Raman zet criticasters keihard op hun plaats

Raman zet criticasters keihard op hun plaats

Benito Raman miste zijn start niet bij RSC Anderlecht. In het seizoensbegin is de 26-jarige aanvaller zelfs één van de lichtpunten in de paars-witte ploeg van Vincent Kompany. Daarmee neemt Raman zoete wraak op zijn criticasters, die de komst van de aanvaller naar Anderlecht oorspronkelijk helemaal niet zagen zitten.


DE VERWACHTING VAN KOMPANY

De fans van Anderlecht hebben er even moeten op wachten, maar vorig weekend haalde Sporting eindelijk haar eerste zege binnen in het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. De Belgische recordkampioen speelde enkele niveaus hoger dan promovendus RFC en op die puike prestatie wil Vincent Kompany verder bouwen. “We hebben een aantal nieuwe spelers in onze ploeg en gaan verder blijven werken. Stap voor stap. Ik ben blij dat we ook iets hebben kunnen tonen aan onze fans", zei Kompany aan Eleven Sports.

En die nieuwe spelers beginnen stilaan een grote impact te maken op het paars-witte spelbeeld. Lior Refaelov, Sergio Gomez, Kristoffer Olsson en Joshua Zirkzee behoorden tegen de Metallo’s bijvoorbeeld tot de grote uitblinkers, terwijl ook die andere zomeraanwinst Benito Raman in zowat elke gespeelde wedstrijd een erg nuttige speler was voor Anderlecht. En dat niet zozeer door opmerkelijke dribbels of spectaculaire acties, maar wel door zijn onverdroten inzet en enorme energie.



Die inzet en energie was oorspronkelijk ook de aanleiding waarom Anderlecht hem in het tussenseizoen aantrok. “De reden waarom de club Raman wou aantrekken is zijn intensiteit”, verklaarde Vincent Kompany over de komst van Benito Raman. “Het is een jongen met een ongelooflijke energie, iemand die hard werkt voor de ploeg en iemand die alert is binnen de grote rechthoek. Benito zal een belangrijke speler worden”, aldus Kompany. En na amper drie speeldagen in de Jupiler Pro League is Raman ook effectief een belangrijke pion geworden in het elftal van Kompany.

'VREEMDE' DIEPE SPITS

Vorige week maakte Benito Raman al een grote indruk met zijn hoge intensiteit en ijver – tot krampen toe zelfs – tegen KAS Eupen. En ook vorig weekend tegen Seraing werd de 26-jarige bewierookt door zijn enorme inzet. Op dat vlak maakt Raman dus de oorspronkelijke verwachtingen waar bij Anderlecht. Maar er werd ook verwacht dat Raman brokken zou maken op één van de flankposities bij Sporting, waar hij met zijn diepgang en snelheid een groot verschil kan maken. Echter, na drie speeldagen wordt Raman steevast uitgespeeld als diepe spits.

Op die positie kan Benito Raman weliswaar goed uit de voeten, maar van een zuivere centrumspits worden er ook regelmatig doelpunten verwacht. Scoren lukte Raman alvast tegen KAS Eupen, weliswaar via een gemakkelijke binnentikker. En tegen Seraing was ie dichtbij zijn tweede treffer van het seizoen, hoewel de openingstreffer na vijf minuten werd afgekeurd na duidelijk handspel van Yari Verschaeren. Maar Raman enkel afrekenen op zijn doelpunten doet zijn meerwaarde en kwaliteiten op andere spelonderdelen grote oneer aan.



Benito Raman werd namelijk deze zomer namelijk niet aangetrokken om de rechtstreekse vervanger te worden van de vertrokken Lukas Nmecha. Daarvoor heeft hij niet genoeg gestalte, balvastheid of scorend vermogen. In zijn carrière lukt Raman bijvoorbeeld een lage doelpuntenfrequentie van één goal per vier wedstrijden, en bovendien is hij tevens niet een echte killer in de box. Raman scoorde vorig seizoen amper twee competitiedoelpunten voor Schalke 04, terwijl hij toen wel 25 doelpogingen ondernam. Dat is een omzetratio van amper 8%, een gemiddelde waarmee Raman vorig seizoen in de Bundesliga behoorde tot de slechtst presterende aanvallers in dat onderdeel.

KONINGSKOPPEL

Hoewel Benito Raman van nature geen vlotscorende spits is, hij heeft dit seizoen wel een belangrijke rol bij Anderlecht. En sinds de komst van Joshua Zirkzee heeft hij er nu ook een langverwachte en kwalitatieve spitsbroeder bij gekregen. Tegen Seraing speelden Ramen en Zirkzee hun eerste wedstrijd samen in het basiselftal van Sporting, en het tweetal bleek alvast een complementair duo te zijn. Dat zal Vincent Kompany alvast goeie hoop geven voor het verdere seizoensvervolg.



Vooraan kan Anderlecht dus eindelijk rekenen op een goed koningskoppel, iets wat in de eerste wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen het geval niet was. Bovendien lijkt de aanvoer voor Benito Raman en Joshua Zirkzee ook op toerental te draaien want met Lior Refaelov loopt er alvast een uitstekende foerier rond in het Lotto Park. Voeg daar Yari Verschaeren, Francis Amuzu en Kristoffer Olsson aan toe, samen met een Anouar El Hadj in vorm, en dan staat er een meer dan degelijke aanvallende basis bij Anderlecht.

PUBLIEKSLIEVELING

Benito Raman is aldus in sneltempo één van de belangrijke pijlers geworden in het elftal van Vincent Kompany en daarmee geeft hij de criticasters toch lik op stuk. Tijdens zijn eerste periode in de Belgische voetbalcompetitie was Raman immers veelbesproken, vaak door extrasportieve redenen, en oorspronkelijk werd zijn transfer naar Anderlecht ook niet goed onthaald door de paars-witte achterban. De doorgaans negatieve reacties van de Anderlecht-fans op Twitter benadrukten de grote terughoudendheid en scepsis omtrent de komst van Raman.



Maar ondertussen is het overgrote deel van de Anderlecht-fans reeds helemaal bijgedraaid. Benito Raman is zelfs uitgegroeid tot één van de grote publiekslievelingen in het Lotto Park. Na zijn indrukwekkende wedstrijd tegen Seraing werd zijn naam luidop gescandeerd door het thuispubliek, dat ook “alle boeren zijn homo’s” begon te zingen als ‘eerbetoon’ aan Raman. Dergelijke spreekkoren kunnen uiteraard niet door de beugel, maar het geeft wel een indicatie hoe de immer kritische Anderlecht-fans hem helemaal in het hart gesloten hebben. Al kon men weliswaar een andere en veel betere manier uitgekozen hebben om dat te uiten.

POLL: Is de transfer van Raman beter dan verwacht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

33
33
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

70
70
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

94
94
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

395
395
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

420
420
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

123
123
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

123
123
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

493
493
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

597
597
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

147
147
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

298
298
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

38
38
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

339
339
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carri&egrave;re van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

243
243
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

65
65