AA Gent wil uitpakken met gouden toptrio

AA Gent wil uitpakken met gouden toptrio

AA Gent houdt van shoppen in eigen land. De Buffalo's haalden vorig seizoen Tarik Tissoudali op bij Beerschot VA en in het tussenseizoen Gianni Bruno bij Zulte Waregem. Daarnaast lijkt Thomas Henry goed op weg te zijn naar de Ghelamco Arena. Daarmee kan Gent straks uitpakken met een erg straffe voorhoede. Tissoudali, Bruno en Henry behoorden vorig seizoen namelijk tot de vlotst scorende spitsen in de Jupiler Pro League


TOPPERS UIT DE JPL

Tarik Tissoudali (0,54 doelpunt per wedstrijd), Gianni Bruno (0,58 doelpunt per wedstrijd) en Thomas Henry (0,63 doelpunt per wedstrijd) behoorden vorig seizoen tot de top tien van de vlotst scorende spitsen in de Jupiler Pro League. Daarnaast was Tissoudali ook nog eens de tweede beste spits op het gebied van assisteren en was Henry de zesde efficiëntste spits in de Belgische voetbalcompetitie. Als de Buffalo's erin slagen om Henry daadwerkelijk aan boord te halen, dan beschikt AA Gent straks aldus over een bewezen en erg kwalitatieve voorhoede.



THOMAS HENRY

AA Gent startte het nieuwe voetbalseizoen op een verschroeiende wijze door met 4-0 te winnen in de Conference League tegen Valerenga. Maar daarna ging het steil bergaf voor de Buffalo's. In de voorbije vier wedstrijden tegen Sint-Truiden (2-1 verlies), Valerenga (2-0 verlies), Beerschot VA (2-2) en FK RFS (2-2) werd er telkens niet gewonnen. Hein Vanhaezebrouck moet aldus dringend op zoek naar oplossingen en daarvoor wordt de langverwachte vervanger voor Roman Yaremchuk van cruciaal belang.

“Wie ik zou willen in de plaats van Roman Yaremchuk? Robert Lewandowski”, grapte Hein Vanhaezebrouck eerder deze week nog tijdens de persconferentie bij AA Gent. De Buffalo's zijn al een tijdje op zoek naar een adequate vervanger voor hun Oekraïense prijsschutter en in deze queeste zijn de Oost-Vlamingen recentelijk uitgekomen bij Thomas Henry. De Fransman is een complete spits die kan scoren met de linkervoet, de rechtervoet én ook met het hoofd. Zo'n type zou Vanhaezebrouck er uiteraard graag bij willen.



Vorig seizoen was Thomas Henry een absolute uitblinker bij promovendus OH Leuven, waar hij samen met Xavier Mercier en Kamal Sowah een ware gesel was voor menig defensie in de Jupiler Pro League. Van het bovengenoemde trio zal straks enkel Mercier op post blijven bij Leuven, want de club zag eerder al Sowah terugkeren naar moederclub Leicester City. Daarnaast is het een uitgemaakte zaak dat Henry zal vertrekken bij OH Leuven. De spits maakte er eerder geen geheim van dat hij in de huidige transferperiode een nieuwe stap in zijn carrière wil zetten.

PROFIEL VOOR HEIN 

Thomas Henry deed zijn eind vorig seizoen zijn intenties al uit de doeken in een interview met Sport/Voetbalmagazine. “Ik heb zin om de volgende stap te zetten en het is duidelijk dat het daar het moment voor is. Afgelopen winter is het er niet van gekomen omdat ik die wintermercato's altijd heel vreemd vind. Maar deze zomer moet een keerpunt worden in mijn carrière”, aldus Henry. Ondertussen is er al één maand verstreken in de zomermercato en wacht de Fransman nog steeds op zijn langverwachte transfer. Daar heeft de Leuvense vraagprijs van zes miljoen euro ongetwijfeld veel mee te maken.  



