Goudklompje van Club Brugge ondergaat metamorfose

Goudklompje van Club Brugge ondergaat metamorfose

Tibo Persyn begon zondag erg zenuwachtig aan zijn basisdebuut bij Club Brugge. Maar hij eindigde de wedstrijd aan de megafoon, voor Brugse de spionkop. “We are Bruges!” De 19-jarige flankaanvaller kende oorspronkelijk een stroeve eerste helft tegen Beerschot, maar na de pauze liep het opvallend vlotter.

STRESS

26.000 toeschouwers beleefden zondag een geanimeerde namiddag in het Jan Breydelstadion. Club Brugge was in de eerste helft oppermachtig tegen Beerschot maar naar het einde van de wedstrijd toe kwamen de Antwerpenaren steeds beter in de match. Uiteindelijk won de landskampioen met 3-2 cijfers en dat onder meer dankzij een erg knap doelpunt van Internazionale-huurling Tibo Persyn.

De 19-jarige flankspeler vierde zondag zijn vuurdoop in de basis van Club Brugge en hij liet dus al meteen positief van zich spreken. Philippe Clement dropte Tibo Persyn tegen Beerschot in zijn elftal door de schorsing van Eduard Sobol en de blessure van Noah Mbamba. Club Brugge hanteerde daarom een 3-5-2 opstelling, waarbij Persyn de ganse rechterflank voor zijn rekening nam.



De wingback ondervond een moeizaam begin van de wedstrijd maar in de tweede helft liep het opvallend beter. “In het begin was ik toch een beetje geïntimideerd door al die fans”, verklaarde Tibo Persyn na de wedstrijd op de clubkanalen van Club Brugge. “Tijdens de rust hebben mijn ploegmaats me over die podiumvrees moeten helpen, want ik had echt stress. Uiteindelijk is dat aardig gelukt, denk ik.”

130 KILOMETER PER UUR

Tibo Persyn startte zenuwachtig aan zijn eerste wedstrijd in het Jan Breydelstadion. Da’s trouwens niet erg verwonderlijk, gezien de tiener nog nooit eerder voetbalde in een vol voetbalstadion met 26.000 toeschouwers in de tribunes. Bovendien was het ook nog maar zijn eerste speelgelegenheid in het eerste elftal. Zijn knap doelpunt vanop de rand van de zestien werkte dan ook bevrijdend voor Persyn.



“Het moment dat mijn bal binnenging, was onbeschrijflijk. Hij viel perfect voor mijn voet en ik dacht meteen: niet twijfelen, vlammen”, verklaarde Tibo Persyn net na de wedstrijd. De flankspeler nam de bal op de vlucht en gaf Beerschot-doelman Mike Vanhamel geen enkele kans. Het kanonschot van Persyn haalde zelfs een enorme snelheid van maar liefst 130 kilometer per uur.

MOEILIJK BEGIN

Tibo Persyn had zondag een logische inloopperiode nodig om zijn eerste wedstrijd in een vol Jan Breydelstadion succesvol te volbrengen. Daarom oogde hij in het wedstrijdbegin wat zenuwachtig en liep het eerst wat stroef. “Het was een beetje zoeken naar automatismen op de flank, maar onze start was goed en we waren dominant”, verklaarde Philippe Clement op de persconferentie na de wedstrijd.



De coach van Club Brugge zag wel hoe Tibo Persyn zich herpakte in de tweede helft tegen Beerschot, mede dankzij zijn erg knap doelpunt. “Die jongen heeft hier tien à vijftien jaar lang van gedroomd: logisch dat zijn eerste helft wat stroef liep”, aldus Philippe Clement. “Zijn doelpunt werkte bevrijdend, de tweede helft was een stuk beter.” Algemeen gesteld, heeft Persyn zijn start dus niet gemist bij Club Brugge.

HET CONTRAST

In de tweede helft werkte Tibo Persyn zich nadrukkelijker in het spelbeeld bij Club Brugge. Op het offensief gebied was hij meer aanwezig, onder meer door verticale passes, en in vergelijking met de eerste helft vertoonde hij zich ook meer in en rond de box van Beerschot. Na de wedstrijd telde Persyn zelfs het meeste aantal succesvolle aanvallende acties bij Club Brugge, weliswaar na Man van de Match Noa Lang.



Tibo Persyn leverde tegen Beerschot ook het meeste voorzetten af bij Club Brugge: ééntje voor de rust en drie erna – qua contrast tussen beide speelhelften kan dat wel tellen. Anderzijds kwam geen enkele van die vier centers terecht bij een ploegmaat, daar zal Persyn dus nog aan moeten werken. Daarnaast bracht de tiener van Club Brugge in de tweede helft ook op het defensief vlak een grotere meerwaarde dan in de eerste.

