Antwerp FC neemt grote gok met risico-transfer

Antwerp FC neemt grote gok met risico-transfer

De superlatieven kwamen bijna tekort voor Victor Fischer bij Ajax. Negen jaar geleden werd in één adem genoemd met voetbalgrootheden zoals Dennis Bergkamp, Romario en Brian Laudrup. Maar ondanks een grootse carrièreplanning staat de 27-jarige vandaag onder contract bij Antwerp FC. 


VIKTOR FISCHER 2.0

“Viktor Fischer heeft al heel wat ervaring. Bovendien heeft hij veel aanvallende kwaliteiten. Natuurlijk ben ik erg blij met zijn komst.” Aan het woord is Antwerp-coach Brian Priske, die de officiële komst van Viktor Fischer (onder meer ex-Ajax) vorige week toelichtte tijdens een persconferentie. Priske was duidelijk opgetogen over de transfer van zijn landgenoot. Fischer was voorheen een grote naam op het Europees voetbaltoneel en bovendien kampt Antwerp FC met grote problemen in haar offensief compartiment.

“We werkten nooit eerder samen, maar kennen elkaar wel. Denemarken is klein, hé. Ik ga ervan uit dat hij zich snel zal aanpassen en hoop hem vlug te kunnen inzetten. Hij is alleszins wedstrijdfit.” Amper twee dagen nadat Viktor Fischer officieel een Antwerp-speler was, zette Brian Priske zijn nieuwe aanvaller meteen in de basis tegen KV Kortrijk. De coach gelooft keihard in de kwaliteiten van Fischer en daarnaast heeft hij niet voorlopig nog niet veel offensieve opties voorhanden.



Viktor Fischer werd door Brian Priske dus meteen voor de leeuwen gegooid, en de Deense aanvaller liet vorig weekend in het Guldensporenstadion al een eerste goede indruk na. De integratieperiode van de ex-Ajacied was nauwelijks gestart maar Fischer demonstreerde al meteen enkele flitsen van zijn grote kwaliteiten. Dat belooft alvast voor de toekomst, maar de Fischer van vandaag valt niet meer te vergelijken met de Fischer bij Ajax, waar hij ooit gold als één van de grootste Europese talenten.

ROMARIO – LAUDRUP – BERGKAMP 

Tussen 2012 en 2016 stond Viktor Fischer onder contract bij Ajax, dat van oudsher een grote traditie heeft met Deense voetballers. Op 23 augustus 2013 telde het Amsterdamse elftal bijvoorbeeld zes Deense voetballers in de ploeg tegen sc Heerenveen. Naast Fischer draafden toen ook Christian Poulsen, Lasse Schöne, Nicolai Boilesen en Christian Eriksen op in het Abe Lenstra Stadion. De tienerster maakte grote furore in de Eredivisie en er werd hem bijgevolg een gouden toekomst toegedicht.

Danny Blind vergeleek hem qua speelstijl met Brian Laudrup en op het gebied van doelgerichtheid zelfs met Romario. Frank de Boer vond Fischer 'Bergkampiaanse' acties maken en Kenneth Perez tipte hem in de toekomst als één van de drie beste voetballers ter wereld. In zijn piekperiode bij Ajax droomde Fischer bijgevolg luidop van grote clubs genre Manchester United en Real Madrid. Maar in 2014 kreeg het supertalent af te rekenen met een serieuze tegenslag.



Viktor Fischer raakte op 23 februari 2014 namelijk geblesseerd in de wedstrijd tegen AZ Alkmaar. Het bleek in eerste instantie te gaan om een scheurtje in de hamstrings, waarna Ajax en de speler besloten om over te gaan tot een operatie. Maar uiteindelijk bleek het om een verkeerde diagnose te gaan waardoor de revalidatieperiode van Fischer zowaar verdubbelde. In totaal stond de Deen zo'n dertien maanden langs de kant en werd hij nadien nooit meer de oude.

(TE VEEL) OOG VOOR HET DOEL

Na zijn hamstringblessure kon Viktor Fischer zich zelden nog onderscheiden als de energieke en onvoorspelbare aanvaller die hij ooit was. Bij Ajax miste hij bijvoorbeeld doelkansen waarin hij voorheen nooit zou gefaald hebben. En dat was voor de immer kritische Fischer toch even slikken. Want al in zijn topperiode bij Ajax verloor hij bij grote gemiste doelkansen meermaals zijn hoofd en kon hij die fouten maar moeilijk van zich afzetten. “We zijn daar echt al een tijdje mee bezig”, gaf Frank de Boer toen duiding. “De basis is dat hij wel in de positie komt en die kwaliteit moet je niet bij Viktor weghalen.”



