rode Duivels. Het defensieve trio Dedryck Boyata, Jason Denayer en Toby Alderweireld ging donderdag met de billen bloot tegen het nummer 110 op de wereldranglijst. De hogere leeftijd van Vermaelen en Vertonghen mag geen excuus zijn, want erg veel opties zijn er niet voorhanden onder de Belgische centrale verdedigers.


HET FLESJE VAN VERTONGHEN

Ga zelf maar eens even na. Telkens Jan Vertonghen of Thomas Vermaelen verschijnen op een persconferentie, wordt hen altijd gevraagd of ze zich niet te oud voelen om een rol van betekenis te spelen bij de Rode Duivels. “Als er nu nog twee vragen over de leeftijd van de verdedigers komen, dan zou ik wel eens met iets kunnen gooien. Die flesjes hier op tafel zijn van glas.”, klonk het eerder deze week nog bij Vertonghen in aanloop naar de interland tegen Estland.



“Ik voel me nog altijd goed en ik heb na het EK geen seconde, maar dan ook werkelijke geen seconde gedacht om met de Rode Duivels te stoppen”, aldus de 34-jarige verdediger van Benfica. “Maar ik voel dat ik nog altijd een bepaald niveau heb. Ik ben ook altijd iemand geweest die heel fel op z'n lichaam heeft gelet en dat betaalt zich nu uit.” Vertonghen kampte bij Benfica met een kleine blessure, waardoor hij in België een individueel programma afwerkte en de trip naar Estland vervolgens niet meemaakte. 'Het oudje' werd danig gemist in Talinn ...

DE REVANCHE VAN VERMAELEN

Ook niet van de partij donderdag in de A. Le Coq Arena: Thomas Vermaelen. Wegens de corona-maatregelen in Japan werd 35-jarige verdediger door zijn werkgever Vissel Kobe niet vrijgegeven voor het drieluik van de Rode Duivels. Door zijn ietwat ‘oudere leeftijd’ – we moeten oppassen dat Jan Vertonghen geen flesje naar ons hoofd gooit – zou Vermaelens afwezigheid tegen Estland geen al te groot probleem mogen vormen. Per slot van rekening staat er met Zinho Vanheusden een talentvolle en jonge vervanger klaar, en ook Dedryck Boyata en Jason Denayer zouden stilaan rijp moeten zijn om Vermaelen op te volgen.

Net zoals Jan Vertonghen wordt ook de leeftijd van Thomas Vermaelen vaak in vraag gesteld. Op het voorbije Europees Kampioenschap stelden fans, analisten en waarnemers al de vraag of 'The Verminator' wel nog zijn basisplaats bij de Rode Duivels verdient. Te traag. Te oud. Te broos. En bovendien enkel actief in de Japanse J1 League. Daarnaast speelde hij ook al niet op wekelijkse basis bij Vissel Kobe. 't Was opvallend hoe Vermaelen zijn selectie voor het EURO 2020 ogenschijnlijk moest verdedigen tegenover de buitenwereld.



In de aanloop naar het Europees Kampioenschap veel vraagtekens gesteld omtrent de fysieke paraatheid van Thomas Vermaelen. Extern dan wel, want Roberto Martinez bleef altijd rotsvast geloven in de fysieke capaciteiten van zijn ervaren verdediger. Maar op het EK kon Vermaelen uiteindelijk vriend en vijand bekoren. Tegen Portugal hield hij EK-topschutter Cristiano Ronaldo in bedwang, een krachttoer die alleen maar bewondering en respect kan teweegbrengen. Vermaelen werkte een onberispelijke wedstrijd af en hij was elke seconde geconcentreerd. Superlatieven kwamen tekort bij de indrukwekkende prestatie van Vermaelen in de achtste finales van het Europees Kampioenschap.

WAT NA VERTONGHEN EN VERMAELEN? 

In de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Estland werd het duo Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen hard gemist. Dedryck Boyata en Jason Denayer bewezen donderdagavond allerminst dat ze beter zijn dan het 'oude duo' Vertonghen-Vermaelen. Tegen de nummer 110 van de wereldranking leverde de Belgische defensie namelijk een erg bedenkelijke prestatie. Ze verloren opvallend veel duels, de verdedigende intensiteit was te flets. Er was geen leiding, geen présence. En dat moet Roberto Martinez toch wel grote zorgen baren met het oog op het WK 2022 in Qatar.



