Clement heeft groot plan met 'schlemiel' Wesley

Clement heeft groot plan met 'schlemiel' Wesley

Wesley Moraes is terug op het oude nest. De Braziliaan wil bij Club Brugge zijn carrière terug op de rails zetten nadat hij anderhalf jaar geleden zijn voorste kruisbanden van de knie scheurde. Op Jan Breydel vindt Wesley zijn oude assistent-coach Philippe Clement terug. En die eerste onderlinge samenwerking belooft alvast veel voor de komende maanden.


BEREKENDE GOK 

't Is een berekende gok zullen we maar zeggen. Wesley Moraes verzamelde in de voorbije twee jaargangen van de Premier League gecombineerd slechts 85 speelminuten. Een directe impact op de Brugse équipe moeten en mogen we dus niet meteen verwachten van de Braziliaanse aanvaller. Wesley heeft dringend nood aan wedstrijdritme, ruimte en vertrouwen om zich opnieuw op de voetbalkaart te plaatsen. En daar is Brugge de ideale locatie voor. 

De oorzaak van Wesley Moraes' dramatische speelminuten bij Aston Villa ligt niet aan zijn intrinsieke kwaliteiten. De éénvoudige Braziliaanse international scheurde op 1 januari 2020 zijn voorste kruisbanden in een duel met Burnley-aanvoerder Ben Mee. De eerste diagnose indiceerde een herstelperiode van negen maanden. Maar uiteindelijk lag Wesley maar liefst vijftien (!) maanden in de lappenmand. Pas in het voorbije tussenseizoen werd hij eindelijk volledig fit verklaard.Het plan van Wesley Moraes en Aston Villa is om hem zoveel mogelijk speelgelegenheid te laten vergaren bij Club Brugge. In Villa Park staan Danny Ings en Ollie Watkins ver boven de Braziliaan in de hiërarchie, waardoor Wesley er sowieso niet veel aan de bak zou komen. Door hem tijdelijk te stallen in de vertrouwde omgeving van Jan Breydel, hoopt Aston Villa na dit seizoen de 'echte' Wesley Moraes te kunnen recupereren. The Villans geloven nog steeds hard in zijn kwaliteiten.

UITGELACHEN DOOR GEDOZ EN CLAUDEMIR 

In de zomer van 2019 telde Aston Villa maar liefst 25 miljoen euro neer voor Wesley Moraes, een enorm bedrag dat tot op vandaag nog steeds het uitgaande transferrecord is bij Club Brugge. De Braziliaan leidde de West-Vlamingen naar twee landstitels en in het Jan Breydelstadion kende hij een uitzonderlijke en indrukwekkende individuele groei. Nochtans had Wesley het moeilijk in zijn eerste maanden bij Club Brugge. Toenmalig coach Michel Preud'homme verkoos de meer ervaren spitsen Abdoulay Diaby en Jelle Vossen boven de 19-jarige Wesley. Logisch ook.In zijn beginperiode bij Club Brugge toonde Wesley op training niet aan dat hij een betere optie was dan Abdoulay Diaby en Jelle Vossen. “Toen we in mijn eerste periode bij Club Brugge een afwerkingsoefening deden, viel Wesley volledig door de mand”, verklaarde Philippe Clement – toen assistent-coach van Michel Preud'homme – daar ooit over in Extra Time. “Hij raakte quasi alle ballen verkeerd, en slaagde er niet in om die oefening deftig af te werken. Achteraf lachten Claudemir en Felipe Gedoz hem dan ook uit. Ik zag toen dat Wesley in de kleedkamer zat met tranen in de ogen.”

