Affaire Clement-Samatta eindigt met dubieuze twist

Foto: Affaire Clement-Samatta eindigt met dubieuze twist

De liefde is groot tussen Ally Samatta en Philippe Clement. Desondanks slaagde de coach van Club Brugge er niet in om hem in de recente transferperiode naar het Jan Breydelstadion te halen. Nochtans waren er in het laatste anderhalf jaar genoeg toenaderingen tussen beide partijen. Zo prefereerde Clement eerst nog Bas Dost boven Samatta. En ook in de voorbije zomermercato kwam er finaal geen hereniging tussen de Tanzaniaan en Clement.

ANTWERP HAALT UIT 

De Bosuil lokt schoon volk: in de voorbije zomermercato pakte Antwerp FC uit met verschillende fraaie transfers. Van gevestigde waarden zoals Victor Fischer, Michael Frey, Dorian Dessoleil, Johannes Eggestein, Bjorn Engels en Radja Nainggolan, tot jonge spelers die aan de rand van de definitieve doorbraak staan zoals Alhassan Yussuf, Michel-Ange Balikwisha, Pierre Dwomoh, Jelle Bataille en Sam Vines. En dan pronkte The Great Old op deadline day ook nog eens met de transfer van Ally Samatta. Knap werk van het ambitieuze beleidsduo Paul Gheysens en Sven Jaecques. Met die indrukwekkende kwaliteitsinjectie beschikt Antwerp over een ploeg die een grote rol kan spelen in de titelstrijd. “Áls de nieuwkomers hun beste niveau halen”, beaamde Peter Vandenbempt bij Sporza. “Het meest frappante vond ik nog het bod van 12 miljoen euro voor Arthur Cabral van FC Basel. Uiteindelijk kwam Ally Samatta, maar het zei alles over de ambities.” Met Michael Frey, Johannes Eggestein en Samatta, beschikt coach Brian Priske over drie indrukwekkende opties voor zijn centrale voorhoede. Watch out, Club Brugge.

DROOMTRANSFER NAAR ASTON VILLA 

Op deadline day bracht Antwerp FC een bod uit van 12 miljoen euro op Arthur Cabral: de Braziliaan was het plan A van Paul Gheyssens en Sven Jaecques. Maar ook het plan B mocht wel gezien worden. Ally Samatta, goed voor 76 goals in 191 officiële wedstrijden voor KRC Genk, moet de Antwerpse ploeg een extra dimensie geven. En als de Tanzaniaan zijn aloude niveau kan halen van bij de Limburgers, dan is de Jupiler Pro League ongetwijfeld een attractie rijker. 

In het seizoen 2019/2020 was Ally Samatta één van de beste spitsen in de Jupiler Pro League, en zijn goede prestaties werden vervolgens verzilverd met een knaltransfer naar Aston Villa. Samatta werd er de vervanger van de geblesseerde Wesley Moraes, nadat The Villans eerder bot vingen bij Olivier Giroud en Islam Slimani. De prijs voor de Tanzaniaan? 10,5 miljoen euro. Dat was mooi meegenomen voor de Genkse clubkas, want de aanschafwaarde van Samatta indertijd bedroeg amper 800 duizend euro. Maar zijn vertrek was wel nefast op het sportief gebied.De transfer van Ally Samatta vond namelijk plaats in de wintermercato van 2020. Volop in het lopende voetbalseizoen dus. “Vooreerst dit, het voelt nooit aangenaam om spelers in de winter te verliezen”, vertelde Dimitri de Condé daar toen over. “Maar in alle dossiers hebben we wel de juiste beslissing genomen. Emotioneel gezien was dat voor mij het zwaarste vertrek in vijf jaar. Als er één vedette was in onze kleedkamer, was hij het. Maar dat zag je niet aan hem. Zijn respect voor de fans, zijn positivisme, als mens is hij zo puur.”

