Butez zorgt voor grote verbazing bij Antwerp

Foto: Butez zorgt voor grote verbazing bij Antwerp

Antwerp FC kent een erg tegenvallende start van het seizoen: na vier gespeelde wedstrijden in de Jupiler Pro League telt The Great Old amper vier punten. Desondanks legt doelman Jean Butez de ene knalprestatie na de andere op de mat en - op zijn traditionele foutjes na - is de Fransman uitgegroeid tot één van de meest bepalende figuren op de Bosuil.

KEEPERSKWESTIES

Antwerp FC en haar doelmannen, vorig seizoen was het alvast geen gelukkig huwelijk. Toen was Jean Butez de oorspronkelijke en logische titularis, maar in de groepsfase van de Europa League kreeg Alireza Beiranvand opeens de voorkeur op de Franse doelman. Volgens bepaalde bronnen moest Ivan Leko deze wissel doorvoeren onder druk van sportief directeur Luciano D'Onofrio, die de Iraniër maar wat graag wilde lanceren op de Bosuil.

Jean Butez was in die periode bezig aan enkele wisselvallige weken tussen de doelpalen van Antwerp, waardoor Ivan Leko – naar de buitenwereld toe – verklaarde dat hij de Franse doelman wat mentale rust gunde. En daarom maakte Alireza Beiranvand tegen Tottenham Hotspurs sneller dan verwacht zijn debuut voor Antwerp FC. De onorthodoxe doelman ontgoochelde allerminst in Engeland, tegen de ploeg van José Mourinho maakte de Iraniër zelfs een grote indruk.Maar Alireza Beiranvand kon die goede flow helemaal niet vasthouden op de lange termijn. Na de Europese wedstrijd tegen Tottenham mocht de Iraniër vervolgens in het doel blijven staan tegen Club Brugge, maar tegen de West-Vlamingen maakte Beiranvand geen goede beurt. “Ik nam een risico door Ali te zetten. En dat was een slechte beslissing. Ik zou liegen mocht ik anders beweren”, was Ivan Leko na de match tegen Club Brugge opvallend hard voor zijn doelman.

Na het debacle van Alireza Beiranvand tegen Club Brugge besloot Ivan Leko daarna – tegen de initiële opzet van Luciano D'Onofrio in – om Jean Butez terug in zijn basisploeg te zetten. Maar helaas viel de Fransman al snel uit met een enkelblessure, waardoor Antwerp in de vorige wintermercato genoodzaakt was om Ortwin De Wolf (KAS Eupen) aan te trekken. En ook de 24-jarige aanwinst presteerde - net zoals Alireza Beiranvand en Jean Butez – vorig seizoen erg wisselvallig in het Antwerpse doel.

MAN VAN HET SEIZOENSBEGIN 

Onder Ivan Leko werd er dus heel wat geswitcht in de Antwerpse doelmannengilde, en dat was bijgevolg erg nefast voor de continuïteit en het vertrouwen onder de beschikbare goalies. Dit seizoen trekt de nieuwe coach Brian Priske echter volledig de kaart van Jean Butez. En dat grote vertrouwen betaalt zich ook uit. Terwijl het Antwerps collectief slechts 4 punten op 12 haalde, is de Franse doelman in het huidige seizoensbegin zowat de enige stabiele en duurzame steunpilaar bij The Great Old.In de eerste competitiematch van het huidige voetbalseizoen was Jean Butez bijvoorbeeld de beste man bij Antwerp tegen KV Mechelen, iets wat veelzeggend is over de vorm van de Antwerpse ploeg. De Fransman herhaalde die uitstekende prestatie één week later tegen KV Kortrijk en ook tegen Standard was hij één van de betere Antwerpenaren – al viel hij opnieuw te betrappen op wat kleine foutjes. “De trainer vraagt me om met lef uit te verdedigen om zo iets bij te dragen aan het team en dat is wat ik probeer. Dat houdt soms risico's in.”

GROTE JEAN BUTEZ

En ook vrijdagavond trok Jean Butez zijn indrukwekkende vorm door op het veld van Sporting Charleroi. Hoewel de Fransman wederom geen clean sheet kon realiseren, iets wat hem nog niet lukte in elk van de vier gespeelde wedstrijden in het nieuwe seizoen, leverde Butez desondanks opnieuw een indrukwekkende prestatie af. In het seizoensbegin is Butez alvast een drijvende kracht bij de ambitieuze Antwerpse ploeg. La Meuse sprak zelfs van een “grote Jean Butez”.

