Zirkzee kampt al meteen met groot probleem

Zirkzee kampt al meteen met groot probleem

RSC Anderlecht miste haar langverwachte rentree in Europa allerminst. Sporting won donderdag in Albanië met 0-3 van het nietige Laçi, waardoor de return volgende week al overbodig lijkt. In het Laçi Stadion kreeg Joshua Zirkzee zijn eerste speelminuten maar hij miste een dot van een kans. En huurling van Bayern München is daarmee niet aan zijn proefstuk toe.


LOF VAN KOMPANY 

“'Josh is klaar, hij kan van waarde zijn”, verklaarde Vincent Kompany daags na de komst van Joshua Zirkzee bij Anderlecht. Op dinsdag 3 augustus werd de Nederlandse spits officieel voorgesteld en amper twee dagen vierde hij al meteen zijn debuut voor Sporting. “Hij scoort gemakkelijk, is technisch sterk, niet traag en sterk met het hoofd. We hebben de hele markt afgezocht, hij was een opportuniteit”, aldus Kompany.

Er wordt van Joshua Zirkzee verwacht om een onmiddellijke impact te maken bij Anderlecht, want de tijd staat namelijk niet aan de kant van de Belgische landskampioen. “We hebben niet de luxe om nog iemand klaar te stomen voor over twee of drie maanden.” Zirkzee moet aldus op de korte termijn zijn stempel drukken op het offensieve spelbeeld van paars-wit en ook voor de nodige doelpunten zorgen in het Lotto Park. 



Ondanks het feit dat Joshua Zirkzee nog maar twee dagen onder huurcontract stond bij Anderlecht, waardoor de Nederlander zijn integratieproces nog moest beginnen, achtte Vincent Kompany zijn nieuwe aanvaller donderdag al klaar voor zijn eerste speelminuten. De coach van Anderlecht heeft immers hoge verwachtingen over Zirkzee. “Weet je, spitsen als Zirkzee belanden normaal niet in België. Hij heeft de kwaliteiten om in betere competities aan te treden, maar kan zich hier nu bewijzen en stappen zetten.”

GOEIE EERSTE INDRUK 

Joshua Zirkzee werkte de recente seizoensvoorbereiding af bij Bayern München, waar hij verschillende oefenwedstrijden speelde tegen onder andere FC Köln, Ajax en Borussia Mönchengladbach. Maar Vincent Kompany besliste echter om de 20-jarige niet meteen voor de leeuwen te droppen tegen Laçi. Dat was voornamelijk om Zirkzee niet te verbranden en het risico op een eventuele blessure tot een minimum te houden. Donderdag kreeg Zirkzee in totaal 34 speelminuten tegen Laçi en zijn afgeleverde prestatie was voor discussie vatbaar.



Joshua Zirkzee kwam in minuut 63 Benito Raman aflossen waarna de Nederlander een vrij goede eerste indruk naliet in het shirt van Anderlecht. De Nederlandse spits etaleerde zijn typische kwaliteiten zoals een goede kap, behendigheid aan de bal en fungeren als een goed afspeelpunt. Zirkzee etaleerde ook een eenvoudige en zuivere passing, zonder veel franjes of risico, want elk van zijn zeven verstuurde passes kwam ook effectief aan bij een ploegmaat. Maar een doelpunt scoren lukte hem weliswaar nog niet. En dat ondanks een érg goede mogelijkheid.

NONCHALANCE 

Anderzijds merkten we donderdag bij Joshua Zirkzee een gebrek aan vertrouwen op voor het doel van de Albanezen. In minuut 74 kreeg de Nederlandse spits een uitgelezen kans om meteen zijn eerste doelpunt voor Anderlecht tegen de touwen te jagen, maar Zirkzee drukte uiteindelijk weinig overtuigend af op het doel van Laçi. Het missen van een dergelijke kans is erg vervelend voor een nieuwe spits bij een nieuwe club, maar ook vooral in de specifieke situatie van Zirkzee.

Daags na de wedstrijd tegen Laçi schreven de Belgische kranten over een goede prestatie van Joshua Zirkzee, maar anderzijds werd de nonchalance bij zijn grote doelkans onderstreept. “De Nederlander viel op: hij had maar binnen te duwen, maar … miste. Nonchalance”, schreef Het Laatste Nieuws. “Het was mooi geweest indien de Nederlander direct had kunnen scoren”, duidde Het Nieuwsblad. “Helaas, toen hij een bal kreeg in de kleine rechthoek was ZZ Top te nonchalant. Een werkpuntje.”



