Vanaken zet Gheysens op geniale wijze te kijk

Vanaken zet Gheysens op geniale wijze te kijk

Club Brugge leverde vorig weekend een masterclass af tegen Zulte Waregem. Zondagavond waren Charles De Ketelaere en Hans Vanaken de absolute uitblinkers, waarbij de vorm van de tweevoudige Gouden Schoen tot de verbeelding sprak. Voor Vanaken was dit het perfecte antwoord op het interview van Paul Gheysens in Het Laatste Nieuws. “Wie zou je het liefst hebben, Nainggolan voor een kleine twee miljoen, of Vanaken voor drie? Wel?”


PIEKEN MET VANAKEN

Na een welverdiende vakantie aansluitend op het Europees Kampioenschap met de Rode Duivels, wordt Hans Vanaken bij Club Brugge stelselmatig klaargestoomd om de ploeg terug bij de hand te nemen. En de tweevoudige Gouden Schoen bewees zondag alvast dat hij weer helemaal klaar is voor de dienst. Waar Club Brugge in de eerste drie competitiewedstrijden een stroeve indruk maakte, telkens zonder Vanaken in de basis, zette de huidige landskampioen vorig weekend onder zijn leiding een indrukwekkende prestatie neer tegen Zulte Waregem.



Philippe Clement probeert bij Club Brugge steeds te pieken naar de belangrijke momenten in het seizoen. Een goede start is uiteraard altijd mooi meegenomen, maar de eerste focus ligt vooral op de start van de Champions League. Die doelstelling maakte het Clement gemakkelijker om Hans Vanaken geleidelijk aan speelminuten te gunnen. “Bij Dortmund zat Witsel ook wel eens op de bank. De Bruyne kreeg van Guardiola zelfs eens een weekend vrij bij City. Het is onmogelijk om al die matchen met dezelfde elf spelers aan te vangen”, verklaarde Clement eerder al.

DE GOUDEN TANDEM

In Waregem koos Philippe Clement voor zijn nieuwe 4-2-2-2 opstelling en bij de invulling van zijn ploeg legde hij de focus nadrukkelijk op techniek. Om die reden kwam de jonge Noah Mbamba bijvoorbeeld in de ploeg ten nadele van uitvoetballend beperkte Matej Mitrovic en de coach van Club Brugge gaf ook Hans Vanaken de voorkeur op Mats Rits. 
Voor Vanaken was het zijn eerste basisplaats in het huidige seizoen en de 28-jarige middenvelder tekende tegen Zulte Waregem meteen voor een topprestatie. 



Zondag was Charles De Ketelaere de grote uitblinker bij Club Brugge, maar ook de gouden tandem op het centrale middenveld Ruud Vormer en Hans Vanaken draaide weer zoals vanouds. Voor het eerst dit seizoen werkte het duo samen een volledige wedstrijd af en hun meerwaarde in de ploeg was duidelijk merkbaar. De centrale middenvelders waren cruciaal in het balbezit en het was niet toevallig dat Vanaken (91%) en Vormer (93%) bijzonder hoog scoorden op het gebied van passing-zuiverheid. Vanaken was in de voorbije speeldag - onder alle spelers van de Jupiler Pro League - zelfs diegene met het meeste verstuurde passes achter zijn naam.

LANG – CDK - VANAKEN

Hans Vanaken is dus helemaal terug van weggeweest en hij lijkt meteen aan te pikken met zijn gewoonlijke en hoogstaande niveau. Dat hij zondag bijvoorbeeld ook tien duels won tegen Zulte Waregem, een aantal dat geen enkele ploegmaat kon overtreffen, staaft de indrukwekkende startvorm van Vanaken. Hij vormde tegen Zulte Waregem een gevreesd triumviraat met Charles De Ketelaere en Noa Lang. Zaterdag vonden de drie uitblinkers elkaar bijna blindelings en dit seizoen presteerde de offensieve linie van Club Brugge nooit beter.



“Heel leuk om met die twee voor me te spelen", verklaarde Hans Vanaken na de collectieve topmatch van Club Brugge tegen Zulte Waregem. “Ze voelen elkaar goed aan, weten perfect wie naar waar loopt. Eén kort oogcontact volstaat voor hen, zoals bij die eerste goal. Dit zal alleen maar beter worden in de volgende matchen. Nu klopte het allemaal. Charles en Noa zoeken goed de ruimtes, maar kunnen ook als nummer tien het spel af en toe verdelen. En dan is het aan Ruud en mij om diep te lopen.”

GAME CHANGER

Hans Vanaken wierp zich tegen Zulte Waregem op tot de regisseur bij Club Brugge. Geen enkele speler van de Jupiler Pro League verstuurde in de voorbije speeldag zelfs meer passes dan hem. Vanaken deelde maar liefst 83 passes uit en dat bovendien aan een indrukwekkend hoge zuiverheid van 91%. Dat zijn echte topstatistieken voor een centrale middenvelder, die bovendien ook erg aanwezig was in het offensieve spelbeeld van zijn ploeg.



Hans Vanaken was de orkestmeester die een gedegen basis vormde voor de collectieve topprestatie van Club Brugge. Hij liet zich soms opvallend laag terugzakken op het speelveld om daarna het spel goed te verdelen en offensieve impulsen te voorzien. Niemand in de Jupiler Pro League kwam vorig weekend vaker aan de bal dan Vanaken en bovendien leed de tweevoudige Gouden Schoen in verhouding amper balverlies. Zijn ploegmaats wisten hem ook telkens te vinden en dat was misschien wel het grote verschil in vergelijking met de eerste drie competitiewedstrijden van Club.

GHEYSENS

“Wie zou je het liefst hebben, Nainggolan voor een kleine twee miljoen, of Vanaken voor drie? Wel?” Vorig weekend liet Paul Gheysens een veelbesproken vraag vallen in een interview met Het Laatste Nieuws. De voorzitter van Antwerp FC was uiteraard enorm opgetogen omdat hij Radja Nainggolan naar de Bosuil kon halen, maar we zullen het nog moeten zien of Il Ninja in de Jupiler Pro League een grotere meerwaarde kan brengen dan Hans Vanaken. En zeker indien de Bruggeling zijn huidige niveau op lange termijn kan volhouden.

Bovendien is de 33-jarige Radja Nainggolan toch ietwat op zijn retour, terwijl Hans Vanaken op 28-jarige leeftijd stilaan de absolute sportieve piek bereikt in zijn carrière. Daarnaast is Vanaken een doorwinterde sterkhouder in de Belgische competitie en heeft Nainggolan nog geen enkele wedstrijd gespeeld in België. “Ik ga eerlijk zijn, ik heb nog nooit een match in de Belgische competitie gezien”, verklaarde Nainggolan onlangs op de website van Antwerp.



In het verleden is het namelijk al vaker voorgevallen dat verschillende grote namen toch geen impact konden maken in België, terwijl zij in hoger aangeschreven competities nochtans vlotjes konden meedraaien. In die optiek heeft Antwerp reeds slechte ervaringen met ex-Rode Duivel Kevin Mirallas als pijnlijk voorbeeld. Hoewel de intrinsieke kwaliteiten van Radja Nainggolan buiten kijf staan, zal hij de Belgische competitie toch niet moeten onderschatten. En zeker als hij tegen hetzelfde niveau als Hans Vanaken wil aanleunen.

POLL: Wie neem jij op in jouw ploeg?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

14
14
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

21
21
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

374
374
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

180
180
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

154
154
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

413
413
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

438
438
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

124
124
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

735
735
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

719
719
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

323
323
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

472
472
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1145
1145
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1083
1083
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

805
805