Dedryck Boyata, Jason Denayer – en toch ook een beetje Toby Alderweireld – scoorden donderdag alvast geen punten in Talinn. En da's een benauwelijk. Want na hen is de spoeling in de centrale verdediging wel heel dunnetjes. Zinho Vanheusden kan op de korte termijn wel een echte meerwaarde worden, maar daarna is het hard zoeken. Brandon Mechele? Sebastiaan Bornauw? Hannes Delcroix? Dan beter toch maar nog eventjes teren op de oudjes Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen, lijkt ons?

WACHTEN OP DE OUDJES 

Het defensieve trio Dedryck Boyata, Jason Denayer en Toby Alderweireld beantwoordden tegen Estland niet aan de hoge standaarden die het nummer één op de wereldranglijst verwacht wordt te hanteren. De Belgische verdediging had voornamelijk in de eerste helft de grootste moeite om de omschakeling van Estland te bedwingen. Ondanks een laag balbezit van 27%, slaagden de Esten er nog in om vier doelpogingen te lanceren naar het Belgische doel van Thibaut Courtois. 

Ludo Vandewalle, chef-voetbal van Het Nieuwsblad, mijmert zelfs naar de tijden toen Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen de bazen waren in de verdediging van de Rode Duivels. “Vertonghen en Vermaelen worden regelmatig op hun leeftijd gewezen, maar zoals al eerder aangegeven staat de opvolging nog niet klaar. Vanheusden wacht tevergeefs op een speelkans, Boyata en Denayer konden me in de defensie niet overtuigen. Je kan niet om de conclusie heen dat we achterin nog altijd geen beteren hebben dan Vertonghen en Vermaelen.”

BELGISCH TRIO AFGETROEFD

Tegen de voetbaldwerg Estland zette de Belgische verdediging dus geen indrukwekkende prestatie neer. Toby Alderweireld verloor meer duels dan dat hij er won, terwijl Dedryck Boyata nog maar net slaagde in dat onderdeel. Enkel Jason Denayer legde op het gebied van duels een behoorlijk gemiddelde voor van acht geslaagde duels en vier onsuccesvolle. De totale balans van de Duivelse verdediging komt neer op 32 duels, waarvan er 19 werden gewonnen. Een matig gemiddelde van 59%. Straks zal het dus flink wat beter moeten in de Nations League tegen Frankrijk en vervolgens tegen Italië of Spanje.



De verdediging van Estland verwezenlijkte donderdag zelfs een groter rendement dan de Belgische defensie. De Esten hadden natuurlijk veel meer verdedigend werk op te knappen, maar het centrale defensieve trio Märten Kuusk (Flora Tallinn), Joonas Tamm (Vorskla Poltava) en Karol Mets (zonder club) wonnen procentueel gezien meer duels dan hun Belgische collega's. Kuusk, Tamm en Mets slaagden namelijk in 25 van hun 40 duels, wat resulteert in een gemiddelde van 62,5%. Beter dus dan het trio Dedryck Boyata, Jason Denayer en Toby Alderweireld.

POLL: Hebben Vertonghen en Vermaelen nog hun plaats bij de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Genk viert PO 1-ticket met nieuwe aanwinst
Genk viert PO 1-ticket met nieuwe aanwinst

KRC Genk slaakte het afgelopen weekend een grote zucht van opluchting. Op het veld van KVC Westerlo ...

28
28
X gaat total loss op straf Kiyine: "Systeem is compleet verrot!"
X gaat total loss op straf Kiyine: "Systeem is compleet verrot!"

De Belgische justitie blijft zwaar onder vuur liggen. Na een paar bizarre uitspraken in andere ...

43
43
Bom in JPL! Westerlo ontslaat Rik De Mil
Bom in JPL! Westerlo ontslaat Rik De Mil

Eem bom in de Jupiler Pro League! KVC Westerlo ontslaat Rik De Mil. Dat maakt de club zelf bekend. ...

802
802
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

143
143
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

55
55
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

134
134
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

78
78
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

42
42
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

77
77
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

200
200
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

54
54
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

173
173
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

65
65
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

1303
1303
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

356
356