Sobol verknoeit grote transferplannen van Club Brugge

Sobol verknoeit grote transferplannen van Club Brugge

Nog niet zo lang geleden was Club Brugge koortsachtig op zoek naar een nieuwe linksachter. Dat was op zich niet zo vreemd omdat Eduard Sobol en Federico Ricca in de voorbije seizoenen te licht uitvielen naar de hoge standaarden van de ambitieuze West-Vlamingen. Maar dit seizoen is Sobol verrassend genoeg één van de belangrijkste spelers geworden in de ploeg van Philippe Clement.


GEEN TWEE OP TWEE

Club Brugge is dit seizoen nog ongeslagen in de Jupiler Pro League, maar met vijf punten op negen tegen de 'kleinere' ploegen KAS Eupen, Union SG en Cercle Brugge oogt de tussentijdse balans helemaal niet fantastisch. Club domineerde vrijdag de stadsderby tegen Cercle, getuige het hoge balaandeel van 58%, maar de ploeg van Philippe Clement moest na afloop afdruipen met een 1-1 gelijkspel. Club verzaakte om de derby te beslissen waardoor de groen-zwarte buren alsnog langszij kwamen.



“Het plan was om na de 1-0 meteen een tweede en een derde te scoren”, gaf Philippe Clement na de wedstrijd toe. Club Brugge maakte in de eerste helft de openingstreffer via Ruud Vormer maar net voor de rust kon ook Eduard Sobol – volgens het wedstrijdplan van Clement – het tweede Brugse doelpunt scoren. Uiteindelijk werd de treffer van Sobol afgekeurd wegens handspel van Noa Lang. Desondanks werkte de Oekraïner een goede partij af en was hij één van betere Bruggelingen op het veld.

DE INHAALBEWEGING VAN SOBOL 

Vorige week was Eduard Sobol al bepalend voor Club Brugge, toen hij als invaller de winning-goals scoorde op het veld van Union SG. De linksachter scoorde een magisch doelpunt via een indrukwekkende schicht richting het Brusselse doel, maar ook zijn algehele prestatie was toen uiterst positief. En één week later bevestigde Sobol zijn uitstekende vorm in de stadsderby tegen Cercle Brugge. Sobol kon weliswaar geen tweede competitiedoelpunt scoren, maar hij scoorde wel veel punten bij Philippe Clement en de achterban van Club Brugge. 

In de 3-5-2 opstelling die Philippe Clement voor ogen heeft, is Eduard Sobol de perfecte man om de positie van linker wingback in te vullen. Net zoals vorige week tegen Union SG was de inbreng van de Oekraïner tegen Cercle Brugge van groot belang. Sobol vormde op links een goede tandem met Noa Lang en, hoewel het weliswaar nog erg vroeg in het seizoen is, lijkt de Oekraïner op weg naar een topseizoen. Misschien zal Vincent Mannaert dan toch niet moeten doordrukken voor een extra linksback? 



Eduard Sobol telde vrijdag – op Brandon Mechele na – het minste balverlies tegen Cercle Brugge en hij was vooral op het offensief gebied nadrukkelijk aanwezig. De Oekraïner  telde namelijk maar liefst 12 offensieve acties, een aantal dat enkel de pure aanvallend ingestelde spelers Charles De Ketelaere en Noa Lang overtroffen. En laat net die offensieve impulsen een belangrijke reden zijn waarom Club Brugge in de voorbije maanden en weken aan het uitkijken was naar een nieuwe linksachter.

MALACIA 

In de voorbije weken werd de naam van Tyrell Malacia hardnekkig opgevoerd als een concreet transfertarget bij Club Brugge. De sterkhouder van Feyenoord moest in Brugge een grotere meerwaarde leveren dan Sobol, die in de voorbije twee seizoenen de titularis was op de positie van linksachter. Malacia beantwoordde perfect aan het vooropgestelde profiel, en daarmee kwam Sobol aldus in grote problemen terecht op Jan Breydel. Club Brugge was bereid om zes miljoen euro te betalen voor Malacia, terwijl Feyenoord eerder rekende op elf miljoen euro.

