Hoedt komt in nauwe schoentjes terecht bij Anderlecht

Hoedt komt in nauwe schoentjes terecht bij Anderlecht

Wesley Hoedt kent een wisselvallige start bij Anderlecht: tegen Union SG en Vitesse kreeg de Nederlander alvast de wind van voren. De 27-jarige heeft duidelijk nood aan een lange reeks van goede prestaties, waarna hij zich vervolgens definitief kan lanceren in het Lotto Park. De terugwedstrijd in de Conference League tegen Vitesse biedt hem een ideaal platform om sportieve revanche te nemen, nadat hij vorige week nog zwaar door de mand viel.

TOPTRANSFER

Er zijn zo van die transfers waarvan je op voorhand al weet dat ze zullen slagen. Die van Wesley Hoedt naar RSC Anderlecht was er zo eentje. De Belgische recordkampioen kondigde in juni de komst aan van de centrale verdediger, en niemand die eraan twijfelde dat Hoedt zou slagen in het Lotto Park. De Nederlander stond na zijn succesvol seizoen in 2019-2020 bij Antwerp FC vervolgens al op de radar van Anderlecht, maar ook op die van Club Brugge.



Met één jaar vertraging, en een significant lagere kostprijs, slaagde Anderlecht erin om Wesley Hoedt aan te trekken. De 27-jarige voegt leiderschap en ervaring toe aan de jonge paars-witte ploeg, wat belangrijk en noodzakelijk is voor het evenwicht in het team. Daarnaast bewierookte Peter Verbeke ook zijn sterkte aan de bal, gekoppeld met lef en vertrouwen. Een droomhuwelijk leek in de maak, maar Hoedt heeft geen al te beste start genomen bij Sporting.

KOMPANY IS BÖLÖNI NIET

Wesley Hoedt werd aangetrokken om de huurling Matt Miazga te vervangen, maar voorlopig heeft hij de Amerikaan nog niet doen vergeten. In de competitieopener tegen Union SG kwam de eerste prestatie van Hoedt al meteen ter discussie. De Nederlander acteerde in de Brusselse derby ondermaats op het gebied van de passing en bovendien leek hij ook in andere spelonderdelen niet meer op de kwalitatieve speler die hij twee seizoenen geleden nog was bij Antwerp FC.

Wesley Hoedt miste zijn debuut voor Anderlecht aldus volledig en hij blonk vooral uit door een grote onzekerheid aan de bal. Die onzekerheid vertaalde zich onder meer in een erg matige passing met veelvuldig balverlies – naar de normen van een centrale verdediger toch. Dat valt grotendeels te verklaren omdat Vincent Kompany zijn defensie veel hoger positioneert dan het meer behoudenere Antwerp onder Laszlo Bölöni indertijd.



Bij Antwerp FC kon Wesley Hoedt zijn puur uitvoetballend vermogen camoufleren door de defensieve aanpak van Laszlo Bölöni. Maar in het offensievere Anderlecht van Vincent Kompany wordt er van een centrale verdediger veel meer voetballende kwaliteit gevraagd, en dat is niet meteen de grote sterkte van Hoedt. De Nederlander pakte in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League weliswaar soms uit met knappe en opbouwende passes, maar tegelijkertijd oogt Hoedt ook erg kwetsbaar met de bal aan de voet.

WENDBAARHEID EN VOETBALLEND VERMOGEN

Verschillende analisten zoals René Vandereycken en Marc Degryse verklaarden eerder openlijk hun twijfels over Wesley Hoedt: “Hoedt was niet de Hoedt van bij Antwerp”. En de Nederlander zorgt ondertussen ook voor verdeeldheid onder de Anderlecht-supporters. Soms levert Hoedt goede prestaties af, bijvoorbeeld zoals tegen KAS Eupen en Cercle Brugge, maar die positieve lijn kan Hoedt (nog?) niet op wekelijkse en foutloze basis aanhouden.