Ondertussen handelde OH Leuven wel al proactief door Kaveh Rezaei (Club Brugge) aan boord te halen. Door de komst van de Iraanse spits kan een vertrek van Thomas Henry weleens in een stroomversnelling terechtkomen. De meest recente kandidaat-overnemer voor Henry zou dus AA Gent zijn en de Franse spits voldoet alvast aan het vereiste profiel van Hein Vanhaezebrouck. “Het is duidelijk dat we een scorende spits willen, maar het moet ook iemand zijn met een beetje gestalte en een beetje body. Buiten Depoitre, die nog wat tijd nodig heeft om weer zijn niveau te halen, zijn alle anderen eerder lichtgewichten. Er mag iemand bij die letterlijk en figuurlijk wat meer gewicht in de schaal kan leggen”, verklaarde Vanhaezebrouck eerder deze week.

GIANNI BRUNO

Thomas Henry zou aldus een echte topaanwinst betekenen voor AA Gent, want de Fransman toonde vorig seizoen al zijn grote kunnen aan in de Jupiler Pro League. En ook Gianni Bruno was in de voorbije jaargang een grote uitblinker bij Zulte Waregem. De 29-jarige aanvaller kende vorig seizoen zijn productiefste seizoen ooit met 20 doelpunten en aan de Gaverbeek werd hij ook Speler van het Jaar. Bruno was toen één van de grote architecten in de opmerkelijke sportieve opmars van Essevee en door zijn vele doelpunten had de 29-jarige aanvaller een belangrijk aandeel in het knappe seizoenseinde van de West-Vlamingen. 



Gianni Bruno scoorde vorig jaar op erg regelmatige basis, waarbij hij per 90 minuten gemiddeld 0,58 doelpunt lukte. Dat is een hoge frequentie, waarmee hij zelfs de achtste plaats bezette onder alle centrumspitsen in de Jupiler Pro League. Bruno overtrof daarmee enkele klinkende namen zoals Tarik Tissoudali (Beerschot VA en AA Gent), Ike Ugbo (Cercle Brugge) en Lukas Nmecha (RSC Anderlecht). Niet voor niets lag zijn dossier onlangs op de burelen van Neerpede, waar het scoutingsdepartement en de sportieve cel van RSC Anderlecht zijn kwaliteiten en capaciteiten nader bestudeerden. Voorlopig scoorde Bruno één doelpunt in vier wedstrijden voor AA Gent, en moet hij zijn hoge niveau van vorig seizoen nog terugvinden.

TARIK TISSOUDALI

Het offensief probleem bij AA Gent is geen nieuwe ontdekking want de Buffalo's kampten vorig seizoen al met datzelfde euvel. En daarom werd Tarik Tissoudali in januari aangetrokken. “Het is een speler met een actie die vlot scoort”, verklaarde Hein Vanhaezebrouck kort na de komst van de Beerschot-sterkhouder. In de vorige jaargang van de Jupiler Pro League was Tissoudali een absolute uitblinker. De Marokkaan etaleerde op het Kiel meermaals zijn onversneden klasse, technische brutaliteit en scorend vermogen. Kortom, pure kwaliteit dus.

In de vorige wintermercato waren de Buffalo's verschillende clubs te snel af in de strijd om Tarik Tissoudali. Hij kon toen rekenen op de belangstelling van DC United, Parma Calcio en een club uit het Midden-Oosten. Daarnaast ondernam Beerschot VA in extremis een tevergeefse poging om van Tissoudali de bestbetaalde speler van de club te maken. Dat was handig gespeeld van Beerschot want de Marokkaan maakte er geen geheim van om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Uiteindelijk bereikte Tissoudali toch een akkoord met AA Gent, waar hij tot en met 2023 zo'n 2 à 3 miljoen euro per jaar opstrijkt.



AA Gent ging overstag door Tarik Tissoudali's bovenvermelde hoogwaardige kwaliteiten maar ook omdat hij zich onderscheidt als een erg unieke aanvaller. Vorig seizoen scoorde de Marokkaanse spits bijvoorbeeld 0,54 doelpunt per wedstrijd, en met die frequentie was hij de tiende vlotst scorende spits van de Jupiler Pro League. Daarnaast leverde Tissoudali ook nog eens 0,33 assist aan per wedstrijd. Met dat hoog gemiddelde eindigde hij in die betreffende ranking als runner-up onder alle spitsen van de Jupiler Pro League. Scoren én assisteren, Tissoudali kan het allebei.

POLL: Is Henry de ideale spits voor AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

5
5
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

17
17
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

19
19
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

50
50
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

16
16
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

98
98
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

348
348
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

386
386
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

375
375
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

90
90
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

186
186
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

85
85
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

349
349
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

109
109
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0