“Als ik geen doelpunten kan maken, vind ik voetballen eigenlijk niet leuk”, verklaarde Viktor Fischer ooit. Hoewel hij doorgaans vanop links opereert is de Deen eigenlijk een afmaker. Zo'n type die altijd recht op het doel afgaat. Maar die extreme doelgerichtheid kwam hem ook op kritiek te staan bij Frank de Boer, zijn toenmalige coach bij Ajax. “Ik zal nooit zeggen dat een speler niet op doel moet schieten. Maar het is niet goed dat als Viktor de bal krijgt, hij meteen denkt: ik ga op doel schieten. Je moet ook oog hebben voor medespelers. Een keer een steekbal geven aan de spits.”

TOPMENTALITEIT

Die enorme wilskracht en doorzettingsvermogen typeert de voetballer Viktor Fischer. Een video-analyticus van het Deense U21-team beaamde dat ook in het voetbaltijdschrift Hard Gras: “Viktor was zo fanatiek. Altijd extra trainen. Toen hij zich eens onbespied waande, zag ik hem een penalty nemen op een leeg doel. Viktor riep: 'And Fischer takes the decisive penalty in The World Cup final 2018. He scores. The crowd goes wild.” In die optiek gaf Frank de Boer ook aan dat Fischer té graag wil, en dat dit meteen ook zijn valkuil is.



Viktor Fischer wil zich steeds verbeteren om uiteindelijk het maximum uit zijn kwaliteiten te halen. En die ambitie stopte niet aan het einde van de trainingen bij Ajax. “Als ik thuiskom na een wedstrijd, kijk ik de beelden meteen terug. Dan kan ik zien wat ik zelf goed en fout heb gedaan, en wat het team goed en fout deed. Vervolgens hebben we het er tijdens de nabespreking nog één keer over en dan verplicht ik mezelf om me op de volgende wedstrijd te richten”, vertelde hij in 2016 aan Het Parool.

DE TERUGVAL VAN FISCHER 

Druistig is een ander woord waarmee Viktor Fischer kan worden omschreven. Onbesuisd. Driftig. Onbezonnen. “Zeg maar als een kip zonder kop”, verwoordde analist Kenneth Perez het anders. Perez trainde zijn landgenoot nog in de jeugdopleiding van Ajax en hij is een grote fan van Fischer. Maar hij zag ook dat Fischer niet dezelfde speler was zoals voor zijn langdurige hamstringblessure. “Het lijkt wel alsof hij anders loopt dan dat hij deed. Misschien komt dat wel door zijn blessure.”



Ook volgens Glen Riddersholm, voormalig trainer van Fischer bij FC Midtjylland, was die blessure de hoofdreden van de neergang van Viktor Fischers prestaties. Bij Ajax, maar nadien ook bij Middlesbrough, FSV Mainz en FC Kopenhagen haalde de Deen nooit meer zijn oorspronkelijke niveau. “We moeten niet vergeten wat zo'n blessure met een jonge speler doet”, aldus Riddersholm aan het Algemeen Dagblad. “Hij werd geremd door iets waar niets tegen te doen was. Terwijl hij in zijn hoofd op weg was naar de top. Die blessure heeft ingehakt bij hem.”

GEEN EXTRA DRUK MEER NODIG 

Na zijn hamstringblessure haalde Viktor Fischer nooit meer zijn oude niveau. In de Deense krant Tipsbladet gaf hij ook aan dat de druk bij Ajax overweldigend was. “Christian Eriksen werd de nieuwe Laudrup genoemd, ik werd de nieuwe Laudrup genoemd. ... Uiteindelijk is het allemaal oninteressant, er is geen enkele reden om naar die bullshit te luisteren. In Nederland, zeker bij Ajax, is de druk heel groot.” Bij Antwerp FC kan de ondertussen 27-jarige Fischer zich onder de vleugels van Brian Priske opnieuw in de kijker spelen. Zijn start tegen KV Kortrijk was alvast veelbelovend en de bevestiging moet vrijdag volgen tegen Sporting Charleroi.


POLL: Wordt Fischer een schot in de roos bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

6
6
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

130
130
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

290
290
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

92
92
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

173
173
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

597
597
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

748
748
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

606
606
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

186
186
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1185
1185
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

275
275
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

271
271
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

887
887
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

301
301
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

130
130