Dost out: de missing link voor Feyenoord

Dost out: de missing link voor Feyenoord

In januari werd Bas Dost met hoge verwachtingen aangetrokken door Club Brugge. De Nederlandse spits startte verschroeiend in het Jan Breydelstadion maar tijdens de laatste maanden is Dost steeds meer op het achterplan verzeild geraakt. Feyenoord zou de 32-jarige spits graag willen binnenhalen en in Rotterdam zou Dost weleens beter zijn draai kunnen vinden.


DOST: GOALS

“Als ik zo fit blijf, mag je van mij toch meer dan twintig goals eisen”. Eind juli klonk Bas Dost razend ambitieus in een interview met Krant van West-Vlaanderen. Ondertussen is de Jupiler Pro League reeds vier speeldagen ver, maar staat de teller van de Nederlandse spits op amper één gescoorde goal – een strafschopdoelpunt tegen KAS Eupen nota bene. En om het nog dramatischer te maken: Dost is dit seizoen gedegradeerd van een basisspeler tot een bankzitter en een luxe-invaller. Voor de 32-jarige spits loopt alles dus niet volgens plan in het nieuwe voetbalseizoen. 

In januari haalde Club Brugge de Nederlandse scherpschutter naar de club met één groot doel voor ogen: Bas Dost moest doelpunten scoren. Véél doelpunten. En een spits zoals Dost wordt steeds afgerekend op zijn aantal gemaakte doelpunten. Logisch, omdat dat dan ook zijn core business is. En scoren deed Dost alvast in zijn eerste wedstrijden voor Club. Tegen Sint-Truiden, Beerschot VA, KV Oostende en KRC Genk lukte Dost vier goals in zijn eerste vier competitiewedstrijden en met dat fraai rapport zette de Nederlander zelfs een nieuw clubrecord neer bij Club Brugge.



De start van Bas Dost bij Club Brugge was indrukwekkend en veelbelovend, maar naar het seizoeneinde toe stokte de doelpuntenproductie van de Nederlander. In de zes wedstrijden in de Champions' Play-offs kon Dost bijvoorbeeld maar één doelpunt scoren. De ervaren aanvaller liet het afweten in money time – net zoals meerdere spelers trouwens – en toen werd zijn meerwaarde voor de eerste keer in vraag gesteld. Ook in het huidige seizoen trekt Dost deze mindere lijn door en telt hij nog maar één goal in zijn laatste negen officiële wedstrijden voor Club Brugge.

(ON)NODIG

Door zijn specifieke kwaliteiten – en ruime historiek – als goalgetter wordt Bas Dost steeds beoordeeld op zijn aantal gemaakte doelpunten. De 32-jarige Nederlander brengt geen hoogwaardige voetballende meerwaarde zoals zijn collega-spitsen Noa Lang of Charles De Ketelaere. Dost is eerder een statische spits die teert op zijn doelpunten en da's allerminst een schande. Maar omdat Philippe Clement een nieuw koningskoppel vindt met Lang en De Ketelaere, is Dost dit seizoen naar het achterplan verdwenen in het Jan Breydelstadion.



Ook de nieuwe geïntroduceerde 4-2-2-2 opstelling van Philippe Clement speelt niet in het voordeel van Bas Dost, die eerder optimaal rendeert als enige centrale spits in de ploeg. Maar de coach van Club Brugge weigert vooralsnog om Dost zomaar op te geven. Clement beseft ook wel dat de Nederlander een dankbaar profiel heeft wanneer de druk het hoogst is en er veel ballen gedropt moeten worden in de box. Anderzijds creëert Dost door zijn slimme loopacties ook ruimte voor zijn infiltrerende ploegmaats. En ook de balvastheid van Dost is een belangrijke asset van de spits. 

FEYENOORD

Ondanks een ronduit indrukwekkende start vorig seizoen bij Club Brugge, gaat het in de voorbije maanden dus stelselmatig bergaf met Bas Dost. In die optiek berichtte Sport/Voetbalmagazine al in juli dat er een vraagteken mag geplaatst worden achter de naam van Dost. Het weekblad weet namelijk dat het krediet van Dost stilaan opraakt in het Jan Breydelstadion. Daarnaast is de kans bestaande dat de Nederlander volgende zomer vertrekt bij Club, wanneer zijn contract er afloopt.

