De Ketelaere worstelt met groot probleem bij Club Brugge

De Ketelaere worstelt met groot probleem bij Club Brugge

Dé grote man in het huidige seizoensbegin is ongetwijfeld Charles De Ketelaere. De 20-jarige wordt dit jaar door Philippe Clement ingezet als spits, en in die rol presteert hij indrukwekkend. Al kampt De Ketelaere wel nog met één groot werkpunt: de afwerking voor het doel.


CHARLES VRAAGT ...

Na de titel vorig seizoen verklaarde Charles De Ketelaere dat hij dit jaar liever een centrale rol wil opnemen. En ook in de aanloop naar het nieuwe seizoen herhaalde de twintiger zijn woorden. “Ik ben geen winger”, aldus De Ketelaere in een interview met De Morgen. “Ik kan het wel, maar op die positie haal je niet het beste in mij naar boven. Centraal heb je meer aan mij. Dat is ook voor Club toch het interessantste? Is dat op de tien of als tweede spits, dat weet ik nog niet. Maar in mijn beste periodes stond ik centraal, zo ook in de Champions League.”



… EN CHARLES KRIJGT

“Hij wou een centrale rol en heeft die gekregen.” Charles De Ketelaere maakte er nooit een geheim van dat hij het best én het liefst in de centrale as voetbalt. Vorig seizoen was de youngster van Club Brugge een manusje van alles, toen hij als buitenste middenvelder, flankaanvaller, centrale middenvelder of spits werd uitgespeeld. Philippe Clement aanhoorde de wens van De Ketelaere en hij bedacht een systeem waarin al zijn beste voetballers ten volle kunnen renderen.

Die complexe zoektocht werd uiteindelijk besloten in een onorthodoxe 4-2-2-2 opstelling, waarbij Charles De Ketelaere en Noa Lang als diepste centrale pionnen fungeren. Door die smalle veldbezetting kan Philippe Clement echter geen ruimte voorzien voor pure flankspelers die vaak voorzetten afleveren. En om die specifieke reden is Bas Dost, een statische spits die leeft van goede centers, bij Club Brugge naar het achterplan verdwenen.



En Charles De Ketelaere vult die nieuwe rol als centrale spits goed in. “Ik maak graag de vergelijking met Kevin De Bruyne, die ook soms als middenvelder of spits speelt. Dat is nu eenmaal het moderne voetbal”, verklaarde Philippe Clement aan Het Laatste Nieuws. Het 20-jarig goudklompje opereert weliswaar niet als pure spits, maar hij positioneert zich dicht bij de diepste man of zelf als meest vooruitgeschoven pion. Steeds in een vrije rol weliswaar, want anders beperk je het immense talent van CDK.

DE VRIJHEID VAN CDK

Vorig weekend demonstreerde het triumviraat Hans Vanaken, Noa Lang en Charles De Ketelaere tegen Zulte Waregem dat er heel erg weinig tegenstand opgewassen is tegen zoveel voetballend vermogen en intrinsieke klasse. De nieuwe 4-2-2-2 opstelling haalt het meeste uit de best voetballende spelers bij Club Brugge en in Waregem vond het trio Vanaken, Lang en De Ketelaere elkaar bijna blindelings. “Ik voel me goed in dit systeem”, verklaarde de matchwinnaar De Ketelaere na de wedstrijd. “Ik kan een beetje lopen waar ik wil, met Noa rondom mij.”



En die vrijheid heeft Charles De Ketelaere nodig om volledig te kunnen renderen in een centrale rol. In die optiek bedient Philippe Clement zijn jonge sterkhouder op zijn wenken, maar anderzijds betaalt De Ketelaere dat grote vertrouwen ook helemaal terug aan zijn coach. De impact van de 20-jarige was - in de voorbije vier wedstrijden in de Jupiler Pro League - bij Club Brugge namelijk nooit groter. De Ketelaere werpt zich, ondanks zijn erg jonge leeftijd, stilaan op tot een absolute leider in de ploeg. Niet met grote woorden maar wel met daden. Leading by example, heet dat dan.

DE UNICITEIT VAN DE KETELAERE

Charles De Ketelaere maakt bij Club Brugge het verschil door zijn indrukwekkend gevoel voor ruimte. De polyvalente aanvaller/middenvelder bezit de kunst om zich steeds beschikbaar te stellen in functie van zijn ploegmaats en hij kan op de korte ruimte enorm snel en efficiënt schakelen. Zijn beste rol ligt wellicht ter ondersteuning voor de diepste aanvaller, maar niet als een klassieke nummer tien – een positie die De Ketelaere ongetwijfeld ook goed kan invullen.



De unieke voetballer Charles De Ketelaere onderscheidt zich door zijn enorme vista, gevoel voor ruimte en een uitstekende balbehandeling. Daarnaast is hij zo intelligent om telkens goed te infiltreren en op het gepaste moment (sleutel)passes te lanceren. In die optiek heeft De Ketelaere als spits veel meer te bieden dan Bas Dost, de Nederlander die eerder een pure afwerker is. Bovendien is het samenspel tussen De Ketelaere, Hans Vanaken en Noa Lang van buitencategorie in de Belgische competitie.

HET GROTE WERKPUNT

Maar als we toch één werkpunt mogen aanhalen voor Charles De Ketelaere, vooral dan in de rol als spits, dan is het de afwerking voor doel. Vorig seizoen profileerde de 20-jarige zich al niet als een killer in het vijandige doelgebied. Toen scoorde De Ketelaere 3 competitiedoelpunten, terwijl hij zijn expected goals bijna dubbel zo hoog lagen. Het wetenschappelijk model van de expected goals is uiteraard geen absolute waarheid, maar het is wel een goede indicator om de effectieve doelpunten af te wegen met de waarschijnlijkheid van de verkregen doelkansen.

Charles De Ketelaere scoorde dit seizoen al twee doelpunten in vier competitiewedstrijden, waardoor hij nu wel regelmatig de weg vindt naar het doel. Maar qua pure efficiëntie in de box heeft hij nog wat werk op de plank. Om zijn twee doelpunten te scoren had De Ketelaere bijvoorbeeld zeventien doelpogingen nodig. Dat komt neer op een omzetratio van 11,7% van doelpogingen naar effectieve doelpunten. Dat is alvast een heuse verbetering tegenover het voorbije seizoen, toen die desbetreffende ratio nog op 6% lag.



Ondanks die positieve evolutie van Charles De Ketelaere op het gebied van efficiëntie voor het doel, behoort hij dit seizoen op dat gebied toch nog tot de minst presterende spitsen uit de Jupiler Pro League. Alle spitsen die ondertussen minstens twee competitiedoelpunten konden scoren, kunnen namelijk een hoger omzetgemiddelde voorleggen dan de 11,7% van De Ketelaere. Anderzijds is het seizoen nog erg lang en kan de sterkhouder van Club Brugge zijn persoonlijke frequentie uiteraard nog gevoelig opkrikken. En als dat toch niet zou lukken, dan bezit De Ketelaere nog meer dan genoeg kwaliteiten om alsnog het verschil te kunnen maken bij Club.

POLL: Wordt De Ketelaere ooit een echte killer voor doel?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

82
82
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

33
33
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

298
298
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

434
434
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

145
145
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

247
247
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

764
764
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

861
861
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

679
679
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

205
205
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1323
1323
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

311
311
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

281
281
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

952
952
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

311
311