Sobol verknoeit grote transferplannen van Club Brugge

Foto: Sobol verknoeit grote transferplannen van Club Brugge

Nog niet zo lang geleden was Club Brugge koortsachtig op zoek naar een nieuwe linksachter. Dat was op zich niet zo vreemd omdat Eduard Sobol en Federico Ricca in de voorbije seizoenen te licht uitvielen naar de hoge standaarden van de ambitieuze West-Vlamingen. Maar dit seizoen is Sobol verrassend genoeg één van de belangrijkste spelers geworden in de ploeg van Philippe Clement.

GEEN TWEE OP TWEE

Club Brugge is dit seizoen nog ongeslagen in de Jupiler Pro League, maar met vijf punten op negen tegen de 'kleinere' ploegen KAS Eupen, Union SG en Cercle Brugge oogt de tussentijdse balans helemaal niet fantastisch. Club domineerde vrijdag de stadsderby tegen Cercle, getuige het hoge balaandeel van 58%, maar de ploeg van Philippe Clement moest na afloop afdruipen met een 1-1 gelijkspel. Club verzaakte om de derby te beslissen waardoor de groen-zwarte buren alsnog langszij kwamen.“Het plan was om na de 1-0 meteen een tweede en een derde te scoren”, gaf Philippe Clement na de wedstrijd toe. Club Brugge maakte in de eerste helft de openingstreffer via Ruud Vormer maar net voor de rust kon ook Eduard Sobol – volgens het wedstrijdplan van Clement – het tweede Brugse doelpunt scoren. Uiteindelijk werd de treffer van Sobol afgekeurd wegens handspel van Noa Lang. Desondanks werkte de Oekraïner een goede partij af en was hij één van betere Bruggelingen op het veld.

DE INHAALBEWEGING VAN SOBOL 

Vorige week was Eduard Sobol al bepalend voor Club Brugge, toen hij als invaller de winning-goals scoorde op het veld van Union SG. De linksachter scoorde een magisch doelpunt via een indrukwekkende schicht richting het Brusselse doel, maar ook zijn algehele prestatie was toen uiterst positief. En één week later bevestigde Sobol zijn uitstekende vorm in de stadsderby tegen Cercle Brugge. Sobol kon weliswaar geen tweede competitiedoelpunt scoren, maar hij scoorde wel veel punten bij Philippe Clement en de achterban van Club Brugge. 

In de 3-5-2 opstelling die Philippe Clement voor ogen heeft, is Eduard Sobol de perfecte man om de positie van linker wingback in te vullen. Net zoals vorige week tegen Union SG was de inbreng van de Oekraïner tegen Cercle Brugge van groot belang. Sobol vormde op links een goede tandem met Noa Lang en, hoewel het weliswaar nog erg vroeg in het seizoen is, lijkt de Oekraïner op weg naar een topseizoen. Misschien zal Vincent Mannaert dan toch niet moeten doordrukken voor een extra linksback? Eduard Sobol telde vrijdag – op Brandon Mechele na – het minste balverlies tegen Cercle Brugge en hij was vooral op het offensief gebied nadrukkelijk aanwezig. De Oekraïner  telde namelijk maar liefst 12 offensieve acties, een aantal dat enkel de pure aanvallend ingestelde spelers Charles De Ketelaere en Noa Lang overtroffen. En laat net die offensieve impulsen een belangrijke reden zijn waarom Club Brugge in de voorbije maanden en weken aan het uitkijken was naar een nieuwe linksachter.

MALACIA 

In de voorbije weken werd de naam van Tyrell Malacia hardnekkig opgevoerd als een concreet transfertarget bij Club Brugge. De sterkhouder van Feyenoord moest in Brugge een grotere meerwaarde leveren dan Sobol, die in de voorbije twee seizoenen de titularis was op de positie van linksachter. Malacia beantwoordde perfect aan het vooropgestelde profiel, en daarmee kwam Sobol aldus in grote problemen terecht op Jan Breydel. Club Brugge was bereid om zes miljoen euro te betalen voor Malacia, terwijl Feyenoord eerder rekende op elf miljoen euro.

