Antwerp FC neemt grote gok met risico-transfer

Foto: Antwerp FC neemt grote gok met risico-transfer

De superlatieven kwamen bijna tekort voor Victor Fischer bij Ajax. Negen jaar geleden werd in één adem genoemd met voetbalgrootheden zoals Dennis Bergkamp, Romario en Brian Laudrup. Maar ondanks een grootse carrièreplanning staat de 27-jarige vandaag onder contract bij Antwerp FC. 

VIKTOR FISCHER 2.0

“Viktor Fischer heeft al heel wat ervaring. Bovendien heeft hij veel aanvallende kwaliteiten. Natuurlijk ben ik erg blij met zijn komst.” Aan het woord is Antwerp-coach Brian Priske, die de officiële komst van Viktor Fischer (onder meer ex-Ajax) vorige week toelichtte tijdens een persconferentie. Priske was duidelijk opgetogen over de transfer van zijn landgenoot. Fischer was voorheen een grote naam op het Europees voetbaltoneel en bovendien kampt Antwerp FC met grote problemen in haar offensief compartiment.

“We werkten nooit eerder samen, maar kennen elkaar wel. Denemarken is klein, hé. Ik ga ervan uit dat hij zich snel zal aanpassen en hoop hem vlug te kunnen inzetten. Hij is alleszins wedstrijdfit.” Amper twee dagen nadat Viktor Fischer officieel een Antwerp-speler was, zette Brian Priske zijn nieuwe aanvaller meteen in de basis tegen KV Kortrijk. De coach gelooft keihard in de kwaliteiten van Fischer en daarnaast heeft hij niet voorlopig nog niet veel offensieve opties voorhanden.Viktor Fischer werd door Brian Priske dus meteen voor de leeuwen gegooid, en de Deense aanvaller liet vorig weekend in het Guldensporenstadion al een eerste goede indruk na. De integratieperiode van de ex-Ajacied was nauwelijks gestart maar Fischer demonstreerde al meteen enkele flitsen van zijn grote kwaliteiten. Dat belooft alvast voor de toekomst, maar de Fischer van vandaag valt niet meer te vergelijken met de Fischer bij Ajax, waar hij ooit gold als één van de grootste Europese talenten.

ROMARIO – LAUDRUP – BERGKAMP 

Tussen 2012 en 2016 stond Viktor Fischer onder contract bij Ajax, dat van oudsher een grote traditie heeft met Deense voetballers. Op 23 augustus 2013 telde het Amsterdamse elftal bijvoorbeeld zes Deense voetballers in de ploeg tegen sc Heerenveen. Naast Fischer draafden toen ook Christian Poulsen, Lasse Schöne, Nicolai Boilesen en Christian Eriksen op in het Abe Lenstra Stadion. De tienerster maakte grote furore in de Eredivisie en er werd hem bijgevolg een gouden toekomst toegedicht.

Danny Blind vergeleek hem qua speelstijl met Brian Laudrup en op het gebied van doelgerichtheid zelfs met Romario. Frank de Boer vond Fischer 'Bergkampiaanse' acties maken en Kenneth Perez tipte hem in de toekomst als één van de drie beste voetballers ter wereld. In zijn piekperiode bij Ajax droomde Fischer bijgevolg luidop van grote clubs genre Manchester United en Real Madrid. Maar in 2014 kreeg het supertalent af te rekenen met een serieuze tegenslag.Viktor Fischer raakte op 23 februari 2014 namelijk geblesseerd in de wedstrijd tegen AZ Alkmaar. Het bleek in eerste instantie te gaan om een scheurtje in de hamstrings, waarna Ajax en de speler besloten om over te gaan tot een operatie. Maar uiteindelijk bleek het om een verkeerde diagnose te gaan waardoor de revalidatieperiode van Fischer zowaar verdubbelde. In totaal stond de Deen zo'n dertien maanden langs de kant en werd hij nadien nooit meer de oude.