AL SNEL OVERBODIG

Nadat Aston Villa naast Olivier Giroud en Islam Slimani grepen wegens te duur, schakelde de Engelse club vervolgens over naar Ally Samatta. The Villans verkeerden toen in accuut degradatiegevaar, want de club bezette de 18de plaats in de Premier League. En in zo'n hachelijke situatie moest er dus ingegrepen worden. De transfersom van 10,5 miljoen euro was een grote inkomst voor KRC Genk, maar een peulschil voor Aston Villa. Dus als Samatta toch zou tegenvallen, dan zou dat alvast geen financieel drama betekenen.Ally Samatta werd de eerste Tanzaniaan in de Premier League en dat leverde hem een heldenstatus op in eigen land. Zijn start in Engeland was alvast veelbelovend, waarin hij in zijn eerste match tegen Bournemouth prompt debuteerde met een doelpunt. Maar daarna kon Samatta zijn vorm niet aanhouden en kreeg hij er flinke concurrentie bij. Zoals Ollie Watkins, die voor een recordbedrag van 34 miljoen euro werd weggekocht bij Brentford. Een oplossing drong zich op, want Samatta kwam amper aan de bak in Villa Park.

SAMATTA ONTBOLSTERT ONDER CLEMENT 

In de zomermercato van 2020 polste Club Brugge bij Aston Villa voor het eerst naar de voorwaarden voor een transfer van Ally Samatta. Philippe Clement wilde er nog dolgraag nog een vlotscorende spits bij en de coach van Club kende de Tanzaniaan nog van hun vruchtbare samenwerking bij KRC Genk. In Limburg was Samatta oorspronkelijk een goeie spits, maar nog niet volledig afgewerkt. Pas onder het sportief bewind van Clement ontbolsterde Samatta uiteindelijk tot één van de beste spitsen van de Jupiler Pro League. Philippe Clement spotte het grote potentieel van Ally Samatta, schaafde zijn werkpunten bij en zorgde voor een vlotte integratie in de ploeg. “Een goed jaar geleden zei iedereen bij Racing Genk: Ally Samatta is een goeie spits, maar hij scoort veel te weinig. Door individueel te werken, met mij, maar vooral met Johan Van Rumst, heeft hij duizenden keren gescoord op training. Zo kwam hij ook tijdens wedstrijden in een bepaalde comfortzone voor doel”, verklaarde toenmalig Genk-coach Clement in juli 2019.

MANNAERT CONTACTEERT SAMATTA, CLEMENT WIL DOST 

Dat maakt het uiteraard logisch dat Philippe Clement zijn prijsschutter graag naar Club Brugge wilde halen. Naast de onderlinge verstandhouding is 'Samagoal' is namelijk een ouderwetse doelpuntenmaker. Geen spits die zwaar doorweegt op het spelbeeld, maar die wél op de juiste plaats en het juiste moment opduikt voor het doel. En kan scoren. Daarnaast is Samatta ook altruïstisch door middel van slimme looplijnen ruimte te maken voor zijn ploegmaats En zo'n type stond in de zomermercato van vorig jaar uiteraard hoog genoteerd op het verlanglijstje van Clement.

En Club Brugge nam toen ook effectief contact op met Ally Samatta. De overbodige aanvaller van Aston Villa was zelfs een serieuze optie voor de Bruggelingen. Manager Vincent Mannaert gaf dat ook trouwens toe in een interview aan Het Nieuwsblad, in december 2020. “Er is deze zomer contact geweest”, erkende Mannaert. “Samatta was op de hoogte van onze interesse. Hij kent Philippe en de Belgische competitie.” Maar de Tanzaniaan verkoos uiteindelijk een huurbeurt aan het Turkse Fenerbahçe boven een reünie met Clement bij Club Brugge. Ook Ally Samatta gaf op zijn beurt duiding aan de eerste toenadering met Club Brugge. “Ik kon het hart van de Genkse supporters niet breken. Ik had de kans, maar ik kreeg het simpelweg niet over mijn hart. Vier jaar verdedigde ik de kleuren van Genk, een transfer naar Club Brugge zou niet netjes geweest zijn”, vertelde de Tanzaniaan aan Het Belang van Limburg. Maar in diezelfde maand december 2020 zou Clement volgens Het Laatste Nieuws meer genegen zijn om Bas Dost aan te trekken dan Samatta, die volgens Clement 'niet het profiel heeft dat Club zoekt'. Over een bizarre contradictie gesproken. Maar er zouden er nog meer volgen.