HET NIEUWE GOUDKLOMPJE

Tibo Persyn onderging in de tweede helft tegen Beerschot dus een metamorfose en die veelbelovende lijn moet hij in de volgende wedstrijden proberen door te trekken. Op die manier kan hij bij Club Brugge weleens de opvolger worden van Thomas Meunier, met wie Persyn eerder al vergeleken werd. En in Italië werd zijn profiel zelfs al naast elkaar gesteld met dat van Javier Zanetti, het clubicoon van Internazionale. De Franstalige krant L’Avenir omschrijft Persyn reeds als ‘het nieuwe goudklompje voor Club’.

Tibo Persyn moet zich alvast kiplekker voelen in de 4-3-3 en 3-5-2 opstellingen die coach Philippe Clement voor ogen heeft. Bij Internazionale werd de flankspeler in deze formaties succesvol omgevormd tot een moderne wingback, waarbij een grote snelheid, goede crosses en loopvermogen tot zijn kernkwaliteiten behoren. Daarnaast is ‘de locomotief’ ook erg leergierig, plichtsbewust en nederig. Het valt nog af te wachten of Persyn in de nieuwe 4-2-2-2 opstelling ook kansen zal krijgen van Clement, want in die formatie is Clinton Mata nog steeds incontournable op de rechtsachter.



De plichtsbewuste en hardwerkende mentaliteit van Tibo Persyn past alvast heel goed bij het DNA van Club Brugge, en de 19-jarige hoopt alvast dat hij ook volgend seizoen in West-Vlaanderen kan blijven. “Ik ben Club altijd blijven volgen in Italië. Mijn eerste thuismatch was een geweldige ervaring. Het doel is nu om mijn kwaliteiten te blijven tonen en zo veel mogelijk te spelen. En hopen dat de aankoopoptie op het einde van het seizoen gelicht wordt. Of die duur is? Goh ja, wat is duur, hé?” verklaarde hij na de wedstrijd tegen Beerschot.

POLL: Wordt Persyn het nieuwe goudklompje van Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Rode Xavi ontploft helemaal na pijnlijke uitschakeling Barça
Rode Xavi ontploft helemaal na pijnlijke uitschakeling Barça

De eerste twee terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League hebben heel wat spektakel ...

75
75
'Barça slikt door CL-uitschakeling meteen volgende domper'
'Barça slikt door CL-uitschakeling meteen volgende domper'

FC Barcelona heeft dinsdagavond een mokerslag moeten incasseren. De Catalanen konden op een gegeven ...

30
30
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond

De eerste twee halvefinalisten in de Champions League zijn bekend na een sensationele avond. PSG ...

107
107
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'

Bij Anderlecht zitten ze nog met de nodige vraagtekens voor volgend seizoen. Vorige zomer werd er ...

78
78
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'

Het Belgische voetbalseizoen nadert zijn ontknoping, maar nu al lijkt vast te staan dat er een ...

61
61
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'

Hij was de voorbije jaren wat uit beeld verdwenen, maar de jongste maanden zette Besnik Hasi ...

164
164
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'

Club Brugge kan donderdagavond een beetje geschiedenis schrijven. Als het tegen PAOK zijn 1-0-zege ...

254
254
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst

Anderlecht ligt met nog zeven speeldagen te gaan in pole-positie voor de landstitel na de knappe ...

217
217
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'

De Belgische ploegen speuren voluit naar versterking. Volgens La Capitale kijken ze ook rond in de ...

72
72
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG

RSC Anderlecht won zondag met 2-1 van Union SG. De sfeer was geweldig in het Lotto Park. Het stadion ...

208
208
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"

Patro Eisden kent een topseizoen in de Challenger Pro League. Ze hopen zich nog te plaatsen voor de ...

121
121
<strong>Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top</strong>
Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top

Bij Club Brugge gonst het van opwinding over Raphael Onyedika, wiens recente prestaties en groeiende ...

467
467
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'

Cercle Brugge zal na het seizoen zeker een aantal sterkhouders het team zien verlaten. Voor ...

189
189
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'

Union SG gaat in de zomer een aantal sterkhouders verliezen. De interesse in een aantal jongens ...

202
202
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist

Ook dit seizoen verhuren de ploegen uit de Jupiler Pro League heel wat spelers aan buitenlandse ...

38
38