Butez zorgt voor grote verbazing bij Antwerp

Butez zorgt voor grote verbazing bij Antwerp

Antwerp FC kent een erg tegenvallende start van het seizoen: na vier gespeelde wedstrijden in de Jupiler Pro League telt The Great Old amper vier punten. Desondanks legt doelman Jean Butez de ene knalprestatie na de andere op de mat en - op zijn traditionele foutjes na - is de Fransman uitgegroeid tot één van de meest bepalende figuren op de Bosuil.


KEEPERSKWESTIES

Antwerp FC en haar doelmannen, vorig seizoen was het alvast geen gelukkig huwelijk. Toen was Jean Butez de oorspronkelijke en logische titularis, maar in de groepsfase van de Europa League kreeg Alireza Beiranvand opeens de voorkeur op de Franse doelman. Volgens bepaalde bronnen moest Ivan Leko deze wissel doorvoeren onder druk van sportief directeur Luciano D'Onofrio, die de Iraniër maar wat graag wilde lanceren op de Bosuil.

Jean Butez was in die periode bezig aan enkele wisselvallige weken tussen de doelpalen van Antwerp, waardoor Ivan Leko – naar de buitenwereld toe – verklaarde dat hij de Franse doelman wat mentale rust gunde. En daarom maakte Alireza Beiranvand tegen Tottenham Hotspurs sneller dan verwacht zijn debuut voor Antwerp FC. De onorthodoxe doelman ontgoochelde allerminst in Engeland, tegen de ploeg van José Mourinho maakte de Iraniër zelfs een grote indruk.



Maar Alireza Beiranvand kon die goede flow helemaal niet vasthouden op de lange termijn. Na de Europese wedstrijd tegen Tottenham mocht de Iraniër vervolgens in het doel blijven staan tegen Club Brugge, maar tegen de West-Vlamingen maakte Beiranvand geen goede beurt. “Ik nam een risico door Ali te zetten. En dat was een slechte beslissing. Ik zou liegen mocht ik anders beweren”, was Ivan Leko na de match tegen Club Brugge opvallend hard voor zijn doelman.

Na het debacle van Alireza Beiranvand tegen Club Brugge besloot Ivan Leko daarna – tegen de initiële opzet van Luciano D'Onofrio in – om Jean Butez terug in zijn basisploeg te zetten. Maar helaas viel de Fransman al snel uit met een enkelblessure, waardoor Antwerp in de vorige wintermercato genoodzaakt was om Ortwin De Wolf (KAS Eupen) aan te trekken. En ook de 24-jarige aanwinst presteerde - net zoals Alireza Beiranvand en Jean Butez – vorig seizoen erg wisselvallig in het Antwerpse doel.

MAN VAN HET SEIZOENSBEGIN 

Onder Ivan Leko werd er dus heel wat geswitcht in de Antwerpse doelmannengilde, en dat was bijgevolg erg nefast voor de continuïteit en het vertrouwen onder de beschikbare goalies. Dit seizoen trekt de nieuwe coach Brian Priske echter volledig de kaart van Jean Butez. En dat grote vertrouwen betaalt zich ook uit. Terwijl het Antwerps collectief slechts 4 punten op 12 haalde, is de Franse doelman in het huidige seizoensbegin zowat de enige stabiele en duurzame steunpilaar bij The Great Old.



In de eerste competitiematch van het huidige voetbalseizoen was Jean Butez bijvoorbeeld de beste man bij Antwerp tegen KV Mechelen, iets wat veelzeggend is over de vorm van de Antwerpse ploeg. De Fransman herhaalde die uitstekende prestatie één week later tegen KV Kortrijk en ook tegen Standard was hij één van de betere Antwerpenaren – al viel hij opnieuw te betrappen op wat kleine foutjes. “De trainer vraagt me om met lef uit te verdedigen om zo iets bij te dragen aan het team en dat is wat ik probeer. Dat houdt soms risico's in.”