Hoewel Joshua Zirkzee verschillende goede zaken aantoonde tijdens zijn invalbeurt tegen Laçi, was zijn opmerkelijke gemiste kans dus een veelbesproken item na de wedstrijd. “Het was een grote kans”, gaf Vincent Kompany ook toe. “Maar ik kijk naar andere aspecten. Ik voelde dat hij zich goed voelde in het collectief”, citeerde La Dernière Heure. “Maar er zijn nog automatismen te bekomen. En hij is niet de enige die een kans heeft gemist”, aldus de coach van Anderlecht.





MISSER VAN HET JAAR

De gemiste kans van Joshua Zirkzee was allesbehalve wedstrijdbepalend tegen Laçi, maar de Nederlander had zijn doelkans maar wat graag tegen de touwen zien hangen. 't Was namelijk niet zijn eerste grote gemiste kans in de voorbije weken. Op 24 juli was Zirkzee namelijk de gebeten hond in de oefenwedstrijd met Bayern München tegen Ajax. Toen miste hij immers een nog veel grotere kans, voor een volledig open doel van de Amsterdammers. (zie video onderaan)



Joshua Zirkzee omspeelde toen Ajax-doelman Remko Pasveer waardoor hij de bal enkel maar over de doellijn moest krijgen. Zirkzee acteerde echter te nonchalant, nog veel meer dan donderdag tegen Laçi, waardoor Perr Schuurs in extremis nog tussenbeide kon komen. “Het seizoen is pas net begonnen, maar dit is nu al de misser van het jaar van Joshua Zirkzee tegen Ajax”, klonk het bij commentator Albert Mantingh. Zirkzee scoorde met deze bedenkelijke actie allerminst goede punten bij Bayern München.

KEIHARDE KRITIEK 

Na de wedstrijd tegen Ajax liet Julian Nagelsmann zich uit over de prestatie Joshua Zirkzee. “Ik heb helemaal niets tegen hem (Zirkzee, nvdr.) gezegd. Hij weet zelf heel goed dat hij het anders had kunnen en moeten doen. In een Bundesliga-wedstrijd zal hij het hopelijk een beetje serieuzer aanpakken in zo'n situatie. Ik geloof dat ik nu niet met hem moet praten, hij weet het zelf wel. En alles bij elkaar doet hij veel goed”, aldus de nieuwe coach van Bayern München.

De misser van het jaar van Joshua Zirkzee was op sociale media een groot item en zijn media-accounts werden vervolgens bestookt met veel snoeiharde kritiek. Daags na de veelbesproken wedstrijd tegen Ajax verwijderde Zirkzee vervolgens al zijn posts op Instagram en wijzigde hij ook zijn profielfoto naar een zwarte afbeelding. Volgens Nederlandse media kreeg Zirkzee na het oefenduel tegen Ajax namelijk opmerkelijk veel haatberichten.



Hoewel de misser van Joshua Zirkzee tegen Laçi van een totaal andere grootorde was dan zijn flater tegen Ajax, zal dit zijn vertrouwen geen positieve push geven. De nieuwkomer van Anderlecht kan zich anderzijds wel optrekken aan zijn algemene goede prestatie, iets wat ook Vincent Kompany beklemtoonde na zijn vuurdoop in Albanië. In elk geval zal een eerste doelpunt van Zirkzee voor Anderlecht geen overbodige luxe zijn. Te beginnen zondag tegen Seraing,

POLL: Zal Zirkzee slagen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

0
0
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

49
49
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

9
9
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

50
50
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

131
131
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

40
40
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

175
175
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

191
191
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

78
78
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

229
229
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

140
140
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

306
306
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan

Bij de Belgische voetbalbond is er de voorbije maanden heel wat veranderd. Onlangs ging bijvoorbeeld ...

17
17
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"

STVV kent een zeer goed seizoen en de Kanaries willen verder op die weg gaan. De Truienaars trekken ...

41
41
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"

Morgenavond nemen Royal Antwerp FC en Union SG het tegen elkaar op. Beide ploegen kunnen maar best ...

193
193