Hoewel Wesley Hoedt eerder een hoog niveau aanhoudt in zijn puur defensief werk, rijzen er steeds meer vragen over zijn wendbaarheid en voetballend vermogen. Door de specifieke aanpak van Vincent Kompany komen de beperkingen van Hoedt in beide onderdelen nadrukkelijker naar de oppervlakte. In de vorige Conference League-wedstrijd tegen Vitesse werden deze zaken alvast duidelijk blootgelegd: bij het 2-3 tegendoelpunt ging Hoedt bijvoorbeeld kinderlijk in de fout.

BALVERLIES

“Het was eerder de stuitende nonchalance achterin die paars-wit in moeilijkheden heeft gebracht”, vertelde Gilles De Bilde aan Het Laatste Nieuws. “Dat domme balverlies van Wesley Hoedt bij de 2-3 vond ik onvergeeflijk. Dat soort zaken moeten eruit als Anderlecht in Europa wil opstaan.” In die bewuste fase nam Wesley Hoedt veel risico waardoor hij op een pijnlijke manier balverlies leed. Arrogant zelfs, volgens bepaalde analisten.



In de heenwedstrijd tegen Vitesse leed Wesley Hoedt opvallend veel balverlies. De Nederlanders speelden met drie centrale verdedigers, Tomas Hajek, Riechedly Bazoer en Alois Oroz, maar niemand die meer balverlies leed dan Hoedt. Ook Hannes Delcroix, zijn kompaan in de centrale defensie bij Anderlecht, leed meer dan de helft minder balverlies dan Hoedt. Bovendien was de Nederlander ook gemakkelijk te pakken op snelheid.

SPORTIEVE REVANCHE

Bij de veelbesproken 2-3 tegen Vitesse was Wesley Hoedt de grote schlemiel, waarna hij in de volgende minuut werd uitgefloten door het thuispubliek. Maar ook bij de eerdere 2-2 was de Nederlander al niet onbesproken. Hoedt gaf Nicolai Frederiksen veel te veel ruimte en hij reageerde niet intensief genoeg om een schot naar het doel te voorkomen. Dit doelpunt deed terugdenken aan de 1-3 tegen Union SG, toen Thierry Lazare ook kon profiteren van de passiviteit van Hoedt.



Wesley Hoedt krijgt donderdag alvast een nieuwe kans om zich opnieuw te rehabiliteren, al staat hij op dit moment absoluut niet ter discussie bij Anderlecht. Zijn duelkracht over de grond en in de lucht blijft een belangrijke meerwaarde voor de ploeg. Maar de Nederlander zal het tegen Vitesse zeker niet te licht mogen opnemen, want met Loïs Openda krijgt Hoedt een enorm snelle aanvaller tegenover zich. En dat wordt voor hem ongetwijfeld een erg lastige opdracht.

DELCROIX EN HARWOOD-BELLIS

Wisselvallig. Zo kan de start van Wesley Hoedt bij RSC Anderlecht het best omschreven worden. In de ene wedstrijd presteert hij goed, maar in andere wedstrijd valt hij dan weer tegen. Vooral zijn gebrek aan voetballend vermogen komt steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte. Dit seizoen scoren Hannes Delcroix en back-up Taylor Harwood-Bellis op het gebied van passing – alsook in het balverlies – opmerkelijk betere punten dan Hoedt. De Nederlander krijgt ongetwijfeld nog de nodige tijd om zich op te werpen als een duurzame en bepalende speler bij Anderlecht, maar dat proces mag uiteraard ook niet te lang duren.

POLL: Zal Hoedt slagen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

9
9
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

36
36
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

20
20
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

29
29
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

58
58
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

459
459
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

94
94
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

579
579
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

23
23
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

78
78
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

93
93
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

124
124
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

134
134
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

709
709
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach J&uuml;rgen ...

133
133