PREUD'HOMME – LEKO

Dat hield Michel Preud'homme en Philippe Clement echter niet tegen om hard aan de slag te gaan met het ruwe Braziliaanse talent. Op het vlak van tactiek leerde Wesley Moraes veel bij van de geslepen Preud'homme en de coach sleep veel belangrijke zaken in zijn spel, zoals het gebruik van zijn lichaam en de timing van de diepgang. Daarnaast nam ook assistent-coach Clement Wesley onder handen, onder meer om zijn kopspel te helpen perfectioneren. Het resultaat mocht alleszins gezien worden, want Wesley kreeg daarna stelselmatig meer speelgelegenheid van Preud'homme.En ook na het vertrek van Michel Preud'homme bleef Wesley Moraes zich stormachtig ontwikkelen bij Club Brugge. Hoewel de Braziliaan minder een klik had met Ivan Leko, bleef hij altijd een belangrijke en cruciale pion in de ploeg van de Kroaat. Wesley was één van de architecten die Club Brugge naar een tweede titel in drie jaar tijd loodste, en hij ontgroeide stilaan de Belgische competitie. Zijn profiel was dan ook uniek, waarbij hij gestalte en fysiek combineerde met balvastheid, duelkracht, kaatsen en diepgang. Een type dat wel brokken kan maken in de Premier League. Zodoende haalde Aston Villa de 22-jarige spits binnen voor een Brugs recordbedrag van 25 miljoen euro.

25 MILJOEN EURO

In 2019, en vandaag trouwens ook nog, was een uitgaande transfer in de grootorde van 25 miljoen euro een onwezenlijk bedrag. Dat had grotendeels te maken door de werkvergunning van Wesley Moraes. Om die te verkrijgen moest hij dertig procent van de wedstrijden gespeeld hebben voor Brazilië, maar op dat moment telde hij geen enkele A-cap. Aston Villa omzeilde die modaliteit door een hoge transfersom te betalen, waardoor het aantal interlands niet langer meer van tel was.De uitgaande transfer van Wesley Moraes naar Aston Villa was in 2019 de grootste deal in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Maar in Engeland had het gros van de media en de achterban van Aston Villa nog nooit van hem gehoord. Al was dat in het verleden ook het geval bij Christian Benteke, die 49 doelpunten scoorde in 101 matchen voor Aston Villa. Maar tijdens zijn eerste wedstrijden in de Premier League kon Wesley echter nauwelijks overtuigen.

SCHLEMIEL 

Stefaan Lammens, ex-Sporza journalist en notoir Aston Villa-fan, volgde de situatie van nabij en zag dat men Wesley te veel vergeleek met Tammy Abraham. “"Wat ik op supportersfora al heb zien passeren, was niet altijd even lief voor Wesley. Alsof Aston Villa een schlemiel had gekocht. In de hoofden van veel fans was hij de opvolger van Tammy Abraham. De verwachtingen waren bijzonder hoog. Ze dachten dat Wesley de ene goal na de andere zou maken. Hij scoorde na 3 speeldagen tegen Everton en na 6 tegen Arsenal, maar die laatste match ging verloren. Dan vergeten fans snel een goal.”Uiteindelijk startte Wesley Moraes bij Aston Villa nog met een uitstekend gemiddelde van vier doelpunten in zijn eerste acht Premier League-wedstrijden. Daarna werd de Braziliaan opvallennd minder beslissend en op 1 januari 2020 volgde dan het befaamde duel met Burnley-aanvoerder Ben Mee. Door zijn gescheurde voorste kruisbanden lag Wesley vijftien maanden in de lappenmand. Een langdurig herstellingsproces dat veel tijd en inspanningen vergde van de Braziliaan.

DE KNIE VAN WESLEY 

En die fysieke gesteldheid baarde Club Brugge dan ook zorgen. Wesley Moraes onderging in de voorbije dagen in Engeland en België een batterij aan medische en fysieke tests. Volgens Het Laatste Nieuws zou de rechterknie nog steeds niet de oude zijn, waardoor er toch nog twijfels hingen rond Wesley's terugkeer naar Club Brugge. Uiteindelijk gaf Blauw-Zwart toch groen licht voor de overgang, wat wil zeggen dat er wellicht toch weinig cruciale problemen opdoken omtrent de toestand van Wesley's rechterknie. Philippe Clement kan dus opnieuw aan de slag met de Braziliaanse krachtpatser, die hij vroeger als assistent-coach van een ruwe diamant kneedde naar één van de beste spitsen in de Jupiler Pro League.