(TE VEEL) OOG VOOR HET DOEL

Na zijn hamstringblessure kon Viktor Fischer zich zelden nog onderscheiden als de energieke en onvoorspelbare aanvaller die hij ooit was. Bij Ajax miste hij bijvoorbeeld doelkansen waarin hij voorheen nooit zou gefaald hebben. En dat was voor de immer kritische Fischer toch even slikken. Want al in zijn topperiode bij Ajax verloor hij bij grote gemiste doelkansen meermaals zijn hoofd en kon hij die fouten maar moeilijk van zich afzetten. “We zijn daar echt al een tijdje mee bezig”, gaf Frank de Boer toen duiding. “De basis is dat hij wel in de positie komt en die kwaliteit moet je niet bij Viktor weghalen.”“Als ik geen doelpunten kan maken, vind ik voetballen eigenlijk niet leuk”, verklaarde Viktor Fischer ooit. Hoewel hij doorgaans vanop links opereert is de Deen eigenlijk een afmaker. Zo'n type die altijd recht op het doel afgaat. Maar die extreme doelgerichtheid kwam hem ook op kritiek te staan bij Frank de Boer, zijn toenmalige coach bij Ajax. “Ik zal nooit zeggen dat een speler niet op doel moet schieten. Maar het is niet goed dat als Viktor de bal krijgt, hij meteen denkt: ik ga op doel schieten. Je moet ook oog hebben voor medespelers. Een keer een steekbal geven aan de spits.”

TOPMENTALITEIT

Die enorme wilskracht en doorzettingsvermogen typeert de voetballer Viktor Fischer. Een video-analyticus van het Deense U21-team beaamde dat ook in het voetbaltijdschrift Hard Gras: “Viktor was zo fanatiek. Altijd extra trainen. Toen hij zich eens onbespied waande, zag ik hem een penalty nemen op een leeg doel. Viktor riep: 'And Fischer takes the decisive penalty in The World Cup final 2018. He scores. The crowd goes wild.” In die optiek gaf Frank de Boer ook aan dat Fischer té graag wil, en dat dit meteen ook zijn valkuil is.Viktor Fischer wil zich steeds verbeteren om uiteindelijk het maximum uit zijn kwaliteiten te halen. En die ambitie stopte niet aan het einde van de trainingen bij Ajax. “Als ik thuiskom na een wedstrijd, kijk ik de beelden meteen terug. Dan kan ik zien wat ik zelf goed en fout heb gedaan, en wat het team goed en fout deed. Vervolgens hebben we het er tijdens de nabespreking nog één keer over en dan verplicht ik mezelf om me op de volgende wedstrijd te richten”, vertelde hij in 2016 aan Het Parool.

DE TERUGVAL VAN FISCHER 

Druistig is een ander woord waarmee Viktor Fischer kan worden omschreven. Onbesuisd. Driftig. Onbezonnen. “Zeg maar als een kip zonder kop”, verwoordde analist Kenneth Perez het anders. Perez trainde zijn landgenoot nog in de jeugdopleiding van Ajax en hij is een grote fan van Fischer. Maar hij zag ook dat Fischer niet dezelfde speler was zoals voor zijn langdurige hamstringblessure. “Het lijkt wel alsof hij anders loopt dan dat hij deed. Misschien komt dat wel door zijn blessure.”Ook volgens Glen Riddersholm, voormalig trainer van Fischer bij FC Midtjylland, was die blessure de hoofdreden van de neergang van Viktor Fischers prestaties. Bij Ajax, maar nadien ook bij Middlesbrough, FSV Mainz en FC Kopenhagen haalde de Deen nooit meer zijn oorspronkelijke niveau. “We moeten niet vergeten wat zo'n blessure met een jonge speler doet”, aldus Riddersholm aan het Algemeen Dagblad. “Hij werd geremd door iets waar niets tegen te doen was. Terwijl hij in zijn hoofd op weg was naar de top. Die blessure heeft ingehakt bij hem.”

GEEN EXTRA DRUK MEER NODIG 

Na zijn hamstringblessure haalde Viktor Fischer nooit meer zijn oude niveau. In de Deense krant Tipsbladet gaf hij ook aan dat de druk bij Ajax overweldigend was. “Christian Eriksen werd de nieuwe Laudrup genoemd, ik werd de nieuwe Laudrup genoemd. ... Uiteindelijk is het allemaal oninteressant, er is geen enkele reden om naar die bullshit te luisteren. In Nederland, zeker bij Ajax, is de druk heel groot.” Bij Antwerp FC kan de ondertussen 27-jarige Fischer zich onder de vleugels van Brian Priske opnieuw in de kijker spelen. Zijn start tegen KV Kortrijk was alvast veelbelovend en de bevestiging moet vrijdag volgen tegen Sporting Charleroi.

POLL: Wordt Fischer een schot in de roos bij Antwerp?

Blessin schat kansen van Club Brugge tegen RB Leipzig in

Kompany ziet nog groot werkpunt voor Anderlecht

Koeman reageert op ontslaggeruchten na nieuw debacle

Vandaag 24 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

779
{insert image alt}

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis ...

751
{insert image alt}

Bestuurslid Barça spreekt zich uit over positie Koeman

De voorbije dagen zat Ronald Koeman al op de wip bij FC Barcelona en de positie van de Nederlandse ...