Hoewel er nog erg veel kan gebeuren tot juni 2022, een eeuwigheid in de voetbalwereld, wordt Bas Dost ondertussen wel al gelinkt aan andere clubs zoals het Turkse Trabzonspor. En sinds maandag duikt nu ook de naam op van de Nederlandse traditieclub Feyenoord. Mikos Gouka, Feyenoord-watcher voor het Algemeen Dagblad, verklaarde namelijk in de voetbalpodcast van de krant dat de Rotterdammers wel geïnteresseerd zijn om Dost naar de club te halen.



“Dat Feyenoord voorin nog iets kan gebruiken is wel duidelijk”, zo verklaarde Miks Gouka in de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad. “De naam van Bas Dost valt bijvoorbeeld. Dat is geen jongen die je doorverkoopt, maar hij schiet er natuurlijk wel twintig in in De Kuip.” Naast Dost wordt ook Giorgios Giakoumakis van VVV Venlo beschouwd als een kandidaat-aanwinst. In ieder geval zal de nieuwe spits geen grote som geld mogen kosten want “Het geld is momenteel op.”

SCHWUNG ONDER SLOT 

Het is een publiek geheim dat Arne Slot een centrale spits naar Feyenoord wil halen. De 42-jarige trainer voert dit seizoen een revolutie door in Rotterdam en daarom wil Slot graag de adequate versterkingen. Vorig seizoen was Feyenoord onder Dick Advocaat voorspelbaar, weinig creatief en de ploeg teerde te veel op de individuele acties van de naar Ajax vertrokken Steven Berghuis. Slot kan in De Kuip zijn status waarmaken als groot talent van de Nederlandse trainersgilde.



En Feyenoord miste zijn start in de Eredivisie alvast niet. De ploeg van Arne Slot won vorig weekend met afgetekende 0-4 cijfers tegen Willem II en daarnaast was de collectieve prestatie ook indrukwekkend. Feyenoord profileerde zich als een moderne ploeg met veel sprints, fysiek vermogen, lef, beweging en initiatief. Het contrast met het 'saaie' Feyenoord van onder Dick Advocaat kon alvast niet veel groter zijn. Maar Slot mist vooralsnog een echte diepe spits.

PERFECT SYSTEEM 

De filosofie van Arne Slot zou Bas Dost alvast ideaal liggen, want Feyenoord speelt dit seizoen (in de Eredivisie en twee voorrondes in de Conference League) doorgaans met één diepe spits – zoals Dost het dus graag heeft. Die rol wordt voorlopig ingevuld door Bryan Linssen, die van nature geen echte spits is. Daarom wil Feyenoord graag nog een paar spelers aantrekken, waaronder dus zeker nog minstens een spits. Maar zoals Miks Gouka het aangaf: “Het geld is momenteel op.”



Feyenoord speelt dit seizoen niet voor de titel, de belangrijkste kandidaten om het Nederlandse kampioenschap te winnen zijn PSV Eindhoven en Ajax. Maar desondanks wil de club uit Rotterdam traag maar gestaag uitgroeien tot een gevreesde titeluitdager. Al zal dat tijd kosten. 'Trust the process'. Feyenoord beschikt over een smalle selectie en dat is grotendeels bewust zo gedaan. Er is weinig budget en er wordt volop ingezet op de eigen jeugd. Maar voor een gedroomde en vlotscorende spits zoals Bas Dost kan er wel een uitzondering worden gemaakt. In de Eredivisie scoorde Dost namelijk 62 goals in 127 competitiewedstrijden.

POLL: Pas Dost beter bij Feyenoord dan bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

14
14
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

4
4
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

13
13
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

39
39
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

16
16
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

67
67
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

44
44
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

693
693
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

247
247
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

187
187
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

490
490
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

489
489
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

149
149
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

865
865
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

780
780