Op het halfuur pakte Jean Butez bijvoorbeeld uit met een wereldredding op een poging van Shamar Nicholson, en daarnaast pakte hij nog uit met meerdere saves. “We kwamen een geweldige keeper van de tegenpartij tegen”, klonk het bij Charleroi-coach Edward Still. “Hij heeft eraan bijgedragen dat we onze doelkansen niet konden verzilveren.” Anderzijds viel Butez opnieuw te betrappen op een opzichtig en onhandig foutje, iets wat uiteindelijk de gelijkmaker inluidde voor de Carolo's.Jean Butez keept nu al vier opeenvolgende wedstrijden op een hoog niveau, en met die uitstekende vorm behoort hij tegenwoordig tot één van de beste doelmannen in de Jupiler Pro League. Maar net zoals vorig seizoen maakt hij in bijna elke wedstrijd wel weer zijn traditioneel foutje. Toch heeft Butez dit seizoen al meer punten gepakt dan dat hij er gekost heeft. In vergelijking met het voorbije seizoen, is de Fransman toch bezig aan een fantastische en veelbelovende evolutie. 

BUTEZ HET MEEST AAN HET WERK GEZET

Op dit moment beschikt Antwerp FC over één van de meest gepasseerde defensies van het land, maar aan de hoogstaande prestaties van Jean Butez ligt dit alvast niet. De Fransman telt dit seizoen namelijk 31 geïncasseerde doelpogingen, een aantal waarmee hij de drukst gesolliciteerde doelman in de Jupiler Pro League is. En da's toch wel opvallend omdat Antwerp FC zich dit jaar wil profileren als één van de beste clubs van het land. Ondanks zijn zeven tegendoelpunten, en ook het meeste expected goals tegen van alle doelmannen in de Jupiler Pro League, redt Jean Butez toch nog een knappe 76% van al zijn geïncasseerde doelpogingen. Die hoge reddingsratio houdt een persoonlijke toename in van maar liefst 9% tegenover het vorige seizoen. Dat is erg knap werk van de Fransman, want hij heeft dit seizoen namelijk op gemiddelde basis bijna dubbel zo veel werk te verrichten als vorig jaar.

PEDER HANSEN 

De vaststelling dat Jean Butez dit seizoen opmerkelijk beter presteert dan vorig jaar, wordt dus ook ondersteund door de cijfers. De Fransman geniet het volledige vertrouwen van zijn nieuwe coach Brian Priske, en dat kan een objectieve oorzaak zijn van die positieve evolutie. Butez straalt ook meer vertrouwen uit op het veld, en hij is precies een andere doelman geworden in vergelijking met het voorbije seizoen.Daarnaast liet Brian Priske ook een compleet nieuwe wind waaien door de volledige technische staff. De Deense coach haalde bijvoorbeeld Anders Nielsen (assistent-coach), Maxime Biset (set-pieces en individuele trainingen) en Stephen Foyston (data-analyst) naar de Bosuil. En met Peder Hansen werd er ook een nieuwe keeperstrainer aangesteld. Hansen levert voorlopig alvast uitstekend werk met Jean Butez, waardoor een nieuwe keeperskwestie dit seizoen tot een minimum beperkt blijft. 

POLL: Is Butez één de beste doelmannen in België momenteel?

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1265
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

13
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

96
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

87
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

28
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

173
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

120
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

212
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

515
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

79
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

128
{insert image alt}

Antwerp onderneemt actie na wangedrag supporters

Antwerp FC ging tijdens de eerste twee speeldagen van de Europa League telkens onderuit. In het ...

341
{insert image alt}

Vanaken schrijft Belgische geschiedenis in Champions League

Club Brugge heeft dinsdagavond de wet van de sterkste moeten ondergaan tegen een uitmuntend ...

149
{insert image alt}

Klopp als een wesp gestoken na incident met Simeone

De Champions League leverde dinsdagavond weer het nodige spektakel op. Liverpool FC ging ...

134
{insert image alt}

"Als Onuachu Gouden Schoen niet wint, klopt er iets niet"

Paul Onuachu werd afgelopen weekend de anti-held bij KRC Genk nadat hij tegen Sporting Charleroi tot ...

360

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

328
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

156
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

714
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

174
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

522
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

88
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

168
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

201
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

807
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

992
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

234
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

55
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

217
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

306
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

267