Rits slikt dubbele domper bij Club Brugge

Rits slikt dubbele domper bij Club Brugge

 Mats Rits beleeft niet de leukste weken bij Club Brugge. In de voorbije twee wedstrijden tegen Zulte Waregem en Beerschot raakte de 28-jarige middenvelder amper aan zes speelminuten.

JUBILEUM MET EEN DOMPER

Vorig weekend vierde Mats Rits een jubileum bij Club Brugge. De 28-jarige middenvelder speelde zondag tegen Beerschot, zijn ex-club nota bene, namelijk zijn 100e wedstrijd voor Blauw-Zwart. Hoewel Club deze match won met 3-2 cijfers, zal Rits toch met een dubbel gevoel terugblikken op zijn nieuwe mijlpaal bij Club Brugge. De sterkhouder van vorig seizoen lijkt dit jaar immers zijn oorspronkelijke basisplaats kwijt te spelen.



TOPSEIZOEN

Mats Rits was vorig seizoen de onbetwiste nummer zes bij Club Brugge. Hij vergaarde  op die positie een enorm aantal van 3.119 minuten, waarmee hij met voorsprong de concurrentieslag won van Eder Balanta (1.2181 minuten), Odilon Kossounou (148 minuten) en Thomas Van den Keybus (32 minuten). Door zijn sterke prestaties werd Rits door verschillende analisten zelfs getipt om geselecteerd te worden voor de Rode Duivels.
 


Roberto Martinez besloot uiteindelijk om Mats Rits niet op te roepen voor het nationale elftal, maar desondanks mocht de middenvelder van Club Brugge terugkijken op een topseizoen. Rits vatte het voorbije seizoen oorspronkelijk aan als back-up voor Eder Balanta, maar naarmate het seizoen vorderde, eiste de 26-jarige middenvelder een vaste basisplaats op in de ploeg van Philippe Clement. En die gaf Rits niet meer uit handen.
 

DUBBELE DOMPER
 

En ook in het huidige voetbalseizoen was de algemene verwachting dat Mats Rits de voorkeur zou blijven genieten op Eder Balanta. In de competitieopener tegen KAS Eupen startte Rits dan ook als nummer zes, maar in de volgende competitiewedstrijden koos Philippe Clement steevast voor Balanta op die positie. De Colombiaanse breker is dit seizoen één van de grote sterkhouders geworden bij Club, en dat betekent dus slecht nieuws voor Rits.
 

Sinds Eder Balanta de titularis is op de nummer zes, wordt Mats Rits doorgaans iets hogerop uitgespeeld als centrale middenvelder. Maar in de voorlaatste wedstrijd tegen Zulte Waregem raakte hij zelfs niet van de bank. Daarna vierde Rits vorig weekend tegen Beerschot zijn 100ste wedstrijd voor Club Brugge in mineur, middels een invalbeurt van amper zes minuten. Kopzorgen dus voor Rits, die er met Owen Otasowie op de koop toe ook nog eens een extra concurrent heeft bijgekregen.

 


In de huidige editie van de Jupiler Pro League telt Mats Rits weliswaar nog een respectabel aantal speelminuten van 310 stuks, maar het is al sinds de wedstrijd tegen KAS Eupen geleden dat hij zijn geliefkoosde positie van nummer zes bekleedde. Eder Balanta is incontournable geworden in die rol en hij speelde elk van zijn 397 competitieminuten als verdedigende middenvelder. De Colombiaan stelt voorlopig niet teleur, de sterke beer is dit seizoen zelfs één van de meest gevierde spelers bij Club Brugge.
 

BERESTERKE BALANTA
 

In de wedstrijd tegen Beerschot was Eder Balanta andermaal de grote Brugse uitblinker. De Colombiaan blonk uiteraard vooral uit in het defensieve gebied. Hij telde namelijk maar liefst 17 balrecuperaties en hij won ook 14 duels. In beide onderdelen was Balanta de best presterende speler bij Club Brugge. Daarnaast verloor de 28-jarige zondag slechts één keer de bal. Enkel invaller Daniel Perez telde minder balverlies: logisch want de spits speelde tegen Beerschot maar zes minuten.
 

Wedstrijd na wedstrijd behoort Eder Balanta tot de beste spelers van Club Brugge en hij speelt momenteel misschien wel op zijn beste niveau sinds zijn aankomst in september 2019.  De Colombiaan kon zondag tegen Beerschot zelfs een doelpunt scoren, iets wat uiteraard mooi meegenomen is, maar zeker geen vereiste voor zo’n type speler. Balanta is eerder een speler die zich onderscheidt met een indrukwekkende fysiek, balrecuperaties, een hoge intensiteit, veel duels, grinta en powerplay.

 


Logischerwijze valt Eder Balanta dit seizoen onder te brengen tot één van de beste verdedigende middenvelder in de Jupiler Pro League. Onder zijn positionele collega’s gaat niemand alvast meer duels aan dan de Colombiaan en daarin is hij ook erg efficiënt. Enkel Casper Nielsen (Union SG), Samuel Oum Gouet (KV Mechelen) en Carel Eiting (KRC Genk) zijn nog iets efficiënter in de algemene duels dan Balanta. Daarnaast telt enkel Maxime D’Arpino (KV Oostende) meer geslaagde defensieve duels dan hem.
 

OWEN OTASOWIE
 

Mats Rits moet zich dus voorlopig schikken als een back-up voor Eder Balanta en Ruud Vormer. Daarnaast krijgt hij er met Owen Otasowie ook nog een stevige concurrent bij voor beide posities. De Amerikaanse aanwinst is een extreem polyvalente speler, maar Philippe Clement ziet in Otasowie voornamelijk een middenvelder. "Owen is een atletische middenvelder", verklaarde Clement namelijk over de aanwinst van Wolverhampton.


De coach van Club Brugge vergelijkt het profiel van Owen Otasowie met dat van Eder Balanta, maar de Amerikaan zal eerst nog een onontbeerlijke aanpassingsperiode nodig hebben. “Van dat type hebben we enkel Balanta. Hij zal de intensiteit van onze trainingen en matchen nog gewoon moeten worden, dat leiden we af uit de tests. Hij is nog jong en heeft veel progressiemarge.”
 


Het is duidelijk dat Club Brugge grote plannen heeft met Owen Otasowie, want de Amerikaan kostte een aanzienlijke transfersom van vier miljoen euro. Op die manier worden de plaatsjes op het Brugse centrale middenveld wel erg duur. Anderzijds bezit Mats Rits wel een meer voetballend profiel dan Otasowie en Eder Balanta. En dat specifiek verschil kan later op het seizoen, en in enkele specifieke wedstrijden, weleens in het voordeel spelen van Rits.

POLL: Zal Rits dit seizoen nog een basisspeler worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

0
0
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

169
169
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

51
51
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

124
124
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

425
425
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

646
646
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

541
541
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

167
167
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1078
1078
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

250
250
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

255
255
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

842
842
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

290
290
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

124
124
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

106
106