Rits slikt dubbele domper bij Club Brugge

Rits slikt dubbele domper bij Club Brugge

 Mats Rits beleeft niet de leukste weken bij Club Brugge. In de voorbije twee wedstrijden tegen Zulte Waregem en Beerschot raakte de 28-jarige middenvelder amper aan zes speelminuten.

JUBILEUM MET EEN DOMPER

Vorig weekend vierde Mats Rits een jubileum bij Club Brugge. De 28-jarige middenvelder speelde zondag tegen Beerschot, zijn ex-club nota bene, namelijk zijn 100e wedstrijd voor Blauw-Zwart. Hoewel Club deze match won met 3-2 cijfers, zal Rits toch met een dubbel gevoel terugblikken op zijn nieuwe mijlpaal bij Club Brugge. De sterkhouder van vorig seizoen lijkt dit jaar immers zijn oorspronkelijke basisplaats kwijt te spelen.



TOPSEIZOEN

Mats Rits was vorig seizoen de onbetwiste nummer zes bij Club Brugge. Hij vergaarde  op die positie een enorm aantal van 3.119 minuten, waarmee hij met voorsprong de concurrentieslag won van Eder Balanta (1.2181 minuten), Odilon Kossounou (148 minuten) en Thomas Van den Keybus (32 minuten). Door zijn sterke prestaties werd Rits door verschillende analisten zelfs getipt om geselecteerd te worden voor de Rode Duivels.
 


Roberto Martinez besloot uiteindelijk om Mats Rits niet op te roepen voor het nationale elftal, maar desondanks mocht de middenvelder van Club Brugge terugkijken op een topseizoen. Rits vatte het voorbije seizoen oorspronkelijk aan als back-up voor Eder Balanta, maar naarmate het seizoen vorderde, eiste de 26-jarige middenvelder een vaste basisplaats op in de ploeg van Philippe Clement. En die gaf Rits niet meer uit handen.
 

DUBBELE DOMPER
 

En ook in het huidige voetbalseizoen was de algemene verwachting dat Mats Rits de voorkeur zou blijven genieten op Eder Balanta. In de competitieopener tegen KAS Eupen startte Rits dan ook als nummer zes, maar in de volgende competitiewedstrijden koos Philippe Clement steevast voor Balanta op die positie. De Colombiaanse breker is dit seizoen één van de grote sterkhouders geworden bij Club, en dat betekent dus slecht nieuws voor Rits.
 

Sinds Eder Balanta de titularis is op de nummer zes, wordt Mats Rits doorgaans iets hogerop uitgespeeld als centrale middenvelder. Maar in de voorlaatste wedstrijd tegen Zulte Waregem raakte hij zelfs niet van de bank. Daarna vierde Rits vorig weekend tegen Beerschot zijn 100ste wedstrijd voor Club Brugge in mineur, middels een invalbeurt van amper zes minuten. Kopzorgen dus voor Rits, die er met Owen Otasowie op de koop toe ook nog eens een extra concurrent heeft bijgekregen.

 


In de huidige editie van de Jupiler Pro League telt Mats Rits weliswaar nog een respectabel aantal speelminuten van 310 stuks, maar het is al sinds de wedstrijd tegen KAS Eupen geleden dat hij zijn geliefkoosde positie van nummer zes bekleedde. Eder Balanta is incontournable geworden in die rol en hij speelde elk van zijn 397 competitieminuten als verdedigende middenvelder. De Colombiaan stelt voorlopig niet teleur, de sterke beer is dit seizoen zelfs één van de meest gevierde spelers bij Club Brugge.
 

BERESTERKE BALANTA
 

In de wedstrijd tegen Beerschot was Eder Balanta andermaal de grote Brugse uitblinker. De Colombiaan blonk uiteraard vooral uit in het defensieve gebied. Hij telde namelijk maar liefst 17 balrecuperaties en hij won ook 14 duels. In beide onderdelen was Balanta de best presterende speler bij Club Brugge. Daarnaast verloor de 28-jarige zondag slechts één keer de bal. Enkel invaller Daniel Perez telde minder balverlies: logisch want de spits speelde tegen Beerschot maar zes minuten.
 

Wedstrijd na wedstrijd behoort Eder Balanta tot de beste spelers van Club Brugge en hij speelt momenteel misschien wel op zijn beste niveau sinds zijn aankomst in september 2019.  De Colombiaan kon zondag tegen Beerschot zelfs een doelpunt scoren, iets wat uiteraard mooi meegenomen is, maar zeker geen vereiste voor zo’n type speler. Balanta is eerder een speler die zich onderscheidt met een indrukwekkende fysiek, balrecuperaties, een hoge intensiteit, veel duels, grinta en powerplay.

 


Logischerwijze valt Eder Balanta dit seizoen onder te brengen tot één van de beste verdedigende middenvelder in de Jupiler Pro League. Onder zijn positionele collega’s gaat niemand alvast meer duels aan dan de Colombiaan en daarin is hij ook erg efficiënt. Enkel Casper Nielsen (Union SG), Samuel Oum Gouet (KV Mechelen) en Carel Eiting (KRC Genk) zijn nog iets efficiënter in de algemene duels dan Balanta. Daarnaast telt enkel Maxime D’Arpino (KV Oostende) meer geslaagde defensieve duels dan hem.
 

OWEN OTASOWIE
 

Mats Rits moet zich dus voorlopig schikken als een back-up voor Eder Balanta en Ruud Vormer. Daarnaast krijgt hij er met Owen Otasowie ook nog een stevige concurrent bij voor beide posities. De Amerikaanse aanwinst is een extreem polyvalente speler, maar Philippe Clement ziet in Otasowie voornamelijk een middenvelder. "Owen is een atletische middenvelder", verklaarde Clement namelijk over de aanwinst van Wolverhampton.


De coach van Club Brugge vergelijkt het profiel van Owen Otasowie met dat van Eder Balanta, maar de Amerikaan zal eerst nog een onontbeerlijke aanpassingsperiode nodig hebben. “Van dat type hebben we enkel Balanta. Hij zal de intensiteit van onze trainingen en matchen nog gewoon moeten worden, dat leiden we af uit de tests. Hij is nog jong en heeft veel progressiemarge.”
 


Het is duidelijk dat Club Brugge grote plannen heeft met Owen Otasowie, want de Amerikaan kostte een aanzienlijke transfersom van vier miljoen euro. Op die manier worden de plaatsjes op het Brugse centrale middenveld wel erg duur. Anderzijds bezit Mats Rits wel een meer voetballend profiel dan Otasowie en Eder Balanta. En dat specifiek verschil kan later op het seizoen, en in enkele specifieke wedstrijden, weleens in het voordeel spelen van Rits.

POLL: Zal Rits dit seizoen nog een basisspeler worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

398
398
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

154
154
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

64
64
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

191
191
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

68
68
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

139
139
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

410
410
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

217
217
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

550
550
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

226
226
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

111
111
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

505
505
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

227
227
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

288
288
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

127
127