Hein zet Clement meesterlijk op zijn plaats

Hein zet Clement meesterlijk op zijn plaats

AA Gent – Club Brugge: 6-1. 't Is een resultaat dat wel kan tellen. Met deze historische overwinning haalt Hein Vanhaezebrouck eindelijk zijn gram tegenover de vele criticasters van de Buffalo's. Een oude vos verliest zijn streken niet, terwijl Philippe Clement – de officieuze opvolger van Vanhaezebrouck als kroonprins van de Belgische trainergilde – dringend te rade moet gaan bij zichzelf. 


SCOREBORDJOURNALISTIEK

Hein Vanhaezebrouck liep deze week gepikeerd rond. Geprikkeld maar hongerig. In de eerste vier competitiewedstrijden van het seizoen pakte AA Gent slechts vier punten op twaalf. Nochtans haalden de Buffalo's in elke wedstrijd meer expected goals dan hun rechtstreekse tegenstander. 't Is een kwestie van efficiëntie: Gent telt in de Jupiler Pro League na KRC Genk het meeste aantal ondernomen doelpogingen. Maar slechts 26% daarvan eindigde uiteindelijk op het doelkader. Conclusie: Gent kampt dit seizoen een schrijnend gebrek aan efficiëntie.



Het gebrachte voetbal op de groene mat was doorgaans van hoge kwaliteit. Zowel op het gebied van balbezit als van het aantal passes per wedstrijd, behoorde AA Gent steevast tot de top drie van de Jupiler Pro League. Hein Vanhaezebrouck beoogde aanvallend en dominant voetbal, volledig in de lijn van zijn filosofie als voetbalcoach. Alleen, de afwerking ontbrak nog. En bijgevolg ook de resultaten. Slechts één van zijn eerste vier competitiewedstrijden kon AA Gent winnen. Dat was voor bepaalde personen voldoende om het sportief beleid van de Buffalo's op de korrel te nemen.

SCHERPE HEIN

Ook de eerder verrassende 1-0 nederlaag tegen Rakow Czestochowa in de voorrondes van de Conference League zorgde voor enige kritiek. En daar was Hein Vanhaezebrouck het niet mee eens. De coach van AA Gent wees vorige week op de sterke prestaties van de Buffalo's in de voorbije jaren, waaronder drie Europese overwinteringen. “Dan vind ik de tendentieuze commentaren over hoe slecht het hier gaat eigenlijk ongelooflijk. Het gaat steeds verder. Ik kan wel het een en ander verdragen, maar die aanvallen komen zelfs van binnen de club.”



Hein Vanhaezebrouck hekelde ook de supporters die zich negatief uitlieten over de prestaties van 'hun' eigen ploeg. Nochtans waren die over het algemeen meer dan behoorlijk, maar door een gebrek aan efficiëntie volgden de resultaten niet. “Als ik zie hoe sommige supporters reageren, zou ik hen aanraden om eens te kijken naar het verleden van hun club”, aldus Vanhaezebrouck tijdens een persconferentie vorige week. “Ik reken erop de fans dat hun bekommernissen aan de kant zetten en vol gaan voor hun club en helpen ons vooruit te stuwen.”

DE KELDER

“Vandaag is AA Gent de kelder”, schreef Het Laatste Nieuws vorige week. De krant doelde daarbij op de weinige belangstelling voor de online artikels met AA Gent als onderwerp. Naast een deel van de steun van de achterban, verloren de Buffalo's dus ook heel wat interesse bij de neutrale voetballiefhebber. Op basis van de huidige resultaten zouden Oost-Vlamingen dit seizoen opnieuw dezelfde weg opgaan zoals het dramatische seizoen van vorig jaar. Maar het grote verschil met vorig jaar is dat er dit seizoen wél goed voetbal op de mat wordt gebracht. Met de hogere expected goals als één van de argumenten.



Vorige week donderdag rechtte AA Gent al de rug met een knappe 3-0 overwinning in de Europese terugwedstrijd tegen Rakow Czestochowa. De Buffalo's gaven tegen de Polen amper iets weg en er werd langs Gentse zijde opnieuw een karrenvracht aan doelkansen gecreëerd. En dit keer werd er wél efficiënt afgewerkt. De prestatie en het resultaat tegen Rakow Czestochowa werd uiteraard bewierookt in de nationale media. Maar in feite was enkel de efficiëntie het grote verschil in vergelijking met de voorbije wedstrijden in het huidige seizoen, waarin er niet altijd een goed resultaat werd neergezet.

VOOR CLUB BRUGGE

Hein Vanhaezebrouck haalde na de 3-0 overwinning tegen Rakow Czestochowa voor het eerst zijn gram tegen de groeiende negatieve commentaren van de interne en externe criticasters. De Europese opsteker zorgde voor een mentale push met het oog op de 'Slag om Vlaanderen' tegen Club Brugge vier dagen later. Voor de clash tegen Club schikte Vanhaezebrouck zich in een opvallend nederige positie. Logisch, gezien de verschillen qua statuur tussen Gent en Club. 