Vorig seizoen was Eduard Sobol de onbetwiste basisspeler op de knelpuntpositie van linksachter. Sobol telde 2.061 competitieminuten (inclusief blessuretijd), terwijl zijn meer defensief ingestelde back-up Fede Ricca 949 competitieminuten (inclusief blessuretijd) vergaarde. Maar zowel de Oekraïner als de Uruguayaan vielen vorig jaar toch te licht uit om Club Brugge naar een hoger sportief niveau te tillen. In België maar ook op het Europees voetbaltoneel.



Daarom wilde Club Brugge een kwaliteitsinjectie doorvoeren op de positie van linksachter en dat betekende dus vooral slecht nieuws voor basisspeler Eduard Sobol. De Oekraïense wingback deed het degelijk in zijn twee seizoenen bij de West-Vlamingen, maar stelselmatig werd het duidelijk dat Sobol niet volledig beantwoordde aan hoge sportieve vereisten op Jan Breydel. Vorig seizoen maakten verschillende analisten en waarnemers, alsook de fans van Club Brugge, daarom hun bedenkingen over de meerwaarde van de 26-jarige.

MATA – SOBOL 

Eduard Sobol was in de voorbije twee seizoenen niet bepaald een dragende speler in de Brugse équipe, en dat was vooral omdat hij op het offensief vlak te weinig kon bijbrengen. Het systeem en de visie van Philippe Clement vereisen namelijk van een flankverdediger dat hij even goed kan verdedigen als aanvallen. In dat opzicht was de kloof tussen Clinton Mata en Sobol bijvoorbeeld érg groot. Te groot om de aansluiting te vinden met de Europese subtop.



Waar Clinton Mata zijn team op defensief als offensief gebied grote diensten bewijst, bleef men in Brugge op hun honger zitten bij die betreffende meerwaarde van Eduard Sobol. Maar in het huidige voetbalseizoen zijn de rollen tussen Mata en Sobol volledig omgedraaid. De Angolese rechtsachter heeft moeite om zijn hoge niveau te halen van tijdens de voorbije jaren, terwijl Sobol één van de grote uitblinkers is in het Brugse seizoensbegin.

SOBOL MAAKT INDRUK 

Eduard Sobol liet zich in de voorbije wedstrijden tegen Union SG en Cercle Brugge voornamelijk opvallen op het offensief gebied. En da's dus een grote opsteker voor de Oekraïner, die in de voorbije jaren eerder te weinig offensieve impulsen bijbracht. Vorig seizoen telde Sobol in de Jupiler Pro League bijvoorbeeld 6,2 offensieve acties per 90 minuten. In het huidige voetbalseizoen krikte Sobol dat gemiddelde alvast gevoelig op naar 10,9 offensieve acties per 90 minuten.

Eduard Sobol is op het offensief gebied voorlopig meer aanwezig dan vorig jaar, maar de linksachter van Club Brugge is bovendien ook gevoelig efficiënter in zijn aanvallende acties. Vorig seizoen telde Sobol bijvoorbeeld nog 2,8 geslaagde offensieve acties per 90 minuten, terwijl die frequentie dit seizoen behoorlijk hoger ligt met 4,2 geslaagde acties per 90 minuten. Zowel in het aantal offensieve acties als de efficiëntie ervan, presteert Sobol voorlopig pakken beter dan Clinton Mata.



Hoewel Eduard Sobol nog zijn werkpunten heeft, zijn voorzetten blijven bijvoorbeeld nog van een ondermaats niveau, lijkt hij dit seizoen in grote inhaalbeweging ingezet te hebben. En daardoor kan Club Brugge weleens een dure transfer bespaard blijven. Ondertussen wordt Tyrell Malacia niet meer gelinkt aan de huidige Belgische landskampioen, terwijl er in de voorbije weken ook geen nieuwe namen van linksachters meer worden gelinkt aan Blauw-Zwart. 

POLL: Moet Club Brugge nog een extra linksachter halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

11
11
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

26
26
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

85
85
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

25
25
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

115
115
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

372
372
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

426
426
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

412
412
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

94
94
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

202
202
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

94
94
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

370
370
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

122
122
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0