0
{insert image alt}

"Ik zie kansen om tegen Anderlecht te winnen"

Anderlecht speelde donderdagavond nog 1-1 gelijk tegen AA Gent, maar veel tijd hebben ze bij ...

21
{insert image alt}

Blessin schat kansen van Club Brugge tegen RB Leipzig in

Club Brugge gaat vrijdagavond nog op zoek naar een nieuwe zege tegen OH Leuven, maar daarna kan de ...

155
{insert image alt}

Verschaeren reageert na vroege wissel

Anderlecht is er donderdagavond niet in geslaagd om een vervolg te breien aan de zes op zes tegen KV ...

103
{insert image alt}

Ervaren Belg aan de kant geschoven bij Cercle: "Leuk is anders"

De negende speeldag van de Jupiler Pro League wordt vrijdagavond alweer op gang getrapt, ondanks dat ...

73
{insert image alt}

Koeman reageert op ontslaggeruchten na nieuw debacle

Het lijkt stilaan code rood te worden in Barcelona, want de Catalanen zijn er donderdag alweer niet ...

107
{insert image alt}

Kompany ziet nog groot werkpunt voor Anderlecht

Anderlecht is er donderdagavond niet in geslaagd om in het spoor van Club Brugge te sluipen. Het ...

118
{insert image alt}

'Op deze slinkse manier troggelde Anderlecht Coucke miljoenen af'

Donderdagochtend raakte bekend dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de verkoop van ...

349

Gisteren 23 September 2021

{insert image alt}

Ontslag Koeman nabij na nieuwe Barça-wanprestatie

Is de positie van oefenmeester Ronald Koeman bij FC Barcelona nog wel houdbaar? Dát is de vraag na ...

183
{insert image alt}

Vanhaezebrouck velt oordeel over strafschop Anderlecht

Anderlecht en AA Gent moesten zich vanavond tevreden stellen met een puntendeling na een toch wel ...

537
{insert image alt}

1/16 finale Croky Cup telt twee duels tussen JPL-ploegen

Binnen enkele weken is het ook alweer tijd voor de eerste bekerronde voor de ploegen uit de Jupiler ...

271
{insert image alt}

Hoedt hekelt spel AA Gent: "Niets met voetbal te maken"

AA Gent wist op bezoek bij Anderlecht een punt mee te graaien na een slappe partij voetbal. Bij de ...

238
{insert image alt}

Fans willen Anderlecht-pion uit de ploeg: "Krijg er compassie mee"

Anderlecht kwam zopas in zijn inhaalduel tegen AA Gent niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daar ...

238
{insert image alt}

Zowel Anderlecht als AA Gent vloeken na puntendeling

Deze week kregen we in de Jupiler Pro League twee fraaie inhaalduels voorgeschoteld. Omwille van de ...

252
{insert image alt}

'Liverpool biedt sterspeler in ruil voor Asensio'

Marco Asensio was lange tijd geen belangrijke kracht bij Real Madrid. Zinedine Zidane deed bijna ...

164
{insert image alt}

Hevige discussie na strafschop Anderlecht: "Belachelijk!"

Donderdag stond er met Anderlecht-AA Gent een tweede erg fraai inhaalduel op het programma. ...

523
{insert image alt}

Vlap laat zich opmerken met fraaie actie en assist (🎥)

RSC Anderlecht stalde ook afgelopen zomer weer een pak spelers op huurbasis bij andere ploegen. ...

54
{insert image alt}

Gal Refaelov steelt de show bij huldiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht werkte donderdagavond een inhaalwedstrijd af tegen AA Gent. Vlak voor de aftrap in ...

617
{insert image alt}

Defensie Anderlecht maakt slechte beurt: "Op niveau van de U12"

RSC Anderlecht was goed uit de interland-break gekomen en kon donderdagavond zelfs tot op één ...

109
{insert image alt}

'Barça scout transfertarget in ... vierde klasse'

FC Barcelona wordt nog altijd gelinkt aan grote namen op de mercato. Maar gezien de financiële ...

80
{insert image alt}

Brys vol lof voor zomeraanwinst Club Brugge

OH Leuven blijft voorlopig in de kelder van het klassement bengelen en heeft dus dringend nood aan ...

199
{insert image alt}

Bizar: Anderlecht moet vlak voor aftrap van truitje wisselen

Ook donderdagavond stond in de Jupiler Pro League een inhaalwedstrijd op het programma. RSC ...

306
{insert image alt}

'Chelsea broedt op nieuwe megatransfer van 120 miljoen'

Chelsea FC legde afgelopen zomer een pak geld neer om Romelu Lukaku terug naar Stamford Bridge te ...

150