“Zij staan op eenzame hoogte, op alle vlakken. Als je kijkt naar de budgetten die ze kunnen ophalen, de transfers die ze kunnen doen... Daar kan de rest enkel met verlangende ogen naar kijken” klonk het bij Hein Vanhaezebrouck op zijn persbabbel voor de wedstrijd tegen Club Brugge. De coach van AA Gent spreekt altijd met het grootste respect over Club Brugge, maar in zijn persconferentie was zijn ontzag best wel opvallend groot. 



Misschien wel té groot. “Dat is een tactiek hé (lacht) maar ja … daar kijkt iedereen natuurlijk doorheen”, verklaarde analist Gilles De Bilde in De Zondag. “Het is uiteraard wel zo dat Club Brugge tegenwoordig de betere ploeg is, absoluut, maar je zo in een underdogrol gaan steken, is toch een beetje overdreven. Gent is bovendien een club die het Club Brugge graag moeilijk zou maken en die ambitie ook uitsprak. Tot nu toe gebeurt dat met veel ups en downs.”

NA CLUB BRUGGE

Blufpoker of gespeelde bescheidenheid. Het doet er niet meer toe. Het eindresultaat in de 'Slag om Vlaanderen' was een hallucinante 6-1. In het voordeel van AA Gent, dat zondag namiddag bijzonder efficiënt voor de dag kwam. De Buffalo's poogden in totaal tien doelkansen, waarvan er zes tussen de palen eindigden en uiteindelijk ook tegen de Brugse netten. Dergelijke efficiëntie is quasi ongezien, en dat geldt dit seizoen vooral voor AA Gent en Hein Vanhaezebrouck.

“Ik heb Hein Vanhaezebrouck al vaak horen zeggen dat Gent niet efficiënt was, maar vandaag was bijna elke kans een doelpunt”, verklaarde Club Brugge-coach Philippe Clement na de onwaarschijnlijke 6-1 afstraffing tegen AA Gent. “Dit is een zware teleurstelling. Ik heb een aantal dingen in de kleedkamer gezegd die ik hier niet wil zeggen. We hebben vandaag onwaarschijnlijke tegengoals gepakt. Dingen die we de voorbije twee jaar nooit gezien hebben.”



Waar AA Gent in de voorbije competitiewedstrijden niet efficiënt presteerde voor het doel, was dat tegen Club Brugge wél het geval. In een extreme mate zelfs. “Als je ze niet maakt in de vorige matchen, dan word je gezien als een ploeg in crisis”, sprak Hein Vanhaezebrouck voor de camera's van Eleven Sports. “We zaten in de kelder vier dagen geleden en nu zitten we op de zolder, denk ik? Ik ken geen één firma die vier dagen nodig heeft om van de kelder naar de zolder te gaan.”

DE KROONPRINSEN VAN  HET TRAINERSGILDE

Ondanks een historische 6-1 overwinning tegen de rivalen van Club Brugge, willen ze bij AA Gent niet spreken van een referentiematch. Hein Vanhaezebrouck is daarvoor veel te relativistisch ingesteld en de ervaren voorzitter Ivan De Witte leerde in de voorbije jaren om zich niet te wagen aan dergelijke uitspraken. De Gentse monsterscore was helemaal verdiend, en voor het eerst dit seizoen werkten de Buffalo's in de box af aan een hoog efficiëntie-niveau.

Door deze veelbesproken en verrassende monsterscore tegen Club Brugge, zet Hein Vanhaezebrouck zich opnieuw helemaal op de voetbalkaart. De prestaties van AA Gent zijn dit seizoen een stuk beter dan vorig jaar, en de 57-jarige drukt nadrukkelijker zijn stempel bij de Buffalo's. Na zijn vorige glorieperiode bij de Buffalo's, met als orgelpunt de landstitel, werd Vanhaezebrouck bestempeld als de nieuwe kroonprins van het Belgische trainersgilde. Maar na een mislukte passage bij Anderlecht – dat zich toen in de eerste fase van het verval bevond – kreeg zijn reputatie een serieuze knauw.



Maar Hein Vanhaezebrouck kan het dus nog altijd. De 6-1 overwinning tegen Club Brugge is echter niet meer dan een momentopname, want de positieve (r)evolutie begon reeds enkele weken geleden. En bij Club Brugge staat het kot ook nog niet in brand, hoewel Philippe Clement steeds meer kritiek krijgt te slikken van de eigen achterban. Clement werd in het seizoen 2019-2020 beschouwd als de nieuwe kroonprins van het Belgische trainersgilde, als opvolger van Vanhaezebrouck, maar sindsdien werden veel van zijn tactische en personeelsbeslissingen in twijfel getrokken. Zo ook zondag tegen AA Gent. 

POLL: Wie is de beste coach?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts een ...

2
2
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

156
156
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

386
386
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

111
111
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

769
769
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

188
188
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

208
208
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

683
683
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

94
94
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

602
602
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

493
493
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1788
1788