Kouamé zadelt Anderlecht met groot probleem op

Kouamé zadelt Anderlecht met groot probleem op

Joshua Zirkzee heeft er een nieuwe aanvalsmakker bij: Christian Kouamé vervoegt Anderlecht tot aan het einde van dit seizoen. De Ivoriaanse spits hoopt in het Lotto Park zijn carrière nieuw leven in te blazen, maar toch moet er geen overvloed aan doelpunten verwacht worden van Kouamé. Anderzijds bezit hij wel een specifiek profiel waar Vincent Kompany graag aan de slag mee gaat.


DE WENS VAN KOMPANY

Met Joshua Zirkzee heeft een nieuwe goalgetter beet. De jonge huurling van Bayern München scoorde vorig weekend twee doelpunten tegen Cercle Brugge en zo’n profiel was al langer van cruciaal belang bij Sporting. Zirkzee puurde zondag twee doelpunten middels vijf doelkansen, wat neerkomt op een enorm hoge omzetratio van 40%. Als hij die efficiëntie een gans seizoen kan aanhouden, dan is Zirkzee de grootste kandidaat om dit jaar de Gouden Stier te worden.

Daarnaast bracht Joshua Zirkzee ook een grote meerwaarde in het algemeen spelbeeld van Anderlecht. De 20-jarige bewoog zich steeds intelligent in de zone van de waarheid en hij bewees een uitstekend aanspeelpunt te zijn voor zijn ploegmaats. Zirkzee onderscheidde zich ook door een grote balvastheid en indrukwekkende balbehandeling. De huurbeurt van de Nederlandse spits aan Anderlecht is aldus veelbelovend van start gegaan, maar Vincent Kompany wil toch niet te veel druk leggen op de schouders van Zirkzee.



“Ik ga niet een gans seizoen vasthangen aan één speler”, verklaarde Vincent Kompany meteen na de overwinning tegen Cercle Brugge. Met Isaac Kiese Thelin had de coach van Sporting wel een alternatief achter de hand, maar ’t is al langer duidelijk dat de Zweedse spits niet het gedroomde profiel heeft om een vooraanstaande rol te spelen in het Lotto Park. En daarom pakt Anderlecht uit met de komst van Christian Kouamé, die voor één seizoen wordt gehuurd van het Italiaanse Fiorentina. Daarmee beschikt Kompany opeens over twee kwalitatieve spitsen, al is de Ivoriaan allerminst een echte doelpuntenmaker. 

INTERESSANT PROFIEL

“Hoe het zou voelen om twee echte spitsen te hebben? Ik ken dat gevoel niet. Sinds ik hier coach ben, hebben we dat nog nooit gehad”, dixit Vincent Kompany eerder deze week. Christian Kouamé bezit alvast een profiel waar de coach van Anderlecht graag mee werkt. De Ivoriaanse spits is een meester in het bijhouden van de bal en hij laat zich ook graag betrekken in het spel. Kouamé geeft tevens blijk van een ruime vista en hoge spelintelligentie. Hij positioneert zich telkens op een goede manier waarmee hij zijn ploegmaats helpt om de bal te kunnen afspelen.

En als de nood het hoogst is, dan kan Christian Kouamé ook fungeren als een targetman. Door zijn indrukwekkende fysieke capaciteiten is het namelijk een moeilijke opdracht om van hem de bal te ontfutselen. Vorig seizoen was Kouamé in de Serie A alvast één van de centrale spitsen die het meeste lange ballen succesvol kon ontvangen. En ook in de luchtduels behoorde hij tot de top tien in het Calcio, waarin hij beter presteerde dan andere grote namen zoals Romelu Lukaku en Victor Osimhen.



Bovendien is Christian Kouamé tevens snel en weegt hij op de verdediging. Dat komt vooral door het grote aantal duels dat de Ivoriaan aangaat. Vorig seizoen waren er dat bijvoorbeeld 31 per wedstrijd, waarmee Kouamé de nummer drie was onder alle centrale spitsen in de Italiaanse voetbalcompetitie. Zo’n specifiek past als gegoten in de Premier League, waardoor de 23-jarige in het vizier terechtkwam van onder andere Wolverhampton Wanderers en Crystal Palace. Maar uiteindelijk won Anderlecht de slag om Kouamé en dat is dus best een mooie prestatie van Peter Verbeke & Co.