GROTE JEAN BUTEZ

En ook vrijdagavond trok Jean Butez zijn indrukwekkende vorm door op het veld van Sporting Charleroi. Hoewel de Fransman wederom geen clean sheet kon realiseren, iets wat hem nog niet lukte in elk van de vier gespeelde wedstrijden in het nieuwe seizoen, leverde Butez desondanks opnieuw een indrukwekkende prestatie af. In het seizoensbegin is Butez alvast een drijvende kracht bij de ambitieuze Antwerpse ploeg. La Meuse sprak zelfs van een “grote Jean Butez”.

Op het halfuur pakte Jean Butez bijvoorbeeld uit met een wereldredding op een poging van Shamar Nicholson, en daarnaast pakte hij nog uit met meerdere saves. “We kwamen een geweldige keeper van de tegenpartij tegen”, klonk het bij Charleroi-coach Edward Still. “Hij heeft eraan bijgedragen dat we onze doelkansen niet konden verzilveren.” Anderzijds viel Butez opnieuw te betrappen op een opzichtig en onhandig foutje, iets wat uiteindelijk de gelijkmaker inluidde voor de Carolo's.



Jean Butez keept nu al vier opeenvolgende wedstrijden op een hoog niveau, en met die uitstekende vorm behoort hij tegenwoordig tot één van de beste doelmannen in de Jupiler Pro League. Maar net zoals vorig seizoen maakt hij in bijna elke wedstrijd wel weer zijn traditioneel foutje. Toch heeft Butez dit seizoen al meer punten gepakt dan dat hij er gekost heeft. In vergelijking met het voorbije seizoen, is de Fransman toch bezig aan een fantastische en veelbelovende evolutie. 

BUTEZ HET MEEST AAN HET WERK GEZET

Op dit moment beschikt Antwerp FC over één van de meest gepasseerde defensies van het land, maar aan de hoogstaande prestaties van Jean Butez ligt dit alvast niet. De Fransman telt dit seizoen namelijk 31 geïncasseerde doelpogingen, een aantal waarmee hij de drukst gesolliciteerde doelman in de Jupiler Pro League is. En da's toch wel opvallend omdat Antwerp FC zich dit jaar wil profileren als één van de beste clubs van het land. 



Ondanks zijn zeven tegendoelpunten, en ook het meeste expected goals tegen van alle doelmannen in de Jupiler Pro League, redt Jean Butez toch nog een knappe 76% van al zijn geïncasseerde doelpogingen. Die hoge reddingsratio houdt een persoonlijke toename in van maar liefst 9% tegenover het vorige seizoen. Dat is erg knap werk van de Fransman, want hij heeft dit seizoen namelijk op gemiddelde basis bijna dubbel zo veel werk te verrichten als vorig jaar.

PEDER HANSEN 

De vaststelling dat Jean Butez dit seizoen opmerkelijk beter presteert dan vorig jaar, wordt dus ook ondersteund door de cijfers. De Fransman geniet het volledige vertrouwen van zijn nieuwe coach Brian Priske, en dat kan een objectieve oorzaak zijn van die positieve evolutie. Butez straalt ook meer vertrouwen uit op het veld, en hij is precies een andere doelman geworden in vergelijking met het voorbije seizoen.



Daarnaast liet Brian Priske ook een compleet nieuwe wind waaien door de volledige technische staff. De Deense coach haalde bijvoorbeeld Anders Nielsen (assistent-coach), Maxime Biset (set-pieces en individuele trainingen) en Stephen Foyston (data-analyst) naar de Bosuil. En met Peder Hansen werd er ook een nieuwe keeperstrainer aangesteld. Hansen levert voorlopig alvast uitstekend werk met Jean Butez, waardoor een nieuwe keeperskwestie dit seizoen tot een minimum beperkt blijft. 

POLL: Is Butez één de beste doelmannen in België momenteel?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

24
24
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

113
113
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

47
47
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

66
66
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

177
177
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

255
255
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

192
192
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

631
631
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

763
763
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

226
226
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

278
278
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

458
458
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

120
120
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

275
275
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

244
244