Vorig seizoen was Eduard Sobol de onbetwiste basisspeler op de knelpuntpositie van linksachter. Sobol telde 2.061 competitieminuten (inclusief blessuretijd), terwijl zijn meer defensief ingestelde back-up Fede Ricca 949 competitieminuten (inclusief blessuretijd) vergaarde. Maar zowel de Oekraïner als de Uruguayaan vielen vorig jaar toch te licht uit om Club Brugge naar een hoger sportief niveau te tillen. In België maar ook op het Europees voetbaltoneel.Daarom wilde Club Brugge een kwaliteitsinjectie doorvoeren op de positie van linksachter en dat betekende dus vooral slecht nieuws voor basisspeler Eduard Sobol. De Oekraïense wingback deed het degelijk in zijn twee seizoenen bij de West-Vlamingen, maar stelselmatig werd het duidelijk dat Sobol niet volledig beantwoordde aan hoge sportieve vereisten op Jan Breydel. Vorig seizoen maakten verschillende analisten en waarnemers, alsook de fans van Club Brugge, daarom hun bedenkingen over de meerwaarde van de 26-jarige.

MATA – SOBOL 

Eduard Sobol was in de voorbije twee seizoenen niet bepaald een dragende speler in de Brugse équipe, en dat was vooral omdat hij op het offensief vlak te weinig kon bijbrengen. Het systeem en de visie van Philippe Clement vereisen namelijk van een flankverdediger dat hij even goed kan verdedigen als aanvallen. In dat opzicht was de kloof tussen Clinton Mata en Sobol bijvoorbeeld érg groot. Te groot om de aansluiting te vinden met de Europese subtop.Waar Clinton Mata zijn team op defensief als offensief gebied grote diensten bewijst, bleef men in Brugge op hun honger zitten bij die betreffende meerwaarde van Eduard Sobol. Maar in het huidige voetbalseizoen zijn de rollen tussen Mata en Sobol volledig omgedraaid. De Angolese rechtsachter heeft moeite om zijn hoge niveau te halen van tijdens de voorbije jaren, terwijl Sobol één van de grote uitblinkers is in het Brugse seizoensbegin.

SOBOL MAAKT INDRUK 

Eduard Sobol liet zich in de voorbije wedstrijden tegen Union SG en Cercle Brugge voornamelijk opvallen op het offensief gebied. En da's dus een grote opsteker voor de Oekraïner, die in de voorbije jaren eerder te weinig offensieve impulsen bijbracht. Vorig seizoen telde Sobol in de Jupiler Pro League bijvoorbeeld 6,2 offensieve acties per 90 minuten. In het huidige voetbalseizoen krikte Sobol dat gemiddelde alvast gevoelig op naar 10,9 offensieve acties per 90 minuten.

Eduard Sobol is op het offensief gebied voorlopig meer aanwezig dan vorig jaar, maar de linksachter van Club Brugge is bovendien ook gevoelig efficiënter in zijn aanvallende acties. Vorig seizoen telde Sobol bijvoorbeeld nog 2,8 geslaagde offensieve acties per 90 minuten, terwijl die frequentie dit seizoen behoorlijk hoger ligt met 4,2 geslaagde acties per 90 minuten. Zowel in het aantal offensieve acties als de efficiëntie ervan, presteert Sobol voorlopig pakken beter dan Clinton Mata.Hoewel Eduard Sobol nog zijn werkpunten heeft, zijn voorzetten blijven bijvoorbeeld nog van een ondermaats niveau, lijkt hij dit seizoen in grote inhaalbeweging ingezet te hebben. En daardoor kan Club Brugge weleens een dure transfer bespaard blijven. Ondertussen wordt Tyrell Malacia niet meer gelinkt aan de huidige Belgische landskampioen, terwijl er in de voorbije weken ook geen nieuwe namen van linksachters meer worden gelinkt aan Blauw-Zwart. 

POLL: Moet Club Brugge nog een extra linksachter halen?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

12
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1287
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

1
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

60
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

37
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

52
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

248
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

130
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

36
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

249
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

199
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

261
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

594
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

85
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

143
{insert image alt}

Antwerp onderneemt actie na wangedrag supporters

Antwerp FC ging tijdens de eerste twee speeldagen van de Europa League telkens onderuit. In het ...

376

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

340
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

162
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

747
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

177
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

528
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

92
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

170
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

206
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

812
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1004
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

237
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

58
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

219
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

308
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

269