POLL: Is de transfer van Wesley naar Club een goede zaak?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Drukke zomer Club Brugge: drie extra vertrekkers'
'Drukke zomer Club Brugge: drie extra vertrekkers'

Club Brugge is momenteel op nog zoek naar een nieuwe sportieve baas die een deel van het takenpakket ...

33
33
Pers fileert prestatie van Bakayoko tegen Dortmund
Pers fileert prestatie van Bakayoko tegen Dortmund

PSV mag nog steeds dromen van een plaats in de kwartfinales van de Champions League, nadat het ...

26
26
Guardiola onthult waarom hij De Bruyne aan de kant liet
Guardiola onthult waarom hij De Bruyne aan de kant liet

Manchester City pakte woensdag de drie punten tegen Brentford, maar daarvoor moest het wel diep ...

79
79
Atletico kraakt alsnog voor Inter, goedkope penalty redt PSV
Atletico kraakt alsnog voor Inter, goedkope penalty redt PSV

De twee wedstrijden van dinsdagavond in de Champions League hebben geen grote beslissing kunnen ...

52
52
Revolutie begint bij Man Utd: overname eindelijk rond
Revolutie begint bij Man Utd: overname eindelijk rond

Maandenlang zorgde de mogelijke overname van Manchester United voor een stroom aan geruchten, maar ...

57
57
Haaland verlost Man City tegen stug Brentford
Haaland verlost Man City tegen stug Brentford

Manchester City heeft woensdagavond een uitstekende zaak gedaan in de titelstrijd in de Premier ...

27
27
Witsel verbaast iedereen: "Dat hij dit nog kan..."
Witsel verbaast iedereen: "Dat hij dit nog kan..."

Dé affiche van dinsdagavond in de Champions League is de kraker tussen Internazionale en ...

193
193
'KRC Genk ziet in de zomer nog 2 spelers vertrekken'
'KRC Genk ziet in de zomer nog 2 spelers vertrekken'

Het zijn bewogen tijden bij KRC Genk op het vlak van uitgaande transfers. De Limburgers moesten in ...

195
195
Brokkenpiloot Kiyine moet forse straf vrezen
Brokkenpiloot Kiyine moet forse straf vrezen

Eind maart 2023 deed Sofian Kiyine de Belgische voetbalwereld serieus schrikken. De intussen ...

71
71
Refaelov schat de kwalificatiekansen van AA Gent in
Refaelov schat de kwalificatiekansen van AA Gent in

Uitzonderlijk moet AA Gent woensdag om 18u al aan de bak in de Conference League in plaats van de ...

178
178
De Jong haalt zwaar uit: "Het zijn gênante leugens"
De Jong haalt zwaar uit: "Het zijn gênante leugens"

FC Barcelona moet woensdag aan de bak in zijn heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions ...

49
49
Marc Coucke zorgt voor ophef: 'Schaamteloos gesloopt'
Marc Coucke zorgt voor ophef: 'Schaamteloos gesloopt'

Zowat elk weekend zit Marc Coucke als eigenaar vurig te supporteren in de tribunes voor 'zijn' ...

251
251
Roef laat zich uit over concurrentiestrijd in Gentse doel
Roef laat zich uit over concurrentiestrijd in Gentse doel

AA Gent gaat woensdagavond op zoek naar een ticket voor de achtste finales van de Conference League, ...

105
105
Belgen in actie: Bakayoko toch fit, geen De Bruyne of Vermeeren
Belgen in actie: Bakayoko toch fit, geen De Bruyne of Vermeeren

Er staat dinsdagavond heel wat voetbal op het programma en hopelijk zien we daarbij de nodige Belgen ...

15
15
<strong>KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer</strong>
KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer

Tobe Leysen verovert de Jupiler Pro League met zijn indrukwekkende prestaties en reddingen. Het ...

559
559