AANGEBODEN BIJ CLUB: RUILDEAL MET DENNIS

Het is wat het is. In de zomermercato 2020 werd Club Brugge hardnekkig gelinkt aan Ally Samatta, waarbij de West-Vlamingen zelfs concrete gesprekken voerde met de Tanzaniaan. In de opvolgende wintermercato anno 2021 viel de naam van Samatta opnieuw in het Jan Breydelstadion, maar volgens Het Laatste Nieuws prefereerde Clement aldus Bas Dost boven de ex-spits van KRC Genk. En in het huidige kalenderjaar 2021 bleef Samatta geassocieerd worden met een transfer naar Club Brugge. De 51-voudige international werd in april bijvoorbeeld nog aangeboden in Westkapelle.Fenerbahce wilde namelijk af van Ally Samatta, wiens huurcontract in het voorbije tussenseizoen werd omgezet in een permanente transfer. De Turken moesten maar liefst 6 miljoen euro overmaken aan Aston Villa, maar bij Fener raakte Samatta amper van de bank. Fenerbahce had een plannetje uitgedokterd om Samatta te betrekken in een deal waarbij Emmanuel Dennis de omgekeerde beweging zou maken. Uiteindelijk kwam het niet zover, en bovendien had Club Brugge reeds hun felbegeerde vlotscorende spits beet in de persoon van Bas Dost.

CLEMENT TERUG CHARMEERD DOOR SAMATTA

Ally Samatta en Club Brugge, part III. In augustus 2021 meldt Het Nieuwsblad dat Club Brugge opnieuw lonkt naar Samatta. Op Jan Breydel kan Bas Dost niet overtuigen, de Nederlandse spits die nochtans een droomprofiel zou bezitten voor Philippe Clement. Het contract van Dost loopt volgend seizoen af, waarbij zijn toekomst in West-Vlaanderen hoogst onzeker is geworden. De krant meldt dat Clement nog steeds gecharmeerd zou zijn door Samatta, hoewel de coach van Club Brugge in december nochtans nadrukkelijk Dost verkoos boven Samatta.Enkele maanden eerder, in april om exact te zijn, dook de naam van Ally Samatta overigens ook al op bij KRC Genk. De Limburgers wilden proactief handelen met het nakende vertrek van Paul Onuachu, en daarom werd Samatta er opeens een interessante optie. Genk overwoog om hun voormalige prijsschutter aan te trekken op huurbasis, want een definitieve transfer was op financieel vlak onhaalbaar. Het verhaal van Samatta zat er toen al een eindje op bij Fenerbahce, maar hij wilde pas een beslissing nemen over zijn toekomst aan het einde van het seizoen.

GEEN SAMATTA, WEL WESLEY

In de slotfase van de voorbije transferperiode vond Ally Samatta nog steeds geen nieuwe club, en daarom bood zijn entourage hem aan bij verschillende clubs. Zowat elke Belgische topclub werd aangesproken over het dossier-Samatta, maar slechts één club hapte ook effectief toe: Antwerp FC. En ook Club Brugge onderzocht uiteraard de mogelijkheden om de 28-jarige spits aan te trekken. Naar het einde van van de mercato toe, dalen de prijzen namelijk op een significante wijze.Het Laatste Nieuws bevestigde enkele dagen geleden nogmaals dat Philippe Clement “helemaal gek was van Ally Samatta”, maar uiteindelijk gaf Club Brugge geen gevolg aan deze aanbieding. Volgens diezelfde krant was de conclusie immers niet gunstig na een interne en externe doorlichting van Samatta. Om de cirkel helemaal rond te maken: Wesley Moraes kwam wél naar Club Brugge. Anderhalf jaar gelden moest Ally Samatta de Braziliaan nog vervangen bij Aston Villa.

POLL: Bij welke club past Samatta het best?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

26
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1301
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

2
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

75
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

35
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

135
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

60
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

82
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

359
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

152
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

41
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

302
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

227
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

295
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

647
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

97

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

356
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

163
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

761
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

179
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

531
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

92
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

172
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

207
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

816
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1009
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

241
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

59
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

219
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

272