GEEN INTRINSIEK SCOREND VERMOGEN

Anderlecht zag duidelijk graten in het bijzondere profiel van Christian Kouamé, die ooit een marktwaarde bezat van 22 miljoen euro. “En ik weet hoe belangrijk het is om spelers te hebben die weten hoe ze doelpunten moeten maken”, verklaarde Vincent Kompany eerder deze week in een persconferentie, toen de deal met Fiorentina nog niet helemaal rond was. Maar veel doelpunten moet Sporting echter niet verwachten van hun laatste aanwinst. Op het gebied van doelgerichtheid en efficiëntie in de box heeft Kouamé nog heel wat werk op de plank.



In het voorbije seizoen miste hij bij Fiorentina bijvoorbeeld opvallend veel kansen waardoor hij uiteindelijk maar één keer kon scoren in 33 competitiewedstrijden. De Ivoriaan was te weinig doelgericht en hij verscheen amper in de box. Daarnaast bleek Kouamé bij zijn vorige clubs ook niet over een intrinsiek scorend vermogen te beschikken. In zijn carrière lukte de Ivoriaan bijvoorbeeld slechts 34 goals in 214 officiële wedstrijden – en dan ben je niet meteen een vlotscorende spits. Anderzijds was Lukas Nmecha voorheen ook geen echte killer. 

OP ZOEK NAAR GOALS

Christian Kouamé scoorde zijn laatste goal op 13 januari 2021 in de Coppa Italia tegen Internazionale. In de Serie A dateert zijn laatste doelpunt alweer sinds 26 september vorig jaar, en ook toen was Internazionale de tegenstander van dienst. ’t Is dus bijna één jaar geleden dat de Ivoriaanse spits nog eens de netten deed trillen in competitieverband. Kouamé werkte in juli ook nog vier wedstrijden af met Ivoorkust in de Olympische Spelen, maar ook daarin kwam hij geen enkele keer tot scoren.



De Ivoriaanse spits kreeg vorig seizoen ook niet bijster veel speelgelegenheid in het Stadio Artemio Franchi. Christian Kouamé kwam weliswaar in 33 competitiematchen in actie maar wel 24 keer als invaller, waarin hij dus één doelpunt kon scoren. Mede daarom ligt zijn doelpuntgemiddelde van 0,08 doelpunt per 90 minuten erg laag. Anderzijds zette Kouamé amper 7,7% van zijn 13 doelpogingen om in een effectief doelpunt. Met die ratio, en eveneens zijn matige doelpuntenfrequentie, behoorde hij vorig seizoen tot de slechtst presterende centrumspitsen in de Serie A.

ZOALS BIJ GENOA?

Anderlecht moet dus niet meteen rekenen op veel doelpunten van Christian Kouamé, maar dat hoeft niet zozeer een groot probleem te vormen. De 23-jarige kan op andere vlakken namelijk een grote meerwaarde bieden bij Sporting, zoals op het vlak van snelheid, positionering, fysiek en balvastheid. Bovendien kan hij in het Lotto Park zichzelf opnieuw lanceren, nadat hij bij Fiorentina wat op het achterplan verdwenen was. In 2020 betaalde La Viola nog 12 miljoen euro aan Genoa voor Kouamé, dus moet hij toch wel tot het één en ander in staat zijn.

Christian Kouamé beleefde zijn grote doorbraak in het seizoen 2019-2020, toen hij een verschroeiende start nam bij Genoa. De Ivoriaanse spits scoorde namelijk vijf doelpunten in zijn eerste elf competitiewedstrijden en hij leverde bovendien drie assists af. Daarmee was Kouamé na elf speeldagen één van de meest bepalende spelers in het Calcio. De Ivoriaan was toen erg goed op weg om uit te groeien tot één van absolute revelaties van de Italiaanse voetbalcompetitie, op dat moment bedroeg zijn marktwaarde zelfs 22 miljoen euro.



Maar na die indrukwekkende start bij Genoa scheurde Christian Kouamé helaas zijn kruisbanden. Ondanks deze zware blessure maakte de Ivoriaan in de wintermercato van datzelfde seizoen nog een mooie transfer naar de traditieclub Fiorentina, maar bij La Viola brak hij geen grote potten. Kouamé zocht vorig jaar hard naar zijn beste vorm en die kan hij misschien wel terugvinden tijdens zijn huurbeurt aan Anderlecht. En als hij dan ook nog eens zijn torinstinct herovert van bij Genoa, dan gaat Sporting ongetwijfeld enkele mooie maanden tegemoet met hem.

POLL: Is Kouamé een goeie aanwinst?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

28
28
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

106
106
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

243
243
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

71
71
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

459
459
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

543
543
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

210
210
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

338
338
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

896
896
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

957
957
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

732
732
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

219
219
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1433
1433
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

332
332
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

293
293